Το πάρτι της αρκούδας στην ΕΡΤ

 

Τελευταία ευκαιρία για την πολύπαθη και «διασωληνωμένη» δημόσια τηλεόραση να βρει τον δρόμο της και να κάνει μια νέα αρχή έξω από την εντατική

Η δημόσια τηλεόραση σε όλες τις χώρες και κοινωνίες είναι ο καθρέφτης ενός λαού που πρέπει να υπηρετεί τις δικές του ανάγκες μέσα από την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό μαζί με την εκπαίδευση με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού απέναντι στην ιδιωτική τηλεόραση.

Γράφει ο Πέτρος Κοντραφούρης

Ο στόχος του κέρδους και η διάβρωση του κοινωνικού ιστού που επιμελώς πολλές φορές υπηρετεί η ιδιωτική τηλεόραση μέσα από την χειραγώγηση της εκτελεστικής εξουσίας, είναι αντίθετη με τη βούληση και θέληση μιας κοινωνίας, για ανεξάρτητη τηλεόραση και υγιή δημοκρατία.

Η πολύπαθη ελληνική δημόσια τηλεόραση-ΕΡΤ βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι από τη γέννηση της μέχρι σήμερα. Ίσως είναι βαριά η λέξη «διεφθαρμένη», αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Υπηρετώντας κάποιες δεκαετίες στους χώρους του Ραδιομεγάρου, επιστρέφοντας στην Ελλάδα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με πολλές τηλεοπτικές εμπειρίες, και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και διεθνή ΜΜΕ μέχρι και σήμερα, μπορώ να δω τη διαφορά και τα όσα διαδραματίζονται στη δημόσια τηλεόραση-ΕΡΤ, θετικά και αρνητικά.

Και για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι δεν έγιναν κάποια βήματα προόδου. Είναι όμως ελάχιστα σε αυτά που θα μπορούσε να έχει κάνει, μπροστά στις νέες καθημερινές προκλήσεις τεχνολογίας, πολιτικής και πολιτισμού.

Η ΕΡΤ, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε με σοβαρότητα το μόνιμο προσωπικό της που στα σπλάχνα της υπάρχουν διαμάντια με γνώσεις πτυχία και φαντασία. Μένουν ανεκμετάλλευτα, αντί να στείλει κάποια από αυτά στο εξωτερικό για μια εκπαίδευση και ενημέρωση γύρω από νέες τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής και εκμετάλλευσης προγραμμάτων. Λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και σχεδιασμό με νέες μεθόδους παραγωγής.

Το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός έχει μείνει στα χέρια προσώπων με αγκυλώσεις, που παραμυθιάζουν τις εκάστοτε διοικήσεις, όταν επιχειρούν κάποιες δομικές και αναγκαίες αλλαγές προσώπων και λειτουργίας διαφόρων υπηρεσιών.

Ο λόγος, διότι, πρόσωπα που μπαίνουν λαθραία από πόρτες και παράθυρα, μαζί με εσωτερικές φατρίες και συνδικαλιστικές πολλές φορές παρεμβάσεις ελέγχουν τη λειτουργία της ΕΡΤ και λειτουργούν σαν αναντικατάστατα όντα και «ξερόλες». Δεν μετακινούνται ούτε με γερανοφόρο όχημα κρατώντας το φορέα στις δικές τους γραφειοκρατικές «δαγκάνες» και δεν αφήνουν άλλους να πλησιάσουν και να δώσουν φτερά για να πετάξει ψηλά. Υπάρχουν όμως πρόσωπα που προσπαθούν και το παλεύουν για κάτι δημιουργικό και ωραίο!

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημιουργία του αρχείου της ΕΡΤ χάρη στην προσπάθεια και αγάπη κάποιων ανθρώπων του Ραδιομεγάρου που τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και θα πρέπει να βραβευτούν μαζί με ελάχιστες άλλες δημιουργίες.

Η ΕΡΤ, ποτέ δεν είχε μια ενιαία στρατηγική και σχεδιασμό για να φτάσει το φορέα ψηλά. Όλες οι διοικήσεις ασελγούσαν επάνω της απολάμβαναν τους καρπούς και αποχωρούσαν. Ίσως είναι ο μοναδικός φορέας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα, πέρα από τυπικούς ελέγχους που τα βρίσκουν όλα νόμιμα και καθαρά, ενώ η μυρωδιά της «μπόχας» φτάνει μέχρι τη Μεσογείων.

Ειδικά στην οικονομική διαχείριση, ανάθεση και αγορά προγράμματος και διάφορες παραγωγές, γίνεται το πάρτι της αρκούδας. Πως δίδονται μέχρι τώρα εκπομπές και σειρές μυθοπλασίας, χωρίς να διαβάζονται σενάρια, από πρόσωπα που είχαν η έχουν την εποπτεία του προγράμματος, χωρίς έλεγχο από το ΔΣ και κάποια δευτεροβάθμια οικονομική επιτροπή, ούτε καφετζούδες δεν θα μπορούσαν να μάθουν την αλήθεια.

Και αυτό οφείλεται στις συχνές αλλαγές των διοικήσεων οι οποίες συνέπρατταν ως «πράκτορες» η πληροφοριοδότες, εντός και εκτός Ραδιομεγάρου. Μια σύντομη ματιά στο παρελθόν, δείχνει γιατί η ΕΡΤ έμεινε καθηλωμένη στο αναπηρικό καροτσάκι μετά την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Όλοι κοίταζαν πόσα θα «φάνε» και όχι πως θα αναπτυχθεί η δημόσια τηλεόραση.

Από το 1981 έχουμε σειρά συχνών αλλαγών στην κορυφή της πυραμίδας της ΕΡΤ και στα δύο κανάλια, χωρίς κανέναν σχεδιασμό με προοπτική ανάπτυξης μετά την επταετία που άφηνε ελεύθερο το πεδίο δράσης και ανάπτυξης.

Τα ονόματα που κάθισαν στην ηλεκτρική καρέκλα της ΕΡΤ μέχρι και το 89-90 δεν μπόρεσαν να της δώσουν τη λάμψη που είχε ανάγκη για να ανταγωνιστή στη συνέχεια τη χιονοστιβάδα της ιδιωτικής Ραδιοτηλεόρασης που ερχόταν σαν κυκλώνας να την αφανίσει: Κ. Μπέης, Γ. Ρωμαίος, Β. Βασιλικός, Θ.Χαλάτσης, Ν. Σηφουνάκης, Β.Μαθιόπουλος, Δ. Γιαννούζης, Κ.Κωβαίος, Δ. Κατσίμης και άλλα πρόσωπα που βρέθηκαν στην κορυφή της ιεραρχίας.

Μετά το 89-90 μέχρι και το 93 η κατάσταση ήταν ακόμη πιο τραγική. Tα τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, πέρασαν από το Ραδιομέγαρο πέντε πρόεδροι και τρεις γενικοί: Γ. Κοντογιώργης, Δ. Κόρσος, Β. Συλιβρίδης, Γ, Δραγώνας, Ν. Βεργίτσης, και γενικοί: Ρ. Μορώνης, Μ.Δημητρίου, Δ. Γιανναράκος. Οι ίδιες συχνές αλλαγές και σε μεγαλύτερη έκταση υπήρχαν και στην ΥΕΝΕΔ-ΕΡΤ2: Τριανταφύλλου, Αλεξίου, Στρατής, Αποστολόπουλος, Σκούρας Παπαθεοδώρου, Παπαδόπουλος, Βαλτινός, Παπαθανασόπουλος. κ.ά.

Μετά το 1993 και την ανάληψη και πάλι της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε ουσιαστικές αλλαγές: Το 93-95 Ε. Γιαννακόπουλος και στη συνέχεια μέχρι το 2002,(2002-2004 ο Στάγκος) τη διοίκηση με πλήρη ελευθερία κινήσεων είχε ο Παναγιώτης Παναγιώτου ΠΑΝ-ΠΑΝ(ο μακροβιότερος 8 χρόνια), την οποία παρέλαβε από τον Ε. Γιαννακόπουλο ενώ ο Παν-Παν ήταν ήδη 93-95 στην ΕΡΤ2 την οποία ανέλαβε ο Κ. Αλαβάνος. Η διοίκηση της οκταετίας πέρασε ανεκμετάλλευτη με την ΕΡΤ να ψάχνεται για να βρει το περπάτημα της. Αλλαγή ονόματος σε ΝΕΤ ΕΡΤ1 ΕΡΤ3 και διάφορους άλλους πειραματισμούς με την ενοποίηση σε έναν φορέα ΕΡΤ ΑΕ.

Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και τη διακυβέρνηση από τη ΝΔ τα ηνία της ΕΡΤ με εντολή Θ. Ρουσόπουλο μαζί με μια πλειάδα συμβούλων και συνεργατών ανέλαβε ο Χ. Παναγόπουλος. Ήταν μια 5νταετία με σπατάλες, και κακοδιοίκηση που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια. Μια απόπειρα με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ψηφιακής τηλεόρασης έπεσε στο κενό.

Σε όλες αυτές τις διοικήσεις και παραλλαγές του φορέα μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 γίνονται και δομικές. Η ΕΡΤ φεύγει από το υπουργείο Τύπου και το Μαξίμου και υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού με υπουργό τον Π. Γερουλάνο. Λίγο αργότερα η αρμοδιότητα περνάει στον υφυπουργό πολιτισμού Τ. Χυτήρη. Στις αλλαγές που κάνει διαχωρίζει τη θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου σε δύο.

Στην ηγεσία της ΕΡΤ ορίζει πρόεδρο τον Θ. Παπαγεωργίου και διευθύνων τον Γ. Γαμπρίτσο που παραιτείται λίγους μήνες αργότερα και τη θέση του παίρνει ο Λ. Ταγματάρχης κ.ά. Αν προστεθούν και μερικές δεκάδες διευθυντών ειδήσεων και ενημέρωσης, μπορεί λοιπόν κανείς να καταλάβει τον τρόπο διοίκησης.

Οι αλλαγές συνεχίστηκαν στην πυραμίδα της ΕΡΤ μέχρι και τις εκλογές του 2012. Με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουμε πάλι τα ίδια. Στην πυραμίδα της ΕΡΤ μετά από συμφωνία τοποθετούνται: πρόεδρος ο Ν. Τέλης καθηγητής νομικής στο ΑΠΘ και διευθύνων ο Ν. Σίμος δημοσιογράφος, και έχουμε και αλλαγές γενικών διευθυντών. Μεταξύ αυτών και τον Δ. Σαραβάκο γενικός διευθυντής τεχνολογίας, που διετέλεσε και νομάρχης Αργολίδος, ενώ η εποπτεία της ΕΡΤ επανέρχεται και πάλι στο υπουργείο Τύπου και το Μαξίμου!

Στις 11 Ιουνίου 2013, μετά από συνεχείς απεργίες των εργαζομένων, πέφτει το μαύρο στην ΕΡΤ και δημιουργείτε η ΝΕΡΙΤ με το ν.4173/2013 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 169/Α/26-7-2013. Υφυπουργός Π. Καψής με ΕΣ και πρόεδρο τον Θ. Φορτσάκη και διορισμό ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, με πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο τον Γ. Προκοπάκη που, υπογράφει με αριθ. Πρωτ: 010/ 14-1-2014, τον νέο κανονισμό λειτουργίας του φορέα, με 4 γενικές διευθύνσεις:

α) Περιεχομένου, που υπάγεται ενημέρωση, ψυχαγωγία ραδιοφωνία και πρόγραμμα. β) Διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών. γ) Τεχνολογίας και ανάπτυξης και δ) Γενική διεύθυνση περιφερικού σταθμού Θεσσαλονίκης.

Λίγο αργότερα ο Γ. Προκοπάκης αναγκάζεται σε παραίτηση και διορίζεται ο καθηγητής Δ. Μακρυδημήτρης με αναπληρωτή τον Ροδόλφο Μορώνη. Αργότερα παραιτούνται και αυτοί, μετά από καταγγελίες για παρεμβάσεις και αναλαμβάνει πρόεδρος-διευθύνων ο οικονομικός διευθυντής της ΕΡΤ Πέτρος Μάης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές το 2015 έκλεισε τη ΝΕΡΙΤ και επαναλειτούργησε την ΕΡΤ. Μέχρι να αλλάξει το νόμο της επαναλειτουργίας, λειτούργησε με το καθεστώς της ΝΕΡΙΤ και γενικούς διευθυντές Ευάγγελος Λουριδάς διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, Νίκο Μιχαλίτση τεχνικών υπηρεσιών και Κώστα Χαλβατζάκη περιεχομένου. Κάποια από τα ονόματα κρατήστε τα, θα τα βρούμε μπροστά μας. Μετά τον Ιούνιο του 2015 άρχισε σταδιακά να λειτουργεί με την παλιά μορφή ως ΕΡΤ ΑΕ με νέο ΔΣ και τους:

Δ. Τσακνή, Λ. Ταγματάρχη, Χ. Λεοντή Β. Κωστόπουλο Γ. Δρόσο και άλλα πρόσωπα, χάνοντας την ευκαιρία να λειτουργήσει σε νέες στέρεες βάσεις και να γράψει μια νέα σελίδα ανάπτυξης και προοπτικής για το μέλλον, χτισμένη πάνω σε ατσάλινες βάσεις για να αντέχει.

Ακολούθησε την ίδια τακτική διοίκησης με τα ίδια λάθη, και υλικά, ρουσφέτια και ασυδοσία με την ΕΡΤ να χάνεται μέσα στα καπνογόνα που άφηνε η ιδιωτική τηλεόραση.

Η νίκη της ΝΔ το 2019 έφερε και πάλι τις αναγκαίες αλλαγές, με επικεφαλής πρόσωπα γνωστά και άγνωστα στο χώρο των ΜΜΕ. Με Ζούλα και Γαμπρίτσο, και ένα ΔΣ διακοσμητικό, με ένα μέλος να παίζει κομβικό ρόλο στη λειτουργία και διοίκηση του φορέα, έχοντας τον έλεγχο του προγράμματος. Έτσι η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου ήταν δεδομένη, και η ουσιαστική διοίκηση να περνά σε άλλα χέρια με άλλους στόχους.

Σήμερα το 2025, μια νέα διοίκηση με φρέσκα πρόσωπα και σύγχρονα μυαλά στην πυραμίδα της ΕΡΤ ανοίγει τα φτερά της με ένα νέο ΔΣ, φορτωμένα με γνώσεις και ιστορία. Θα καταφέρουν να οδηγήσουν την ΕΡΤ στην κορυφή της επιτυχίας η θα παραμείνει ουρά της ιδιωτικής τηλεόρασης; Το ΕΡΤ News, Ertflix και άλλα προϊόντα που πλάσαρε η απερχόμενη διοίκηση σαν επιτυχία και παρακαταθήκη, έχουν αξία η είναι μια πρόχειρη φούσκα όπως η ψηφιακή;

Σε επόμενες αναρτήσεις όλο το παρασκήνιο του διορισμού της νέας ηγεσίας και τα πρόσωπα που καλούνται να γράψουν τη δική τους ιστορία. Πως και γιατί επελέγη διευθύνων σύμβουλος από τα σπλάχνα της ΕΡΤ ο Κώστας Παπαβασιλείου και γιατί η Κατερίνα Κασκανιώτη έχασε το τρένο. Ο νόμος Κεραμέως 5062/2023 και το ΑΣΕΠ με τις παρενέργειες…

Ένα ακόμα γραφειοκρατικό γρανάζι για να επιλέγεται ο «δήθεν» καλύτερος/η ενώ πριν βγουν τα αποτελέσματα γνωρίζουμε το πρόσωπο που παίρνει τη θέση με τις κυβερνητικές ευλογίες και την ένδειξη αξιοκρατία μέσω ΑΣΕΠ ενώ τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός.

Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση. Θα γίνουν δομικές αλλαγές για να απογειωθεί η δημόσια τηλεόραση η θα παραμείνει καθηλωμένη στο αναπηρικό καροτσάκι και θα μπαινοβγαίνει στην εντατική; Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η νέα διοίκηση με έργα και πράξεις και όχι λόγια!

Comments are closed.