H διαφορά του 3%!!

Δεν νομίζω να διάβασα έστω και μια ανάλυση για το πιθανό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις επιπτώσεις του στην πολιτική σκηνή της χώρας που να μην αναπαράγει την άποψη ότι το κρίσιμο ποσοστό της διαφοράς μεταξύ των 2 κομμάτων είναι το 3%. Υποτίθεται ότι αν το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τη ΝΔ με πάνω από 3 μονάδες , αυτό θα σημαίνει ότι θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές. Αν αντίθετα η ΝΔ περιορίσει την ήττα σε 3 μονάδες και κάτω, τότε θα μπορεί αν ελπίζει σε ανατροπή ! Θα μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι η ήττα είναι μικρή και μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε νίκη στις εθνικές εκλογές.
Το έγραψε κάποιος, το αναπαρήγαγαν κάποιοι άλλοι και τώρα όλοι χορεύουμε στο ρυθμό αυτού του περίφημου 3%!!!
Πού βασίζεται η άποψη αυτή? Στο ότι το 1999 η ΝΔ είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές με 3 μονάδες διαφορά , αλλά παρ όλα αυτά, το2000 το ΠΑΣΟΚ νίκησε με 1 μονάδα στις κανονικές εκλογές. Άρα, και τώρα, μπορεί αν συμβεί το ίδιο- από την ανάποδη!
Ακούγεται λογικό – μόνο που είναι εντελώς επιπόλαιο!! Για έναν πολύ απλό λόγο. Οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και, αποδεδειγμένα, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της Κεντροαριστεράς έχει μεγαλύτερες απώλειες προς τα μικρότερα κόμματα από ό,τι η ΝΔ! Με άλλα λόγια ο αριστερός ψηφοφόρος , όταν δεν ψηφίζει για κυβέρνηση, έχει εναλλακτική επιλογή την ψήφο προς ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ΚΚΕ ή κόμματα όπως οι Οικολόγοι. Ενώ ο δεξιός ψηφοφόρος έχει τον ΛΑΟΣ μόνο – άντε και τη ΔΡΑΣΗ! Για αυτό και οι δημοσκοπήσεις σήμερα δίνουν διαφορά 4-6 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε εθνικές εκλογές και 3 μονάδες στις ευρωεκλογές!
Άρα… απλά μαθηματικά! 3 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά στις 7 Ιουνίου δίνουν στο κόμμα της αξιωμ. Αντιπολίτευσης περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερη νίκη σε εθνικές εκλογές , με επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τα μικρότερα κόμματα. Άρα, η διαφορά μόνο εύκολο να ανατραπεί δεν είναι!
Ενώ το 1999 οι 3 μονάδες υπέρ της ΝΔ ήταν ουσιαστικά ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ (αφού μάλλον θα επέστρεφαν πάλι κάποιοι ψηφοφόροι από την Αριστερά) . Γι αυτό και τελικά δεν ήταν και ακατόρθωτο να νικήσει στις εθνικές εκλογές του 2000- όπως και έγινε.
Λογικός δεν σας φαίνεται ο συλλογισμός? Όσο και αν οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά είναι πολλοί, η διαχρονικά επιβεβαιωμένη υστέρηση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπ όψιν στις σχετικές αναλύσεις. Και είναι να απορεί κανείς πώς τόσο καιρό γράφονται και λέγονται τόσα για το θέμα και όλοι ξεχνάνε αυτό το βασικό στοιχείο!!

Φίλιος

Comments are closed.