Ο νέος CEO της ΕΡΤ δεν έχει εμπειρία, καλείται όμως με τον Παπαδόπουλο να δώσουν φτερά στον φορέα

 

Κάτι καινούργιο ανατέλλει στην πολύπαθη ΕΡΤ, αφήνοντας την «εντατική», ανοίγει τις φτερούγες της για να πετάξει ψηλά στους αιθέρες. Θα τα καταφέρει ή θα έχει την τύχη του Ίκαρου;

Όσες και όσοι διάβασαν την προηγούμενη ανάρτηση (εδώ), ήταν ένα οδοιπορικό αναμνήσεων , στα βάθη του παρελθόντος με οδηγούς τα πρόσωπα που κάθισαν στο τιμόνι της ΕΡΤ και άφησαν το αποτύπωμά τους με θετικό η αρνητικό πρόσημο.

Γράφει ο Πέτρος Κοντραφούρης

Σήμερα θα περπατήσουμε τους δρόμους που οδηγούν στο Ραδιομέγαρο με τα πρόσωπα που είχαν την τύχη να βρίσκονται στην πυραμίδα της ΕΡΤ μετά το 2019, και τη νέα ηγεσία που υπόσχεται πολλά!

Ο ερχομός της ΝΔ στην εξουσία και η αλλαγή διοίκησης στον δημόσιο φορέα ήταν δεδομένη, με πρόσωπα της δικής της επιλογής.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, τα ηνία της ΕΡΤ που κρατά ο Γ. Δρόσος διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει το δίδυμο Κ. Ζούλας και Γ. Γαμπρίτσος. Παράλληλα διορίζεται και νέο ΔΣ με τους: Νίνο Ελματζιόγλου, Ιωάννα Στεφανάκη και Δημήτρης Παπαδημητρίου, που παραμένει στο ΔΣ από τον προηγούμενο διορισμό.

Εδώ ας μου επιτραπεί να αναφέρομαι προσωπικά και με το ονοματεπώνυμο σε πρόσωπα που συμπορευτήκαμε η συνεργαστήκαμε στην ΕΡΤ μέχρι και το 2003 που αποχώρησα για προσωπικούς λόγους και συνέχισα στον ιδιωτικό τομέα με ξένα ΜΜΕ.

Γνωρίζοντας λοιπόν πρόσωπα και γεγονότα μπορώ να έχω άποψη, γύρω από τη λειτουργία του φορέα, που πολλές φορές ήρθα σε σύγκρουση με τις ηγεσίες και διευθύνσεις, διότι δεν μπορούσα να βλέπω τις αδικίες, που πλήρωσα πολλές φορές με αναφορές και επιπλήξεις που για μένα ήταν παράσημα, υπερασπιζόμενος την αλήθεια, ανεξάρτητα, πολιτικών πεποιθήσεων και πιστεύω.

Έτσι θα επιχειρήσω μια σύντομη ανάλυση των προσώπων της ηγεσίας της ΕΡΤ και τα βιογραφικά τους μετά τη νίκη της ΝΔ που είναι ένα ετεροβαρής μίγμα και στη συνέχεια τη νέα ηγεσία Γιάννη Παπαδόπουλου-Κώστα Παπαβασιλείου.

Αναλυτικά 2019: Ο Γ. Γαμπρίτσος έχει περάσει ξανά από το Ραδιομέγαρο και έχει αφήσει δείγματα γραφής. Ο Κ. Ζούλας διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ιωάννα Στεφανάκη δικηγόρος και κόρη του αείμνηστου Γιώργου Στεφανάκη δικηγόρου και πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ τη δεκαετία του ΄80 με γενικό τον Νίκο Δεληπέτρο.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος που στη συνέχεια πολιτεύτηκε το ΄81 αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Ο Δ. Παπαδημητρίου ήταν ένας πολύ καλός μουσικός. Αρμόδιος Υφυπουργός διορισμών, Στέλιος Πέτσας.

Το Νίνο Ελματζιόγλου, τον γνώρισα το 1982-83, στα στούντιο της Παιανίας, όταν για πρώτη φορά χρησιμοποίησα την εξωτερική μονάδα μαγνητοσκοπήσεων με τρεις κάμερες ως παραγωγός για τη σειρά «λάμψη των άστρων» με Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Κοραλία Καράντη σε πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών σε σκηνοθεσία Πώλ Σκλάβου, παράλληλα με το θρυλικό «ορκιστείτε παρακαλώ» με το Γ. Μιχαλόπουλο που πολλοί θυμούνται μέχρι σήμερα.

Ο Νίνο ήταν ένα παιδί που φρόντιζε τις τεχνικές εγκαταστάσεις. Την οικονομική διαχείριση είχε ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας του. Με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης, μπήκε στο χώρο της παραγωγής.

Γενικός διευθυντής τηλεόρασης προγράμματος παραμένει ο Γιώργος Σιούλας, διορισμένος από την προηγούμενη διοίκηση. Η σκηνοθεσία ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών δεν χρειάζεται να είσαι ο Κόπολα ή ο Σκοτσέζε. Είναι μια τυπική διαδικασία. Δεν είναι θέατρο ούτε κινηματογράφος, όπως και τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Ο κάθε ένας έχει τον δικό του τρόπο να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια. Υπάρχουν πρόσωπα με γνώσεις και αξία που φτάνουν ψηλά. Υπάρχουν και κάτι «φούσκες» που φτάνουν στην κορυφή με άλλους τρόπους.

Γενικός διευθυντής ενημέρωσης διορίζεται ο Φώτης Καφαράκης. Δεν ξέρω αν ένα τέτοιο πλάνο υπήρχε στα όνειρα του. Έφτασε στην ΕΡΤ τη δεκαετία του ΄90, τον οποίο έφερε η καλή φίλη και συνάδελφος Δήμητρα Γκουντούνα βοηθό της να ασχοληθεί με καλλιτεχνικά θέματα. Ήταν ένα ήσυχο και ευγενικό παιδί, χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα στις ειδήσεις και εμπειρία. Ίσως ο διορισμός του ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη. Γενικός διευθυντής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών παραμένει ο Ευάγγελος Λουριδάς από τη προηγούμενη διοίκηση που θεωρείται η κολώνα της ΕΡΤ.

Ο κύριος Λουριδάς, είναι η ιστορία της ΕΡΤ. Το 2011επί ΠΑΣΟΚ ως γενικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών εκπροσωπούσε στα δικαστήρια τον δημόσιο φορέα στα δικαστήρια για να κηρύξει παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων, ενώ συμμετείχε στη δημιουργία και λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, και μέχρι την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ανέλαβε και πάλι τη θέση του γενικού διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών.

Στη θέση του παραμένει μέχρι σήμερα έχοντας τον διοικητικό έλεγχο του φορέα και συντάσσει όλες τις αποφάσεις, ενώ είναι και ο βασικός συντάκτης στη διαμόρφωση και λειτουργία του οργανογράμματος και κανονισμού της ΕΡΤ. Τη γενική διεύθυνση τεχνολογίας και μέσων αναλαμβάνει ο Γιάννης Βουγιουκλάκης, την οποία θέση κατείχε ο Πέτρος Φίλος διορισμένος από την προηγούμενη διοίκηση.

Στην πυραμίδα και το τιμόνι της ΕΡΤ έχουμε μια αμφιλεγόμενη ηγεσία και στελέχη που κρατάνε την τύχη στα χέρια της με τους: Κ.Ζούλα, Γ. Γαμπρίτσο, Νίνο Ελματζιόγλου, Ιωάννα Στεφανάκη, Δημήτρης Παπαδημητρίου και δύο μέλη εργαζομένων άνευ ουσίας (ουσιαστικά ένα, περιμένοντας την εκλογή ενός ακόμα) με γενικούς Γ. Σιούλα προγράμματος, Ε. Λουριδάς, διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, Φώτης Καφαράκης ειδήσεων και ενημέρωσης, Γιάννης Βουγιουκλάκης Τεχνολογίας και μέσων.

Η ομάδα συμπληρώνεται λίγο αργότερα με δύο συμβούλους προγράμματος. Την εντεταλμένη Ισαβέλλα Σασλόγλου και τη σύμβουλο Χρύσα Μασούρου από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αργούν όμως να εμφανιστούν τα πρώτα σύννεφα για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της ΕΡΤ με το νέο οργανόγραμμα που καταρτίστηκε και τον κανονισμό λειτουργίας.

Στη θέση του γενικού διευθυντή τηλεόρασης-προγράμματος Γιώργου Σιούλα που είχε ξεκινήσει-όπως αναφέραμε- από βοηθός σκηνοθέτη, τοποθετείται με απόφαση Γ. Γαμπρίτσου ο Κώστας Παπαβασιλείου στα μέσα του 2020. Ένα πρόσωπο που είναι προϊστάμενος στη διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών στο λογιστήριο με γενικό τον Ε. Λουριδά.

Μέχρι τότε, δεν έχει καμία σχέση με το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ ψυχαγωγία και ενημέρωση διότι έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είναι ένα συνηθισμένο πρόσωπο όπως και οι εκατοντάδες υπάλληλοι. Ο Κώστας Παπαβασιλείου έχει γαλουχηθεί από τον πρώην προϊστάμενο του στις οικονομικές υπηρεσίες Πέτρο Μάη που τον είχε πάντα δίπλα του.

Τον γνώρισα το 2014 και είπαμε μόνο ένα γεια, όταν με είχε καλέσει στο γραφείο του ο Ροδόλφος Μορώνης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, διατηρούσαμε μια πολύ καλή φιλία, γνώριζε ότι εγώ συνεργάζομαι με διεθνή ΜΜΕ και με κάλεσε στο γραφείο του, για μια ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το νέο φορέα.

Εκεί στον 4ο όροφο βρισκόταν και ένα γραφείο με επικεφαλής τον Πέτρο Μάη που είχε αναλάβει την επιλογή και αξιολόγηση των υπαλλήλων του φορέα με μία άλλη επιτροπή να αξιολογεί τους δημοσιογράφους. Ήταν η περίοδος που είχε ξεκινήσει η διαδικασία λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.

Να σημειώσω ότι το 2012 με κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, γνωρίζοντας την τηλεοπτική μου εμπειρία, μου προτάθηκε η θέση του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος και μου δόθηκε το γραφείο 410 Α που το είχε ο Αλέξης Κωστάλας. Εκεί άρχισα να μελετάω τρόπους αναβάθμισης της ΕΡΤ παράλληλα με τα ξένα ΜΜΕ που δεν σταμάτησα τη συνεργασία. Το κλίμα όμως ήταν βαρύ και αποχώρησα. Τα κλειδιά παρέμειναν στα χέρια μου μέχρι σήμερα τα οποία και θα πρέπει να τα επιστρέψω.

Έτσι είχε γίνει και η σύντομη γνωριμία μας. Ο ίδιος ο Κ. Παπαβασιλείου ήταν στο γραφείο του Θ. Φορτσάκη πρόεδρου του ΕΣ (Εποπτικού Συμβουλίου) που επόπτευε την ΕΡΤ. Ο διορισμός του λοιπόν ήταν μια έκπληξη.

Η νέα διοίκηση στη συνέχεια δημιουργεί το ΕΡΤ News, Ertflix και άλλες υπηρεσίες μαζί με νέο οργανόγραμμα και κανονισμό. Όλα αυτά έγιναν βιαστικά χωρίς μελέτες και υποδομές για να δείξει η διοίκηση ότι έχει όραμα να κάνει την ΕΡΤ μεγάλη -με το αζημίωτο- και ο νοών νοήτω. Οι γενικές διευθύνσεις από 4 γίνονται 6 με 3 αναπληρωτές και οι διευθύνσεις από 10-12 ξεπερνούν τις 40, ενώ ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια σε σειρές μυθοπλασίας με χολιγουντιανά ποσά.

Ο έλεγχος της ΕΡΤ έχει περάσει σε άλλα χέρια από τους φυσικούς του διαχειριστές. Έτσι έχουμε την αποχώρηση Γαμπρίτσου και των δυο συμβούλων Σασλόγλου και Μασούρου. Η διοίκηση στα μέσα του 2022 ελέγχεται πλήρως από τον Πρόεδρο που ασκεί και τα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου Κ. Ζούλα, Ν. Ελματζιόγλου και Λίνα Παπαδάκη. Το ΔΣ είναι ανύπαρκτο.

Ο Κώστας Παπαβασιλείου, γενικός διευθυντής προγράμματος δεν έχει την απαιτούμενη τηλεοπτική εμπειρία στην παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων για να αντιδράσει.

Σε 1-2 χρόνια και Αϊνστάιν να είσαι δεν μπορείς να μάθεις τηλεόραση. Άνθρωποι του Ραδιομεγάρου, μιλούσαν για ένα καλό και ευγενικό παιδί, αλλά ο ρόλος του στο πρόγραμμα λόγω απειρίας ήταν περισσότερο διεκπεραιωτικός με υπογραφές και όχι ουσίας. Σήμερα όμως ο Κώστας Παπαβασιλείου είναι ο νέος CEO της ΕΡΤ και μαζί με το Γιάννη Παπαδόπουλο και το νέο ΔΣ καλούνται να δώσουν φτερά στο φορέα για να πετάξει ψηλά.

Σε επόμενη ανάρτηση: Γιατί η Κατερίνα Κασκανιώτη έχασε το τρένο στο δρόμο για το Ραδιομέγαρο, από τον Κώστα Παπαβασιλείου, ο νόμος Κεραμέως που έφερε τριγμούς και αποχώρηση Ζούλα και μια ακτινογραφία της νέας ηγεσίας. Έχει μέλλον η ΕΡΤ;

Comments are closed.