Το… γαϊτανάκι των δημοσκοπήσεων

Οι δημοσκοπήσεις, ως γνωστόν, φτιάχνουν κλίμα. Προσπαθούν να περάσουν στην κοινωνία μια «φωτογραφία της στιγμής» που πολλές φορές δεν ισχύει. Από τον Σεπτέμβριο και δώθε πρέπει να έχουμε ξεπεράσει αισίως έως σήμερα τις 100 δημοσκοπήσεις (με το ρυθμό βεβαίως που δίνονται στη δημοσιότητα). Το θέμα δεν είναι να αμφισβητήσουμε ένα επιστημονικό εργαλείο ανάλυσης της κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά να δείξουμε ότι γίνεται κατάχρηση – πολλές φορές και επίτηδες – προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση για να αναστηλωθεί ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι πλήρως αναξιόπιστο. Στο τέλος μπορεί οι δημοσκόποι, επαγγελματίες κατά τα άλλα που βγάζουν ένα αξιοσέβαστο μεροκάματο, να πάθουν, σαν το βοσκό με το λύκο και τα πρόβατα. Δηλαδή, να προσπαθούν να μετρήσουν ένα σοβαρό γεγονός και οι ερωτώμενοι να τους παίρνουν στην πλάκα.
Είναι γνωστό, το λένε και οι ίδιοι οι δημοσκόποι, ότι οι αρνήσεις στις δημοσκοπικές εταιρείες κατά τη διάρκεια των απανωτών ερευνών είναι πάρα πολλές, ίσως και πάνω από το 50%. Αυτό για έναν που ξέρει λίγο στατιστική σημαίνει αλλοίωση του δείγματος. Ένα άλλο γεγονός είναι ότι πολλές εταιρείες παρά το γεγονός ότι δηλώνουν πως οι έρευνες γίνονται με τους κανόνες του ΣΕΔΕΑ, παραδόξως αποφεύγουν να μας ανακοινώσουν πόσοι ερευνητές και πόσοι επόπτες έλαβαν μέρος στην έρευνα. Ένα τρίτο γεγονός είναι η τυχαία επιλογή των ερωτώμενων, κάτι που σημαίνει ότι η έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να κλείσουμε κάποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο ή να πείσουμε κάποιον για να πάρει πιστωτική κάρτα.
Εάν θέλουν να τηρήσουν τη δεοντολογία, να εξασφαλίσουν τη στατιστική επιστήμη και τους εαυτούς τους και να προσφέρουν πραγματικά υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία, όχι καθοδηγώντας την, αλλά ενημερώνοντας την. Καλό θα είναι να κάνουν λίγο κράτει. Γιατί καλό είναι να νομίζουν ότι μπορούν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη χειραγωγώντας την, αλλά καλύτερο είναι να δράσουν και προληπτικά γιατί όσο και να νομίζουν ότι η ελληνική κοινωνία αποτελείται από… πρόβατα, τόσο μπορεί να έλθει και η ώρα του εξευτελισμού τους, όπως έγινε είτε στη Γαλλία και την Ιταλία παλιότερα είτε στο Ισραήλ προσφάτως.

Comments are closed.