Φάμελλος: Απέφυγε να απαντήσει για τυχόν υποψηφιότητα Βενιζέλου

 … για την προεδρία της Δημοκρατίας σε συνέντευξη στο Kontra

«Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη να υπάρχει ένα προοδευτικό σχήμα που να μπορεί, όχι απλά να τον ανατρέψει, αλλά να ασκήσει πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε μια προοδευτική αλλαγή. Μόνος του και μόνη της δεν μπορεί κανένας και καμία να λύσει τα προβλήματα της ζωής και της κοινωνίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο Kontra… Ενώ κράτησε αποστάσεις από ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Λουκία Γκάτσου: Έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενώ σήμερα στο στούντιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τον κύριο Σωκράτη Φάμελλο. Καλησπέρα σας κύριε Φάμελλε. Χρόνια πολλά!

Σωκρ. Φάμελλος: Καλησπέρα κ. Γκάτσου, χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, να ευχηθώ και στους φίλους και τις φίλες που μας βλέπουν, να είναι οι οικογένειές τους με υγεία, με πρόοδο και μακάρι και εμείς να βοηθήσουμε σε κάτι τέτοιο, όχι μόνο με τη συζήτηση αλλά και με τη δουλειά μας.

Λουκία Γκάτσου: Υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας. Ένας μήνας έχει ολοκληρωθεί από τότε που εκλεγήκατε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και θέλω να μου πείτε τις πρώτες εντυπώσεις σας και για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και για εσάς προσωπικά.

Σωκρ. Φάμελλος: Πολλή δουλειά. Πρώτα από όλα θέλω να πω ότι αυτός ο μήνας ήταν γεμάτος. Δεν πήραμε ανάσα και προλάβαμε να κάνουμε κάποιες πολύ μεγάλες παρεμβάσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στο ότι συνεδρίασαν ήδη όλα τα απαραίτητα Όργανα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Κεντρική Επιτροπή, η Πολιτική Γραμματεία δύο φορές, ενώ υπήρξε και μια πρώτη κατανομή ρόλων. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο -και μας ενδιαφέρει περισσότερο- είναι ότι μπορέσαμε να είμαστε παρόντες και παρούσες στη Βουλή σε αρκετές συνεδριάσεις, με κορυφαία αυτή του προϋπολογισμού, αλλά και να κάνουμε παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις στην ελληνική κοινωνία. Και μέσα σ’ όλα αυτά και μια περιοδεία στην περιφέρεια. Άρα, νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή αρχή, ενδεικτική του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επέστρεψε στην πολιτική. Αυτό ήταν η βασική μας έγνοια και η βασική δέσμευση. Ότι έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επιστρέψει, όχι μόνο στη σοβαρότητα και στην αξιοπιστία, αλλά και στην πραγματική πολιτική. Να κάνουμε δηλαδή πολιτική, να έχουμε προτάσεις και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά που ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Λουκία Γκάτσου: Και να σταματήσει να παράγει και παραπολιτική, φαντάζομαι…

Σωκρ. Φάμελλος: Οτιδήποτε δεν λύνει προβλήματα των πολιτών, δεν κάνει καλό στην πολιτική και μειώνει και την αξιοπιστία της πολιτικής. Άλλο που δεν θέλει το σύστημα εξουσίας, να έχει πολιτικά πρόσωπα τα οποία δημιουργούν μια παραφιλολογία, έναν θόρυβο, αλλά δεν λύνουν προβλήματα. Εμείς θέλουμε να λύνονται προβλήματα.

Λουκία Γκάτσου: Τα έχετε αφήσει πίσω σας όμως όλα αυτά να θεωρούμε από δω και πέρα ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν; Ότι οι πληγές θα επουλωθούν, ότι μπορούν να επουλωθούν;

Σωκρ. Φάμελλος: Δεν χρειάζονται πολύ μεγάλες υποθέσεις στην πολιτική. Θα έλεγα δεν χρειάζονται καθόλου υποθέσεις. Θα προσπαθήσουμε για να είναι όλα αυτά παρελθόν. Θα κάνουμε πολλά για να αλλάξει κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, να δυναμώσει και να μεγαλώσει. Κάνουμε ήδη αρκετά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Δεν θα είμαι ποτέ ικανοποιημένος και δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι αν δεν πετύχουμε μεγάλες πολιτικές αλλαγές για τη χώρα και για τους πολίτες. Δεν είναι μόνο ο τελευταίος μήνας που έχει δώσει μηνύματα της μεγάλης αλλαγής που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι και όλη η πορεία προς την εκλογή νέου προέδρου. Έγινε μια καλή πολιτική συζήτηση, υπήρξε μια πολύ δυναμική συμμετοχή μελών στις κάλπες για την εκλογή προέδρου. Δεν θέλω να τα συνδέσω όλα με την περίοδο μετά την εκλογή μου στη θέση του προέδρου. Όχι. Υπήρξε μια μεγάλη στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εδώ και αρκετό καιρό. Πρέπει να κάνουμε όμως πολλά, γιατί υπήρξε θέμα και συρρίκνωσης και αξιοπιστίας.

Λουκία Γκάτσου: Η προσπάθεια επιστροφής κάποιων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και από άλλους χώρους, είχατε και προσφάτως μια συνάντηση με τον κ. Πέτρο Κόκκαλη. Έχετε να μας δώσετε κάποια είδηση πάνω σ αυτό;

Σωκρ. Φάμελλος: Έκανα δύο συναντήσεις, μία με τον Νίκο Κοτζιά και μία με τον Πέτρο Κόκκαλη. Οι συναντήσεις αυτές ήταν πρώτα απ’ όλα με πολιτικά πρόσωπα, με πρώην συντρόφους, με τους οποίους έχουμε δουλέψει μαζί και έπρεπε να τους ενημερώσουμε για το τι ακριβώς προτείνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Γιατί; Γιατί είναι πολύ χρήσιμη αυτή η συζήτηση για να έχουμε προοδευτικές συνεργασίες. Αυτό συζητήσαμε και με τους δύο. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», ο Πέτρος Κόκκαλης είναι της κίνησης «Κόσμος», άρα μας ενδιέφερε να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειας αυτής και επίσης να ακούσουμε ως κόμμα τις δικές τους προτάσεις. Αυτός ο διάλογος στον προοδευτικό χώρο δεν πρέπει να σταματήσει επ’ ουδενί. Θα έλεγα ότι πρέπει να ενισχυθεί και να ενισχυθεί με αξιοπιστία. Δεν πάμε σε αυτές τις συναντήσεις για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, αλλά για να πετύχουμε μια προοδευτική πρόταση που να προχωράει μπροστά και τη χώρα μας. Να σας το πω απλά: Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη να υπάρχει ένα σχήμα προοδευτικό που να μπορεί όχι απλά να τον ανατρέψει, αλλά να ασκήσει πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε μια προοδευτική αλλαγή.

Λουκία Γκάτσου: Οι συγκλίσεις όμως είναι μονόδρομος κ. Φάμελλε;

Σωκρ. Φάμελλος: Αυτό δεν είναι η πολιτική; Η πολιτική η ίδια, το να είσαι σε ένα κόμμα δεν είναι σύγκλιση; Δεν είναι όσμωση; Η συντροφικότητα αυτό ακριβώς δεν είναι; Και θα σας έλεγα και ως μήνυμα προς την κοινωνία: μόνος του και μόνη της δεν μπορεί κανένας και καμία να λύσει προβλήματα.

Λουκία Γκάτσου: Κύριε Φάμελλε, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να μεγαλώσει και να αλλάξει;

Σωκρ. Φάμελλος: Οφείλω να σας πω ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια τέτοια τάση. Δειλά, ήπια, αλλά έχει ξεκινήσει. Ήταν πολύ σημαντικό το ότι στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή ήρθαν πρώην στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην βουλευτές που είχαν διαλέξει το τελευταίο διάστημα να αποχωρήσουν. Οφείλω να σας πω ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Μου έχει μείνει πολύ έντονο το αποτύπωμα της μεγάλης εκδήλωσης που κάναμε στην Πάτρα την προπαραμονή του προϋπολογισμού, όπου είδα εκεί συντρόφους και συντρόφισσες οι οποίοι είχαν αποτραβηχτεί. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να μεγαλώσει και να δυναμώσει. Πρέπει να αλλάξουμε, γιατί κάναμε πάρα πολλά λάθη. Δεν θα κάνουμε διαγωνισμό ποιος έκανε τα περισσότερα, αλλά έγιναν λάθη.

Λουκία Γκάτσου: Αρκετοί από εσάς το έχουν παραδεχτεί, έχουν κάνει την αυτοκριτική τους.

Σωκρ. Φάμελλος: Πρώτος απ’ όλους εγώ. Ίσως δεν έχει σημασία να συζητάμε ποιος έφταιγε περισσότερο. Σημασία έχει να γίνουμε καλύτεροι για την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να μεγαλώσει γιατί χρειάζεται πρώτα από όλα η χώρα μια δυναμική αντιπολίτευση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, επειδή γίνεται μια συζήτηση. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά με συναινετική αντιπολίτευση δεν γίνεται. Όταν, δηλαδή, ο πολίτης αισθάνεται αδιέξοδο κάθε φορά που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και θέλει να ζήσει και να προκόψει στον τόπο του και όχι να φύγει στο εξωτερικό, ο φταίχτης είναι ένας και είναι συγκεκριμένος. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Άρα εδώ δεν μπορείς να πας με συναίνεση. Πρέπει να πεις ποιος φταίει και τι πρέπει να αλλάξει. Εγώ λέω πολύ απλά: η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει.

Λουκία Γκάτσου: Πάμε να δούμε μια χαρούμενη στιγμή για σας και επιστρέφουμε αμέσως μετά θα πάμε στα δύσκολα όμως [παίζει βίντεο από την βραδιά των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ]. Μια ομολογουμένως πολύ συγκινητική στιγμή. Κύριε Φάμελλε και θέλω να μου πείτε σε ποιον μιλούσατε στο τηλέφωνο εκείνη την ώρα και σε ποιον λέγατε «έλα» στο τηλέφωνο.

Σωκρ. Φάμελλος: Μιλούσα με τον γιο μου. Ο Πέτρος είναι στην Αμερική, στην Ατλάντα, κάνει μεταπτυχιακό και του έλεγα «τελείωσε γρήγορα και γύρνα». Σαν να του έλεγα ότι σε «έχουμε ανάγκη εδώ, τώρα πια». Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να πάει σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας, να γυρίσουν. Να τους δημιουργήσουμε βέβαια έναν τόπο που μπορούν να προκόψουν. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δυστυχώς έχουμε ακόμα μια φυγή λαμπρών μυαλών στο εξωτερικό και η Ελλάδα δεν πρέπει να διώχνει τα παιδιά της. Είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε μαζί με το δημογραφικό. Ξέρετε, αυτά τα δύο συνδέονται γιατί έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο εκφράζεται ιδιαίτερα έντονα στην ύπαιθρο.

Λουκία Γκάτσου: [Παίζει βίντεο από συνομιλία του Σωκράτη Φάμελλου με την μητέρα του την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ]. Κύριε Φάμελλε, αν σας ρωτούσαμε ένα χρόνο πριν, θα τα περιμένατε όλα αυτά;

Σωκρ. Φάμελλος: Όχι δεν θα τα περίμενα. Ήμουν πάντα αισιόδοξος για τη συμμετοχή στην πολιτική και οφείλω να σας πω ότι με τίποτα δεν ήθελα να ζήσουμε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για να φτάσουμε σ’ αυτή την κατάληξη. Αισθάνομαι περήφανος για την τιμή που μου έγινε για τη θέση του Προέδρου. Υπηρετώ ένα κόμμα στο οποίο ανήκω πάρα πολλά χρόνια, σχεδόν όλη η ζωή μου είναι ενταγμένη και χαρακτηρισμένη από τη σχέση μου με την Αριστερά και την πολιτική. Περάσαμε όμως μια πολύ δύσκολη περίοδο για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Ένα χρόνο πριν θα ευχόμουν να μη συμβεί κάτι αρνητικό στο κόμμα που υπηρετώ και στην κοινωνία που υπηρετώ, αλλά αφήσαμε πολύ άσχημες εντυπώσεις. Έπρεπε να αλλάξουμε πολύ γρήγορα σελίδα. Το έχουμε κάνει όμως. Τώρα με γυρίσατε πίσω περίπου τουλάχιστον έναν μήνα. Εντάξει είναι, είναι πραγματικές στιγμές. Ήταν η μητέρα μου που είχε πάει στο εκλογικό κέντρο λίγο πριν πάω εγώ και μου έκαναν έκπληξη, γιατί πήγα και την βρήκα εκεί τη μέρα της εκλογής.

Λουκία Γκάτσου: Επειδή είμαστε και σε περίοδο εορτών, είναι καλό να βλέπουμε και την ανθρώπινη πλευρά του πολιτικού και όχι μόνο την πολιτική. Αλλά από την άλλη θέλω να μου πείτε αν τώρα τα πράγματα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, γιατί είδαμε και μια διαφοροποίηση του κ. Πολάκη κατά κάποιο τρόπο στο θέμα των τραπεζών κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού, αν θεωρείτε ότι έχει λήξει το θέμα των διαφωνιών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σωκρ. Φάμελλος: Δεν διαφωνήσαμε σε κάτι που αλλάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον Παύλο Πολάκη, ούτε υπήρξε κανένα θέμα. Πρέπει να σας πω ότι το συζητήσαμε πάρα πολύ. Να είμαστε ξεκάθαροι, διότι μας βλέπουν φίλοι και φίλες και ίσως αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά. Έχουμε συμφωνήσει ότι υπάρχει καρτέλ στις τράπεζες. Ότι έχουν αδικαιολόγητα κέρδη 4 δισεκατομμύρια το χρόνο, τα οποία λείπουν από την αγορά και τα νοικοκυριά. Ότι γι αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης και ότι, εκτός από έναν έκτακτο φόρο που θα γυρίσει στην οικονομία, πρέπει να υπάρχει παρέμβαση του Δημοσίου. Να είναι ο μεγαλομέτοχος της Εθνικής Τράπεζας σε θέση να υποστηρίζει την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, δηλαδή φτηνότερα επιτόκια. Σε αυτά συμφωνούμε απολύτως. Αυτά είναι τα πέντε μεγάλα ζητήματα. Αυτό που συζητάμε ακόμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος της παρέμβασης του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα. Δεν διαφωνούμε όμως στα βασικά.

Λουκία Γκάτσου: Στην κρατικοποίηση της Εθνικής συμφωνείτε;

Σωκρ. Φάμελλος: Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουμε, αλλά το ότι πρέπει το Δημόσιο να έχει παρέμβαση στην Εθνική δεν διαφωνούμε. Αυτό είναι το σημαντικό. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει πώς θα έχει χαμηλότερα επιτόκια, γιατί δυστυχώς υπάρχει μια κλοπή δισεκατομμυρίων. Αυτό είναι το βασικό στην πολιτική. Το βασικό είναι να μπορεί να έχει ο επαγγελματίας φθηνότερα επιτόκια. Το βασικό είναι να μην έχουν προμήθειες υπέρογκες που φτάνουν σε κέρδη 1,6 δισ. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία σε αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο ποιος φταίει; Επίσης δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Φταίει ο κ. Μητσοτάκης, η πολιτική του που βάζει πλάτη στα καρτέλ. Έχουμε συμφωνήσει δε και στην έκτακτη φορολόγηση και πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η φορολόγηση, αλλά και στο ότι πρέπει να αυξηθεί η παρέμβαση του Δημοσίου και να αξιοποιήσουμε τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής. Και για την Εθνική έχουμε συμφωνήσει. Άρα; Το ότι θα συζητήσουμε, προφανώς, ενόψει του προγράμματός μας, του κυβερνητικού προγράμματος, για το πώς θα γίνει αυτή η διασφάλιση της κοινωνίας; Ναι, είναι πάρα πολλά εργαλεία ανοιχτά, δεν έχουν τελειώσει όλα, αλλά τα βασικά είναι κλεισμένα. Είναι πολύ συμπαγές το πρόγραμμά μας και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Έχουμε τη δυνατότητα να πούμε πως εφαρμόζονται άλλες πολιτικές και για το ρεύμα και για τα διυλιστήρια και για τη λειτουργία της αγοράς.

Λουκία Γκάτσου: Τώρα πάμε σε μερικά θέματα τα οποία συζητούνται εντόνως τον τελευταίο καιρό. Μετά τις γιορτές έχουμε το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η θέση σας εκεί ποια είναι;

Σωκρ. Φάμελλος: Η θέση μας είναι ότι πρέπει πρώτα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατευτεί ο θεσμός. Η συζήτηση, η οποία άνοιξε από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί την άνοιξε η Νέα Δημοκρατία; Τι θέλει να υπηρετήσει και να εξυπηρετήσει; Θέλει να κάνει κάποια κριτική έμμεσα ή άμεσα η Νέα Δημοκρατία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί. Έχω την αίσθηση ότι το βασικό της θέμα είναι το εσωκομματικό πεδίο. Και εδώ προσέξτε. Γιατί λέω εγώ με μεγάλη ένταση και λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ότι πρέπει να προστατεύσουμε το κύρος του θεσμού και όλη η παρέμβασή μας να ενισχύσει τον θεσμό; Γιατί και σε ένα άλλο μεγάλο θέμα παίζει τώρα τελευταία η Νέα Δημοκρατία ένα εσωκομματικό παιχνίδι. Στα εθνικά ζητήματα.

Λουκία Γκάτσου: Να μείνουμε λίγο στην Προεδρία της Δημοκρατίας και να μου πείτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα προτείνει κάποιο όνομα.

Σωκρ. Φάμελλος: Θέλω να σας πω ότι δεν επιτρέπεται κοιτώντας το εσωτερικό του κόμματος, εν προκειμένω η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, να κάνει παιχνίδια με ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Εμείς, ακριβώς γιατί σεβόμαστε τον θεσμό και τη διαδικασία, δεν έχουμε βγάλει καμία πρόταση ονόματος και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας προγραμματισμός για να βγάλουμε πρόταση ονόματος. Γιατί; Γιατί είναι πιο σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση παρά να βγάλουμε ένα όνομα, να προτείνουμε ένα όνομα μόνο και μόνο για να δείξουμε τη δική μας πρωτοβουλία, αλλά με κίνδυνο να ανατρέψουμε μια πιθανή συναίνεση. Τι λέμε; Λέμε ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί έχει και πάνω από 150 βουλευτές, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε μια μονοκομματική υποψηφιότητα και μια μονοκομματική επιλογή στο τέλος. Πρέπει λοιπόν, παρότι τώρα το Σύνταγμά μας το επιτρέπει, να υπάρξει μια δυνατότητα ευρύτερης συναίνεσης, γιατί το χρειάζεται ο θεσμός και γιατί το χρειάζεται η δημοκρατία. Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε σοβαρά προβλήματα και παραβίασης του Συντάγματος με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου. Άρα η συζήτησή μας δεν πρέπει να δημιουργήσει περισσότερα. Γι’ αυτό κι εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Λουκία Γκάτσου: Άρα περιμένετε πρώτα να ακούσετε την πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη.

Σωκρ. Φάμελλος: Εμείς έτσι κι αλλιώς θα συνεδριάσουμε και έχω πει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα κάνει κανέναν αιφνιδιασμό. Με διαδικασίες συλλογικές θα προτείνουμε. Αυτό προφανώς δεν θα γίνει την περίοδο των εορτών, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να γίνει ένα «κομφετί» εντυπωσιασμού. Όχι. Θα πάμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση μετά τις γιορτές, θα την κάνουμε με απόφαση Οργάνων και θα κρίνουμε και από τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, αλλά πρώτα απ’ όλα από τη Νέα Δημοκρατία, αν αυτό μπορεί να διαμορφώσει κάποιο πεδίο ευρύτερης συζήτησης. Επιτρέψτε μου προσωπικά να πω ότι αυτό πρέπει να είναι και ένα χαρακτηριστικό του προοδευτικού χώρου. Δηλαδή, εφόσον εμείς προτείνουμε προοδευτικές συνεργασίες θα πρέπει να γίνεται μια συζήτηση και μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων. Δεν έχουμε όμως αποφασίσει να κάνουμε κάποιο δημόσιο διάλογο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος απέναντί σας. Σεβόμαστε το θεσμό, άρα υποτάσσουμε στην ποιότητα και στην αξία του θεσμού την οποιαδήποτε τακτική μας.

Λουκία Γκάτσου: Δεν θα θέλατε όμως πρόεδρο από την προοδευτική παράταξη; Φαντάζομαι θα θέλατε…

Σωκρ. Φάμελλος: Γιατί να μη θέλουμε ένα προοδευτικό πολίτη ή ένα δημοκράτη πολίτη;

Λουκία Γκάτσου: Τον κ. Βενιζέλο πώς τον βλέπετε; Το όνομά του κ. Βενιζέλου έχει ακουστεί.

Σωκρ. Φάμελλος: Δεν θα κάνω κανέναν σχολιασμό για πρόσωπα, ούτε για τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί είπα ότι σέβομαι και τον θεσμό και την εκλογή νέου προσώπου. Αν γίνει οποιοδήποτε σχόλιο για πρόσωπα, που έχω άποψη, δεν θα την κρύψω αν ερωτηθώ στο μέλλον. Αλλά αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συζήτηση θα ανοίξει ένα ντόμινο το οποίο δεν το θέλουμε. Θέλουμε να σεβαστούμε τον θεσμό και τη διαδικασία και ελπίζουμε όλα τα κόμματα να έχουν την ίδια στάση.

Λουκία Γκάτσου: Πάμε και στα υπόλοιπα σοβαρά θέματα, όπως το θέμα της Ουκρανίας; Εκεί πώς βλέπετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Σωκρ. Φάμελλος: Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ η τοποθέτηση της κυβέρνησης αλλά, πολλές φορές, και η τοποθέτηση της Ευρώπης. Εμείς είμαστε οπαδοί της Ευρώπης και είμαστε οπαδοί των ευρωπαϊκών αξιών και ιδεών. Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη και ξεκινάω από το μεγάλο σπίτι, πριν πάω στη χώρα μας. Η Ευρώπη δεν έκανε ό,τι μπορούσε στην Ουκρανία. Θα ήθελα μια Ευρώπη να έχει προλάβει την απαράδεκτη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα ήθελα μια Ευρώπη η οποία να έχει προλάβει τους θανάτους, τις πληγές, τους πρόσφυγες, τον πόνο που υπάρχει εκεί και την πολύ – πολύ μεγάλη ζημιά που υπάρχει…

Λουκία Γκάτσου: Πως θα διαχειριζόσασταν την κατάσταση αν ήσασταν κυβέρνηση εσείς αυτή τη στιγμή;

Σωκρ. Φάμελλος: …Θα ήθελα μια Ευρώπη που να έχει παρέμβει και σε άλλα μεγάλα προβλήματα, όπως στη Μέση Ανατολή. Πρόσφατα έκανα μια πρόταση να γίνει μια διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό και για τη Συρία, γιατί μας προβληματίζει και εκείνη η εξέλιξη, αν θα υπάρχει ένα κράτος δικαίου και αν θα υπάρχουν δημοκρατικά δικαιώματα. Γιατί αυτό χρειαζόμαστε σε κάθε χώρα…

Λουκία Γκάτσου: Και εκεί υπάρχει και το θέμα του Ερντογάν αυτή τη στιγμή.

Σωκρ. Φάμελλος: Και των τζιχαντιστών. Καθώς και ένα απαράδεκτο καθεστώς, αυταρχικό, το οποίο έπεσε. Να γυρίσω στην Ουκρανία όμως. Στην Ουκρανία επίσης, θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό οι λύσεις να ήταν ειρηνικές και κοινωνικές. Δηλαδή η αποστολή στρατιωτικού υλικού ρίχνει λάδι στη φωτιά. Θα μπορούσε η χώρα μας να κάνει άλλα βήματα. Μας είχε προβληματίσει το θέμα της αποστολής στρατιωτικού υλικού, όσο συνδεόταν αυτό και με τη συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτό ήταν ένα σοβαρό θέμα, το οποίο έπρεπε να συζητηθεί λίγο καλύτερα στη χώρα μας. Θα μπορούσε η χώρα μας να στείλει ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στην Ουκρανία; Θα ήταν πιο σημαντικό. Θα ήταν πιο σημαντικό επίσης οι ηγέτες της Ευρώπης – γιατί με ρωτήσατε τι θα έκανε η Ευρώπη – να παρέμβαιναν έντονα και άμεσα τις πρώτες μέρες; Θα έλεγα και λίγο πριν; Γιατί τα προβλήματα η Ευρώπη τα ήξερε νωρίτερα, αλλά έκανε πως δεν τα βλέπει.

Λουκία Γκάτσου: Τους χειρισμούς της Ευρώπης τους έχουμε δει όλοι εδώ και πολύ καιρό και τα αντανακλαστικά επίσης.

Σωκρ. Φάμελλος: Με αφορμή την Ουκρανία, εμείς θέτουμε ένα ευρύτερο ζήτημα για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας. Θα ήταν πολύ πιο σημαντικό να έχει η Ευρώπη δικές της πολιτικές ασφάλειας και σε αυτές θα πρέπει να έχει προτεραιότητα το θέμα της ειρήνης. Γιατί τι φάνηκε επίσης, πέρα από τη χρεοκοπία της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής πολιτικής της Ευρώπης; Φάνηκε και μια χρεοκοπία οικονομική της Ευρώπης. Και φοβάμαι ότι αυτό είναι που θα επέλθει τα επόμενα χρόνια. Η Ευρώπη έχει ρισκάρει πάρα πολλά και εξαρτήθηκε πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, από οικονομικές επιλογές άλλων χωρών. Και τώρα, μετά την εκλογή του κ. Τραμπ, τα ζητήματα που ανοίγουν είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αισθάνομαι λοιπόν ότι το πολιτικό δυναμικό της Ευρώπης θα έπρεπε να κάνει πολλά περισσότερα για τις ανάγκες της ηπείρου μας, τα οποία δεν βλέπω να υλοποιούνται. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση λόγων και έργων. Μιλάμε πάρα πολύ. Ο ΟΗΕ τοποθετείται, με επάρκεια, σε πολλά ζητήματα για την Ουκρανία, τη Συρία, τον Λίβανο, το Παλαιστινιακό πρόβλημα και την Κύπρο, αλλά δεν βλέπουμε όλα αυτά να γίνονται πράξη. Είχαμε πάρει μια πρωτοβουλία να συζητήσουμε για το πώς μπορεί η Ευρώπη να παρέμβει και στο Κυπριακό. Την πήρε η Κυπριακή πλευρά. Και; Τι έγινε; Καμιά παρέμβαση.

Λουκία Γκάτσου: Κύριε Φάμελλε, αυτή τη στιγμή πόσο χαρούμενοι μπορούμε να αισθανόμαστε με όλο αυτό που γίνεται στη Συρία και με το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει πατήσει για τα καλά πόδι;

Σωκρ. Φάμελλος: Δεν θέλω να κάνω από τώρα υποθέσεις για τον ρόλο της Τουρκίας. Θέλω να είμαι μετρημένος, ακριβώς για να μην δημιουργήσω ντόμινο εντυπώσεων. Είναι ανησυχητική η εξέλιξη στη Συρία.

Λουκία Γκάτσου: Συγγνώμη που σας διακόπτω. Γνωρίζετε ότι στην Τουρκία ήδη συζητείται χάραξη κοινής ΑΟΖ με τη Συρία που θα καταργήσει την κυπριακή ΑΟΖ.

Σωκρ. Φάμελλος: Ακριβώς. Υπάρχει και αυτό και πολλά ακόμα που αφορούν το ίδιο το κράτος και τους πολίτες της Συρίας. Τα ανέφερα ήδη σε προηγούμενη ερώτησή σας. Υπάρχει μια μεγάλη ανοιχτή πληγή στη Μέση Ανατολή και θεωρώ ότι αυτή είναι το βασικό πρόβλημα του Παλαιστινιακού. Είναι η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη λειτουργία και την ύπαρξη δύο κρατών με τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ιερουσαλήμ, την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εδώ η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε και τώρα έχουμε πλέον μια γενοκτονία στην περιοχή. Δημιουργήθηκε ένα ντόμινο στον Λίβανο. Αυτό το ντόμινο συνεχίστηκε στη Συρία, όπου προϋπήρχαν και άλλα προβλήματα. Όλα αυτά συνδέονται και με τις οικονομικές επιδιώξεις των μεγάλων χωρών. Μην το κρύβουμε. Οι πόλεμοι, η απώλεια της ζωής, συνδέονται δυστυχώς με μεγάλα συμφέροντα και τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό σας λέω ότι οι μεγάλες χώρες δεν έκαναν αυτό που έπρεπε στη Μέση Ανατολή. Και το Συριακό είναι ένα πρόβλημα το οποίο εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό. Δεν θα θέλαμε η χώρα μας να μείνει έξω από αυτή τη συζήτηση. Όχι ως μονάδα, όμως. Η χώρα μας έχει την ευθύνη του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να κάνουν άμεσα μια Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα αυτό. Το ζήτησα και επίσημα, θεωρώ ότι αυτό αναδεικνύει και τον ρόλο της Ελλάδας, γιατί η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια χώρα της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν θέλουμε να τροποποιούνται συσχετισμοί που μπορεί στο τέλος να είναι και εις βάρος της χώρας μας, αλλά δεν είναι αυτό που βάζω τώρα μπροστά, το υπονοήσατε αλλά δεν θέλω να ξεκινήσω από αυτό. Υπάρχει ένα ερώτημα: θα είναι ένα κράτος δικαίου με δικαιώματα στους πολίτες, με δημοκρατικές διαδικασίες στη Συρία;

Λουκία Γκάτσου: Αυτό είναι που αναρωτιόμαστε όλοι τι θα είναι, τι μέλλει γενέσθαι, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Συρία;

Σωκρ. Φάμελλος: Ακόμα και αν κάποιοι πολίτες λένε «τι με νοιάζει εμένα τι γίνεται στη Συρία;», θα έλεγα ότι μια πυριτιδαποθήκη δημιουργεί προβλήματα σε όλους και το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Δεν φτάνει που έχουμε τα προβλήματα της φτώχειας, της κλιματικής κρίσης, έχουμε και τους πολέμους πολύ κοντά σε μας και οι επιπτώσεις πολλές φορές είναι εμφανείς και σε εμάς…

Λουκία Γκάτσου: Και εκεί πρέπει να δούμε και τι θα γίνει και με τους πρόσφυγες.

Σωκρ. Φάμελλος: Πρέπει να διαχειριστούμε κάποιες από τις επιπτώσεις. Η γεωπολιτική αστάθεια θα είναι η μεγαλύτερη, δεν θα είναι το προσφυγικό οφείλω να πω. Θα υπάρχει επίπτωση και στην τσέπη των πολιτών, γιατί όλα αυτά δεν είναι προβλήματα τα οποία μένουν μόνο σε μια χώρα. Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδείξει την επάρκειά της να τα λύσει πριν εξελιχθούν.

Γι’ αυτό και προτείνω να μην έχουμε έναν, δύο ή τρεις που παρεμβαίνουν σε μια χώρα, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στην Ελλάδα, αλλά να έχουμε το διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο έχει τη δυνατότητα να λύσει ζητήματα που αφορούν και εμάς και την Τουρκία, αφορούν και τα θέματα των ΑΟΖ, που αφήσατε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λουκία Γκάτσου: Μετά τις γιορτές θα αναλάβετε κάποιες άλλες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες;

Σωκρ. Φάμελλος: Νομίζω ότι το πιο σημαντικό που έχουν σήμερα οι πολίτες μπροστά τους, που είναι το βασικό ζήτημα της ζωής τους, είναι το θέμα της ακρίβειας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια παρέμβαση για τις τράπεζες, οι οποίες είναι το τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτό το έργο της ακρίβειας, που βλέπουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει προηγηθεί το ρεύμα, τα πετρελαιοειδή. Θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και εμείς θα συνεχίσουμε μια τέτοια συζήτηση γιατί αυτό θέλει η κοινωνία. Να σας πω ένα παράδειγμα: Στην πρόσφατη τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για τις τράπεζες, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις. Είναι μια τροπολογία με πολύ μικρό αποτύπωμα, μειώνει κατά 150 εκατομμύρια τα έσοδα των τραπεζών από τις προμήθειες, -όταν τα κέρδη τους μόνο από τις προμήθειες είναι 1,6 δισεκατομμύρια- λιγότερο από 10%, αλλά είναι εκτός οι επιχειρήσεις. Σήμερα μια επιχείρηση έχει κόστος ετήσιο σε προμήθειες, τουλάχιστον 2.500 ευρώ. Πρόσφατη είναι η ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Αυτό είναι ένα δυσβάσταχτο κόστος και δεν υπάρχει λόγος να σωρεύουν τέτοια κέρδη οι τράπεζες. Άρα, ναι, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε κάνει ήδη μια πρόταση νόμου για την ακρίβεια, την οποία θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε. Γιατί τους πολίτες και τώρα, την περίοδο των εορτών, αυτό τους ένοιαξε περισσότερο. Ποιο είναι το κόστος του χριστουγεννιάτικου ή του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Αυτή πρέπει να είναι μια βασική προτεραιότητα. Και οφείλω να σας πω ότι ένα, επίσης πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο μπαίνει στην ατζέντα με πολλούς τρόπους είναι το θέμα της υγείας. Δεν αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στη δημόσια υγεία.

Λουκία Γκάτσου: Εκεί θα δούμε από εσάς κάποιες νέες προτάσεις;

Σωκρ. Φάμελλος: Έτσι κι αλλιώς εμείς έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για το πώς μπορεί, παραδείγματος χάριν, να ενισχύσει η πολιτεία τους γιατρούς και τους δασκάλους που πηγαίνουν σε ακριτικές, σε μειονεκτικές περιοχές, γιατί εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα υποστήριξης και χρειάζονται κίνητρα.

Λουκία Γκάτσου: Και βλέπουμε ότι τα κίνητρα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει.

Σωκρ. Φάμελλος: Εμείς θέλουμε να υπάρχουν πραγματικά κίνητρα γιατί, δυστυχώς, αυτό που έμαθα και στην περιοδεία που έκανα σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή Προέδρου, είναι ότι από τα μεγάλα νοσοκομεία φεύγουν γιατροί και πηγαίνουν σε άλλες χώρες, ακόμα και διορισμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί έχουν και καλύτερες αμοιβές. Να σας πω ένα παράδειγμα. Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας υπήρχε μόνο ένας παθολόγος για έντεκα θέσεις. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό; Γιατί δεν είναι μικρό νησί.

Λουκία Γκάτσου: Γι’ αυτό δεν πάνε γιατροί μετά, κ. Φάμελλε, όταν γίνεται μια προκήρυξη και σου λέει ένας γιατρός να πάει, πως θα πάει;

Σωκρ. Φάμελλος: Δεν θα πάει. Γιατί θα κάνει πάνω από 12 – 13 μέρες εφημερίες. Αυτά είναι πραγματικά πολύ μεγάλα προβλήματα για τα οποία εμείς θέλω να είμαστε παρόντες και παρούσες. Υπάρχουν τα θέματα των μισθών σήμερα στην Ελλάδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, τουλάχιστον το 70%, έχει αμοιβές 950 ευρώ και κάτω. Μια οικογένεια που και οι δύο εργαζόμενοι έχουν ένα εισόδημα μηνιαίο 950 ευρώ δεν τα βγάζει πέρα. Είναι μια οικογένεια φτωχών εργαζομένων. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να βγαίνει και να λέει ότι έχουμε μειώσει την ανεργία, αλλά οι μισές νέες θέσεις εργασίας που έχουμε την τελευταία περίοδο είναι θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που περιμένουν στο τηλέφωνο να μάθουν ποια μέρα θα δουλέψουν. Αυτό δεν δίνει ούτε καν το βασικό μισθό, ούτε καν τον κατώτατο. Δεν τα βγάζουν πέρα οι πολίτες. Υπάρχει ένα πλούσιο δυναμικό στη χώρα, υπάρχουν νέοι και νέες με πολλά πτυχία που δεν βρίσκουν μέλλον.

Λουκία Γκάτσου: Και λαμπρά μυαλά.

Σωκρ. Φάμελλος: Και θα φύγουν στο εξωτερικό. Και ξέρετε, υπάρχει θυμός πλέον. Υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία. Εμείς γι’ αυτούς τους πολίτες θα μιλήσουμε. Για τους πολίτες που θέλουν να ζήσουν και να προκόψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκουν προοπτική. Δεν είναι ένας τόπος που δίνει αυτή τη στιγμή προοπτική προκοπής η χώρα μας. Θέλουμε να την κάνουμε έναν τόπο που να έχει ευημερία και προκοπή.

Λουκία Γκάτσου: Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, κύριε Φάμελλε, νομίζω ότι είναι το κυριότερο στοίχημα.

Σωκρ. Φάμελλος: Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσει η πολιτική. Δυστυχώς δεν μιλάει γι’ αυτά η πολιτική. Οι πολίτες βλέπουν αντιδικίες, εντάσεις, παραπολιτική, αλλά θέλουν να τους λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα.

Λουκία Γκάτσου: Φταίτε και εσείς λίγο, όχι προσωπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρήγαγε παραπολιτική.

Σωκρ. Φάμελλος: Πέρασε από πολύ δύσκολα μονοπάτια και γι αυτό το βασικό στοιχείο της πολιτικής μας πρότασης είναι πως ό,τι λέμε εμείς θα μπορεί να γίνει. Είναι η αξιοπιστία. Θα υπάρχουν πολιτικές ανατροπές. Παράδειγμα: Εμείς επιμένουμε πλέον στη δημόσια πολιτική να μπει το θέμα της στέγης. Η στεγαστική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια πολιτική. Υπάρχει μια έκρηξη τιμών, αλλά οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν. Το να σπουδάσεις παιδί στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον ένα μεγάλο βάρος, διότι είναι πάρα πολύ ακριβά τα ενοίκια. Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία λοιπόν;

Λουκία Γκάτσου: Καλά πολλά παιδιά δεν μπορούν πια να φύγουν από το σπίτι τους και μένουν μέχρι μεγάλη ηλικία με τους γονείς τους.

Σωκρ. Φάμελλος: Γι’ αυτό τον λόγο δεν γίνονται και νέες οικογένειες ή δεν έχουμε την γεννητικότητα την οποία χρειάζεται να έχουμε ως χώρα. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι τεράστιο. Είναι μια νάρκη στο μέλλον της χώρας. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Πρέπει η πολιτεία να έχει στεγαστική πολιτική. Χρειαζόμαστε κοινωνική στέγη, χρειαζόμαστε εργατική κατοικία, χρειαζόμαστε φοιτητική στέγη. Ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού και ίσως ένα μεγάλο ποσοστό των υπερκερδών των τραπεζών πρέπει να γυρίσει εκεί. Η πρότασή μας είναι αυτή ακριβώς. Τα υπερκέρδη από τις τράπεζες να μη γίνουν φόροι που μπαίνουν στα ταμεία. Όχι. Ήδη υπάρχει υπερείσπραξη φόρων και ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού και άρα των εσόδων από ΦΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει περισσότερα από ό,τι προϋπολογίζει και δεν μειώνει τον ΦΠΑ. Είναι τρελό και απαράδεκτο αυτό, αλλά εμείς λέμε τα έσοδα από τα υπερκέρδη των τραπεζών να γίνουν ένα ταμείο και για στεγαστική πολιτική. Λέω «και», γιατί χρειάζεται να γίνει και μια ενίσχυση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις νέων πρέπει να στηριχτούν από αυτούς τους πόρους. Αλλά γιατί όχι στεγαστική πολιτική; Και η στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, μπορεί να ενισχύσει αυτό που λέμε μια περιουσία δημόσια, η οποία δεν αξιοποιείται σήμερα και μπορούν οι δήμοι να έχουν μια τέτοια πρόταση προς την πολιτεία, για να έχουμε διαθέσιμη στέγη στην περιφέρεια, όχι μόνο για να φιλοξενήσει νέους γιατρούς, νέους δασκάλους και δασκάλες, που τους χρειαζόμαστε, αλλά να μπορεί να φιλοξενήσει και νέα νοικοκυριά. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια πρόσκληση για ένα απομακρυσμένο χωριό της Ευρυτανίας, όπου προσφερόταν στέγη για μια πολύτεκνη οικογένεια. Αυτή είναι η πραγματική ανάγκη. Πρέπει να υπάρχει στεγαστική πολιτική. Έχει παγώσει το πρόγραμμα, έχει κυριολεκτικά παγώσει. Δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική έτσι ώστε να δίνει νέες κατοικίες. Εμείς πρέπει να έχουμε δημόσιες πολιτικές για νέες κατοικίες. Να προστεθούν λοιπόν τα ζητήματα αυτά στα ζητήματα του μισθού, της υγείας και της ακρίβειας. Πηγαίνω αντίστροφα προς τα πάνω, μιας και με ρωτήσατε για τις βασικές μας προτεραιότητες.

Λουκία Γκάτσου: Κύριε Φάμελλε βλέπουμε μια τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας αυτή τη στιγμή και βλέπουμε και μια τεράστια αύξηση και στις γυναικοκτονίες. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει πάρα πολύ, και συνδέεται αν θέλετε και με όλο αυτό που λέγαμε, με το οικονομικό περιβάλλον, γιατί όταν οι δύο γονείς δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, τα παιδιά κατά κάποιο τρόπο ζορίζονται μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον. Εκεί τι θα κάνετε όσον αφορά το θέμα της εγκληματικότητας; Όσον αφορά τις γυναίκες, όσον αφορά όμως και τους νέους, γιατί βλέπουμε μια γενικότερη έξαρση αυτή τη στιγμή.

Σωκρ. Φάμελλος: Θα πρέπει να δούμε την αντιμετώπιση αυτής καθαυτής της εγκληματικότητας και το θέμα της ασφάλειας, αλλά και τα αίτια που τη δημιουργούν. Ίσως μιλήσαμε σήμερα για αρκετά από τα αίτια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το καλό εισόδημα, το να έχεις γιατρό και δάσκαλο, το να έχεις κάπου να μείνεις είναι βασικές προϋποθέσεις της κοινωνικής ευημερίας, αλλά θα έλεγα ότι είναι και οι αναστολείς της εγκληματικότητας. Είναι ένα δημοκρατικό περιβάλλον, το να έχεις μέλλον. Αυτό είναι δημοκρατία. Να έχεις μέλλον, να έχεις τη δυνατότητα προκοπής. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε μια ευημερία που μοιράζεται προς τα κάτω. Γιατί σήμερα τι έχουμε; Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Οι ανισότητες δημιουργούν δυστοπία. Η δυστοπία δημιουργεί αδιέξοδα. Δεν είναι ο μόνος λόγος, αλλά είναι σημαντικός. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μέλλον και προκοπή. Ταυτόχρονα όμως είναι και θέμα Παιδείας. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι υπάρχει ένα θέμα Παιδείας και πολιτισμικό, δηλαδή αξιών. Δεν είναι η ατομική ευθύνη και η ατομική λύση η προοπτική της ελληνικής κοινωνίας. Έκανε αυτό το λάθος η κυβέρνηση. Καλλιέργησε λογικές που ο πολίτης ήταν μόνος, απομονωμένος και έφταιγε κιόλας, δεν λέω μόνο για την πανδημία, ακόμα και για το χρώμα του τιμολογίου ρεύματος έφταιγε ο πολίτης. Λάθος, η πολιτεία έπρεπε να προλαμβάνει τέτοια προβλήματα. Αλλά και το ρουσφέτι, η εξυπηρέτηση, οι ημέτεροι είναι ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία, απομονώνει τον πολίτη, χάνει την ποιότητα που έχει το συλλογικό, η κοινωνική ευημερία. Αυτή είναι η βασική ιδέα της Αριστεράς. Όμως και στο πεδίο της ασφάλειας δεν υποτιμώ ότι χρειάζεται και μια άλλη στρατηγική και στην αστυνομία.

Λουκία Γκάτσου: Ο όρος γυναικοκτονία κ. Φάμελλε, πρέπει να μπει στον Ποινικό Κώδικα επιτέλους;

Σωκρ. Φάμελλος: Αυτό είναι μια ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχουμε καταθέσει τουλάχιστον τρεις φορές αυτή την τροπολογία. Είναι μόνιμη επιλογή μας σε κάθε τραγικό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει, καταθέτουμε μια τέτοια πρόταση. Έχει να κάνει και με την παραδοχή της κοινωνίας ότι υπάρχει η παράμετρος του φύλου στη βία και δυστυχώς σε φαινόμενα ακόμα και αφαίρεσης ζωής. Θέλω να το συνδέσω, γιατί σε αυτό πήγαινα όταν κάνατε το ερώτημα, στο πώς η αστυνομία είναι δομημένη έτσι και λειτουργεί, ποια είναι η στρατηγική της αστυνομίας. Θα σας πω δύο παραδείγματα: Υπάρχουν τα τμήματα αυτά, τα οποία είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία της δικής μας κυβέρνησης, τα οποία δεν έχουν στελεχωθεί παντού. Είναι τα τμήματα υποστήριξης δηλαδή και αντιμετώπισης και πρόληψης των φαινομένων της έμφυλης βίας. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που θέλω να βάλω με την ευκαιρία του ερωτήματός σας: Στην Περιφέρεια, ξέρετε, έχουμε σοβαρή έλλειψη στη στελέχωση αστυνομικών τμημάτων, στα περιπολικά, στην ασφάλεια της περιουσίας και της ζωής. Γιατί; Γιατί υπάρχει μια μονομέρεια στην ανάγνωση της αστυνομίας, ως αν θέλετε ένα εργαλείο το οποίο δημιουργεί πειθαρχικό ή αυταρχικό έλεγχο στην κοινωνία. Είδαμε να χρησιμοποιούνται δυνάμεις των ΜΑΤ ακόμα και κατά των συμβασιούχων πυροσβεστών που ήθελαν απλά δουλειά. Είναι οι ίδιοι που χειροκροτούσαμε λίγους μήνες πριν. Θα έλεγα λοιπόν ότι πρέπει και σε αυτό το επίπεδο, με πρόληψη πρώτα απ’ όλα όχι με ασυδοσία, με πρόληψη της εγκληματικότητας, με θεσμική θωράκιση, όπως είναι ο καθορισμός και η θέσπιση του όρου γυναικοκτονία, αλλά και με μια αλλαγή στρατηγικής. Υπάρχουν θέματα ασφάλειας, δεν τα υποτιμώ, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε πραγματικά τη ζωή και την ασφάλεια.

Λουκία Γκάτσου: Κύριε Φάμελλε, να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνέντευξη που είχαμε. Να είστε καλά, Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Σωκρ. Φάμελλος: Και εγώ να σας ευχηθώ όλα τα καλά και αυτές τις γιορτινές μέρες, να τις χαρούμε και να περάσουμε καλά και η πολιτική να λύνει προβλήματα, όχι να δημιουργεί. Εγώ θέλω να δημιουργεί χαμόγελα η πολιτική. Μπορεί;

Λουκία Γκάτσου: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Φάμελλε, γεια σας!

Comments are closed.