Σ. Διγενή: Τα πολύτιμα ιστορικά κειμήλια της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» κινδυνεύουν
ΒΙΝΤΕΟ
Να αυξηθεί η χρηματοδότηση και να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» ζήτηση με Επίκαιρη Ερώτησή της η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ.
Όπως ανέφερε, πιο συγκεκριμένα, «η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” είναι μια από τις μεγαλύτερες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας (η τρίτη) και περιλαμβάνει 250.000 τόμους και πολυάριθμα έργα και εκθέματα υψηλής πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας. Εμπνευστής και θεμελιωτής της Βιβλιοθήκης ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833).
Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1792 ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου. Πρώτος πυρήνας της ήταν τα βιβλία του Αδαμαντίου Κοραή και λογίων φίλων του, Ελλήνων και ξένων. Το κτίριο που βρίσκεται σήμερα ανοικοδομήθηκε το 1885 και συμπληρώθηκε με μεταγενέστερες προσθήκες.
Παρά την προσφορά της Βιβλιοθήκης στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της Χίου, της Ελλάδας και παγκοσμίως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι σοβαρά αφού:
– Η χρηματοδότησή της από το υπουργείο είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις στο επίπεδο των βιβλιοθηκών.
– Το κτίριο της βιβλιοθήκης βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, αφού χτίστηκε το 1885. Η δυσλειτουργία της σε όλα τα επίπεδα είναι εμφανέστατε και επικίνδυνη.
– Τα βιβλιοστάσια, που αποτελούν χώρους με εκατοντάδες κούτες βιβλίων και ανεκτίμητες ιστορικές εφημερίδες, διατηρούνται χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες θερμοκρασίας κλπ., υπό άσχημες τελικά συνθήκες.
– Η μη ύπαρξη επαρκούς επιστημονικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (βιβλιοθηκονόμοι, συντηρητές, αρχειονόμοι, πληροφορικής κλπ.) και διοικητικού, οικονομικού και γενικών καθηκόντων προσωπικού που θα σηματοδοτούσε τη στήριξη των τμημάτων της, την ανάδειξη νέων, την ηλεκτρονική ανάδειξη των πολύτιμων ιστορικών βιβλίων, την αξιοποίηση και προστασία των βιβλίων, την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και ερευνητών οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα.
– Η κακή τεχνολογική υποδομή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στην ανάπτυξη των σύγχρονων δυνατοτήτων (αξιοποίηση των ιστορικών της στοιχείων, ερευνητική δουλειά, αξιοποίηση του διαδικτύου κλπ)».
Για όλους τους παραπάνω λόγους σημείωσε ότι απαιτείται άμεσα:
– Να αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να μπορεί να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της σε κτιριακή, τεχνολογική και ηλεκτρονική υποδομή και να μπορούν να προστατευτούν τα ιστορικά αυτά κειμήλια.
– Να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό η Βιβλιοθήκη, αλλά και το ΓΑΚ Χίου.
– Να επανέλθει το κτίριο του “Παρθεναγωγείου” (κυριότητας της βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ), όπου σήμερα δραστηριοποιείται το Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της.
– Να αποπερατωθούν τα δύο κτίρια της οδού Πρωίου (όπισθεν της βιβλιοθήκης), που βρίσκονται σε ημιτελή κατάσταση και που η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη των συλλογών της ή του δανειστικού τμήματός της.
– Να μην παραχωρηθούν τα δύο κτίρια της οδού Πρωίου, όπως έχει αποφασίσει το εφορευτικό συμβούλιο της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ, σε μακροχρόνια σύμβαση.
– Να διαμορφωθούν οι υποδομές προστασίας διαφόρων συλλογών, λευκωμάτων, φωτογραφικών αρχείων και προ παντός τα χειρόγραφά της.
– Να καλυφθούν οι ανάγκες της Υπηρεσίας ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΧΙΟΥ σε κτιριακή στέγη (σήμερα στεγάζεται στα υπόγεια της βιβλιοθήκης “ΚΟΡΑΗ”), στερώντας τη βιβλιοθήκη “ΚΟΡΑΗ” από χρήσιμους χώρους.
Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Ζέτα Μακρή που απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση ανέφερε ότι το ζήτημα της παραχώρησης των ακινήτων και της αξιοποίησης της «γερής», όπως την χαρακτήρισε, κρατικής χρηματοδότησης αφορά το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης, καθώς αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΔΠΔΔ) που βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου. Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού η υφυπουργός στάθηκε στη δευτερολογία της, ομολογώντας ότι η κάλυψη γίνεται μέσα από απόσπαση εκπαιδευτικών, με τη Βιβλιοθήκη, όμως, ήδη να είναι αντιμέτωπη με σημαντικά κενά.
Η Σ. Διγενή, από πλευράς της, επισήμανε ότι «η βιβλιοθήκη δεν είναι πολυτέλεια», εξηγώντας λεπτομερώς πως ακόμα και τώρα θησαυροί ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, όπως σπάνια χειρόγραφα, έγγραφα και πολύτιμα περιοδικά, βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο. Χαρακτηριστική ήταν η περιγραφή της για την κατάσταση που επικρατεί με τα βιβλιοστάσια, την οποία «δεν χωράει το μυαλό του ανθρώπου». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κατά την επίσκεψή της στη Χίο, οι κάτοικοι του νησιού της δήλωσαν ότι η «η ψυχή τους πονάει» να βλέπουν όλα όσα αναφέρθηκαν και παραπάνω να μην βρίσκονται στο απαραίτητο περιβάλλον φύλαξης, ενώ επισήμανε ότι δεν αρθρώνεται «ούτε λέξη για έκθεση».
Στηλίτευσε την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε κτιριακή, τεχνολογική και επιστημονική υποδομή, με το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ ζήτησε να ακουστούν «συγκεκριμένες κουβέντες που θα συνοδεύονται με πράξεις για την πραγματική διάσωση και στήριξη της βιβλιοθήκης», με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη χρηματοδότηση και στον σχεδιασμό για την προστασία των κειμηλίων και την πρόσληψη προσωπικού.
Πηγή 902.gr