Ανησυχία Λέκκα για τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

 

Για τον κατολισθητικό κίνδυνο μίλησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κατά τη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού και την προληπτική διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες. Ενώ ανέλυσε τους κινδύνους για Αθηνιό, Παλαιό Λιμένα Φηρών, Αμμούδι, Αρμένη και οικισμό Κόρφου στη Θηρασιά.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε για τη Σαντορίνη ότι «είναι επόμενο ο κίνδυνος κατολισθήσεων σε όλο το μήκος της καλντέρας να είναι υψηλός. Χαρτογραφήσαμε τα δεδομένα κι επιλέξαμε πέντε περιοχές για εφαρμογή μέτρων: Τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και απέναντι περιοχή, Μονοπάτι)».

«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κατολισθητικοί κίνδυνοι που εγκυμονούν. «Προτείνουμε δράσεις και στο Λιμενικό Σώμα, αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να μειώσουμε την έκθεση του μεγάλου όγκου του πληθυσμού που διέρχεται από την περιοχή αυτή» τόνισε.

«Από την περιοχή του παλιού λιμένα, κάτω δηλαδή από τα Φηρά, διέρχονται δύο εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο. Το τελεφερίκ μοναχά έχει 1,5 εκατ. επιβιβάσεις. Έτσι λοιπόν χαρτογραφήσαμε και τον καθοριστικό κίνδυνο σε αυτή την περιοχή, ο οποίος λόγω των συνθηκών και των υψηλών μορφολογικών κλίσεων των γεωλογικών σχηματισμών και κυρίως της εύκολης διάβρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων, έχουμε κάνει δράσεις έτσι ώστε να υπολογίσουμε αφ’ ενός τον κίνδυνο και στη συνέχεια να προτείνουμε τα έργα τα οποία είχαν γίνει πριν μία δεκαετία και τα οποία βεβαίως αυτή τη στιγμή θέλουν συντήρηση αλλά και ενίσχυση», δήλωσε ακόμη ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι έντονα τα κατολισθητικά φαινόμενα και στην περιοχή της Αρμένης και γίνονται έργα για τη συγκράτηση των βραχωδών όγκων.

Για το Αμμούδι, κάτω από την Οία, επεσήμανε το άναρχο οικιστικό περιβάλλον των τελευταίων 30 ετών και περιέγραψε τα έργα που προτείνεται να γίνουν για τη μείωση των κινδύνων και τη διευθέτηση τους.

Τέλος, για απέναντι στη Θηρασιά και τον οικισμό του Κόρφου, τόνισε ότι δεν έχουν γίνει ποτέ έργα και πρόσθεσε ότι σχεδιάζονται δράσεις συμβατές με το περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ενότητα των επιστημόνων για πρώτη φορά στα 16 χρόνια της θητείας του στον οργανισμό, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δομημένη και τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση.

Η εισηγητική τοποθέτηση του Ευθύμιου Λέκκα

«Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με τη μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει.

Η Σαντορίνη λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικούς κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο και τις διαβρώσεις. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της Καλντέρας.

Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες τον χρόνο.

Χαρτογραφήσαμε τον κατολισθητικό κίνδυνο και χαρτογραφήσαμε την κατολίσθηση διακινδύνευση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε πέντε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση και θα ληφθούν μέτρα: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)».

Comments are closed.