ΕΙΡΤ και ΥΕΝΕΔ στα χρόνια της δικτατορίας

 

… και η Σκοτεινή δεκαετία, με Αλέξη Παπαχελά, μια συγκλονιστική σειρά ντοκιμαντέρ, αναζητώντας την αλήθεια – Του Πέτρου Κοντραφούρη

Ο Παπαδόπουλος δεν επιθυμούσε την είσοδο των τανκς στο πολυτεχνείο αλλά τον πρόφθασε ο Ιωαννίδης. Όπως δεν θέλησε σε σύσκεψη στο πεντάγωνο να λειτουργήσουν και οι πομποί παρεμβολών στα τουρκοβούνια που είχαν οι τεχνικοί για να εμποδίσουν τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού σταθμού στο πολυτεχνείο. Πρώτη επιλογή της συνέντευξης των φοιτητών στο ΚΕΒΟΠ ήταν ο Φρέντυ Γερμανός και αρνήθηκε.

Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή, τη σειρά ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά όπως και κάθε έλληνας, πιστεύοντας ότι θα έμαθε πολλά και θα διδάχτηκε ακόμη περισσότερα. Αξίζουν πραγματικά θερμά συγχαρητήρια, διότι μια τέτοια δουλειά, θέλει υπομονή, επιμονή και μακρά έρευνα που απαιτεί χρόνο, στοιχεία και ντοκουμέντα για να τεκμηριώσεις τόσο την εικόνα που παρουσιάζεις όσο και τον γραπτό λόγο. Σε όλα αυτά ο Αλέξης Παπαχελάς και οι συνεργάτες του ήταν άψογος.

Αν υπήρχε κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί μικρή παραφωνία-προσωπική άποψη και εντελώς υποκειμενική-ήταν η κινηματογράφηση και δραματοποίηση του στρατιωτικού συμβουλίου με τη φωνή Ιωαννίδη και των άλλων στρατιωτικών και πολιτικών παραγόντων με ερασιτέχνες ηθοποιούς-κομπάρσους.

Το δεύτερο σημείο ήταν ότι στο τελευταίο επεισόδιο, δεν υπήρχε η αποκορύφωση , η έκρηξη του γεγονότος το pic που θα λέγαμε για να μείνει στον τηλεθεατή. Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου την όλη εργασία του Αλέξη Παπαχελά.

Στη σειρά αυτή ντοκιμαντέρ, θα ήθελα να προσθέσω μερικές ακόμα μαρτυρίες και γεγονότα τα οποία ο Αλέξης πιθανόν να θεώρησε ότι ήταν άνευ ουσίας. Παρουσιάζουν όμως ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα στοιχεία αυτά είναι ένα μικρό απόσταγμα από εκείνη την περίοδο από μαρτυρίες προσωπικοτήτων και τεχνικούς της ΥΕΝΕΔ του ΕΙΡΤ και της ΓΓ Τύπου που κινηματογραφούσαν όλες τις δραστηριότητες. Μια προσωπική έρευνα μέσα από συνεντεύξεις μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας έχει ενδιαφέρον.

Νεαροί τότε ρεπόρτερ την περίοδο εκείνη πριν από τη χούντα, με άλλους συναδέλφους από τα φοιτητικά μας χρόνια, πριν την κατάλυση της δημοκρατίας, ζούσαμε καθημερινά τις διαδηλώσεις και απεργίες με τις κυβερνήσεις να ανεβοκατεβαίνουν, αφού είχε προηγηθεί και η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα στις 21 Ιουλίου 1965 στην Σταδίου. Ήταν η περίοδος που στους δρόμους των Αθηνών, στα σπίτια, τα γραφεία, η λέξη που ακουγόταν, ήταν «μία», έρχεται η χούντα. Με απλά λόγια όλοι γνώριζαν αλλά το άκουγαν σαν ανέκδοτο, ενώ η υπόθεση ΑΣΠΊΔΑ είχε χτυπήσει τα πρώτα καμπανάκια. Όταν έγινε πραγματικότητα τότε συνειδητοποίησαν όλοι ότι ήταν αλήθεια. Θυμάμαι πολύ καλά από το τυπογραφείο στου Ψειρή πήγαινα στη Ζαλοκώστα για να κάνουν έλεγχο στα πολιτικά κείμενα της εφημερίδας, με τι ευκολία τα απέρριπταν η ζητούσαν διορθώσεις για τις πιο απίθανες λέξεις.

Λίγους μήνες αργότερα μετά την επιβολή της δικτατορίας, θέλοντας να εμπλουτίσω περισσότερο τις δημοσιογραφικές και τηλεοπτικές μου ανησυχίες, έφθασα πέραν του Ατλαντικού για να τις υλοποιήσω. Από μακριά παρακολουθούσα όλα όσα συνέβαιναν στην πατρίδα μας και τις διάφορες διαδηλώσεις εις βάρος της χούντας.

Θυμάμαι πολύ καλά τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο όχι μόνο στην Αμερική για τη διαμαρτυρία και τα γιουχαΐσματα των μαθητών στην ομιλία που είχε κάνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος στο Καλλιμάρμαρο για τα δύο χρόνια της «επανάστασης» τον Απρίλιο του 1969 με τους μαθητές να αντιδρούν που είχαν υποχρεωθεί να την παρακολουθήσουν. Ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση της νεολαίας πέρα από τους πολιτικούς κρατούμενους και το κυνήγι των αντιφρονούντων. Αμέσως μετά άρχισε το κυνήγι των μαθητών και το κούρεμα για τους μακρυμάλληδες με τους αστυνομικούς να τους υποχρεώνουν πολλές φορές να πληρώνουν και το κούρεμα. Το ψαλίδι τότε είχε τον πρώτο λόγο και έμεινε στην ιστορία ως «επιχείρηση ψαλίδι».

Η εξέγερση στη νομική σχολή Αθηνών στις 21 Φεβρουαρίου του 1973 από 4-5 χιλιάδες φοιτητές ήταν ο προπομπός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους στο δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Με την κατάρρευση του στρατιωτικού καθεστώτος και μια νεογέννητη πλέον δημοκρατία που είχε αρχίσει να μπουσουλάει και να κάνει τα πρώτα βήματα, αποφάσισα να επιστρέφω στα πάτρια εδάφη.

Επιστρέφοντας δεν άργησα να βρω δουλειά τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στη δημόσια τηλεόραση ΕΙΡΤ-ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ συναντώντας και παλιούς συναδέλφους μετά από 6 χρόνια. Α. Χρυσοχόου, Γ. Πρασσά, Ρ. Ασημακοπούλου, Α. Ρίο, Βίκυ Μιχαλονάκου, Κ. Βούλγαρη, Κ. Πατέλη, Λάκη Δριμαρόπουλο κ.ά. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θέλησα να μάθω από τους ανθρώπους της δημόσιας τηλεόρασης, πως λειτούργησαν αυτά τα 7 χρόνια κάτω από ένα στρατιωτικό καθεστώς.

Έτσι συνομιλώντας με δεκάδες τεχνικούς και δημοσιογράφους, που κάλυπταν τηλεοπτικά τα γεγονότα και ακολουθούσαν τότε τους στρατιωτικούς, άκουσα και έμαθα πολλά. Κρατώντας διάφορες σημειώσεις αποφάσισα τη συγγραφή ενός πονήματος μέσα από τον τηλεοπτικό φακό της δημόσιας τηλεόρασης με τίτλο: «Μεσογείων 432, μνήμες πρόσωπα και γεγονότα, Κατεχάκη, Ζαλοκώστα και Μαξίμου». Μέσα από τις συνεντεύξεις τα στοιχεία που συγκέντρωσα είναι συγκλονιστικά. Όπως η είσοδος στο Πολυτεχνείο και οι πομποί για παρεμβολές από τα τουρκοβούνια για να μην ακούγεται ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών που δεν χρησιμοποιήθηκε με εντολή Παπαδόπουλου. Οι συσκέψεις των στρατιωτικών στο Πεντάγωνο. Η απόφαση του Παπαδόπουλου να προχωρήσει σε εκλογές αλλά δεν πρόφθασε. Όλα αυτά τα κάλυπταν οι άνθρωποι της ΥΕΝΕΔ με πρόσωπα εμπιστοσύνης και παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Η συνέντευξη των φοιτητών στο ΚΕΒΟΠ με τον Μαστοράκη που διεκόπη 2-3 φορές. Πρώτη επιλογή δεν ήταν ο Μαστοράκης. Ήταν ο Φρέντυ Γερμανός και ο Δημήτρης Ρίζος οι οποίοι αρνήθηκαν. Αφηγήσεις των τεχνικών που συμμετείχαν στη μαγνητοσκόπηση, οι οδηγίες Ζουρτνατζή και ο εκνευρισμός Μαστοράκη.

Τι είπε ο Σπύρος Ζουρνατζής στους τεχνικούς του ΕΙΡΤ, το βράδυ του Πολυτεχνείου, που είχαν στήσει στη Βουλή την εξωτερική μονάδα για τη μετάδοση της ομιλίας Μαρκεζίνη στην επιτροπή που είχε προγραμματιστεί να μιλήσει, η οποία ακυρώθηκε και κατέληξε στην αποπομπή του.

Το διάγγελμα του νέου Πρωθυπουργού Αδ. Ανδρουτσόπουλου με απόφαση Ιωαννίδη και πως μαγνητοσκοπήθηκε στη Βουλή με τους τεχνικούς, τον αδελφό του, και τον αντισυνταγματάρχη Χαρ. Καραϊωσιφόγλου που ανέλαβε στη συνέχεια τη διοίκηση του ΕΙΡΤ.

Αφηγήσεις και μια συνέντευξη μαγνητοφωνημένη 5 ωρών από το Δημήτρη Ρίζο στα γραφεία του στην Καλλιθέα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 27 Μαΐου 2010. Που κρυβόταν και πως κρυβόταν. Η προσωπική του ζωή, και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία όπως μου είχε πει, ο Δημήτρης ήθελε να συμπεριλάβει σε ένα δικό του βιβλίο, αλλά δεν πρόφθασε, φεύγοντας κυνηγημένος από τη ζωή.

Συνεντεύξεις του τότε αρχισυντάκτη Άρη Μπουλούκου και Μέμο Φαράκο. Η άρνηση του Βαγγέλλη Μπίστικα να εκφωνήσει δελτίο της χούντας για το πολυτεχνείο και να απολυθεί. Πώς ο λοχαγός Γ.Δ των ειδικών δυνάμεων έκανε την κατάληψη της δημόσιας τηλεόρασης στον ΟΤΕ Γ΄Σεπτεμβρίου και αργότερα ως αντισυνταγματάρχης υπηρέτησε στην Κύπρο, και έναν μήνα πριν το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή βρέθηκε πάλι στη Μεγαλόνησο.

Άφιξη και ορκωμοσία Καραμανλή μπροστά στους στρατιωτικούς της χούντας μέσα στη Βουλή έτοιμοι να αναλάβουν δράση όπως τους ‘έβλεπαν μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες οι τεχνικοί του ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ.

Πως γράφτηκε το πρώτο Διάγγελμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά την ορκωμοσία του στις 24 Ιουλίου 1974 κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα στούντιο του ΕΙΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Και το δεύτερο διάγγελμα στις 18 Αυγούστου με εκφωνητή τον Τάκη Λαμπρία και Δημήτρη Χόρν. Στη φωτογραφία από το αρχείο της ΕΡΤ. Καραμανλής, Λαμπρίας και Χόρν τον οποίο είχε διορίσει ο Καραμανλής.

Αναπληρωτής ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης, τον οποίο είχε προτείνει ο Γεώργιος Μαύρος. Η μαρτυρία ήρθε σε μένα από τον απόστρατο Συνταγματάρχη Αλέξανδρο Παπατέρπο (ασπίδα), που συνεργαζόταν με τον Παύλο Μπακογιάννη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και υπήρχε μια φιλία μεταξύ τους. Είναι στο στούντιο ένα, του ΕΙΡΤ στο Ραδιομέγαρο. Στο βάθος ο τότε διευθυντής προγράμματος Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Μια συγκλονιστική μαγνητοφωνημένη συνέντευξη 6 ωρών στο σπίτι του στην Αγία Παρασκευή του Ναυάρχου Αντώνη Θεοχάρη στις 13-12-2018 πρωταγωνιστή στο κίνημα του Ναυτικού που αποτάχθηκε με άλλους αξιωματικούς όπως και ο Γιάννης Σταθόπουλος.

Πως βρέθηκε με τα κανόνια του Α/Τ Κανάρης στραμμένα προς τον Λευκό Πύργο και το Μακεδονία Παλλάς, όταν τον Αύγουστο του 1974 ο Καραμανλής θα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη με πληροφορίες ότι θα επιχειρούσαν να τον δολοφονήσουν.

Η συνέντευξη ήταν για το πως ανέλαβε πρόεδρος του Mega-tv με πρωτοβουλία του Βαρδή Βαρδινογιάννη που ήταν συμμαθητές στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και κατέληξε να μου αφηγείται πως βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ειδική μονάδα των ΟΥΚ και το δάκτυλο στην σκανδάλη στην παραλία της συμπρωτεύουσας. Ως κυβερνήτης του Α/Τ Κανάρης που επέστρεψε στο Ναυτικό, μετά τις πρώτες μέρες της αποκατάστασης της δημοκρατίας, μου μίλησε για το συγκλονιστικό αυτό γεγονός, και πως από το βόρειο Αιγαίο που περιπολούσε με άλλα σκάφη, πήρε σήμα και έφτασε επειγόντως στη Θεσσαλονίκη, Πρόσω ολοταχώς τις μηχανές όπως μου είπε, στον ανώτατο βαθμό, χωρίς να γνωρίζει τους λόγους μαζί με το έτερο Α/Τ Μιαούλης περιμένοντας νεότερες εντολές.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, θα φωτίσουν λίγο περισσότερο τα γεγονότα εκείνης της περιόδου μέσα από το φακό της ΕΡΤ, αλλά και τα τηλεοπτικά δρώμενα μέχρι σήμερα με την έκδοση του βιβλίου: «Μεσογείων 432, μνήμες πρόσωπα και γεγονότα, Κατεχάκη, Ζαλοκώστα και Μαξίμου», προσεχώς.

Comments are closed.