Τσιάρας: Με τη 10ήμερη απαγόρευση μετακίνησης προσπαθούμε να εμποδίσουμε τη διάδοση της ευλογιάς
Στόχος των μέτρων είναι η διάσωση της κτηνοτροφίας μας – Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά
Με τη 10ήμερη απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προσπαθούμε να εμποδίσουμε την περαιτέρω διάδοση της ευλογιάς, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθυνού.
Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία, καθώς η νόσος προσβάλλει μόνο τα πρόβατα κι επισήμανε ότι στόχος είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι μετά το δεκαήμερο, στις περιοχές που είναι καθαρές, πρόθεσή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να άρει τα μέτρα, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάντα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας και με τις περιφερειακές αρχές.
Σε ό, τι αφορά πιθανά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα και αν παίρνουμε κάποια μέτρα είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να μην υπάρξουν ελλείψεις, για να μην υπάρξουν αυξήσεις τιμών, για να σώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον προχωράμε σε μέτρα, τα οποία ενδεχομένως φαίνονται σκληρά σε πρώτο χρόνο, όμως έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγησε ότι τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία διότι ο ιός μεταφέρθηκε από την Βόρεια Ελλάδα στη Νότια Ελλάδα. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι χθες, είχαμε δυο προβλήματα σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, σε σχέση με τον Έβρο που υπήρχαν τα αρχικά κρούσματα. Ένα στην περιοχή της Κορίνθου και ένα στην περιοχή της Μαγνησίας. Αυτό, λοιπόν, βάζει σε μια γενικότερη διακινδύνευση την πιθανότητα της μετάδοσης της νόσου», τόνισε και προσέθεσε ότι διερευνούμε πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά. Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, η νόσος μεταφέρεται ακόμα και από αποδημητικά πουλιά, αλλά μπορεί να «προκλήθηκε από κάποιους οι οποίοι μετέφεραν είτε ζώα, είτε ζωοτροφές, σε στιγμή που δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων, γιατί ο χρόνος επώασης είναι περίπου ίδιος με την πανώλη, αλλά ο χρόνος ανθεκτικότητας του συγκεκριμένου ιού είναι πολύ μεγαλύτερος. Άρα λοιπόν θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεταφερθεί και σε χρόνο πριν ακόμη λάβουμε τα μέτρα που αφορούσαν τους συγκεκριμένους νομούς και συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είχαν εμφανίσει τα κρούσματα της ευλογιάς», τόνισε.
Τέλος, επανέλαβε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τη δημόσια υγεία: «Οι συγκεκριμένες ζωονόσοι δεν έχουν καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία. Άρα το ζήτημα – θέλω να το ξεκαθαρίσω-είναι ότι σε κίνδυνο τίθεται μόνο το ζωικό μας κεφάλαιο, άρα στην πραγματικότητα είναι μια υπόθεση που αφορά στην εθνική οικονομία και φυσικά στην οικονομική πραγματικότητα των κτηνοτρόφων μας».