Πλησιάζουν στη Δαμασκό οι αντάρτες – Θα καταρρεύσει η εξουσία Άσαντ;

 

Το καθεστώς Άσαντ στη Συρία βρίσκεται στη δίνη του πολέμου, καθώς οι αντάρτες προελαύνουν στη Δαμασκό.

‘Ηδη κατέλαβαν την πόλη Σαναμαΐν και προωθήθηκαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη νότια πύλη της Δαμασκού, ανακοίνωσε ο Χασάν Άμπντουλ Γάνι, ένας εκ των διοικητών τους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δύο πηγές των ανταρτών και έναν Σύρο αξιωματικό, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Κουνέιτρα, στο συριακό Γκολάν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο αξιωματικός επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη αυτήν.

«Οι δυνάμεις μας, που επιχειρούν στην Ντεράα και τη Σουέιντα, αναπτύσσονται εκ νέου, λαμβάνουν νέες θέσεις και δημιουργούν μια περίμετρο ασφαλείας, αφού τρομοκρατικά στοιχεία επιτέθηκαν σε απομονωμένα σημεία ελέγχου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων που δόθηκε στη δημοσιότητα από ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ καραβάνια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, κατευθυνόμενοι στα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) τουλάχιστον 370.000 πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εκτοπιστεί στη Συρία.

Χθες το βράδυ (6/12) το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τοπικές οργανώσεις ελέγχουν πάνω από το 90% της Ντεράα, περιλαμβανομένης της ομώνυμης πόλης.

Στη γειτονική πόλη Σουέιντα, το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κυβερνήτης, οι αρχηγοί της αστυνομίας και των σωφρονιστικών υηπηρεσιών, καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και ότι ντόπιοι μαχητές κατέλαβαν σημεία ελέγχου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιορδανία, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Συρία, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν κοντά στα σύνορα με τη Συρία για να «ενισχύσει την άμυνα στην περιοχή και την ετοιμότητα των δυνάμεων για διάφορα σενάρια».

Μόνος ο Άσαντ
Αραβικές χώρες συμβούλεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει τη χώρα και να κυβερνήσει από την εξορία, ενώ συνάντηση για το θέμα θα έχουν σήμερα 7/12 στο Κατάρ οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Σύρος ηγέτης φαίνεται πάντως να είναι σε μεγάλο βαθμό μόνος του. Η Ρωσία είναι απασχολημένη με τον πόλεμό της στην Ουκρανία και η Χεζμπολάχ, η οποία κάποια στιγμή έστειλε χιλιάδες μαχητές της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Άσαντ, έχει αποδυναμωθεί από μια σύγκρουση με το Ισραήλ που διαρκεί ένα χρόνο.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, έχει δει τους πληρεξουσίους του σε όλη την περιοχή να υποβαθμίζονται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Επιπλέον, τα συριακά στρατεύματα έχουν εξαντληθεί και εξαντληθεί από 13 χρόνια πολέμου και οικονομικών κρίσεων, με ελάχιστη θέληση να πολεμήσουν.

Η Τουρκία, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.«Για την Άγκυρα, η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στη Συρία αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα μια ευκαιρία και ένα κίνδυνο», συνοψίζει ο Χάμις Κινίρ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων Verisk Maplecroft.

Θα καταρρεύσει η εξουσία του Άσαντ;
«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για να καθοριστεί εάν η επίθεση των ανταρτών αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς Άσαντ ή εάν το καθεστώς θα καταφέρει να πατήσει ξανά στα πόδια του και να απωθήσει τα πρόσφατα κέρδη των ανταρτών», δήλωσε η Μόνα Γιακούμπιαν, αναλύτρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολιτειακό Ινστιτούτο για την Ειρήνη.

«Ενώ είναι αποδυναμωμένοι και αποσυντονισμένοι, οι σύμμαχοι του Άσαντ είναι απίθανο να υποκύψουν απλώς στην επίθεση των ανταρτών», έγραψε.

Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν ότι ο πρόεδρος της Συρίας είχε σχεδόν «ξεφύγει από το τέλμα». Ποτέ δεν κέρδισε πραγματικά τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο και μεγάλα τμήματα της χώρας εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκτός του ελέγχου του.

Αλλά μετά από 13 χρόνια συγκρούσεων, φάνηκε ότι τα χειρότερα είχαν περάσει και ότι ο κόσμος ήταν έτοιμος να ξεχάσει. Ο Άσαντ, που κάποτε θεωρούνταν περιφερειακός παρίας, είδε τις αραβικές χώρες να τον ξανακάνουν αγαπητό, να ανανεώνουν τους δεσμούς τους και να αποκαθιστούν τη Συρία ως μέλος του Αραβικού Συνδέσμου. Νωρίτερα φέτος, η Ιταλία αποφάσισε επίσης να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στη Δαμασκό μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων.

Στον απόηχο μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, οι ομάδες βοήθειας και οι διεθνείς δωρητές στη Συρία άρχισαν να στρέφονται προς την κατεύθυνση να ξοδεύουν περισσότερο για την ανάκαμψη της χώρας παρά για βοήθεια έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας μια γραμμή ζωής για τους Σύριους και αποκαθιστώντας τις βασικές υπηρεσίες.

Αλλά τότε η ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες στις 27 Νοεμβρίου αναζωπύρωσε τον πόλεμο και αιφνιδίασε τους πάντες με την έκταση και την ταχύτητά της. Άφησε επίσης τους γείτονες της Συρίας ανήσυχους, επιφυλακτικοί ότι η βία και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να διαχυθούν πέρα από τα σύνορα.
Πηγή tovima.gr

Comments are closed.