Θερμό χειροκρότημα για τις «Σπυριδούλες»

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης παρακολούθησαν Κουτσούμπας – Παπαρήγα

Επίσημη πρεμιέρα για τις «Σπυριδούλες» από την ομάδα 4frontal, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Μια παράσταση βαθιά συγκινητική, που προβληματίζει και παρακινεί. Μια παράσταση που κατορθώνει να δώσει «φωνή» σε όλες τις Σπυριδούλες του κόσμου, γι’ αυτό και το χειροκρότημα ήταν τόσο θερμό…

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους συντελεστές. Την παρακολούθησαν ακόμα μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Σπυριδούλας, μιας υπηρέτριας που σιδερώθηκε από τα αφεντικά της, σε μια υπόθεση που προκάλεσε φρίκη στην κοινή γνώμη της χώρας πριν περίπου 70 χρόνια.

Με κεντρική αναφορά στην 12χρονη Σπυριδούλα, το έργο μιλάει για μια όχι τόσο μακρινή εποχή, όταν πλήθος ανήλικα άπορα κορίτσια υιοθετούνταν από επιφανείς οικογένειες με την ιδιότητα της «ψυχοκόρης», για να εργαστούν ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί, σε μια ιδιάζουσα κατάσταση σύγχρονης δουλείας.

Αντλώντας από ιστορικά ντοκουμέντα και γυναικείες αφηγήσεις της εποχής, αλλά και από συνεντεύξεις γυναικών που εργάζονται σήμερα ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί, η Νεφέλη Μαϊστράλη δίνει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας αλλά και αυτές άλλων γυναικών που υπήρξαν ψυχοκόρες και υπηρέτριες τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Με όχημα το έργο αυτό και υπό τους ελληνικούς και πανκ ήχους των Θραξ Πανκc, η παράσταση φέρνει στη σκηνή τις φωνές των γυναικών που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σ’ αυτήν τη θέση…

Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Σταύρος Γιαννουλάδης, Τάσος Δημητρόπουλος, Αργυρώ Θεοδωράκη, Κατερίνα Λάττα, Αριστέα Σταφυλαράκη, Ελένη Τσιμπρικίδου.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 6 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι «Σπυριδούλες» κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή».
Πηγή 902.gr

Comments are closed.