ΚΚΕ: Τα μέτρα της κυβέρνησης αφήνουν άθιχτο τον “αλγόριθμο” που οδηγεί στον εθισμό των ανηλίκων στο διαδίκτυο


 

“Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με αφορμή το υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο και τα social media και αξιοποιώντας και φαινόμενα της λεγόμενης “νεανικής παραβατικότητας”, δεν συνιστούν αποτελεσματική “λύση” ούτε ουσιαστική “απάντηση”, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός” σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Και προσθέτει: Αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε αναποτελεσματικές -με βάση και τη διεθνή εμπειρία- παρεμβάσεις στη σχέση των παιδιών με τα smartphones, το διαδίκτυο και τα social media και την ενημέρωση των γονιών για “δυνατότητες που ήδη υπάρχουν”. Όλοι οι άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν τους “αλγόριθμους” της έλλειψης ουσιαστικής επικοινωνίας, του περιεχομένου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, του ελάχιστου ελεύθερου και δημιουργικού χρόνου για γονείς και παιδιά, όχι μόνο παραμένουν, αλλά συνεχώς διογκώνονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Από τη στιγμή που το ίδιο το σχολείο προωθεί τις διάφορες δεξιότητες διαχείρισης της πληροφορίας σαν τις πλέον κρίσιμες στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε αντίθεση με την ολόπλευρη μόρφωση, γίνεται φανερό ότι το αστικό κράτος ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ανάλογα προβλήματα. Άλλωστε, ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων που βιώνουν τα παιδιά, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, της προβολής των στρεβλών προτύπων και αξιών που καλλιεργούνται στο σχολείο και την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της σήψης, όπου το ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ακριβώς επειδή “η ζωή είναι εκεί έξω”, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, πρέπει να παρθούν μέτρα με ευθύνη του κράτους για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, για ολόπλευρη μόρφωση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, για την ψυχοκοινωνική στήριξη και ανάπτυξη των παιδιών.

Αντί γι’ αυτό, ακόμα και σωστές διαπιστώσεις επιστημόνων σε σχέση με τις συνέπειες και την έκταση του προβλήματος του εθισμού στο διαδίκτυο για τους μαθητές, καταλήγουν στις γνωστές προτροπές “ατομικής ευθύνης” στους γονείς να βάλουν “όρια” ή ακόμα και σε μάταιες εκκλήσεις στις πλατφόρμες των social media, όταν είναι γνωστό ότι αυτές αντιμετωπίζουν παιδιά και ενήλικες ως πολύτιμη πηγή άντλησης προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς και άλλους σκοπούς.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για δημιουργία ιστοσελίδας και εφαρμογής για την άσκηση γονεϊκού ελέγχου στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τα παιδιά έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Ανάλογες οδηγίες και δυνατότητες περιορισμών υπάρχουν ήδη. Παρόλα αυτά, το 75% των παιδιών Δημοτικού διατηρεί προφίλ στα social media, κάτι που θεωρητικά δεν επιτρέπεται.
Παράλληλα, τα όποια μέτρα περιορισμού των social media και παραπέρα ελέγχου της χρήσης τους, συνδέονται, όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις στην εκδήλωση της κυβέρνησης, με τους οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς παγκοσμίως, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό της λογοκρισίας, τον έλεγχο περιεχομένου “με δύο μέτρα και δύο σταθμά” ορίζοντας το επικίνδυνο περιεχόμενο με βάση τα κριτήρια της ΕΕ “για την αντιμετώπιση του ριζοσπαστισμού”, τη μαζική εξάπλωση fake news και παραπληροφόρησης με στόχο τη στράτευση στους στόχους των κυβερνήσεων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο.

Το ΚΚΕ, γνωρίζοντας ότι τα social media και το διαδίκτυο βρίσκονται στην ιδιοκτησία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που καθορίζουν το περιεχόμενό τους, παλεύει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ικανοποιηθούν ολόπλευρα όλες οι ανάγκες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εθισμός και να ευδοκιμήσουν και διάφορες τεχνικές ελέγχου και ρύθμισης της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό, άλλωστε, το ΚΚΕ, με τόλμη και διορατικότητα, είχε τοποθετηθεί εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που ενέχει η εκτεταμένη χρήση των social media, όταν μάλιστα αυτά αποθεώνονταν ως εργαλεία “ελευθερίας” και “δημοκρατίας” και επιβεβαιώνεται για αυτή την εκτίμησή του. Όσο το διαδίκτυο, ως προϊόν και επίτευγμα της ανθρώπινης εργασίας και του πολιτισμού, παραμένει στην ιδιοκτησία των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αυτές θα καθορίζουν το περιεχόμενο με βάση τους οικονομικούς, πολιτικούς και αξιακούς σκοπούς του ίδιου του συστήματος, για τη χειραγώγηση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Comments are closed.