Η βαρβαρότητά τους και ο πολιτισμός μας
Γράφει η Ελένη Σπανοπούλου
Από το «Πας μη Έλλην, βάρβαρος», μέχρι το…Πας βάρβαρος πολιτικός, Έλλην, 2500 χρόνια δρόμος.
Είναι τόση και τέτοια η βαρβαρότητα, που έχει κατακλύσει την ζωή της χώρας στο πεδίο της πολιτικής δράσης, που για μας, τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, φθάνει να είναι λόγος μετανάστευσης, ή ευχή να φύγουν τουλάχιστον παιδιά κι εγγόνια από μια Ελλάδα, που δεν σέβεται όχι μόνο τον Πολιτισμό της, αλλά ούτε τον ίδιο της τον εαυτό! ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ το πρόχειρο σημείωμα των 350 λέξεων που εμφάνισε στη Βουλή ο κος Τριαντόπουλος, προκειμένου να αποφύγει την από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής καθορισμένη διαδικασία ελέγχου των πράξεων του.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ να διαλύεται από την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ η θεσμική Επιτροπή, που θα έκρινε τις ευθύνες για το μπάζωμα των εγκληματικών ευθυνών της τραγωδίας. Το ανίερο πέταμα άταφων νεκρών στη χώρα της Αντιγόνης και του Σοφοκλή. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ να καμώνεσαι τον προοδευτικό και να εργαλειοποιείς τα Τέμπη και τον θρήνο των συγγενών για ψηφαλάκια, προτείνοντας και συνυπογράφοντας πρόταση για σύσταση προανακριτικής για ένα άτομο μόνο (!) όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι εμπλέκονται κι άλλοι. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον φύλακα της μοιραίας νύχτας…. ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΗΤΟ ΠΙΑ ! Και απαράδεκτο.
Το καταγγέλλουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά η Δημοκρατία μας κωφεύει γιατί νοσεί βαρύτατα από βαρβαρισμό. Με μια Κυβέρνηση που παραβιάζει το Σύνταγμα και Αντιπολίτευση εγκλωβισμένη στις δικές της φιλοδοξίες και διαβρωμένη από χρόνια πολιτικής απραξίας, ανευθυνότητας και λεηλασίας σερνόμαστε εκόντες άκοντες στο βούρκο της πολιτικής βαρβαρότητας. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και αυτό, ακόμη το ιστορικό μεν, μονολιθικό δε ΚΚΕ δεν μπορούν να ξεπεράσουν την πεπατημένη 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης και διαχειρίζονται τις Τύχες μας με σίγουρες παλιές, αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές, πολιτικά αντιδημοκρατικές και πολιτισμικά βάρβαρες στάσεις που μας προσβάλουν ως Έλληνες πολίτες. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ένα νέο, λαϊκό και ακηδεμόνευτο Κίνημα γεννιέται και κάνει τα πρώτα του βήματα στη δεύτερη Μεταπολίτευση. Αυτή, που για την Πολιτική ζωή της χώρας ξεκίνησε ένα βράδυ του περασμένου Νοέμβρη, έξω από τις κλειστές πόρτες της Ιεράς Οδού και για την Ιστορία, άρχισε στις πλατείες όλης της χώρας την 28η Φεβρουάριου 2025. Επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας ένας νέος Έλληνας του εξωτερικού, που κατά πως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Εμπνέεται και εμφορείται από τον Πολιτισμό της Κινηματικής Δημοκρατίας, όχι με υποσχέσεις, αλλά με έργα, δουλεύοντας ασταμάτητα με καθαρά λόγια, καθαρές θέσεις, καθαρή ματιά στην πραγματικότητα της σκληρά δοκιμαζόμενης καθημερινότητας των Ελλήνων.
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ δεν εκμεταλλεύεται, δεν υπεκφεύγει, δεν προσβάλει. Είναι ελεύθερος και το αποδεικνύει με τις λύσεις που προτείνει, με όσα καταγγέλλει, με τον τεκμηριωμένο τρόπο με τον οποίο ασκεί αντιπολίτευση. Με έναν Πολιτικό Πολιτισμό που έχει εκλείψει από τη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια και είναι καλοδεχούμενος από τον κόσμο, όπου τον συναντά. Ως αντίβαρο και αντίδοτο στην περιρρέουσα βαρβαρότητα, όμως, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα πρόσωπο όσο ικανό, μορφωμένο, δυναμικό κι αν είναι. Και όσο αφοσιωμένο τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στην Ελλάδα.
Κι αφού από τον τίτλο ακόμη του σημερινού γραπτού μου αντιπαραβάλω τον Πολιτισμό στη βαρβαρότητα, πιστεύω ότι είναι καλό να παρουσιαστεί, (όσο γίνεται, δηλαδή, σ’ ένα εφήμερο δημοσιογραφικό κείμενο), το πλαίσιο δράσης, για τον Πολιτισμό, που οργανώθηκε, ήδη, σε αυτό το νέο ελληνικό κόμμα. Έχω τη γνώμη ότι αυτό αποτελεί μια χαραμάδα ελπίδας για την κοινωνία μας, αλλά μαζί και μια πολύτιμη ψηφίδα Πολιτισμού για την αναβάθμιση της Πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και όχι μόνο. Γιατί το συμμετοχικό, αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο Κίνημα Δημοκρατίας με τους κανόνες που θέτει ο Πρόεδρος του, κανόνες Διαφάνειας, Αμεσοδημοκρατίας και κυρίως της Δέσμευσης στον αγώνα για καλύτερη ζωή σε μια ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, δίνουν προοπτική και στον Πολιτισμό, αλλά και εγγυώνται πολιτισμό στην πολιτική. ΜΕΣΑ ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ από την ίδρυση του, αυτό το πολυσυλλεκτικό και σύγχρονο, έως και ψηφιακό, πολιτικό Κόμμα απέκτησε: Ιδρυτική Διακήρυξη, όνομα, σηματοδότηση, Καταστατικό, 223 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό,35000 μέλη, μια εξαιρετική και εύκολη στη χρήση διαδικτυακή πλατφόρμα, το www.kinimadimokratias.gr και έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Με 6 βουλευτές έχει ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία και έργο με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και ζωής σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει οργανώσει Τομείς δράσεων ανά θεματική ενότητα, που σε τίποτε δεν θυμίζουν καμμιά πρακτική και κανένα συστημικό πολιτικό κόμμα του τόπου.
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι από τους πρώτους που οργανώθηκε, με πρωτοβουλία καλλιτεχνών, μελών που δραστηριοποιούνται ως διανοητές και ως στελέχη στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών και φίλους του Κινήματος Δημοκρατίας, που έχουν δηλώσει την υποστήριξη τους, τόσο στο Κίνημα Δημοκρατίας, όσο και την αγάπη τους στον Πολιτισμό. Μπροστά αρχικά μπήκε η ανεξάρτητη βουλευτής και τώρα ενταγμένη στο ΚΙΔΗ, Κυριακή Μάλαμα. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ να δίνεις προτεραιότητα στον Πολιτισμό και να καλείς ανοιχτά και δημοκρατικά όποιον ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στη διαδικασία για την οργάνωση του Τομέα. Ένα βράδυ του Δεκέμβρη μαζεύτηκαν στα πρώην γραφεία του Ταύρου, όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Αυτή ονομάστηκε και Ομάδα Πρωτοβουλίας, που άκουσε, συζήτησε και ψήφισε μια προσωρινή (μέχρι το Συνέδριο) Γραμματεία Πολιτισμού. Κι έτσι ξεκίνησε το καινούργιο ταξίδι.
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οργανώθηκε πολύ γρήγορα από την ίδια της τη βάση. Χωρίς καμμιά παρέμβαση από τα πάνω, τα Κεντρικά ή τον ίδιο τον Πρόεδρο. Μόνοι τους συζήτησαν και προσδιόρισαν τα προβλήματα, τις παθογένειες και τις προοπτικές του χώρου τους και ρίχτηκαν στη δουλειά, σχεδιάζοντας προτάσεις και αναζητώντας λύσεις. Η προσωρινή Γραμματεία όρισε υπεύθυνους δράσης ανά χώρο/πεδίο, πχ θέατρο, εικαστικά, μουσική, πολιτιστική διπλωματία και ξεκίνησε η παραγωγή πολιτικής στο χώρο του Πολιτισμού.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ να νοιάζεσαι για τον Πολιτισμό και την Καλλιτεχνική δημιουργία. Να ιχνηλατείς τους δρόμους που θα ανοίξουν δρόμους για την Ομορφιά στη ζωή όλων μας. Να αναζητείς τρόπους για να στηρίξεις τους εργάτες των Τεχνών που παράγουν Πολιτισμό για όλους μας. Να δρας για την κοινωνία, μέσα στην κοινωνία και με την κοινωνία για να προσφέρεις τη μέθεξη της Τέχνης σε όλους ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εκπαίδευση και κοινωνική τάξη. Να θέλεις να εδραιώσεις τη δυνατότητα στήριξης του Πολιτιστικού Χθες και παραγωγής πολιτισμού σήμερα για ένα καλύτερο αύριο. Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του νέου Κόμματος δεν είναι εσωστρεφής και κλειστοφοβικός, αλλά συνδέεται με συνεχή ροή και σε αμφίδρομη σχέση με όλες τις Ομάδες Πρωτοβουλίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και το εξωτερικό , αλλά και οριζόντια με άλλους Τομείς όταν χρειαστεί να επεξεργαστούν από κοινού προτάσεις και λύσεις πχ κοστολόγηση με τον Τομέα οικονομικού, ψηφιακή διακυβέρνηση με τον Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, εσωτερική επικοινωνία με τον Τομέα Μητρώου κλπ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ η ισότιμη συνεργασία, ο δημοκρατικός διάλογος, η διαφάνεια, η αλληλοβοήθεια για επίτευξη κοινών στόχων χωρίς κηδεμονεύσεις, αλαζονεία, προσωπικά οφέλη και ανήθικες ίντριγκες. Όλα επί σκηνής κι όλα, με αξιολόγηση αναγκών, προσώπων, λύσεων, προτάσεων στον αγώνα για επιβίωση της και της δημοκρατίας και της κοινωνίας γιατί αυτό είναι προσφέρουν ο Πολιτισμός και η Παιδεία, την παρηγοριά και την ανάσα στην κατανόηση του φαινομένου της ζωής.
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ παρεμβαίνει με οργανωμένες και δημοκρατικά αποφασισμένες δράσεις όπως για παράδειγμα τελευταία, η δυναμική παρουσία του ΚΙΔΗ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Εθνική Πινακοθήκη για το φαινόμενο λογοκρισίας που παρατηρήθηκε με την απόσυρση των έργων Έλληνα καλλιτέχνη που ζει στη Γαλλία μετά τον βανδαλισμό τους από ακροδεξιό βουλευτή.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ να παλεύεις για την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και να δείχνεις την αντίθεση σου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τους ομότεχνους σου, έξω από ένα ίδρυμα Πολιτισμού , που ανήκει σε όλους του Έλληνες και όχι μόνο σε αυτούς που δεν τους αρέσει το έργο του χαράκτη. Ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους στενόμυαλους αρχιερείς του «χριστιανικού» ταλιμπανισμού!
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ έκρινε ότι όσο τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη δεν εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη είναι ήττα της δημοκρατίας. Και διένειμε πανελλαδικά την παρακάτω καταγγελία: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση της Εθνικής Πινακοθήκης να αποσύρει τα έργα του λίγες μόλις ημέρες μετά τον βανδαλισμό τους, με οποιοδήποτε πρόσχημα.
Αντί να υπερασπιστεί την καλλιτεχνική ελευθερία, η Εθνική Πινακοθήκη, επιλέγει να κρατά τα έργα εκτός της φυσικής του θέσης, νομιμοποιώντας έτσι, έμμεσα μια ακραία και απαράδεκτη πράξη λογοκρισίας. Η επίθεση σε έργα τέχνης αποτελεί ευθεία επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και τον πολιτισμό. Η αποδοχή αυτής της πράξης μέσω της απόσυρσης των έργων στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα: ότι η τέχνη είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις και ότι η βία κατά της δημιουργικής έκφρασης μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι παραβίαση μόνο του έργου του καλλιτέχνη αλλά και του δικαιώματος κάθε πολίτη να έρθει σε επαφή με τα έργα.
Καλούμε την Εθνική Πινακοθήκη να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της και να αποκαταστήσει τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στη θέση τους. Η Τέχνη δεν φιμώνεται. Ο πολιτισμός είναι το όχημα που οδηγεί την ελεύθερη σκέψη.» ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ να υπερασπίζεσαι και να προστατεύεις το δικαίωμα κάθε πολίτη στη μέθεξη της Τέχνης, που ο ίδιος μόνο έχει δικαίωμα να απορρίψει ή να αποδεχθεί. Και μαζί να ενεργοποιείς τον πολίτη σε κατευθύνσεις που θα κάνουν τη ζωή του καλύτερη.
Ακόμη σπουδαιότερο να αντλείς έμπνευση από τη δύναμη και τη θέληση των ίδιων των πολιτών να υπερασπιστούν τον Πολιτισμό και στην πιο απλή έκφραση του στη ζωή τους, Για παράδειγμα η πρωτοβουλία της Ομάδας ΚΙΔΗ του 7ου Διαμερίσματος στο Κέντρο της Αθήνας για τη σωτηρία του ιστορικού κτιρίου του κινηματογράφου ΑΣΤΡΟΝ στη λεωφόρο Κηφισίας.

Ο πρώτος κινηματογράφος των Αμπελοκήπων (1957) σε σχέδια του ακαδημαϊκού, αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη (Φωτο Τα ΝΕΑ 2017)
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ πήρε πριν από 2 εβδομάδες ένα μήνυμα από ενεργούς πολίτες των Αμπελοκήπων, μέλη του ΚΙΔΗ στο 7ο Διαμέρισμα Αθηνών, που είδαν παράξενες κινήσεις έξω από τον κινηματογράφο. Αμέσως ενημέρωσαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων ( Πρόεδρος Φαίδων Παπαθεοδώρου) κι εκείνος με τη σειρά του, τον Δήμο της Αθήνας. Ξεκίνησε επικοινωνία και συνεργασία, ενώ το μέλος του Τομέα Πολιτισμού, Γιάννης Κωνσταντακόπουλος ,πήρε όλα τα στοιχεία για το θέμα από την Οργάνωση του ΚΙΔΗ στο 7ο Διαμέρισμα και τον Σύλλογο.
Αποτέλεσμα, σε συνεργασία με τη βουλευτή Κυριακή Μάλαμα πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε Κοινοβουλευτική ερώτηση της προς την Υπουργό Πολιτισμού για το ιστορικό «Άστρον».
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση: « Ο κινηματογράφος αποτελεί ένα τοπόσηµο του σύγχρονου πολιτισμού της Αθήνας, όμως σήμερα, το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου, ενώ κατά διαστήματα παρατηρούνται παρεμβάσεις υποβάθμισης του.
Μετά από προτάσεις του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί κι από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, για την απαλλοτρίωση του κτιρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και την πολιτιστική αξιοποίηση του ερωτάται η κυρία Υπουργός εάν υπάρχουν σχεδιασμοί για την διάσωση και πολιτιστική αξιοποίηση του κινηματογράφου “ΑΣΤΡΟΝ.” στους Αμπελοκήπους της Αθήνας;»
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και στέκεται απέναντι στη βαρβαρότητα πολιτικών που πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν με παλιά παπούτσια να περπατήσουν καινούργιους δρόμους.
Η Κοινωνική Αντιπολίτευση και οι νέοι πολιτικοί με …αρχαίο και σύγχρονο Πολιτισμό θα σταθούν απέναντι τους. Όπως ο ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ του Κινήματος Δημοκρατίας ανάμεσα σε άλλα συζήτησε και αποφάσισε να ενώσει δυνάμεις με την κοινωνία στο ζήτημα των Γυναικοκτονιών. Έτσι καλεί τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, παιδείας, αλλά και κομματικής ένταξης, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, στις 7.30 το απόγευμα, να σταθούν ντυμένοι στα μαύρα, με ένα λευκό γαρύφαλλο κι ένα κεράκι στα χέρια, έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα 4 μεγάλων πόλεων :
• Αθήνα, (ΑΤ Αγίων Αναργύρων),
• Θεσσαλονίκη, (ΑΤ Αριστοτέλους),
• Πάτρα,(Πλατεία Μαρκάτου),
• Καλαμάτα,(Αστ. Διευθ. Καβάλας)
Θέλουν έτσι, να διαμαρτυρηθούν για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, να καταγγείλουν την έμφυλη βία και την αδιαφορία των ένστολων εκείνο το φρικτό βράδυ και μαζί να πενθήσουν τη νεκρή γυναίκα, τιμώντας τη μνήμη όλων των αδικοχαμένων γυναικών να φωνάζοντας «Οχι άλλη γυναικοκτονία»
Αυτή είναι η απάντηση των πολιτών στην βαρβαρότητα των πολιτικών. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!
Και για όλους αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα.
* Η Ελένη Σπανοπούλου είναι δημοσιογράφος, τ. πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ