Ασήκωτο το φορτίο της ακρίβειας για τα λαϊκά νοικοκυριά
Από τον Μάιο του 2021 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2024 οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται διαρκώς
Βαρύ είναι το φορτίο της ακρίβειας που σηκώνουν εδώ και χρόνια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου. Και αν αναλογιστούμε ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί και έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Γενάρη ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, τότε το φορτίο της ακρίβειας γίνεται ασήκωτο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Δεκέμβριο του 2024 από 2,4% τον Νοέμβριο. Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Δεκεμβρίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2023 προέκυψε: Αύξηση 2,6% έναντι αύξησης 3,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.
Επιπλέον:
– με 14% «τρέχουν» οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
– σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια με 47,7%
– ακριβότερα κατά 8,8% είναι τα ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία.
– άνοδος της τάξης του 8,7% σημειώνεται στο φυσικό αέριο
– άνοδος 8,5% στα ενοίκια κατοικιών και 6,2% στην ένδυση
– ανατιμήσεις 4,5% καταγράφονται στα δημητριακά, 4,4% στο μοσχάρι και 4,2% σε μεταλλικό νερό και αναψυκτικά.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν σε όλα τα βασικά προϊόντα διατροφής οι τιμές παραμένουν στα ύψη και είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός τροφίμων στο -0,3%, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2021 που ήταν στο -0,15%. Δηλαδή, από τον Μάιο του 2021 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2024 οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται διαρκώς!
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,6% τον μήνα Δεκέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
– 1,7% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
– 6,2% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
– 3,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: Πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
– 3,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
– 3,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Καινούργια αυτοκίνητα, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά.
– 1,9% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
– 1,2% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής – άνθη – κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες – βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών.
– 2,6% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
– 5,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία κυλικεία, ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία.
-2,6% στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Υπενθυμίζεται πως οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για τη χώρα μας έδειξαν πως ο εναρμονισμένος πληθωρισμός βρέθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, γεγονός που οφείλεται στη βάση σύγκρισης καθώς σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1%. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες μέρες, στην Ενέργεια οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν και πάλι τον Δεκέμβριο κατά 0,7%, έναντι 0,1% στην Ευρωζώνη.
Με αντιλαϊκή ορμή στο 2025 η κυβέρνηση
Στο μεταξύ με αντιλαϊκή ορμή μπήκε στο 2025 η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, απαιτώντας ταυτόχρονα από τον λαό να συμβιβαστεί με τη μιζέρια του.
Χαρακτηριστικά, σε κυριακάτικη ανάρτησή του ο Μητσοτάκης αναλάμβανε έναντι των επιχειρηματικών ομίλων «δέσμευση για το νέο έτος: Το κυβερνητικό έργο θα παραμείνει έντονο και πολυεπίπεδο», καθώς «και το 2025 θα συνεχίσουμε με ρεαλισμό, με σχέδιο και σκληρή δουλειά να αντιμετωπίζουμε χρονίζουσες παθογένειες και να αίρουμε εμπόδια στην οικονομία» κ.λπ., προσπαθώντας να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι θα βελτιώσει την «καθημερινότητά» τους «οδηγώντας την Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα» των κρίσεων και της φτώχειας.
Στο μεταξύ, έκλεινε το μάτι στο κεφάλαιο θυμίζοντας ότι «το 2024 έκλεισε με πληρωμές 219 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 510 επενδυτικών σχεδίων. Είναι το υψηλότερο ποσό που δόθηκε τα τελευταία 10 χρόνια από το υπουργείο Ανάπτυξης για την υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων. Τα επενδυτικά σχέδια αφορούν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της μεταποίησης, του τουρισμού, της αγροδιατροφής και των υπηρεσιών», διευκρίνιζε, ενώ ακριβώς στον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης για χώρα – κόμβο, τόνισε ότι «ξεκινά η αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Εβρου, ένα έργο που αναμένεται να μειώσει κατά 75% τον χρόνο αναμονής για τη διέλευση των οχημάτων», διαβεβαιώνοντας ότι «το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025». «Μετά τους Κήπους, θα ακολουθήσει η αναβάθμιση όλων των βασικών χερσαίων συνοριακών σταθμών (Καστανιές Εβρου, στους Ευζώνους, Λαιμό Πρεσπών, Κακαβιά και Κρυσταλλοπηγή», πρόσθεσε, «προκειμένου επισκέπτες και εμπορικές μεταφορές να εξυπηρετούνται ταχύτερα».
Εξάλλου, την Πέμπτη εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται δυνατότητα διαμονής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα στα δωμάτια προσωπικού των ξενοδοχείων, «μια ρύθμιση με θετικό κοινωνικό πρόσημο που αφορά σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπου παρατηρείται έλλειψη προσιτής στέγης», όπως λένε από την κυβέρνηση, με το θράσος να περισσεύει και σε αυτή την περίπτωση, καθώς προβάλλουν για λύση δωμάτια – «κοτέτσια» όπως προκύπτει από πλήθος καταγγελιών των εργαζομένων στον κλάδο.
Πηγή 902.gr