Βουλωμένο γράμμα ο διορισμός νέας διοίκησης της ΕΡΤ με το Μαξίμου σε αναμονή για να το διαβάσει μέσω ΑΣΕΠ

… ενώ γνωρίζει το αποτέλεσμα!

Του Πέτρου Κοντραφούρη

Σίγουρα ο αρμόδιος υφυπουργός και το Μαξίμου έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν βουλωμένα γράμματα και δεν έχουν ανάγκη τον αξέχαστο Βασίλη Αυλωνίτη με την Γεωργία Βασιλειάδου στην ατάκα, «Μαρίνα βουλωμένο γράμμα διαβάζεις» που αφορούσε γυναικοδουλειές. Αυτή η ατάκα πάει γάντι στην περίπτωση διορισμού(χωρίς να μέμφεται γυναικοδουλειές) της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ και το βουλωμένο γράμμα του ΑΣΕΠ που περιμένει να διαβάσει το Μαξίμου, ενώ το ίδιο έχει συντάξει!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να διαβάσουμε εμείς το βουλωμένο γράμμα του ΑΣΕΠ με το ν.5062/2024 Κεραμέως και το Μαξίμου που έχουν συντάξει για το διορισμό της νέας ηγεσίας της ΕΡΤ που είναι κάλπικο , ενώ γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια θα είναι η ηγεσία! Με μια μακρά διαδρομή στην ΕΡΤ, αλλά και συνεργασία με διεθνή ΜΜΕ, οι απαντήσεις, και ερμηνείες είναι εύκολες μέσα από μια εμπειρία στη μεγάλη τηλεοπτική διαδρομή. Γιατί λοιπόν η δημόσια τηλεόραση παραμένει ουρά των ιδιωτικών καναλιών, καθηλωμένη σε αναπηρικό «καροτσάκι», παρά το μικρό βηματισμό που έχει κάνει προς τα εμπρός;

Ο Ανδρέα ς Ζούλας στο «Πρώτο Θέμα» στην κριτική του για το διορισμό ηγεσίας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι: «Το μεν ΑΣΕΠ γελοιοποιείται η δε κυβέρνηση εκτίθεται με το διαγωνισμό». Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ούτε στην Ευρώπη ούτε σε καμία άλλη χώρα του κόσμου γίνεται επιλογή και διορισμός στη δημόσια τηλεόραση με τέτοιο αναχρονιστικό τρόπο. Η δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα μέχρι και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 λειτουργούσε κάτω από το διδακτορικό καθεστώς. Το μεν τότε ΕΙΡΤ με έναν γενικό διευθυντή η δε ΥΕΝΕΔ με έναν στρατιωτικό διοικητή.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας η κυβέρνηση Καραμανλή έφερε το ν.230/75, το ΕΙΡΤ γίνεται ΕΡΤ και αποκτά ΔΣ με πρώτο πρόεδρο τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο και γενικό διευθυντή τον Γιάννη Λάμψα που έχει και την εκτελεστική εξουσία με έναν αναπληρωτή. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι νόμοι για να βελτιώσουν τη λειτουργία. Μία έκθεση του πρώην γενικού διευθυντή του BBC για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ Σερ Χιου Γκρήν που έφερε ο ίδιος ο Καραμανλής κλειδώνεται στα συρτάρια και σαπίζει. Στην ΥΕΝΕΔ δεν γίνεται καμία αλλαγή λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς. Με διάφορες διοικητικές αλλαγές προσώπων φθάνουμε στις εκλογές του 1981 που τις κερδίζει το ΠΑΣΟΚ.

Την προεδρία της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο Κώστας Μπέης με γενικό διευθυντή τον Γιώργο Ρωμαίο και αναπληρωτή τον Βασίλη Βασιλικό, ενώ καθιερώνεται και γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας με τον Ιάκωβο Καμπανέλη. Στην ΥΕΝΕΔ τοποθετείται ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου. Λίγο καιρό αργότερα το 1982 με νόμο η ΥΕΝΕΔ απόστρατιωτικοποιείται και μετονομάζεται σε ΕΡΤ-2 και η ΕΡΤ σε ΕΡΤ-1.

Πρώτος πρόεδρος της ΕΡΤ2 αναλαμβάνει ο Νίκος Αλεξίου. Δεν υπάρχει ΔΣ και λειτουργεί αυτόνομα. Αντίθετα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ1 υπάρχει ΔΣ, πρόεδρος, γενικός κλπ. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές. Οι διορισμοί γίνονται απευθείας από την κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού Τύπου.

Σε όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 1981 έως το 1989 η δημόσια τηλεόραση είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, με συχνές αλλαγές στην πυραμίδα της διοίκησης και στα δυο κανάλια, με την αντιπολίτευση, καθημερινά να επιτίθεται στην κυβέρνηση για παραπληροφόρηση.

Από την πυραμίδα της ΕΡΤ1 περνάνε διάφορες προσωπικότητες με θετικό η αρνητικό πρόσημο όπως Χαλάτσης, Σηφουνάκης, Κωβαίος κ.ά. Στην ΕΡΤ2, ο Σούλης Αποστολόπουλος με το καλαμπόκι, αργότερα ο Παλεοθόδωρος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, μετέπειτα υπουργός, μια ξεχωριστεί προσωπικότητα, ο Θανάσης Βαλτινός κ.ά.

Κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1987 με το ν. 1730/87, ενοποιεί τα κανάλια και τα μετονομάζει σε ΕΤ1 και ΕΤ2, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και δομές λειτουργίας. Η αυτονομία μεταξύ τους παραμένει. Ο νόμος προβλέπει και τη λειτουργία της ΑΣΚΕ(Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού ελέγχου Τηλεθεατών-Ακροατών) από τον προηγούμενο ν.230/75 η οποία απαρτίζεται από 50 μέλη αλλά ποτέ δεν λειτούργησε. . Ο νόμος για πρώτη φορά αναφέρεται και ίδρυση τοπικών ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ καθημερινά επιτίθεται στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο κάνει την ενημέρωση και ανακοινώνει ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Ο τότε υφυπουργός Τύπου Δημήτρης. Μαρούδας αντιδρά και μάλιστα αναφέρει ότι ακόμη και μέσω δορυφόρου αν επιχειρηθεί η μετάδοση εικόνας από ιδιώτες θα ρίξει τους δορυφόρους. Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι καθολική. Το μονοπώλιο της δημόσιας τηλεόρασης φέρνει καθημερινά σοβαρές τριβές, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι δραστηριότητες της ΝΔ, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 η ΝΔ έχει κάνει σημαία την αδειοδότηση της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Ο Μητσοτάκης αν και κερδίζει τις εκλογές ο νόμος Κουτσόγιωργα δεν δίνει αυτοδυναμία στη ΝΔ για να συγκροτήσει κυβέρνηση παρά το 46%, και με τη βοήθεια του ΚΚΕ και άλλων δυνάμεων σχηματίζεται κυβέρνηση βραχείας αποστολής για συγκεκριμένο σκοπό λόγο Κωσκωτά, με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη.

Στη δημόσια τηλεόραση ET1μετά από συμφωνία, πρόεδρος αναλαμβάνει ο καθηγητής Παντείου Γιώργος Κοντογιώργης και στην ΕΤ2 ο Βασίλης Παπαθανασόπουλος. Στη Βουλή έρχεται προς ψήφιση ο ν.1866/89 για την αδειοδότηση της ιδιωτικής τηλεόρασης που έχει υποσχεθεί η ΝΔ, ενώ καθιερώνεται και το ΕΣΡ(Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) που αναλαμβάνει τις αδειοδοτήσεις μαζί με τον έλεγχο των ΜΜΕ. Τον νόμο εισηγείται ο Παύλος Μπακογιάννης.

Ο Παύλος για μένα είναι μια ιστορία πολύ βαθειά χαραγμένη μέσα μου, όταν το βράδυ τα μεσάνυχτα 25ης προς την 26η Σεπτεμβρίου, μετά την ψήφιση του νόμου 1866/89 στη μία τη νύχτα δεν συναντηθήκαμε ξανά, ούτε στο προγραμματισμένο ταξίδι για Καρπενήσι μετά τη δολοφονία του το πρωινό της Τρίτης. 26ης Σεπτεμβρίου 1989 με τον οποίο έχω μια στενή συνεργασία. Χωρίς να είναι τέλειος ο νόμος γίνεται το πρώτο βήμα για τα ΜΜΕ..

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο της και επαναλαμβάνονται οι εκλογές την 5η Νοεμβρίου με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Ιωάννη Γρίβα, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Χωρίς αυτοδυναμία κερδίζει και πάλι τις εκλογές η ΝΔ. Έτσι συγκροτείται κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με συμμετοχή αυτήν τη φορά και του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

Εκδότες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, μπαίνουν στο παιχνίδι των ΜΜΕ με επίκεντρο την τηλεόραση και στο τέλος του 1989 τα πρώτα κανάλια κάνουν την εμφάνιση τους, ενώ όλοι θέλουν να γίνουν καναλάρχες.

Ο νόμος αφήνει πολλά περιθώρια παρανομίας και απροστάτευτη τη δημόσια τηλεόραση, την οποία κατασπαράσσουν οι μεγαλοκαρχαρίες. Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει και η μη εκλογή προέδρου δημοκρατίας μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές στις 8 Απριλίου 1990.

Τα ιδιωτικά κανάλια που έχουν ξεκινήσει να μεταδίδουν πρόγραμμα, μπαίνουν στο προεκλογικό παιχνίδι και στηρίζουν τα πολιτικά κόμματα και παρατάξεις σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και τις προσδοκίες τους. Η δημόσια τηλεόραση απροστάτευτη αρχίζει να χάνει έδαφος και οι τηλεθεατές απομακρύνονται από το δημόσιο φορέα, αναζητώντας κάτι νέο, κάτι φανταστικό. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να αντιδράσει.

Η ΝΔ παρά τη συντριπτική της νίκη στις 8 Απριλίου με 46,89, ο νόμος, της δίνει 150 βουλευτές και αδυνατεί να συγκροτήσει κυβέρνηση. Με τη βοήθεια του βουλευτή Θόδωρου Κατσίκη που έχει εκλεγεί με τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου και με 151 βουλευτές σχηματίζει κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Στις 4 Μαΐου 1990 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες εκλέγεται πρόεδρος δημοκρατίας με 153 ψήφους διαδεχόμενος τον Χρήστο Σαρτζετάκη, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στη δημόσια τηλεόραση έχουμε αλλαγές. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Τύπου, στην ΕΤ1 διορίζει νέο πρόεδρο τον καθηγητή Παντείου Δημήτρη Κόρσο με νέο ΔΣ και στην ΕΤ2 λίγο αργότερα τον Δημήτρη Γιανναράκο. Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα, παρά μόνο η αύξηση των ιδιωτικών καναλιών που έχουν φυτρώσει και φυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, 90-93 έχουμε πολλές αλλαγές προέδρων και διοικητικών στελεχών σε ΕΤ1 και ΕΡ2, ενώ η ΕΤ3 παραμένει ένα περιφερειακό κανάλι που υπολειτουργεί.

Από κυβερνητικής και διοικητικής πλευράς δεν γίνεται καμία προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημόσιου φορέα, που φαίνεται να απομακρύνονται όλο και περισσότερο οι τηλεθεατές. Εντωμεταξύ η αδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη Βάλλεται από παντού και μετά την αποχώρηση και παραίτηση Σαμαρά καταρρέει και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 10 Οκτωβρίου 1993.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει επαναφέρει τον νόμο με την ενισχυμένη αναλογική που είχε καταργήσει το ΠΑΣΟΚ με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο Παπανδρέου επανεκλέγεται πανηγυρικά με 46,88% και 170 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 και 46, 89% είχε πάρει 150 έδρες.

Η δημόσια τηλεόραση αλλάζει και πάλι χέρια. Στην ΕΤ1πρόεδρος διορίζεται ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος με αυξημένες αρμοδιότητες με νέο ΔΣ και γενικό έναν παλιό γνώριμο της ΕΡΤ τον Δημήτρη Κατσίμη πρώην σύζυγο της Έλλης Στάη και έναν αναπληρωτή προγράμματος. Την ΕΤ2 αναλαμβάνει ο ΠΑΝ-ΠΑΝ κατά κόσμον Πάνος Παναγιώτου.

Νέοι νόμοι αλλαγές συγχωνεύσεις, οργανογράμματα, κανονισμοί, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ΄όσα προσπαθούν να λύσουν με διορισμούς προσώπων και ανακατατάξεις, από το 1993 έως και το 2004 επί ΠΑΣΟΚ .

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ το 2004, έγιναν κάποιες προσπάθειες επί Ρουσόπουλου αλλά ήταν κενό γράμμα. Σήμερα που βρίσκεται η δημόσια Ραδιοτηλεόραση; Είναι δίκαιος και αξιοκρατικός ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας η κάλπικος;

Η ΕΡΤ μετά από πολλές δεκαετίες λειτουργίας, βρίσκεται στο σταυροδρόμι, ενός επανασχεδιασμού, μέσα από διαδικασίες του ΑΣΕΠ και λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις που δεν συνάδουν με τον ίδιο το θεσμό διορισμού στην πυραμίδα της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. ΑΣΕΠ: Αξιοπιστία και αξιοκρατία στο διορισμό ηγεσίας ; η ο Μανωλιός έβαλε τα ρούχα του αλλιώς;

Περισσότερα όμως σε επόμενη ανάρτηση με φόντο τους διορισμούς στην ΕΡΤ μέχρι σήμερα. Αναξιοκρατία, αδιαφανείς διαδικασίες και σημαδεμένη «τράπουλα» ο διορισμός η όλα καμωμένα με διαφάνεια και μακριά από σκοπιμότητες πολιτικά ρουσφέτια και φιλίες;

Comments are closed.