Πρώτα… σεξ, μετά πρωινό

Ρυθμίστε το βιολογικό ρολόι σας για να έχετε υγεία και ευεξία
Τι πρέπει να κάνουμε και πότε ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Ο κολιός τον Αύγουστο» είναι το απόσταγμα της λαϊκής σοφίας υπό το πνεύμα του «κάθε πράγμα στον καιρό του», το οποίο έχει και επιστημονική έκφανση. Πράγματι, οι επιστήμονες υποδεικνύουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πότε στο διάστημα της 24ωρης δραστηριότητάς μας, αν πράγματι αποζητούμε το ιδανικό τρίπτυχο υγεία- ευεξία- ευτυχία. Το μυστικό είναι να κουρδίσουμε κατάλληλα το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος. Αν το καταφέρουμε αυτό, τα υπόλοιπα είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Ως προς τον συγχρονισμό, λοιπόν, οι επιστήμονες συνιστούν το εξής ωρολόγιο πρόγραμμα:

7.00 π.μ.

Κάντε έρωτα

Η ώρα του έρωτα είναι συνήθως βραδινή, πλην όμως αν προσδοκάτε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία ή την τεκνοποίηση η διαδικασία πρέπει να αρχίσει νωρίς το πρωί, γιατί τότε οι ορμόνες του γενετήσιου ενστίκτου (οιστρογόνα και τεστοστερόνη) βρίσκονται στα επάνω τους και η γυναίκα βρίσκεται στο φουλ της γονιμότητας.

8.00 π.μ.

Πάρτε πρωινό

Επειτα από εννέα ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Αν δεν φάτε τώρα θα αρχίσει να «καίει» μυϊκό ιστό αντί για λίπος. Οπως εξηγεί ο δρ Αντριου Μάρεϊ, το πρωί έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα γλυκόζης που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και για τον λόγο αυτόν ένα πλούσιο πρωινό βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

8.30 π.μ.

Βουρτσίστε τα δόντια

Αφήστε όμως να περάσει μισή ώρα μετά το πρωινό, διότι το σμάλτο των δοντιών διαβρώνεται από τα οξέα των τροφίμων και των ποτών και είναι πιο ευάλωτα στη φθορά, κατά τον καθηγητή Ντάμιεν Γουόλσλεϊ της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ενωσης.

Υ.Γ. Το βούρτσισμα των δοντιών μισή ώρα μετά το πρωινό εξασφαλίζει λαμπερό χαμόγελο

9.30 π.μ.

Βγείτε στη λιακάδα

Πολλοί φεύγουν αξημέρωτα και δουλεύουν σε τεχνητό φως. Είναι ωστόσο απαραίτητη η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες γιατί το φως είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και εντείνει την παραγωγή βιταμίνης D η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, όπως προκύπτει από μελέτη του Κing΄s College του Λονδίνου. Μια βόλτα αυτή την ώρα είναι ιδανική, αλλά αρκεί και απλή έκθεση στο παράθυρο.

11.00 π.μ.

Ασχοληθείτε με τα προβλήματα

Την ώρα αυτή οι νοητικές λειτουργίες βρίσκονται στο μάξιμουμ από πλευράς αυτοσυγκέντρωσης, βραχυπρόθεσμης μνήμης και λογικής αξιολόγησης, καθώς φτάνει στον εγκέφαλο η γλυκόζη από το πρωινό.

12.00 μ.

Πηγαίνετε τουαλέτα

Την ώρα αυτή η νεφρική λειτουργία είναι στη μεγαλύτερη ένταση, ενώ αυξάνεται και η ενούρηση, καθώς αποβάλλονται τα υγρά που έχουν ληφθεί με το πρωινό. Παρατεταμένη συγκράτηση μπορεί να προκαλέσει από φλεγμονές στο ουροποιητικό σύστημα ως πέτρες στα νεφρά.

1.00 μ.μ.

Φάτε μεσημεριανό

Είναι η ώρα που δουλεύει καλύτερα το πεπτικό σύστημα. Η διατροφολόγος Ούρσουλα Αρενς συνιστά ένα ελαφρό γεύμα με σωστή αναλογία πρωτεϊνών και υδρογονανθράκων που θα σας κρατήσουν ως το δείπνο. Ενα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τόνο και λαχανικά είναι το καλύτερο. Τα τσιμπολογήματα στα μεσοδιαστήματα βλάπτουν.

4.00 μ.μ.

Βγείτε βόλτα

Κατά τη χώνεψη του μεσημεριανού φαγητού μπορεί να νιώσετε υπνηλία, επειδή το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι και έτσι ελαττώνεται η τροφοδοσία του εγκεφάλου μας. Ο μεσημεριανός ύπνος αντενδείκνυται γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει αϋπνία τις βραδυνές ώρες, όπως υποστηρίζει ο δρ Πίτερ Βεν, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Διαταραχών Υπνου του Λονδίνου.

5.00 μ.μ.

Κάντε την ένεσή σας

Διότι είναι η σωστή ώρα για να αντιμετωπίσετε κάτι οδυνηρό. Οπως εξηγεί ο δρ Σνεχ Κέμκα οι ενδορφίνες, οι νευρομεταδότες στον εγκέφαλο που μειώνουν τον πόνο, βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο το απόγευμα, με αποτέλεσμα τα τσιμπήματα- και κάθε πόνος- να γίνονται πιο ανώδυνα.

6.30 μ.μ.

Ασκηθείτε

Η ανώτατη θερμοκρασία του σώματος ανεβάζει στο μάξιμουμ τη μυϊκή απόδοση και ενισχύει την ευελιξία , κατά τον δρα Τζεφ Ντέιβις, αθλητίατρο στην κλινική Μπέι του Κάρντιφ. Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά ήπιας άσκησης πέντε ημέρες την βδομάδα ή 20 λεπτά εντατικής άσκησης για να ενισχυθεί και η καρδιακή λειτουργία.

7.30 μ.μ.

Αγοράστε παπούτσια

Διότι αυτή την ώρα το πόδι μπορεί να πρηστεί ως και ένα νούμερο επάνω από το κανονικό, όπως λέει η Λορέν Τζόουνς, της Ενωσης Χειροποδιστών και Ποδολόγων. Το πρήξιμο οφείλεται στη συγκέντρωση των υγρών του σώματος στα πόδια, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε, παπούτσια αγορασμένα το πρωί μπορεί να στενεύουν το βράδυ.

8.00 μ.μ.

Πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Διότι την ώρα αυτή το συκώτι βρίσκεται στην καλύτερη φάση αποτοξίνωσης από το αλκοόλ. Αποφύγετε όμως ένα δεύτερο ποτηράκι, διότι μπορεί να αποσυντονήσει το βιολογικό ρολόι σας προκαλώντας αϋπνία.

8.30 μ.μ.

Ωρα για δείπνο

Ως τώρα πιστεύαμε ότι δεν έχει σημασία η ώρα του βραδινού, αλλά τι τρώμε, εκτίμηση που αποδεικνύεται λανθασμένη. Οταν τρώμε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα παίρνουμε βάρος, επειδή το βιολογικό ρολόι απαιτεί πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν λάβει τροφή την ώρα που πρέπει, αποσυντονίζεται και διαταράσσεται ο φυσικός μεταβολισμός του σώματος. Οι γιατροί συνιστούν να τελειώνουμε το βραδινό δύο με τρεις ώρες προτού πέσουμε στο κρεβάτι.

10.30 μ.μ.

Ξαπλώστε για ύπνο

Είναι η καλύτερη ώρα για να αποκτήσει κανείς μια υγιεινή συνήθεια, να χαλαρώνει σε ήρεμο περιβάλλον μία ώρα προτού ξαπλώσει. Ο άνθρωπος χρειάζεται επτάοκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.