Τα 4 βασικά ερωτήματα από την τραγωδία των Τεμπών
«Πώς θα μαθαίνουμε την αλήθεια, πώς θα πετύχουμε αξιοκρατία, πώς θα γίνονται αυτά που πληρώνουμε, και πώς θα λογοδοτεί η εξουσία, είναι τα τέσσερα θεμελιακά ερωτήματα αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, ως υπεύθυνοι για την ασφάλεια του πολίτη», υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή.
Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση: «Τέσσερα ερωτήματα που εσείς αρνείστε να κοιτάξετε στα μάτια:
Ένα, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση 717; Δηλαδή, μπορούμε να δούμε γιατί στη χώρα μας δε γίνονται τα αυτονόητα που χρυσοπληρώνουμε;
Δύο, γιατί έγινε σταθμάρχης ο μοιραίος σταθμάρχης; Δηλαδή, τι χρειάζεται να αλλάξουμε για να πετύχουμε αξιοκρατία και ποιότητα που σώζει ανθρώπινες ζωές.
Τρία, γιατί είχαν αγνοηθεί προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων; Δηλαδή, τι πρέπει να κάνουμε για να ακούει και να λογοδοτεί η εξουσία;
Και τέταρτον, ποιος έδωσε την εντολή να γίνει παρέμβαση στον τόπο της τραγωδίας κατά παράβαση κάθε πρωτοκόλλου; Δηλαδή, πώς θα τηρούμε διαδικασίες για να φτάνουμε στην αλήθεια τέτοιων υποθέσεων. Πρώτον, για να τιμωρούνται όσοι δεν κάνουν την δουλειά τους, και δεύτερον, για να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Ώστε, το επόμενο τρένο να φύγει ασφαλές».
Σύμφωνα με τον Παύλο Γερουλάνο, αυτά τα τέσσερα ερωτήματα «πώς θα μαθαίνουμε την αλήθεια, πώς θα πετύχουμε αξιοκρατία, πώς θα παίρνουμε αυτά που πληρώνουμε, και πώς θα λογοδοτεί η εξουσία», είναι τέσσερα θεμελιακά ερωτήματα αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, ως υπεύθυνοι για την ασφάλεια του πολίτη. Υπεύθυνοι, δηλαδή, για βασικά δικαιώματα του πολίτη που πρέπει να διασφαλίσουμε πριν πούμε στα παιδιά μας, «έλα να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα στην Ελλάδα».
Ειδική αναφορά στους νέους και στις νέες που έφυγαν στο εξωτερικό, έκανε ο Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή τη συμφωνία διακρατικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, που συζητήθηκε στη Βουλή και την πρόσφατη συνέντευξη τού πρώην προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου για την Έρευνα και Καινοτομία, Σπύρου Αρταβάνη – Τσάκωνα, καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, μίλησε για τα θλιβερά ελλείμματα της πολιτικής για την έρευνα στην Ελλάδα και αποτύπωσε με σκληρά λόγια την αδυναμία της χώρας μας να προσελκύσει πίσω τα παιδιά της.
«Πάμε, τώρα, σε μια πόλη του εξωτερικού», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Μια νέα, ένας νέος, ονειρεύεται να επιστρέψει στην πατρίδα του. Παρακολουθεί από μακριά τι γίνεται στη χώρα του. Είναι και αυτό το παιδί συγκλονισμένο, δύο χρόνια τώρα, από την τραγωδία των Τεμπών. Και τι βλέπει; Όλα όσα το έστειλαν έξω, να κάνουν παρέλαση με τον πιο θλιβερό τρόπο. Να σαπίζουν μία Πολιτεία, και να έχουν τίμημα τουλάχιστον 57 ανθρώπινες ζωές. Όλα όσα απεχθάνεται, όλα όσα τον αγανακτούν, και τον οδήγησαν να εγκαταλείψει την πατρίδα που αγαπά, να βρίσκονται στα αναπάντητα ερωτήματα όλων μας. Και βλέπει μία Κυβέρνηση, που κάνει καθετί που μπορεί, για να αποφύγει να τα απαντήσει. Επιτίθεται σε οποιονδήποτε μιλάει για παράνομο φορτίο και εύφλεκτο υλικό, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το άφησε τελείως ανοικτό ως σενάριο. Κατηγορεί άλλους για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έβγαλε πόρισμα για την τραγωδία μέσα σε λίγες ώρες και άλλαξε 3-4 φορές από τότε».
Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση: «Βάλτε, τώρα, φόντο σ’ αυτήν την εικόνα το Κυβερνητικό δελφινάριο με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το πόρισμά του. Όχι τον όποιο θεσμό, αλλά αυτόν που έβγαλε ένα πόρισμα «Ευαγγέλιο της Εθνικής μας Αυτογνωσίας». Δικά σας λόγια. Διγλωσσία, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, έλλειψη σχεδιασμού, παράλυση των θεσμών, bullying των μιντιακά ισχυρών εκπροσώπων της Κυβέρνησης σε όποιον μπαίνει στο δρόμο τους. Θεσμός είναι; Bullying μέχρι να γονατίσει. Αιρετός εκπρόσωπος φορέα είναι; Bullying μέχρι να γονατίσει. Γονέας είναι; Ούτε εκεί σταματάτε. Φτάνει να γονατίσει. Φτάνει να γονατίσει στη δική σας βούληση».
Και κατέληξε, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «Για αυτό, η επόμενη Κυβέρνηση θα έχει να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης στη χώρα. Και ίσως, το πιο δύσκολο κομμάτι θα αφορά το έργο αποκατάστασης στοιχειώδους εμπιστοσύνης σε θεσμούς και σε αυτούς που μας κυβερνούν. Μήπως και εμπιστευτούμε, ξανά, την Πολιτεία μας. Μήπως και βρουν κίνητρο, να μείνουν ή να γυρίσουν τα παιδιά μας».