Καθαροδευτεριάτικες οδηγίες

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚA), ενόψει της Καθαράς Δευτέρας εξέδωσε οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξουμε στις αγορές και την κατανάλωση των σαρακοστιανών.
– Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, λευκό έως καστανό ανοιχτό, και να μυρίζει ευχάριστα.

– Κεφαλόποδα μαλάκια (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί, θράψαλα): Αν είναι νωπά, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή ξένη προς το προϊόν.

– Δίθυρα μαλάκια (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια κλπ):. Πωλούνται σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τον ΚΤΠ. Στην Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, πρέπει να κλείνουν με ένα απλό άγγιγμα πάνω στο κέλυφος.

Σαλιγκάρια: Διατίθενται είτε νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις του ΚΤΠ.

Αχινοί: Πρέπει να είναι ζωντανοί κατά την αγορά.

Καρκινοειδή (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ): Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια. ‘Έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο.

Comments are closed.