Μαρινάκης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βιώσουν οι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερο την αντικειμενική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

 

Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο CNN.gr και τον δημοσιογράφο Χρύσανθο Κοσελόγλου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστούμε πολύ που υποδέχεστε το CNN Greece, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη συνέντευξη που δίνετε φέτος, έχουμε και δεύτερη πρωτιά, αλλά θα τη συζητήσουμε σε λίγο. Ελπίζω να σας κάνουμε ένα πολύ καλό ποδαρικό, είμαι σίγουρος ότι θα χρειαστείτε δύναμη για αυτή τη χρονιά, συνολικά ως Κυβέρνηση, αλλά και εσείς προσωπικά, διότι είστε σε μια «καυτή» θέση στην Κυβέρνηση. Να ξεκινήσουμε με μια ευχή σας για τη νέα χρονιά και ίσως και μια δέσμευση προς τους πολίτες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ευχή είναι, πριν και πάνω από όλα να είμαστε υγιείς. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι να έχουμε υπομονή και αντοχές στις δύσκολες στιγμές που ο καθένας βιώνει, στην καθημερινότητά του, στη δουλειά του, στη ζωή του. Να κοιτάξουμε όλοι, όσο το δυνατόν περισσότερο, τους ανθρώπους που είναι γύρω μας, ειδικά αυτούς που περνάνε δύσκολα ή είναι μόνοι τους και να έχουμε πολλές επιτυχίες, όπως ορίζει ο καθένας την επιτυχία για την οικογένειά του, για τον εαυτό του, για τη δουλειά του. Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω ως δέσμευση, είναι ότι θα κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμε, ούτως ώστε οι πολύ μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία, να μεταφραστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε θετικές ειδήσεις για τη ζωή των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επιτυχία στα νούμερα να μεταφραστεί σε κάποιο αντίκτυπο συγκεκριμένο στην τσέπη τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Έχουμε κάνει πράγματα τα οποία αγγίζουν τη ζωή των πολιτών. Έχουμε δημιουργήσει με την πολιτική μας, 500.000 θέσεις εργασίας, καλύτερα αμειβόμενες, έχουμε μειώσει, μαζί με τους 12 φόρους που μειώθηκαν από 1/1/2025, 73 φορολογικούς συντελεστές. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία πρέπει όσο πιο γρήγορα να μεταφραστούν σε ακόμα καλύτερα νέα για τους πολίτες. Αυτό είναι το άγχος μας, η έγνοια μας και αυτή πρέπει να είναι η βασική μας αποστολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν ξέρω αν ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει τη δυνατότητα, όπως οι άλλοι πολίτες, τα Χριστούγεννα να γεμίσει τις μπαταρίες του ή να κάνει ένα μικρό διάλειμμα. Η ευθύνη δεν κάνει διακοπές, αν θυμάμαι καλά, είπε ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγες ημέρες, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στις διακοπές σας μιλήσατε με πολίτες, αν είχατε την ευκαιρία να βγείτε από το Μέγαρο Μαξίμου, αν ακούσατε τα προβλήματα και ποιο είναι αυτό το οποίο θυμάστε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορώ να πω ότι είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα να κρατήσω αυτό που κάνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είτε μιλάω ως δικηγόρος, είτε ως νέος πολιτικός, είτε ως ένας νέος πατέρας. Ήμουν, είμαι και παραμένω ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Δουλεύω από μικρό παιδί, άρα ποτέ δεν έχω διακόψει αυτή την επαφή και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια, με φίλους, έχει να κάνει με πελάτες μου, -του γραφείου μου-, έχει να κάνει με συνεργάτες μου, έχει να κάνει με ανθρώπους που συναντάω στο δρόμο. Άρα το ίδιο προφανώς έγινε την περίοδο αυτών των ολιγοήμερων Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ναι, μίλησα με πολύ κόσμο, μπορώ να σας πω και πήρα την εικόνα, που και εγώ βλέπω ότι υπάρχει στη χώρα. Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από ότι ήταν πριν από πεντέμισι χρόνια που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά έχει ακόμα και πάρα πολύ ανηφορικό δρόμο να ανέβει, απόσταση να διανύσει, ούτως ώστε να φτάσει στο σημείο, που αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, που έχουν κάνει τόσο πολύ υπομονή. Υπάρχουν και πολλά θετικά, τα οποία αρχίζουμε και τα βλέπουμε, υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο επιμένει και αν μου επιτρέπετε, δεν έχει καταφέρει ακόμα η Κυβέρνηση να το λύσει. Ίσως θα μου πείτε ότι έχετε κάνει κάποιες κινήσεις, αναφέρομαι φυσικά στον πληθωρισμό, το ένα είναι αυτό, ειδικά στις υπηρεσίες, αν καταλαβαίνω καλά, επιμένει ο πληθωρισμός, μπορεί να υπάρχουν κάποιες μειώσεις τιμών στα τρόφιμα, αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες επιμένει και είναι και τα ενοίκια, κύριε Εκπρόσωπε. Καταλαβαίνω ότι ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», αλλά θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι 20.000 δικαιούχοι, δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όποιος ισχυριστεί ότι η ακρίβεια, ο επίμονος εισαγόμενος πληθωρισμός, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους πολίτες πολλών χωρών, λύνεται με μία ή με κάποιες μόνο κινήσεις, τότε είναι πολιτικός απατεώνας. Τότε εξαπατά συνειδητά τους πολίτες και εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να μειώσεις τις συνέπειες της ακρίβειας, με πρώτο και κυριότερο «όπλο» της πολιτικής σου, το να αυξάνεις τα εισοδήματα περισσότερο από όσο αυξάνονται οι τιμές και έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια η αύξηση του μέσου μισθού και του κατώτατου μισθού, 20 και 28% αντιστοίχως να είναι μεγαλύτερη από ότι η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών. Να κάνεις ελέγχους, σε μια χώρα που δεν υπήρχε καν μηχανισμός ελέγχου και να επιβάλεις πρόστιμα και έχουμε επιβάλει από το 2020, σε 9.000 παραβάσεις που βρέθηκαν σε περίπου 100.000 ελέγχους, πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Και βέβαια να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις, ούτως ώστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πέραν της τακτικής σου οικονομικής πολιτικής να στηρίζεις αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, γιατί ο μεσοσταθμικός πληθωρισμός για παράδειγμα 17% ή 30% των τροφίμων, δεν «χτυπάει» το ίδιο έναν ο οποίος παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα, με έναν ο οποίος παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα. Προφανώς, λοιπόν, για αυτό και είναι στοχευμένα τα περισσότερα μέτρα της Κυβέρνησης αυτής, τα έκτακτα είναι για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά, αν μου επιτρέπετε, για να δούμε όλη την εικόνα και επειδή αναφερθήκατε στο στεγαστικό, δεν είναι μόνο το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», είναι μια σειρά από φοροαπαλλαγές, οι οποίες ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες, για την μετατροπή ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση, για το άνοιγμα κλειστών ακινήτων, είναι η αύξηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μένει να δούμε, αν αυτή η παρέμβαση σας προς τις τράπεζες θα πιάσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι, σωστά, η παρέμβαση στις τράπεζες, που είναι μια εκ των επιμέρους κινήσεων και αποσκοπεί στην απελευθέρωση ακινήτων από τις τράπεζες με τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ από 1/1/2026…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί είναι η μεγάλη δεξαμενή…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Που είναι η μεγάλη δεξαμενή. Θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση, περνάει από τα συνθήματα και από τα εύκολα λόγια και τους αφορισμούς, στις πράξεις. Αλλά όταν μιλάμε για προβλήματα, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από «καυτές πατάτες», σίγουρα οι λύσεις, τα αποτελέσματά τους, δεν αποτυπώνονται από την μια μέρα στην άλλη. Έχουμε αποτελέσματα, δεν έχουμε, όμως, λύσει όλα τα προβλήματα τα οποία είναι χρόνια. Χρειάζεται επίμονη προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση προς το παρόν για την οικονομία και αν χρειαστεί επανερχόμαστε. Μεσαία τάξη. Έχω ακούσει ότι θα δώσετε το βάρος σας, είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του ’25, συνδέεται με την φοροδιαφυγή και τι μέτρα να περιμένει η μεσαία τάξη να ακούσει από εσάς, για να μην νιώσει ότι την έχετε ξεχάσει. Υπενθυμίζω ότι μια άλλη πολιτική δύναμη είχε ξεχάσει τελείως την μεσαία τάξη και αυτή τη στιγμή παραπαίει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μεσαία τάξη, οι άνθρωποι οι οποίοι, όπως το έχω ξαναπεί, το αγαπημένο μου σύνθημα, προεκλογικό, είναι «Η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς». Νοικοκυραίοι όπως κάποιοι τους έχουν πει κοροϊδευτικά, υποτιμητικά. Είναι αυτοί οι οποίοι κράτησαν και κρατάνε την οικονομία όρθια. Κάποιοι το έκαναν πάρα πολλά χρόνια και τώρα έχουν βγει στη σύνταξη, οι νεότεροι μπήκαν τώρα στην αγορά εργασίας και οι ενεργές ηλικίες, 40ρηδες, 50ρηδες, 60ρηδες έχουν υπομείνει πάρα πολλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτοί που πληρώνουν φορολογία..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πληρώνουν τεράστιο ποσοστό στη φορολογία και θεωρούν πολλές φορές ότι το κράτος είναι συνεργάτης τους και περιμένουν να δούνε….

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί, θέλουν δύο πράγματα. Γιατί πρέπει να ξέρουμε τι θέλουν. Να καταλάβουμε τι θέλουν. Και αυτή η σχεδόν 12ετής επαγγελματική μου εμπειρία, μου δίνει την δυνατότητα να μπορώ να το πω. Θέλουν δύο πράγματα. Το πρώτον, είναι να πληρώνουν λιγότερα στο κράτος, άρα μειώσεις φόρων και το δεύτερο είναι, αυτά που πληρώνουν, γιατί είναι λογικό να πληρώνουν κάποια, ένα ποσό, όσο γίνεται μικρότερο, να πιάνει τόπο. Στο πρώτο σκέλος της συζήτησης, είμαστε η Κυβέρνηση που έχει μειώσει ή καταργήσει τους περισσότερους φόρους μεταπολιτευτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μειώσετε και άλλους; Θα ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο στη ΔΕΘ του ‘25;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμά μας και ενδεχομένως και περισσότερο, υπό την προϋπόθεση να συνεχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αποδίδουν, και να συνεχίσει να μεγαλώνει η πίτα. Πως μεγαλώνει η πίτα; Με το να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Η κορυφαία αυτή συζήτηση αποδεικνύει ότι έχουμε μόνο μια σοβαρή πρόταση στη χώρα. Την πρόταση αυτής Κυβέρνησης και μια αντιπολίτευση που λαϊκίζει συνειδητά. Ποια είναι η συζήτηση αυτή, για να πάω και στο ανταποδοτικό των φόρων. Μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, σύσσωμη η αντιπολίτευση. Και η Αξιωματική και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ότι έχουμε αυξήσει τους φόρους επειδή έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα. Κάνουμε το εντελώς αντίθετο. Μειώνουμε τους φόρους και ναι, αυξάνονται τα έσοδα. Γίνεται αυτό; Βεβαίως και γίνεται, γιατί έχουμε δημιουργήσει όπως σας είπα μισό εκατομμύριο δουλειές, άρα μισό εκατομμύριο άνθρωποι που πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας, τώρα πληρώνουν στο κράτος φόρους και εισφορές και ταυτόχρονα και αυτό έχει δώσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω στο κράτος και ταυτόχρονα έχουμε πάρει 1,8 δισ. από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Εδώ πρέπει να πούμε κάτι πολύ βασικό. Μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για το ΦΠΑ. Έχουμε μειώσει 23 έμμεσους φόρους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε μειώσει 23 έμμεσους φόρους. Όλες αυτές οι μειώσεις, γίναν με δύο κριτήρια. Να το αντέχουν τα δημόσια οικονομικά και να περνάνε στον καταναλωτή. Όχι όπως για παράδειγμα, συνέβη στην Ισπανία, όπου η απόφαση αυτή, ουσιαστικά ανετράπη στη συνέχεια και το πήρανε πίσω. Ως προς το δεύτερο, τα λεφτά αυτά να πιάνουν τόπο. Για πρώτη φορά οι πολίτες βλέπουν ένα κράτος που έρχεται σε αυτούς για προληπτικές εξετάσεις, για πρώτη φορά βλέπει ένα κράτος το οποίο έχει μια πολιτική πρόληψης στην Πολιτική Προστασία, με drones, με καθαρισμούς οικοπέδων. Για πρώτη φορά βλέπει ένα κράτος ψηφιακό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν ανέκδοτο. Για πρώτη φορά βλέπει να ανακαινίζονται Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, για πρώτη φορά βλέπει να ανακαινίζονται σχολεία. Για πρώτη φορά βλέπει ένα κράτος, το οποίο δίνει δυνατότητες στους πολίτες, όπως τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, μια ευκαιρία που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σημαντικό κ. Εκπρόσωπε. Καταλαβαίνετε ότι ένας πολίτης ο οποίος χρειάζεται να δίνει 600 ευρώ στο ενοίκιο και ο μισθός του είναι στα 900 ευρώ, αυτό θα το δει σε δεύτερη φάση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεχωρίζω το στεγαστικό. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτά τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2025, δεδομένου ότι υποχωρεί απ’ ότι φαίνεται ο πληθωρισμός τροφίμων και το καλάθι των Χριστουγέννων από πέρσι, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ ήταν κατά 3% φθηνότερο, όχι ότι είναι για πανηγυρισμούς κάτι τέτοιο. Ακόμα πρέπει να μειωθούν και άλλο οι τιμές και στα τρόφιμα. Έχουμε μια σειρά πολιτικές, φοροαπαλλαγές. Αυξήσαμε το επίδομα ενοικίου για δεύτερη φορά στους φοιτητές. Αυξάνουμε όλα τα επιδόματα από το 2024 μέχρι σήμερα, που έχουν να κάνουν με τις οικογένειες και ό,τι σχετίζεται με το διαθέσιμο εισόδημά τους, δηλαδή, με την εισφορά αλληλεγγύης και όλες τις ενισχύσεις τις οποίες έχουμε παράσχει. Είναι στραμμένη η προσοχή μας στην ενίσχυση ειδικά των ανθρώπων οι οποίοι ζουν στο ενοίκιο, με αυτό το οποίο είπαμε και πριν, με το να δώσουμε στην αγορά, να πέσουν στην αγορά ακίνητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα αξιολογηθείτε από το πόσο αποτελεσματικοί θα είστε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα, όμως, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε για να νιώσουν οι πολίτες ανακούφιση και στο θέμα του στεγαστικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, δεν ξέρω αν είχατε την ευκαιρία να περάσετε την Πρωτοχρονιά από την πλατεία Συντάγματος. Ήθελα να σας ρωτήσω, πως σας φάνηκε αυτός ο εορτασμός, που έστησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Δούκας; Είδαμε και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ να κάνει την εμφάνισή του, είδαμε μια πολύ γνωστή τραγουδίστρια να φέρει και την παλαιστινιακή κεφίγια. Άκουσα πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη, ότι υπήρξαν και κάποιες καταγγελίες ότι η δημόσια τηλεόραση – αν καταλαβαίνω καλά η κατηγορία είναι ότι με παρέμβαση της Κυβέρνησης – δεν μετέδωσε αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις. Τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω ανάποδα. Αυτοί που κατηγορούν τη δημόσια τηλεόραση και την Κυβέρνηση ταυτόχρονα για την μη μετάδοση του συνόλου της γιορτής αυτής, είτε δεν έχουν δει τι συνέβη τα προηγούμενα 10-15 χρόνια, τα βράδια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με εξαίρεση – νομίζω – μια χρονιά, που ήταν παραγωγή από ανθρώπους της ΕΡΤ, με την τραγουδίστρια που πήγε στη Eurovision, είτε το ξέρουν και κάνουν συνειδητή προπαγάνδα για να συκοφαντήσουν τη δημόσια τηλεόραση και τους ανθρώπους της. Ένα από τα δύο.
Ό,τι και από τα δύο και αν ισχύει είναι προβληματικό. Έχει απαντήσει η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ πήρε αυτή την απόφαση, όπως την πήρε και τα προηγούμενα χρόνια με μια σειρά από πολύ δημοφιλείς εκπομπές, που είδαμε και ακόμα μέχρι και σήμερα από το αρχείο της ΕΡΤ, είναι από παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η ΕΡΤ κάνει πάντοτε δικό της πρόγραμμα την παραμονή Πρωτοχρονιάς με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό έκανε και φέτος και διακόπτει για να δούμε την αλλαγή του χρόνου από το Δήμο. Όλους αυτούς, λοιπόν, που κατηγορούν για τα πέντε λεπτά δημοσιότητας, δεν τους είδα να πουν το αντίστοιχο πρόπερυσι, παρά – πρόπερυσι, πριν από 5, πριν από 10 χρόνια.
Τώρα, κοιτάξτε να δείτε. Έχουμε δημοκρατία. Ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει, μπορεί να ντύνεται όπως θέλει, μπορεί να φοράει ό, τι θέλει, αλλά όπως έχουμε δημοκρατία για παράδειγμα για μια τραγουδίστρια, έχουμε δημοκρατία και για έναν δημοσιογράφο, ο οποίος μπορεί να το κριτικάρει αυτό. Στη μια περίπτωση πολύ καλώς ο καθένας κάνει ό, τι κάνει, λέει ό, τι πιστεύει. Στην άλλη περίπτωση όταν τον κριτικάρουν αυτόν τον κάποιο, ο δημοσιογράφος αυτός να δέχεται επίθεση χωρίς κανείς σχεδόν να τον υπερασπίζεται για καμιά εβδομάδα ή μπορεί και για κανένα μήνα. Αναφέρομαι σε συνάδελφό σας, ο οποίος «τόλμησε» να κάνει κριτική. Εγώ, δεν θα πω αν συμφωνώ ή διαφωνώ. Θα σας πω μόνο ότι σ’ ένα μεγάλο μέρος αυτής της γιορτής περίσσευε η υποκρισία. Γιατί κανείς δεν διαφωνεί με την ανάγκη να στηρίξουμε τους αμάχους, να σταθούμε στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων στην Παλαιστίνη, να ζητήσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να χάνονται ανθρώπινες ζωές και στην Παλαιστίνη, να είμαστε αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό, αλλά όχι στην τρομοκρατική Χαμάς. Αλλά πείτε μου αν όλοι αυτοί ή οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ποτέ βγει στη σκηνή με κάποια σημαία της Ουκρανίας, έχουν πει ποτέ για τα βρέφη τα οποία είναι ακόμα στα χέρια της Χαμάς, για γυναίκες, για νέα παιδιά. Ποτέ δεν έχουν πει για όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί άνθρωποι είναι και οι Παλαιστίνιοι, άνθρωποι είναι και οι Ισραηλινοί, άνθρωποι είναι και οι Κούρδοι. Όλοι όσοι είναι θύματα, όμηροι είναι άνθρωποι. Άρα, αν είσαι πραγματικά ευαίσθητος, θρηνείς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για όλους τους νεκρούς. Δυστυχώς, λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι τι φόρεσε η Α’ ή η Β’ τραγουδίστρια – μου είναι αδιάφορο, δικαίωμα του καθενός – είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν την ίδια στάση για πολλές άλλες περιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής. Το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ σας ενόχλησε που εμφανίστηκε σ’ αυτή τη γιορτή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δήμαρχος προερχόμενος από τη ΝΔ, είχε κάνει φιέστα στο Σύνταγμα με το σήμα της ΝΔ, δεν θα συζητάγαμε τίποτα άλλο από την αλλαγή του χρόνου, μέχρι να μπει ο Φεβρουάριος, ίσως και ο Μάρτιος. Ή αν όχι τίποτα άλλο, σίγουρα ακόμα θα είχαμε δεκάδες βίντεο, σε σελίδες οι οποίες θα αντιδρούσαν. Δικαίωμα του καθενός να κάνει τη γιορτή που επιθυμεί. Θα κριθεί και ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης και ο κάθε βουλευτής και ο κάθε πολιτικός από τους πολίτες όταν έρθει εκείνη η ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, τώρα, σ’ αυτές τις βόλτες σας τις χριστουγεννιάτικες αν σας έδωσαν και οι πολίτες τα συγχαρητήρια τους, καθώς με απόφαση του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είστε υποψήφιος στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών και πρέπει να σας πω – το ξέρετε καλύτερα από μένα – ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση από διάφορους πονηρούς, οι οποίοι λένε «Δύο χρόνια πριν από τον καθορισμένο χρόνο των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει τον Κυβερνητικό του Εκπρόσωπο, ως υποψήφιο για τις εκλογές» και όχι μόνο εσάς και άλλα σημαντικά στελέχη της παράταξής σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, δεν είμαι ο πρώτος και -λογικά- ούτε και ο τελευταίος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που πολιτεύομαι με σταυρό. Είναι μια θέση η οποία είναι εξαιρετικά τιμητική – η θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – αλλά είναι και εξαιρετικά απαιτητική. Και επειδή, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, μαζί με τη μεγάλη ευθύνη της προβολής του κυβερνητικού έργου και της επαφής με τους πολίτες, με τα Μέσα για την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου, έχεις και την ευθύνη να υπερασπιστείς τις πολιτικές οι οποίες – επειδή εμείς δεν είμαστε από αυτούς οι οποίοι ζυγίζουμε το πολιτικό κόστος – κάποιες φορές έχουν και πολιτικό κόστος και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό. Και όπως συνέβη και την προηγούμενη τετραετία, έτσι και τώρα, μια σειρά από στελέχη νεότερα κατά κανόνα στην ηλικία ή άνθρωποι οι οποίοι εισήλθαν τα τελευταία χρόνια, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική, θέλουν να κριθούν από τους πολίτες. Για μένα αυτή η απόφαση έχει τεράστια αξία. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Θέλω να κάνω ό, τι μπορώ για να ανταποδώσω αυτήν την εμπιστοσύνη και όχι μόνο γι’ αυτήν την απόφαση του Πρωθυπουργού. Έχει μεγάλη αξία γιατί θεωρώ ότι οι θέσεις αυτές τις οποίες έχουμε, οι καρέκλες αυτές στις οποίες καθόμαστε είναι προσωρινές και ο μόνος μας κριτής είναι ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες. Άρα, μου δίνεται η δυνατότητα, η ευκαιρία να απευθυνθώ στους πολίτες του βόρειου τομέα των Αθηνών, το 2027, μαζί με μια σειρά από πολύ άξια στελέχη και πολύ πιο έμπειρα στελέχη, με τη δική του πορεία ο καθένας σε ένα πολύ ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο και να αποφασίσουν οι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Κεραμέως, Παπαθανάσης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με τα οποία έχω καθημερινή συνεργασία, η οποία μου έχει δώσει πάρα πολλά. Και να αποφασίσουν οι πολίτες και μόνο οι πολίτες και αποφασίζουν κάθε τέσσερα χρόνια αν αυτό το οποίο κάνω στη διάρκεια αυτών των ετών αποδίδει, αν τους αρέσει, αν το επικροτούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2027 θα το αποφασίσουν αυτό οι πολίτες ή νωρίτερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το 2027. Το λέει και η ανακοίνωση. Το είπαμε και το 2023 και το κάναμε, το λέμε και τώρα και θα το κάνουμε πράξη για εκλογές το 2027.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν προετοιμάζεστε για κάποιο σενάριο το οποίο μπορεί να μην πάει καλά και να κάνετε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και για μένα η απόφαση αυτή είναι σημαντική, λοιπόν, γιατί θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας πρέπει να κρινόμαστε από τους πολίτες. Και επειδή αυτό μπορεί να μην το γνωρίζει ο πολύς κόσμος, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, παράλληλα με τη δουλειά μου, επειδή δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, τρέχω για τη Νέα Δημοκρατία και είχα την εξαιρετική τιμή να ηγηθώ της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας και να τρέξουμε μαζί με μια σειρά από πολύ άξια, νέα στελέχη τις εκλογές του 2019 και το 2023 ως Γραμματέας της ΝΔ έκανα εκλογές στο πλευρό του Πρωθυπουργού -χωρίς να διεκδικήσω εγώ την υποψηφιότητά μου – για την παράταξη. Τώρα, έρχεται η ώρα να κάνουμε εκλογές και σίγουρα να κριθούμε κι εμείς το 2027. Αυτό που θέλω εγώ είναι να μην περιμένω τελευταία στιγμή. Το δύο χρόνια πριν, το ένας χρόνος πριν, το όποτε αποφασίσει ο Πρόεδρος να κάνει μια ανακοίνωση, για μένα είναι και η διαφορά μας από τους υπόλοιπους. Το έδειξα και ως Γραμματέας του κόμματος μαζί με τους συνεργάτες μου. Δεν περιμένουμε να μιλήσουμε στον κόσμο κατά την προεκλογική περίοδο. Κατά την προεκλογική περίοδο αν θυμηθείς κάποιον -για πρώτη φορά τον θυμηθείς – συνήθως θες να τον κοροϊδέψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, πρόκειται για δίκαιους όρους του παιχνιδιού για όλους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και η προεκλογική περίοδος για εμένα ξεκινάει την επόμενη των εκλογών. Έτσι έχω αντιμετωπίσει όλες τις εκλογικές διαδικασίες στις οποίες έχω συμμετάσχει, έτσι θα αντιμετωπίσω και αυτή την εκλογική διαδικασία. Και κυρίως την επόμενη αυτών των εκλογών θα κριθούμε όλοι για το πόσο συνεπείς είμαστε με αυτά που λέγαμε και αυτά τα οποία θα κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω δεν θα με κατηγορήσετε ότι ανοίγω πρόωρα το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το λέω διότι βρισκόμαστε περίπου 10 μέρες – εσείς θα μου πείτε – νωρίτερα από τις ανακοινώσεις. Είναι η σωστή περίοδος, νομίζω, να σας ρωτήσω τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ή η νέα Πρόεδρος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες υπομονή. Δεν θα αργήσει η απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού να ανακοινωθεί. Και μαζί με την απόφαση για το όνομα, θα έχουμε και το σκεπτικό. Μέσα, λοιπόν, από αυτό το σκεπτικό θα καταλάβουμε την απόφαση αυτή. Είναι σίγουρο, νομίζω, ότι έχει δώσει κάτι παραπάνω από τα διαπιστευτήριά του ο Πρωθυπουργός, ότι απευθυνόμενος στους μόνους που είναι υπόλογος, στους Έλληνες πολίτες, στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ποτέ δεν έχει μιλήσει, δεν έχει κινηθεί με «κλειστά χαρτιά», πάντοτε κινείται με «ανοιχτά χαρτιά». Έτσι θα κάνει και τώρα, οπότε, νομίζω, θα είναι σαφής η επιλογή αυτή, σαφής η απόφαση. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο, άρα δεν μπορώ να σας πω και κάτι περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δήλωση του Πρωθυπουργού: «Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο αμιγώς κομματικά και όχι θεσμικά χαρακτηριστικά» – το είπε πριν από κάποιους μήνες ο Πρωθυπουργός, νομίζω περίπου τον Σεπτέμβριο αυτή τη δήλωση – ισχύει ακόμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός ισχύει. Αλλά, παράλληλα, είναι και ένας πολιτικός ο οποίος δεν είναι δογματικός. Νομίζω ότι μια σειρά από επιλογές του Πρωθυπουργού έχουν αποδείξει – και δεν αναφέρομαι στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας – ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου και το καλό της Πατρίδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη Πρωθυπουργός αφού πρώτα εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βασίζεται στη δύναμη που της δίνει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, τα μέλη μας, τα στελέχη μας. Όμως, έχουμε καταφέρει και έχουμε εντάξει και στην Κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα, ανθρώπους οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια δεν ανήκαν στην παράταξη αυτή. Ήρθαν εκείνοι στη Νέα Δημοκρατία. Πίστεψαν εκείνοι στη Νέα Δημοκρατία. Εντάχθηκαν εκείνοι στη Νέα Δημοκρατία. Και μεγάλωσε η Νέα Δημοκρατία και ψήλωσε και η Ελλάδα. Άρα αυτά είναι τα διαπιστευτήρια, το μέχρι τώρα δείγμα – το οποίο είναι μεγάλο – του Πρωθυπουργού. Σε κάθε του, λοιπόν, απόφαση, υπάρχει και ένα σκεπτικό. Θα περιμένουμε και εδώ το σκεπτικό. Και σίγουρα αυτό το σκεπτικό θα βασίζεται σε όσα μέχρι τώρα ο ίδιος έχει πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν μπορείτε να μου πείτε αν την παράδοση από το 1995 μέχρι τώρα θα την τηρήσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός αυτά τα οποία λέει, τα κάνει πράξη. Ας περιμένουμε να δούμε την απόφαση. Δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι περισσότερο. Σίγουρα, πάντως, η απόφαση αυτή θα είναι συμβατή με όσα έχει πει μέχρι τώρα και κυρίως με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, γιατί τα έργα είναι πιο σημαντικά από τα λόγια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Εγώ καταλαβαίνω κάποια πράγματα από αυτό που μου λέτε. Τρέχω γρήγορα για να καλύψουμε τα εθνικά. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, κ. Εκπρόσωπε, πιστεύετε θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει μέχρι τώρα ισχύει, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πιστεύουμε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνετε γιατί σας το ρωτάω, υποθέτω. Έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει κανονικά τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. ‘Όταν είχε γίνει, όμως, αυτή η ανακοίνωση δεν είχε προκύψει όλη αυτή η στρατηγική της Άγκυρας για τη Συρία. Και δεν ξέρω αν θεωρείτε ότι όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ναυάγιο τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αν, δηλαδή, προσπαθήσει να ελέγξει το καθεστώς πλήρως στη Δαμασκό και υπογράψει μία ΑΟΖ η Τουρκία με τη Συρία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι στο οποίο έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί και μάλιστα η Ελλάδα κινείται συντονισμένα ως ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Κύπρο, μαζί με την Αυστρία, σε ανώτατο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν και με την προσωρινή κατάσταση η οποία υπάρχει στη Συρία και με όλα τα αυτονόητα δικαιώματα των κρατών της Ευρώπης και της Κύπρου μας. Είμαστε συντεταγμένοι και ενωμένοι σε αυτό, ως προς το ειδικό στο οποίο αναφερθήκατε. Αλλά σας έχουμε πει κιόλας πάρα πολλές φορές και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ότι ο διάλογος δεν ισοδυναμεί με αφέλεια. Ο διάλογος δεν ισοδυναμεί με υποχώρηση. Ο διάλογος σημαίνει διεκδίκηση. Και, προφανώς, σε όλη αυτή την παρατεταμένη πλέον και συνεχιζόμενη περίοδο επαφών, συνομιλιών και διαλόγου με την Τουρκία, παραμένουν ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Παραμένει η άλυτη, η μοναδική διαφορά την οποία έχουμε να λύσουμε με την Τουρκία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Και η Τουρκία έχει τις θέσεις της, τις οποίες είχε. Η Ελλάδα συνεχίζει και έχει και δεν θα αλλάξει τις θέσεις τις οποίες είχε διαχρονικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι «όπλα», όμως, έχουμε για να αποτρέψουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία φημολογείται; Το έχει πει επίσημο στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν, το έχει πει ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος «έχτιζε» και το τουρκολιβυκό. Και τότε είχαμε μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία νομιμοποίηση. Αντίστοιχα και αυτή η κυβέρνηση του Αλ Τζολάνι, αυτό το καθεστώς του Αλ Τζολάνι δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Προσπαθώ να καταλάβω τι όπλα έχετε για να το αποτρέψετε. Θα ζητήσετε κυρώσεις από την Ένωση; Θα τους απειλήσετε ότι δεν θα αναγνωριστούν ποτέ και ότι θα μείνουν στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων; Με ποιον τρόπο θα αποτρέψουμε κάτι παράλογο, όπως παράλογο, όμως, ήταν και το τουρκολιβυκό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και όπως και δεν έχει αλλάξει θέση μας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και παραμένει παράνομο και μη αναγνωρισμένο. Έτσι; Σε καμία περίπτωση δεν έχει αναγνωριστεί. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος το οποίο σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, κινείται συντεταγμένα, με βάση τα όσα «όπλα» της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, οι ισχυρές συμμαχίες. Εγώ θα σας πω ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή, όπως κινήθηκε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες η χώρα μας, με μια πολύ σημαντική, όμως, διαφορά αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης, το αποπαίδι των μεγάλων συναντήσεων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαφορά. Η δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία είναι πλέον ισχυρή σε όλα τα επίπεδα, αμυντικό, διπλωματικό, εξοπλιστικό. Είναι μία άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία σέβεται – επαναλαμβάνω – το Διεθνές Δίκαιο, συνεχίζει και επιθυμεί και συνομιλεί με τους γείτονές της. Είναι μία χώρα που θέλει να εξασφαλίζεται η ειρήνη και η ομαλότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά – επαναλαμβάνω και το ξεκαθαρίζω – ποτέ δεν πρόκειται η Ελλάδα ούτε καν να διαπραγματευτεί ζητήματα κυριαρχίας, ούτε καν ποτέ να βάλει στο ζύγι ζητήματα «κόκκινων γραμμών». Από εμάς κορώνες ψευτοπατριωτισμού, όμως, δεν θα ακούσετε. Από εμάς λογικές οι οποίες ξυπνούν, αποσκοπούν στο να φανατίσουν τους πολίτες μόνο και μόνο για να πάρουμε κάποιες ψήφους, αλλά να ζημιώσουμε την Πατρίδα μας, δεν πρόκειται να δείτε να ακολουθούμε. Θα ακολουθούμε μία σοβαρή, αληθινά πατριωτική πολιτική, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποδώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως πρέπει να προχωρήσουμε με την Αίγυπτο στο υπόλοιπο τμήμα της οριοθέτησης; Είχαμε κάνει τμηματική οριοθέτηση, αν δεν κάνω λάθος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μία συντεταγμένη …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σας το ρωτώ διότι ο Πρωθυπουργός σε λίγα 24ωρα πάει στο Κάιρο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως πολύ σωστά είπατε, να θυμίσουμε ότι επί Μητσοτάκη είχαμε την κίνηση αυτή, την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Επί Μητσοτάκη είχαμε την επέκταση από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, αντίστοιχες κινήσεις της ΑΟΖ με την Ιταλία. Έτσι; Επί Μητσοτάκη έγιναν αυτά. Επί Μητσοτάκη έχουμε τα Rafale, τις Belharra, τα F35.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτή την εκκρεμότητα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, λοιπόν, έχω μάθει να απαντάω με πράξεις και με αποτελέσματα, εκπροσωπώντας αυτή την Κυβέρνηση και όχι με ευσεβείς πόθους. Αυτό που μπορώ να σας πω – γιατί δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω για την εξωτερική μας πολιτική, πέραν όσων είναι δεδομένα και έχω ως ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών – είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική. Και επαναλαμβάνω, γιατί είναι η πραγματικότητα, η οποία φαίνεται ότι αποδίδει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Και για να κλείσουμε, λίγο με το μεταρρυθμιστικό σχέδιό σας. Αν κάποια από όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που συζητήσατε στο τελευταίο Υπουργικό – εκατοντάδες, διάβαζα, όλο το Εθνικό Σχέδιο της Κυβέρνησης – την ξεχωρίζετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, αυτό το οποίο θέλω εγώ να ξεχωρίσω είναι ό,τι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις μας, δύο πράγματα, στην εκπαίδευση και στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα είναι μία χρονιά όπου τα δημόσια πανεπιστήμια θα συμπράξουν με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, με μεταπτυχιακά προγράμματα. Και θα προχωρήσει μία μεταρρύθμιση η οποία κυρίως αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά, βέβαια, αυτή την περίοδο ξεκινούν και οι αιτήσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η Κυβέρνηση αυτή έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών, που κρατούσε την Ελλάδα εξαίρεση, μόνη της μαζί με την Κούβα.
Το δεύτερο που θέλω να ξεχωρίσω είναι οι παρεμβάσεις που κάνουμε για τη στήριξη της οικογένειας, οι οποίες πρέπει να έχουν και συνέχεια και θα έχουν και συνέχεια. Τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να κάνουν τώρα τη δική τους οικογένεια. Και όχι μόνο όσα έχουμε πει για το στεγαστικό, όχι μόνο όσα έχουμε πει για την ανακαίνιση ή για την αναβάθμιση ενός σπιτιού, μία νέα επιλογή επιδομάτων. Θεωρώ – για να κλείσω με αυτό – ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σκέφτεται με το πώς θα μεγαλώσει η «πίτα». Τα λεφτά δεν έρχονται ως διά μαγείας από κάπου, τα λεφτά δεν «φυτρώνουν» από κάπου. Πρέπει να φέρουμε ακόμα περισσότερα χρήματα στη χώρα, να μεγαλώσουμε το ΑΕΠ της, να δημιουργήσουμε κι άλλες δουλειές, να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους, χωρίς να αυξάνουμε φόρους, ούτως ώστε – κλείνω όπως ξεκίνησα – οι πολίτες να βιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη ζωή τους την αντικειμενική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Comments are closed.