ΠΟΕΣΥ: Όχι στα εξοντωτικά πρόστιμα

 

To Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ ενώνει τη φωνή του με αυτήν των εργαζομένων της εταιρείας Documento Μedia που εκδίδει την ομώνυμη έντυπη και ηλεκτρονική εφημερίδα και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την τακτική των εξοντωτικών προστίμων που οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό την επιχείρηση και θέτουν σε κίνδυνο την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Είναι ανεπίτρεπτο οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ να μετατρέπονται σε μέσο διαρκούς πίεσης κατά της ελευθερίας του Τύπου και να αποτελούν φρένο στη δημοσιογραφική έρευνα.

Πριν λίγες ημέρες κοινοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ, επιβολή φορολογικού προστίμου, ύψους 161.000 ευρώ στο Documento, ύστερα από fast track φορολογικό έλεγχο για το οικονομικό έτος 2018. Προηγήθηκε έλεγχος που αφορούσε το έτος 2017, μετά τον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 245.000 ευρώ, το οποίο η εταιρεία ρύθμισε ενώ προσέφυγε και στα δικαστήρια.

Η εταιρία Documento σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Στην αντίκρουση του πορίσματος κατά του Documento, με το οποίο καταλογίστηκε πρόστιμο 245.000 ευρώ, η εταιρεία παρέθεσε εκατοντάδες τιμολόγια από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης (Όμιλος Μαρινάκη, Καθημερινή, Real , Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, Εφημερίδα Συντακτών) από τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι πάγια εμπορική τακτική να γίνονται εκπτώσεις ακόμη και της τάξης του 99%, πολύ δε περισσότερο σε πελάτες που κλείνουν μεγάλα διαφημιστικά πακέτα για κάποιες από τις διαφημίσεις. Τακτική για την οποία η ΑΑΔΕ ισχυρίζεται ότι υποκρύπτει μαύρο χρήμα , δικαιολογώντας την τακτική της να επιβάλει υψηλά πρόστιμα στο ΜΜΕ…»

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Κάθε επιχείρηση, μετά την επιβολή προστίμου από τον φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό, έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Η ΔΕΔ είναι αυτή που εξετάζει την υπόθεση και αποφαίνεται για τη βασιμότητά της. Μετά την επιβολή του πρώτου προστίμου των 245.000 ευρώ, το Documento απευθύνθηκε όπως ορίζει ο νόμος στη ΔΕΔ, ζητώντας τη διαγραφή του, γιατί ήταν αυθαίρετο, χωρίς νομικό έρεισμα και φυσικά για λόγους εκδίκησης. Η ΔΕΔ παρότι θα ήταν απολύτως λογικό να αποφανθεί για μια υπόθεση η οποία είχε δημοσιοποιηθεί και εξέθετε τον φορολογικό μηχανισμό και για την οποία είχαν πάρει θέση το Ευρωκοινοβούλιο και τα δημοσιογραφικά συνδικαλιστικά όργανα όπως και η ΕΙΗΕΑ, άφησε να εκπνεύσει η προβλεπόμενη 4μηνη προθεσμία χωρίς να αποφανθεί. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ίδια η ΑΑΔΕ, το 40% και πλέον όσων προσφεύγουν στη ΔΕΔ δικαιώνονται, ενώ μόλις το 8% των περιπτώσεων απορρίπτονται σιωπηλά (δηλαδή δεν εξετάζονται από τη ΔΕΔ). Η δε τάση που υπάρχει είναι να εξετάζονται όλες οι υποθέσεις από τη ΔΕΔ. Το Documento ανήκει στο 8% των υποθέσεων που δεν εξετάστηκαν.».

Κατόπιν τούτων, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΑΑΔΕ να επανεξετάσουν τη στάση τους που προκαλεί βάσιμες υποψίες ότι κινητροδοτείται από τιμωρητικές λογικές κατά δημοσιογράφων οι οποίοι επί μακρόν έχουν καλύψει θέματα που αφορούν κακώς κείμενα του υπουργείου Οικονομικών. Άραγε μήπως όλα αυτά αποτελούν προειδοποίηση και για άλλα ΜΜΕ τα οποία επιμένουν να κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία;

Aν ναι, δικαίως η χώρα μας παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα αξιολόγησης ως προς την ελευθερία του Τύπου.

Comments are closed.