Την Τρίτη το πρωί ο υπ. Οικονομικών μπήκε στο υπουργείο και… βρήκε χρήματα

“Δέκα μέρες πριν έλεγαν ότι αν δώσουν χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους η οικονομία θα πάει στα βράχια”

Στο τηλεοπτικό πλατό του MEGA και της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Βελίκα Καραβάλτσιου βρέθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.

Η συζήτηση αφορούσε στα μέτρα οικονομικής στήριξης τα οποία εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας παλαιότερη ανάρτηση του Πρωθυπουργού, όπου απευθυνόμενος στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «έλεγε: “τι θέλετε τελικά; Να αποτελειώσετε την πρωτογενή οικονομία με εξωφρενικά πλεονάσματα για να κάνετε εσείς πολιτική επιδομάτων;”. Αν δούμε, όμως, τα νούμερα του 2019, είναι παρόμοια με τα σημερινά, με μικρές διαφορές. Το πλεόνασμα το 2019 ήταν περίπου στο 1,3% του ΑΕΠ ενώ τώρα είναι 1,5% του ΑΕΠ, και με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 4,8% του ΑΕΠ και τις δύο φορές».

Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε δηκτικά ότι «δέκα μέρες πριν μας έλεγαν ότι λαϊκίζουμε, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ότι η οικονομία θα πάει στα βράχια και, ξαφνικά, την Τρίτη το πρωί μπήκε στο υπουργείο ο Υπουργός Οικονομικών και… βρήκε χρήματα» και υπενθύμισε: «Εμείς πρώτοι θέσαμε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης σε όσους είχαν ανάγκη ενόψει του πολύ ακριβού Πάσχα, καθώς όλοι γνωρίζαμε ότι έχουμε πολύ μεγάλα υπερπλεονάσματα. Στις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν είπαμε να δοθεί η επιταγή ακρίβειας, επικαλούμασταν το 4,6 πλεόνασμα που ξέραμε τότε βάσει των προσωρινών στοιχείων . Άρα, ήταν γνωστά αυτά και η κυβέρνηση, επειδή βλέπει μία δημοσκοπική κάμψη και κοινωνική πίεση, αποφάσισε να τα δώσει τώρα και μάλιστα με τρόπο άναρχο και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό».Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «δεν διαφωνούμε με κανένα μέτρο που δίνει έστω και ένα ευρώ. Διαφωνούμε με την αρχιτεκτονική των παροχών, γιατί με τον τρόπο που επιλέγεται να δοθούν δεν εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα την στήριξη των κοινωνικών ομάδων, στις οποίες απευθύνονται».

Ο Κώστας Τσουκαλάς στάθηκε στο ζήτημα των ενοικίων, επαναλαμβάνοντας ότι θα ήταν πιο αποδοτικό «να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το ενοίκιο, ώστε να μπορεί αυτό που δίνει μία οικογένεια να το γλιτώνει από τον επιβαλλόμενο φόρο. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε μία επιδότηση από 9% έως 22% του ενοικίου, ενώ με αυτό που κάνει η κυβέρνηση έχουμε μια επιδότηση που φτάνει το πολύ στο 8,33%.Επίσης, αν π.χ. είμαι δημόσιος υπάλληλος με σπίτι και διοριστώ ή μεταταχθώ προσωρινά για έναν χρόνο κάπου αλλού, εκεί θεωρείται δευτερεύουσα κατοικία. Ενώ προβλέπουν τη φοιτητική κατοικία και την πρώτη, δεν προβλέπουν τη δευτερεύουσα ακόμη και για λόγους εργασίας. Άμα δεν εκμισθώσω εγώ την πρώτη κατοικία μου, εκεί δεν θα μπορέσω να έχω τη στήριξη αυτή για την κατοικία που θα μισθώσω στον τόπο που θα εργαστώ . Μπορούν να το λύσουν αυτό με πρόβλεψη κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης .Και, τρίτον, αν εγώ ταυτόχρονα λαμβάνω ένα ενοίκιο π.χ. στην Αθήνα και νοικιάζω στη Φλώρινα, αυτό στην ουσία που παίρνω σαν ενοίκιο, το φορολογούμαι ολόκληρο. Αυτό που νοικιάζω δεν μου εκπίπτει, με αποτέλεσμα , ενώ και δαπανώ και εισπράττω, να έχω μόνο την επιβάρυνση της είσπραξης και όχι την ελάφρυνση του ποσού που καταβάλλω».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέληξε, στη συνέχεια, στο συμπέρασμα ότι «εμείς διαφωνήσαμε στην αρχιτεκτονική, διότι χρειάζονται πιο ισορροπημένα μέτρα. Μέτρα καλών προθέσεων όπως το “Σπίτι μου ΙΙ” στην ουσία επιδοτούν, στηρίζουν προσωρινά την αγοραστική δύναμη αυτού που θα πάει να μισθώσει. Όταν βλέπουμε να αυξάνεται μόνο η ζήτηση, ενώ δεν έχουμε απόθεμα ακινήτων, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Είδαμε να αυξάνονται κατά 30% οι τιμές στα αστικά κέντρα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος και ότι πάρα πολλοί επίδοξοι αγοραστές, ενώ πήραν προέγκριση, δεν προχωρούν τελικά στο δάνειο γιατί το όφελος της επιδότησης ενοικίου θα το χάσουν από το αυξημένο κόστος. Άρα θέλει αλλαγή στη φορολογική κλίμακα αυτών, οι οποίοι λαμβάνουν μισθώματα για να μπορούν να έχουν και εκείνοι κίνητρο να δηλώσουν παραπάνω ή να μην αυξήσουν περαιτέρω το ενοίκιο». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καθυστερήσεις πληρωμών των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, τα οποία «έχουν καταστεί σε έναν μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενα. Δεν έχει πληρωθεί το 20% του Εξοικονομώ του 2021 και ούτε ένα ευρώ από το 2023. Όταν εγώ μπαίνω στη διαδικασία να πληρώσω μόνος μου και δεν έχω λεφτά, δεν θα πάω να το πάρω».

Ως προς τις συντάξεις, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι «η στήριξη αφορά μόνο σε αυτούς οι οποίοι είναι άνω των 65. Εκείνος που είναι 62 ετών και έχει μειωμένη σύνταξη 400 ευρώ, γιατί να μην πάρει; Αυτούς τους χαμοσυνταξιουχους γιατί τους ξεχνά η κυβέρνηση.Εμείς μιλήσαμε για άμεση επαναφορά του ΕΚΑΣ μηνιαίως, όχι ετησίως, για 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων αρχής γενομένης με μείωση κατά 15%, κατάργηση άμεσα προσωπικής διαφοράς για να βλέπουν όλοι τις αυξήσεις, ρύθμιση ώστε να μην επιστρέψουν οι χήρες και οι χήροι τα χρήματα τα οποία αυτήν τη στιγμή φαίνεται να οφείλονται και να λυθεί το θέμα των συντάξεων χηρείας, δηλαδή να αποσυνδεθεί η εθνική σύνταξη από το ποσοστό αναπηρίας και να ανεβαίνουν τα αναπηρικά επιδόματα όπως ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός, όπως λέει η ΕΣΑμεΑ. Αυτό θα οδηγούσε σε πιο πολύ μεγάλες αυξήσεις από αυτές που δίνει τώρα η κυβέρνηση».

Όσον αφορά στη μεσαία τάξη, ξεκαθάρισε ότι «να τη στηρίξουμε χωρίς δόσεις στη μικρομεσαία επιχείρηση, χωρίς ψηφιακά εργαλεία και χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνεται. Εδώ έχει κάνει η κυβέρνηση έναν εξωδικαστικό μηχανισμό τον οποίο τροποποιεί συνεχώς, οκτώ φορές, έχουν μπει 33.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πέντε χρόνια ενώ ο Υπουργός Οικονομικών τότε έλεγε ότι θα μπουν 180.000 σε έναν χρόνο. Το πιο απλό είναι να εφαρμοσθεί άμεσα ρύθμιση από 120 έως 240 δόσεις απευθείας, οριζόντια αύριο το πρωί, να μπει ζεστό χρήμα, παράλληλα να έχουμε αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες που έξι χρόνια τώρα δεν έχουν πειραχτεί. Ενώ το ΑΕΠ αυξάνεται, το κόστος ζωής αυξάνεται πάνω από το ΑΕΠ, οι φορολογικοί συντελεστές παραμένουν ίδιοι. Αυτό σημαίνει τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αυτό οδηγεί στα “ματωμένα” πλεονάσματα που έλεγε η κυβέρνηση της ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η ίδια την πολιτική της τη βασίζει σε “ματωμένα” πλεονάσματα».
Κλείνοντας, ο Κώστας Τσουκαλάς υπογράμμισε πως οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «έχουν ελάχιστο παραπάνω κόστος από εκείνο που η Νέα Δημοκρατία δαπανά με τα μέτρα που εξήγγειλε χθές. Είναι , όμως πολύ πιο έξυπνα δομημένα ώστε να αφορούν σε πολύ μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

Comments are closed.