ΑΠΘ: Τρομακτική πτώση ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες! Από τύχη δεν υπήρχαν θύματα

 

«Είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε θύματα!», αναφέρουν οι φοιτητές μετά την τρομακτική πτώση ασανσέρ χθες το βράδυ στις Γ’ Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ!

Πιο συγκεκριμένα, ο ένας εκ των δύο ανελκυστήρων έπεσε με κρότο και σφήνωσε μεταξύ 3ου και 4ου ορόφου, χωρίς ευτυχώς να είναι κάποιος μέσα! Φοιτητές περιγράφουν ότι άκουσαν μετά τις 9 το βράδυ έναν συνεχόμενο θόρυβο, σαν κάτι να πέφτει, με συνέπεια να τρανταχτεί ολόκληρο το κτίριο!

«Οι ζωές μας κρέμονται σε τεντωμένο σχοινί!» τονίζει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) με την κατάσταση στις εστίες να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή φοιτητών και εργαζομένων. Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως «παρά τις υποσχέσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για αναβάθμιση και ανακαίνιση των εστιών, όχι μόνο δεν βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά προετοιμάζονται καθημερινά νέα Τέμπη με κίνδυνο να θρηνήσουμε νεκρούς».

«Καταγγέλλουμε, επίσης, τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που προσπαθούν να μιλήσουν πάλι για ατομική ευθύνη του μηχανικού ή των εστιακών που δήθεν μπήκαν πολλοί μαζί σε ένα ασανσέρ -που κατά τ’ άλλα όταν έπεσε ήταν άδειο (!)- βγάζοντας λάδι τη χρόνια υποχρηματοδότηση με ευθύνη της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, μη λαμβάνοντας κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια των οικότροφων φοιτητών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι», σημειώνουν.

Αναφέρουν ακόμα πως «…όπως ακριβώς τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο “χτυπούσαν το καμπανάκι” πριν το έγκλημα στα Τέμπη, ο ΣΟΦΕΘ είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση αυτή, για αυτό έθετε στις διεκδικήσεις του, να γίνει άμεσα ανακαίνιση όλων των κτιρίων των εστιών σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ περιλαμβάνοντας την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Καταγγέλλουμε τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την κυβέρνηση για την αδιάφορη στάση τους απέναντι στους εστιακούς φοιτητές όλο το προηγούμενο διάστημα».

Οι φοιτητές που από το πρωί κινητοποιήθηκαν στο φουαγιέ των εστιών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για «τα νέα παρ’ ολίγον Τέμπη» απαιτούν άμεσα:

«Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με υποδομές, δωρεάν και ποιοτική σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις. Έκτακτο κονδύλι για τις ανάγκες συντήρησης των εστιών!
Άμεση ανέγερση νέων εστιών χωρίς καθεστώς ΣΔΙΤ, με ευθύνη του κράτους (π.χ. κτίριο πάρκινγκ στο Παιδαγωγικό).
Πλήρη αντικατάσταση των ανελκυστήρων με νέα σύγχρονα.
Σε Α,Β,Γ κτίρια να επισκευαστούν όλα τα κοινόχρηστα μπάνια (πόρτες, υδραυλικά, τουαλέτες), να διασφαλιστεί η παροχή ζεστού νερού κατά τη διάρκεια όλης της μέρας.
Αντίστοιχα σε αυτά τα κτίρια να διασφαλιστεί η φωταγώγηση όλων των δημόσιων χώρων σε διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους στα πέριξ των εστιών!
Εγκατάσταση επαγγελματικών πλυντηρίων σε κάθε όροφο για Α,Β,Γ, Δ κτίρια και ΠΑΜΑΚ.
Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με ευθύνη του κράτους για τη φύλαξη των εστιών».
Για το θέμα, ως αναφορά κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, την Απόφαση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.
Πηγή 902.gr

Comments are closed.