Μαρινάκης: Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα έχουμε ανακοινώσεις και για το ζήτημα των τραπεζών

 

Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στη εκπομπή του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδος» και τους Μίνα Καραμήτρου και Γιάννη Κολοκυθά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο κοντά έχετε έρθει με την Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρετε κάτι; Το να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε ή να συμφωνούμε σε κάποια μεγάλα και σημαντικά για τους πολίτες, είναι -αυτό που είπα και χτες- μια κανονική εικόνα, μια εικόνα κανονικότητας, μια εικόνα σοβαρότητας. Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει πίσω της και, φαίνεται ότι σε πολλά σημεία, αφήνει πίσω της εικόνες τοξικότητας, εικόνες διχασμού και να σας πω και κάτι; Όλο αυτό το κλίμα πόλωσης, που καλλιεργήθηκε από συγκεκριμένα κόμματα στο παρελθόν, όχι από την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δεν μας έδωσε τίποτα. Δεν έλυσε κανένα πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχτές είχατε πει κάτι για πράσινο ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάντοτε, καταρχάς, αναλύοντας γιατί σε κάποιες περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ συμπεριφερόταν ως πράσινος ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, έλεγα ότι δεν έχει τοξικά χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, η εικόνα στην Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ανδρουλάκη να συνομιλούν, χωρίς να συμφωνούν προφανώς, άλλες θέσεις έχει η Κυβέρνηση, άλλες θέσεις η Αντιπολίτευση, προγραμματική αντιπαράθεση θέλουμε, ήταν μια εικόνα που ταιριάζει σε μια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν θα ξανακούσουμε για πράσινο ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, όλοι και όλα αξιολογούνται καθημερινά και όλοι αξιολογούμαστε με τις πράξεις μας. Αν το ΠΑΣΟΚ ξαναφέρει μία πρόταση, μία τροπολογία, η οποία είναι ακοστολόγητη, μόνο και μόνο για να πει κάτι, μόνο και μόνο για να πιάσει την λαϊκή …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Φ.Π.Α. λέτε τώρα, έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Διάφορα. Αν, δηλαδή, πολιτικά σε κάποιες κινήσεις, οι κινήσεις του παραπέμπουν σε ΣΥΡΙΖΑ, αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε. Εμείς δεν θέλουμε κανενός χρώματος ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βοηθάει κανέναν. Ούτε την Αντιπολίτευση, θεωρώ, κι αυτό έχει φανεί τα τελευταία χρόνια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποτιμητικό είναι αυτό που λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολύ μακριά. Τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά ιστορικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε κάτι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά: Να χάνει ως Αντιπολίτευση. Γιατί έχανε ως Αντιπολίτευση και, μάλιστα, σε πολύ δύσκολα χρόνια πολλών κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων, μεγάλων προκλήσεων; Έχανε γιατί ενώ η Κυβέρνηση αντιμετώπιζε δυσκολίες, αλλά έλυνε και προβλήματα, οι αντιπροτάσεις του ήταν μόνο στο πεδίο του λαϊκισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τώρα Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι το ΠΑΣΟΚ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Αυτή είναι η δουλειά μας. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι το σωστό για την Αντιπολίτευση -δεν είμαι ο «δάσκαλος» της Αντιπολίτευσης, η Αντιπολίτευση έχει τα δικά της στελέχη- είναι όταν η Κυβέρνηση κάνει κάτι το οποίο είναι προφανώς θετικό, να συναινεί. Να λέει τα «όχι» της, τα οποία προφανώς θα είναι περισσότερα, γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε πολιτική σύγκρουση. Κι όταν, όμως, αντιπροτείνει, αυτή η αντιπρόταση κάθε φορά να είναι κοστολογημένη. Να μας λέει, δηλαδή, πόσο κοστίζει, τι θετικό θα κάνει κάθε φορά. Λοιπόν, όταν αυτό δεν συμβαίνει και μας θυμίζει εποχές ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν μπορούμε να μην το επισημάνουμε. Έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε τώρα στα οικονομικά και πάμε και στις τράπεζες, που έχουν πολύ ενδιαφέρον τα θέματα αυτά, πείτε μας γιατί ματαιώθηκε το ταξίδι; Είδαμε πριν λίγο: Έχει πρόβλημα το αεροσκάφος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αργά, πολύ αργά χτες το βράδυ, όπου γίνονται κάποιες δοκιμές από την προηγούμενη μέρα, είχαμε αυτή την ενημέρωση, οπότε το ταξίδι αυτό θα πάει κάποιες μέρες μετά. Θα δούμε με βάση και το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και, προφανώς, των ανθρώπων -και των πολιτικών παραγόντων, αλλά και των υπολοίπων που πρέπει να συναντήσει ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ- πότε θα μπει. Είναι θέμα λίγων ημερών, πάντως, και ήταν ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο δεν μπορούσε να ξεπεραστεί μέχρι την ώρα αναχώρησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και, προφανώς, θα πρέπει να ήταν πολύ σοβαρό το τεχνικό ζήτημα για να μην…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορούσε να δοθεί η άδεια απογείωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να πάει με άλλο αεροσκάφος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ένα είναι το αεροσκάφος, αλλά τώρα υπάρχουν και ειδικοί λόγοι ασφαλείας. Υπάρχει μια αποστολή που δεν μπορούσε να περιοριστεί, όπως αντιλαμβάνεστε. Είναι ένα ταξίδι, το οποίο θα γίνει, υψηλού συμβολισμού. Δεν μπορούσε, δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί, έστω και προσωρινά, κάτι άλλο για πάρα πολλούς λόγους που αυτή την στιγμή δεν έχει νόημα να τους αναλύσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι ο στόχος του να πάει στον Λίβανο; Γιατί θέλει να πάει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει. Καταρχάς, έχει μια πολύ μεγάλη αξία, μετά την εκεχειρία, η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Δεν έχει πάει κάποιος άλλος, ηγέτης άλλου Κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι έκρυθμη η κατάσταση, ακόμη, όμως. Δεν είναι καθαρά όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε έχει εδραιωθεί ακόμα η εκεχειρία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή, εμείς αυτό θέλουμε, όχι μόνο η Ελλάδα, όλες οι δημοκρατικές χώρες να εδραιωθεί η ασφάλεια, η εκεχειρία, η ομαλότητα. Όλο αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει μόνο με διατυπώσεις από τον καναπέ. Σίγουρα αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι υπάρχει αυτή η διάθεση, αυτή η βούληση, αυτή η στήριξη από όλο τον δημοκρατικό κόσμο. Και, βέβαια, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε σε ένα επίπεδο συμβουλευτικό, σε ένα επίπεδο παρουσίας, σε ένα επίπεδο ανταλλαγής, ας πούμε, για να μην παρεξηγηθώ, ούτε εξοπλιστικών ούτε όλα αυτά, για να μην ανοίξουμε συζητήσεις που δεν υπάρχουν, εμείς θα το κάνουμε. Ούτως ή άλλως, οι σχέσεις Ελλάδας – Λιβάνου είναι διαχρονικά σημαντικές. Έχουν αντέξει στον χρόνο. Και νομίζω είναι κάτι, μια χώρα που πέρασε τόσο δύσκολα, και ακόμη πολύ σωστά, όπως λέτε, έχει δρόμο μπροστά της αυτό το πράγμα να αποτυπωθεί, έχει ανάγκη και εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε ως Κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο σ’ αυτά που έγιναν χθες στη Βουλή. Πέρασε ο κατώτατος μισθός, το δικό σας μοντέλο, δεν ακούσατε την αντιπολίτευση. Δεν υπήρξε κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση από την αντιπολίτευση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αντιπολίτευση, αυτό το οποίο έλεγε, στην πραγματικότητα στερούσε από τους εργαζόμενους κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κατ’ αρχάς θα ξεκινήσω ανάποδα. Κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία σ’ αυτή τη συζήτηση είναι ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι αξιόπιστος ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ως προς το πρόγραμμά της, γιατί κανείς δεν αμφισβήτησε – σε όλη αυτή τη συζήτηση – ότι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα είναι 950 ευρώ. Να πούμε ότι αυτή είναι ίσως η κορυφαία ή μια από τις πέντε κορυφαίες προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας το 2023. Άρα, ήδη συμφωνούμε όλοι ότι ο κατώτατος στη χώρα, επί Μητσοτάκη – πρώτα ο Θεός – σε δυόμιση χρόνια θα έχει αυξηθεί σχεδόν 50%, δηλαδή 40 κάτι τοις εκατό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι να μην αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα, να μην αυξάνεται η ενέργεια, να μην αυξάνονται τα ενοίκια, θα μας τα πείτε και αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα πάμε και εκεί, αλλά για να καταλαβαίνει ο κόσμος πρέπει να τα πάμε ένα-ένα. Πάμε τώρα στην ουσία του νομοσχεδίου και το τι έκανε η Κυβέρνηση και τι έλεγε η αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση ήθελε τις συλλογικές συμβάσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση υιοθετώντας μια ευρωπαϊκή οδηγία έκανε κάποια πάρα πολύ σημαντικά πράγματα από το 2027 και μετά. Πρώτον, εξομοίωσε τους δημοσίους υπαλλήλους με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, γιατί υπήρχε μια αδικία, να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και αυτό να μην συμπαρασύρει τους δημοσίους υπαλλήλους. Πολύ σημαντικό.

Δεύτερον, έβαλε ένα δίχτυ ασφαλείας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η μείωση του κατώτατου μισθού.

Τρίτον, έδωσε μια δυνατότητα στις επιχειρήσεις. Πολύ μεγάλη αξία και αυτό.

Τέταρτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα υπολογίζεται με βάση τον πληθωρισμό αορίστως, γενικώς, αλλά με βάση τον πληθωρισμό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή, του 20% των συμπολιτών μας που τα βγάζουν πιο δύσκολα. Και, εδώ έρχεται το επίδικο. Τι λέει η αντιπολίτευση; Η αντιπολίτευση λέει ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς τι λέμε; Προσέξτε. Συλλογικές συμβάσεις ελεύθερες, αλλά όχι κάτω από το δίχτυ προστασίας το οποίο δεν μπορεί να μειώνεται από χρόνο σε χρόνο. Δηλαδή, εμείς τι λέμε; Το ’27 για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι 950 ευρώ ή και παραπάνω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να είναι και παραπάνω, δηλαδή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, ενθαρρύνοντας τις συλλογικές συμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το λέτε αυτό γιατί σημαίνει ότι μπορεί και να πέσει κιόλας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, όταν λέμε ότι τις ενθαρρύνουμε, τις ενθαρρύνουμε. Η αντιπολίτευση τι λέει; Μπορεί να είναι και παραπάνω, μπορεί να είναι και παρακάτω. Απλά μαθηματικά, είναι η λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος το λέει το «παρακάτω»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το «παρακάτω» κατ’ αρχάς το έχει πει η κυρία Διαμαντοπούλου αν δεν κάνω λάθος, αλλά το λέει και η λογική της αντιπολίτευσης. Όταν η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται την αναγκαιότητα αυτού του πατώματος. Εμείς λέμε θα υπάρχει ένα πάτωμα. Δεν βάζουμε οροφή, βάζουμε πάτωμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αποδέχονται το πάτωμα, γιατί να μην υπάρχει μια ασφάλεια. Και το επιχείρημα που λέει «μα, όταν ο άλλος θα έχει ένα νομοθετημένο κατώτατο μισθό με έναν αλγόριθμο -ο εργοδότης -γιατί να μπει στη διαδικασία της συλλογικής σύμβασης;». Εγώ, να ρωτήσω κάτι; Όλα αυτά τα χρόνια ο κατώτατος μισθός ποιανού απόφαση είναι; Του Υπουργικού Συμβουλίου είναι απόφαση, κατόπιν εισηγήσεων των φορέων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πλαίσιο βάζετε εσείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …όπως αντίστοιχα αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, απλά τώρα δεν θα μπορούν αυτές οι συζητήσεις και οι εισηγήσεις, αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης να είναι αυθαίρετες. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, μια Κυβέρνηση, ενώ ο αλγόριθμος, ο οποίος τι θα λέει ο αλγόριθμος; Την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό των κοινωνικών στρωμάτων που τα βγάζουν πιο δύσκολα. Αν αυτό δείξει μια ανάγκη μεγαλύτερης αύξησης δεν θα μπορεί να έρθει μια Κυβέρνηση και να πει επειδή μπορεί να θέλει να δώσει αλλού κάποια λεφτά – γιατί ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και επιδόματα, επιδόματα ανεργίας, στο δημόσιο πλέον- δεν θα μπορεί σ’ αυτό να κλείσει τα μάτια της μια κυβέρνηση. Άρα, αυτός ο νόμος, αυτή η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι και μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να κλείνουν τα μάτια τους στις ανάγκες των πολιτών, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θέλει ένας κλάδος, ένα σωματείο, ήρθε χθες το ΠΑΜΕ και μας είπε ότι έχουμε 600 σωματεία που περιμένουν να κάνουν συλλογικές συμβάσεις για να πάρουν περισσότερα λεφτά. Η βιοτεχνία, ας πούμε, θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα και δεν κάνει συλλογική σύμβαση. Και μπορούν να το κάνουν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, δεν αλλάζει κάτι σ’ αυτό. Ό, τι ίσχυε μέχρι αυτό το νόμο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαιτησία υπάρχει; Μπορούν να το κάνουν αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Ό, τι ίσχυε μέχρι το νόμο αυτόν θα ισχύει και απ’ εδώ και πέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δίνετε περιθώριο στις επιχειρήσεις να σου λένε «εγώ τον κατώτατο θα σου δώσω, δεν σου κάνω συλλογική σύμβαση, δεν με νοιάζει».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, και τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός. Και, μάλιστα τώρα ο κατώτατος μισθός αυτός, δεν έχει κάποιο δίχτυ προστασίας. Δηλαδή, αυτό το οποίο αλλάζει ουσιαστικά είναι η ασφάλεια. Και αυτό το οποίο αλλάζει επίσης, είναι τα κριτήρια – θα συνεχίσει το Κράτος να κάνει διάλογο με τους φορείς, θα συνεχίσει το Κράτος να κάνει διάλογο με τις επιχειρήσεις – Η διαφορά ποια είναι; Δεν θα μπορεί αυθαίρετα να το πάει χαμηλότερα απ’ ότι η ίδια η πραγματικότητα το λέει. Αν θέλουν οι εργαζόμενοι με τις επιχειρήσεις να το πάνε παραπάνω, όπως και σήμερα, θα μπορούν. Δεν υπάρχει κάποιο σημείο του νόμου, που στερεί ένα δικαίωμα από έναν εργαζόμενο. Αν υπήρχε θα το διάβαζε η αντιπολίτευση. Θα μας έλεγε «στο τάδε άρθρο βάζετε φρένο στους εργαζόμενους, υποθηκεύετε το μέλλον των εργαζομένων». Δεν διαβάστηκε κάτι. Υπάρχει ένα κατατεθειμένο νομοσχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ν’ αφήσω λίγο στην άκρη των κατώτατο μισθό και να πάω λίγο στην Έκθεση του ΟΟΣΑ και θα μου επιτρέψετε ν’ αναφερθώ σ’ εκείνα τα κομμάτια που αναφέρονται στις φοροαπαλλαγές και στην ουσία προτείνει μία αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών. Υπάρχει περίπτωση να σκεφτείτε εσείς, ν’ αποφασίσετε κάποιο μίγμα αλλαγής σε αυτές τις φοροαπαλλαγές; Έχει μπει καθόλου στη σκέψη σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε ότι η Έκθεση του ΟΟΣΑ είναι μια επιβεβαίωση της λογικής, αλλά και της ανάγκης των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, να βλέπουμε και τις δύο πλευρές. Ουσιαστικά είδαμε ότι δεν είμαστε τρελοί, όταν λέμε κάποια πράγματα σε μια δύσκολη πραγματικότητα για τον κόσμο, για να μην παρεξηγηθώ, ακόμα ο κόσμος περνάει δύσκολα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, αλλά ο ΟΟΣΑ είπε, επίσης, «ναι», κάντε και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, συνεχίστε να κάνετε. Ως προς τους φόρους, ξεκινάω από αυτό που με ρωτήσατε, γιατί θέλω να επισημάνω δύο ακόμα σημαντικά σημεία. Ως προς τους φόρους η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη πολιτική που δεν θ’ αλλάξει. Η πολιτική αυτή έχει μόνο μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. Εβδομήντα τρεις το 2019, ήταν 50 την πρώτη τετραετία, έγιναν εννέα τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας και έχουμε δώδεκα μέχρι το ΄25, συμπεριλαμβανομένων έμμεσων φόρων, δηλαδή ΦΠΑ που έχουμε μειώσει. Υπάρχει ένας αστικός μύθος τις τελευταίες εβδομάδες, υποκινούμενος από την αντιπολίτευση, ότι ο Μητσοτάκης δεν μείωσε κανέναν ΦΠΑ, ενώ έχει μειώσει 23 έμμεσους φόρους. Το έχουμε αναλύσει, τους έχουμε απαριθμήσει, μη σας κουράζω. Είναι σημαντικές οι συστάσεις για τον τρόπο φορολογικής πολιτικής; Προφανώς είναι σημαντικές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τις ακούσετε δηλαδή…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα προσέξτε, ήδη κατά 5% από το ΄19 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί το ποσοστό άμεσων φόρων έναντι έμμ»εσων. Δηλαδή, η κυβέρνηση ήδη τα τελευταία χρόνια, γιατί θεωρούμε, ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια φορολογική πολιτική και αυτό το εφαρμόζουμε. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, δεν έχουμε φθάσει εκεί που θέλουμε, είναι μια λογική στήριξης της μεσαίας τάξης. Αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είναι της μεσαίας τάξης. Τι άλλο λέει, όμως, ο ΟΟΣΑ, που είναι και από τις μεγαλύτερες, ας πούμε, διαφωνίες των στελεχών που φιλοξενείτε στα πάνελ σας, ημών αλλά και της αντιπολίτευσης; Τι λέει η αντιπολίτευση; Είμαστε πολύ χαμηλά στο διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρώπη, είμαστε προτελευταίοι, που παραμένουμε χαμηλά. Δεν λέει, όμως, την άλλη μισή αλήθεια που είναι και η ουσία της πολιτικής μας, σκόπιμα. Ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, πεντέμισι, πλέον, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα, για να μειώσει το χάσμα με την Ευρώπη. Τι λέει ο ΟΟΣΑ; Ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα, ο πραγματικός μισθός είναι ο μέσος μισθός, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του πληθωρισμού, δηλαδή βάζοντας μέσα και την αύξηση των τιμών, έχει αυξηθεί περισσότερο απ’ ότι στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που δεν είναι λίγες. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι, ενώ έχουμε πράγματι πολύ μεγάλο κύμα ακρίβειας και οι πολίτες περνάνε δύσκολα, έχουμε καταφέρει με την πολιτική μας, οι αυξήσεις των εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερες, μάλιστα 3,25% είναι ο λόγος του ΟΟΣΑ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλαγές στις φοροαπαλλαγές θα έχουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, έχει σημασία αυτό, γιατί ούτε αξίζει, ούτε πρέπει, ούτε μπορούμε να πανηγυρίζουμε με αυτά τα οποία κάνουμε, αλλά ούτε και να μηδενίζουμε και να λέμε ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα, ως προς την πολιτική που εφαρμόζει για την τσέπη των πολιτών. Στις φοροαπαλλαγές, αυτό που μπορώ να σας πω εγώ, δηλαδή στις μειώσεις φόρων, είναι ότι ο καθένας μπορεί και να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει, προφανώς, αρκεί να το κοστολογεί. Υπάρχει, όμως, και μία λέξη που λέγεται αξιοπιστία. Εμείς μπορούμε να μιλάμε στον κόσμο και να μας πιστέψει ότι και το ΄26 και το ΄27, γιατί το ΄25 νομοθετήθηκαν δώδεκα φοροαπαλλαγές, θα δούμε περισσότερες φοροαπαλλαγές και πρώτα ο Θεός θα έχουμε περισσότερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, όχι μόνο δεν θα τις μειώσετε, αλλά θα τις αυξήσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα έχουμε παραπάνω φοροαπαλλαγές και το ΄26 και το ΄27. Έχουμε το πρόγραμμά μας το ορίζει, μακάρι να καταφέρουμε και περισσότερο. Εγώ αυτό που υπόσχομαι, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, θα δούμε το λιγότερο, τουλάχιστον, αυτά που λέει το πρόγραμμά μας. Ίσως και περισσότερα. Πώς μπορούμε να δούμε περισσότερα; Και εδώ είναι και μία άλλη μεγάλη κουβέντα την οποία πρέπει να την εξηγήσουμε στον κόσμο. Για να μπορέσεις να δώσεις παραπάνω, δηλαδή να μειώσεις κι άλλους φόρους πλέον, με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης, πρέπει να εισπράξεις περισσότερα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ένα από αυτά τα οποία θεωρώ ότι είναι η ουσία του λαϊκισμού των τελευταίων μηνών, είναι κι άλλα δεν είναι το μοναδικό, είναι αυτό που λέει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους, γιατί έχουμε παραπάνω 3,5 δισ. έσοδα από φόρους», έτσι δεν λένε εδώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι και φόροι μέσα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει αυξηθεί κανένας φόρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο το πλαστικό χρήμα είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Δεν είναι μόνο το πλαστικό χρήμα. Είναι τρία πράγματα. Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δηλαδή, και το πλαστικό χρήμα, δηλαδή το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κάρτες, αντί για χρήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διασύνδεση με το pos κλπ…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ένας παράγοντας είναι αυτός. Δεύτερος παράγοντας είναι 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Όταν 500.000 άνθρωποι, ενώ πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας από το κράτος γιατί δεν είχαν δουλειά, τώρα έχουν βρει δουλειά και πληρώνουν φόρους και εισφορές, όχι αυξημένους, αλλά πληρώνουν φόρους και εισφορές κι έχεις παραπάνω έσοδα. Και το τρίτο είναι η ανάπτυξη. Η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους απ’ ό,τι ο μέσος όρος της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ξέρετε ποια είναι η ερώτηση, τώρα; Η Ελλάδα αναπτύσσεται, οι αριθμοί ευημερούν, η κοινωνία όχι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης. Η απάντηση που σας έδωσα πριν δείχνει ότι έχουμε διανύσει ένα σημαντικό δρόμο σε αυτό το στόχο, είναι όμως πολύ λογικό ο κόσμος ακόμα να περιμένει πολλά και να απαιτεί περισσότερα, γιατί δεν έχουμε φθάσει στο επιθυμητό σημείο. Το γεγονός ότι είμαστε οι πρώτη χώρα σε ρυθμούς μείωσης της απόστασης, δεν σημαίνει ότι έχουμε καλύψει την απόσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είστε πέντε χρόνια Κυβέρνηση, πεντέμισι πια και ασχοληθήκατε τώρα με τις τράπεζες. Φωνάζουμε για τις προμήθειες….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, πριν πάμε στις τράπεζες, γιατί δεχόμαστε και μηνύματα από τους τηλεθεατές, δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα τα οποία μας τα θέτουν. Το πρώτο, εντάξει για την μεσαία τάξη, να σας ρωτήσω όμως για τους συνταξιούχους, γιατί ο ΟΟΣΑ προτείνει μείωση ή εξάλειψη των χαμηλών φοροαπαλλαγών για τους συνταξιούχους. Ένα, αν υπάρχει περίπτωση να υποκύψετε σε αυτό και δεύτερο, τι αλλαγές σχεδιάζετε στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, ως προς τους συνταξιούχους δεν πρόκειται να πάρουμε κανένα μέτρο σε βάρος τους. Οι συνταξιούχοι θεωρώ και η νέα γενιά, δηλαδή ευρύτερα η μεσαία τάξη, που απαρτίζεται και από ανθρώπους οι οποίοι δούλευαν μια ζωή, αλλά και από νεότερα παιδιά τους τριαντάρηδες, τους σαραντάρηδες, τη δική μου τη γενιά, είναι αυτοί που πλήρωσαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά, αυτή την κρίση. Γιατί; Γιατί οι μεγάλοι άνθρωποι που δούλευαν μια ζωή, είδαν ξαφνικά περικοπές σε λεφτά τα οποία έχουν δώσει, για αυτό και αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για μας και οι νεότερες γενιές, είτε είναι λίγο πιο νέοι, είτε είναι λίγο μεγαλύτεροι, στη γενιά των 40, όσο θυμούνται τον εαυτό τους τα τελευταία 15 χρόνια ακούνε για μία κρίση. Οικονομική κρίση, πληθωριστική κρίση, πανδημία, όλα αυτά δυστυχώς ήταν αντικειμενικά, έγιναν, αλλά δεν έφταιγαν οι ίδιοι για τίποτα από όλα αυτά. Άρα η πολιτική μας είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Έχει στόχο τις φοροαπαλλαγές, γιατί; Γιατί ο μόνος τρόπος να δημιουργήσεις παραπάνω, να μεγαλώσεις την πίτα, είναι με το να φέρεις επιχειρήσεις στη χώρα, να ενισχύσεις τις υπάρχουσες επιχειρήσεις με φοροαπαλλαγές, με την ψηφιακή διακυβέρνηση που πλέον υφίσταται, με τις αλλαγές οι οποίες πλέον έχουν γίνει, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εγώ δεν επιμένω τυχαία στο μισό εκατομμύριο δουλειές. Στο μισό εκατομμύριο δουλειές επιμένω και επιμένει και ο Πρωθυπουργός πολύ, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να μεγαλώσει η πίτα, να βγάλει παραπάνω λεφτά το κράτος και να χρηματοδοτήσει. Παράδειγμα, έχουμε 76% παραπάνω δαπάνες για την Υγεία. Φτάνουν; Η απάντηση είναι πως όχι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για την κλίμακα…. Έχουμε και άλλα ερωτήματα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τις τράπεζες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για τις τράπεζες. Και για την κλίμακα φορολόγησης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για την κλίμακα φορολόγησης, ήμασταν η Κυβέρνηση που έριξε τον φόρο των επιχειρήσεων και τον φόρο εισοδήματος, μείωσε την προκαταβολή φόρου, που ήταν στο 100% και το πήγαμε αναλόγως με την περίπτωση στο 55 και στο 80%, ουσιαστικά δηλαδή το μείωσε μέχρι και το μισό και μια σειρά από άλλους σημαντικούς φόρους. Ο στόχος μας είναι περαιτέρω φοροαπαλλαγές, περιγράφονται στο πρόγραμμά μας, όμως το ξαναλέω, υπάρχουν πλέον δύο απαράβατοι κανόνες. Για αυτό και λέμε το λιγότερο το πρόγραμμα μας και μπορεί και παραπάνω. Το ένα είναι η οροφή δαπανών. Δεν μπορείς δηλαδή να δώσεις πάνω από το 3% και αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι ο δεύτερος κανόνας, είναι από τα έσοδα που εισπράττεις από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό λοιπόν θα ακολουθήσουμε. Θεωρώ ότι οι προβλέψεις και για την μείωση του χρέους, οι οποίες πλέον είναι εγκεκριμένες. Η Ελλάδα είναι μια από τις 8 χώρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της, είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική η οποία να προβλέπει δύο χρόνια μπροστά. Εφόσον αυτά λοιπόν επιβεβαιώνονται και φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν, θα μπορούμε να δίνουμε και περισσότερα. Αλλά αυτά τα περισσότερα δεν θα είναι δανεικά από τις επόμενες γενιές, αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, που εμείς είμασταν πολύ μικρά παιδιά, δεν το ξέραμε πως θα μεγαλώσουμε σε μια Ελλάδα με κρίση, γιατί κάποιοι έδιναν, σκόρπαγαν λεφτά. Πάρε και εσύ, πάρε και εσύ και οι νεότερες γενιές έφυγαν για το εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και φτάσαμε στις τράπεζες τώρα. Αφού σκόρπαγαν λεφτά κάποτε και τώρα δεν δίνουν ούτε δάνεια και έχουν αυξήσει τόσες προμήθειες και το φωνάζουμε καιρό. Πέντε χρόνια δεν έχετε κάνει κάτι… και τώρα….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα τις φορολογήσετε κιόλας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Το πέντε χρόνια δεν έχουμε κάνει κάτι, δεν είναι ακριβές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μειώσει τις προμήθειες 50%, αλλά παραμένουν υψηλές, εγώ αν θέλω να βάλω λεφτά στη Μίνα τώρα, πρέπει να πληρώσω 4 ευρώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε εισαγάγει το σύστημα IRIS, το οποίο είναι δωρεάν για τους ιδιώτες και με πολύ χαμηλές χρεώσεις για τους επαγγελματίες και μην ξεχνάμε, για να πάω στο δια ταύτα, δεν θα αποφύγω να απαντήσω. Θα διαφωνήσω μαζί σας, είμασταν και μια από τις Κυβερνήσεις που έπρεπε μετά από αυτό το οποίο συνέβη το 2015 στη χώρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε κλειστές τράπεζες

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχαμε κλειστές τράπεζες. Να θυμίσω ότι εμείς είχαμε capital controls, ουρές έξω από τις τράπεζες, δεν είμασταν όπως οι άλλες χώρες, τις οποίες επικαλείται η αντιπολίτευση. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν συνέβη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έπρεπε να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αόριστο. Είναι και τα λεφτά των ανθρώπων, είναι τα δάνεια των συμπολιτών μας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει στο ξεπεράσαμε όμως αυτό, είμαστε σε άλλη εποχή τώρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πράγματι. Δεν σημαίνει όμως ότι όλα αυτά είναι εντελώς πίσω μας και πρέπει να τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Πράγματι όμως είμαστε σε μια εποχή σταθερότητας και εξυγίανσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που είμαστε σε σταθερότητα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πράγματι λοιπόν οι τράπεζες, σε μια σειρά από παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά όχι όσα θα θέλαμε, δεν έχουνε ανταποκριθεί όσο θα θέλαμε. Δεν θεωρούμε ούτε τις χρεώσεις λογικές, υπερβολικές τις θεωρούμε και εμείς και η αντιπολίτευση και καλά κάνει και τις θεωρεί και τα επιτόκια καταθέσεων δεν είναι τα αναμενόμενα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εδώ έρχεται λοιπόν ένα κοινό συμπέρασμα… Πάμε λοιπόν στο τι λέει η αντιπολίτευση. Τι λέει η αντιπολίτευση; Που συμφωνούμε στα συμπεράσματα, έτσι, απλά διαφωνούμε στο ότι δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά ok, ο καθένας….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αντιπολίτευση επιμένει στη φορολόγηση τραπεζών.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Αντιπολίτευση, λέει, έλα, λοιπόν, πάμε να τις φορολογήσουμε τις τράπεζες. Όταν ζητάς από κάποιον…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, τώρα, και ένα 5%, εδώ που τα λέμε, τεράστιο ποσό είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Όταν ζητάς από κάποιον, τι ζητάμε, -έχει σημασία ό κόσμος να καταλαβαίνει τι θέλουμε να κάνουμε και αν αυτό το οποίο προτείνουμε θα λύσει το πρόβλημα ή θα το διογκώσει. Όταν ζητάς από κάποιον δικαίως, ευλόγως, να μειώσει χρεώσεις ή να αυξήσει, δηλαδή, να δώσει στον κόσμο ανάσα – αυτό ζητάς – όταν του βάζεις φόρο, θα δώσει ανάσα στον κόσμο ή θα πει «α, τώρα μου έβαλες και φόρο, εγώ θα στηλώσω τα πόδια»…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εσάς εξαρτάται αν θα το κάνει αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα μπορέσει να της περάσει της τράπεζας, εξαρτάται από εσάς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να διευκολύνουν τους πολίτες, δηλαδή να μειώσουν τις χρεώσεις περαιτέρω και να δώσουν μία περισσότερη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς θα γίνει αυτό; Πώς θα το κάνετε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επίκειται μία πολύ σημαντική συζήτηση στη Βουλή, που θα κρατήσει – δόξα τω Θεώ – πέντε ημέρες, από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή για τον Προϋπολογισμό. Εκεί θεωρώ ότι θα έχουμε ανακοινώσεις και για το ζήτημα των τραπεζών. Και να πω και κάτι τελευταίο …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνεί με τις τράπεζες αυτό; Έχετε συμφωνία με τις τράπεζες, δηλαδή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει και ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης και πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά φαντάζομαι ότι θα πρέπει να έχει κάποια στόχευση αυτό που θέλετε να κάνετε. Να ρίξουν πιο πολλά χρήματα στην αγορά οι τράπεζες; Να μην είναι τόσο βασανιστικές με τους πελάτες τους στο θέμα των δανείων, στο θέμα των κρυφών χρεώσεων; Ποιος θα είναι ο στόχος σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα αυτά τα οποία είπατε, είναι μέσα στους στόχους μας. Δηλαδή, και το θέμα των προμηθειών είναι σημαντικό και το θέμα των καταθέσεων των πολιτών είναι σημαντικό και, βέβαια, οι ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, επίσης και κλείνω με την τοποθέτηση αυτή για το θέμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο και στο θέμα του Προέδρου, για να κλείσουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Να σας πω ότι έστω πως φορολογούσαμε τις τράπεζες, που επιτρέπεται να τις φορολογήσουμε, έτσι; Δεν απαγορεύεται …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φορολογούνται ήδη. Είναι το 29%. Φορολογούνται ήδη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Επίσης, οι τράπεζες δεν πήγαν από το 29% στο 22%. Σημαντικό και αυτό. Έστω ότι φορολογούμε τα υπερκέρδη, αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ, έτσι; Δεν απαγορεύεται να κάνεις μία μονομερή ενέργεια φορολόγησης – προς Θεού! Τι δεν μπορείς να κάνεις πλέον, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες; Τα έσοδα από αυτή τη μονομερή ενέργεια να τα μετατρέψεις σε μία δαπάνη μόνιμη, όπως, για παράδειγμα, να μειώσεις 2% έναν φόρο ή δώσεις κάτι με μόνιμα χαρακτηριστικά. Άρα, πρακτικά, αυτό που προτείνει η Αντιπολίτευση είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού, στη βάση ότι «α, τι θέλει να ακούσει ο κόσμος για να είμαστε ευχάριστοι; Φορολογείστε τις κακές τράπεζες». Μάλιστα. Προτείνει τη φορολογία των τραπεζών. Δεν καταλαβαίνουν, όμως, ότι αυτό το οποίο προτείνουν, αν γίνει – μοιάζει λίγο με τα βαρέα και ανθυγιεινά αυτό – δεν θα λύσει το πρόβλημα, θα το διογκώσει το πρόβλημα. Αυτό δεν είναι σοβαρή πρόταση, θεωρώ και γι’ αυτό και αυτό το οποίο θα ακούσετε από την Κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Περιμένουμε. Στην πρόωρη συζήτηση, όπως λέτε εσείς – τη χαρακτηρίζει συνέχεια πρόωρη η Κυβέρνηση τη συζήτηση – αλλά έχει ανοίξει. Έχουν «πέσει» κάποια ονόματα. Έχουν «καεί» όλα τα ονόματα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, όμως, κ. Μαρινάκη; Δηλαδή τι θα πει; Όταν θέλουμε να συζητήσουμε για τον Πρόεδρο τη ς Δημοκρατίας, γιατί, δηλαδή, θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο Ιανουάριος για να ανοίξουμε τη συζήτηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί είναι ο κορυφαίος πολιτειακός παράγων της χώρας …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν καταλαβαίνω το χρονικό, ας πούμε. Γιατί δεν πρέπει να γίνεται μία συζήτηση από τον …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί είναι ο κορυφαίος πολιτειακός παράγων της χώρας, εν προκειμένω η κυρία Σακελλαροπούλου που επιτελεί με μεγάλη ευπρέπεια τα καθήκοντά της, είναι ένα πρόσωπο το οποίο εκπέμπει αξιοπιστία και είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας μας. Όταν έρθει η ώρα των ανακοινώσεων, των συζητήσεων και των τοποθετήσεων, προφανώς, στη Δημοκρατία μας, που δεν απέχει και πάρα πολύ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν έχετε ανοίξει καν τη συζήτηση; Ούτε τη συζήτηση ποιον θα προτείνετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Ακόμα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν έχετε ξεκαθαρίσει κι αν θα προτείνετε και πάλι την κυρία Σακελλαροπούλου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για τον ή την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα, δεν υπάρχει απάντηση ούτε σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Τσίπρας – που ξέρω πόσο διαβάζετε όσα λέει – είπε ότι αν αλλάξετε την κυρία Σακελλαροπούλου, αν τελειώσετε με την κυρία Σακελλαροπούλου και πάτε σε νέα υποψηφιότητα, πρέπει να εξηγήσετε γιατί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι όποια πρόταση του Πρωθυπουργού, θα έχει και εξήγηση. Αυτό είναι αυτονόητο. Δεν μας είπε κάτι καινούργιο ο κ. Τσίπρας. Πάντως, δεν πρόκειται να παίξουμε με τους θεσμούς πάνω σε ένα πολύ σημαντικό πολιτειακό ζήτημα, όπως είναι η εκλογή νέου ή νέας ή επανεκλογή, τέλος πάντων – γιατί δεν υπάρχει καμία συζήτηση ακόμα – Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Δεν θα παίξουμε, δηλαδή, με το ζήτημα αυτό για παιχνίδια εξουσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προτείνετε δικό σας υποψήφιο, για να τον ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Προτιμάτε να είναι δικό σας, να τον ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή να έχει μία ευρύτερη αποδοχή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να σας δώσω κάποια απάντηση για κάτι που ούτε γνωρίζω ούτε έχει ανοίξει συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το γνωρίζω η απάντηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα σας βοηθήσω, γιατί δεν ξέρω κάτι. Οπότε, ό,τι και να απαντήσω θα είναι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να πείτε ότι δεν θα θέλαμε να είναι, ας πούμε, από τον δικό μας χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ζητάει η Αντιπολίτευση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας περιμένουμε, ας περιμένουμε.

Comments are closed.