Η ομιλία Παπανδρέου στην ΚΕ πριν μπει στο Ωνάσειο – Η «Αυριανή» δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες της Μιμής
Του Πέτρου Κοντραφούρη*
Αναμνήσεις: Μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από ομάδα στελεχών του, ο ίδιος συγκαλεί στις 5 Οκτωβρίου 1995, την κεντρική επιτροπή στο «Κάραβελ» για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Πρωτίστως με την Βάσω Παπανδρέου που εμφανίζεται υπαρχηγός, αφού όπως γράφεται και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ, έχει πλέον διαμορφωθεί «η ομάδα των τεσσάρων» με τους Βάσω Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Παρασκευά Αυγερινό, Θόδωρο Πάγκαλο και έμμεσα με τον Κώστα Λαλιώτη.
Η εντολή που παίρνω και πάλι από τη διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ είναι συγκεκριμένη. Να προσέξω όσο μπορώ τον Ανδρέα Παπανδρέου λόγο του προβλήματος υγείας που έχει διότι η συνεδρίαση θα ήταν ζωντανή, απ΄ευθείας και θα την έπαιρναν όλα τα ιδιωτικά κανάλια με τον όρο Pool όπως λέμε στην τηλεοπτική γλώσσα.
Η εξωτερική μονάδα της ΕΡΤ με 5 κάμερες στην αίθουσα του ισογείου, όχι στο υπόγειο με την μεγάλη αίθουσα περίμενε την άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου από την κεντρική είσοδο, με την εξωτερική μονάδα της ΕΡΤ και τα καλώδια να βρίσκονται στη βοηθητική είσοδο από την πλευρά του πάρκου.
Λίγο πριν την άφιξη Παπανδρέου βρίσκομαι στον κοντρόλ του αυτοκινήτου για τις αναγκαίες τεχνικές πρόβες. Εκείνη τη στιγμή με ενημερώνουν ότι ένας κύριος με ζητάει απέξω. Εκεί βλέπω έναν από τη φρουρά του Ανδρέα Παπανδρέου αν θυμάμαι καλά ήταν ο Γιώργος, τους είχα μάθει όλους.
Με παρακάλεσε λοιπόν, επειδή ο πρόεδρος δεν μπορεί να ανέβει από την κεντρική είσοδο και τα σκαλοπάτια που είναι πολλά, η είσοδος θα γινόταν από τη βοηθητική είσοδο, και την παράκληση να μαζέψουμε λίγο τα καλώδια για να περάσει χωρίς προβλήματα. Κάτι που βεβαίως ήταν σεβαστό. Αποτέλεσμα όμως να μην μεταδοθεί ζωντανά και με ζητωκραυγές η άφιξή του, αλλά μόνο η ομιλία. Τον είδα στο ένα μέτρο, φαινόταν κουρασμένος και με δυσκολία προχωρούσε με αργό βήμα.
Στην ομιλία του στην Κ.Ε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι επικριτικός για τους επίδοξους μνηστήρες και αναφέρεται χωρίς να τους κατονομάζει.
Βλέποντας τα πρόσωπα που αναφερόταν μέσα από τον τηλεοπτικό φακό να κάνουν μορφασμούς και να μειδιούν, αδυνατούσα να τα δώσω στον αέρα, σεβόμενος τον ίδιο τον Παπανδρέου. Όταν όμως σηκώθηκε η Βάσω Παπανδρέου και έφτασε μπροστά στον Παπανδρέου και του έδωσε ένα σημείωμα ζητώντας το λόγο δεν μπορούσα να μην το δώσω στον αέρα. Ο Παπανδρέου το πήρε είπε «μάλιστα» και το έδωσε δίπλα στον Τζοχατζοπουλο.
Τις μέρες εκείνες η «Αυριανή» δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες της Μιμής, όπως και το «όνομα» του Μάκη Ψωμιάδη, και μέσω αυτής επιτίθεται στον Ανδρέα Παπανδρέου, που τον είχε κάνει Θεό. Ήταν η εφημερίδα, που όπως έγραφε κάποτε, είχε γκρεμίσει τον «Καραμανλισμό».
Η υγεία του άλλοτε κραταιού και δυνατού πρωθυπουργού καθημερινά επιδεινώνεται και στις 5 Νοεμβρίου 1995 μεταφέρεται εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, δίνοντας μάχη με το θάνατο. Για τα όσα συνέβησαν εκεί, έχουν γραφτεί βιβλία και μυθιστορήματα τους 4 μήνες που έμεινε στο καρδιοχειρουργικό κέντρο, τόσο στην περίφημη Τέντα όσο και στον 5ο όροφο αργότερα που γινόντουσαν οι ανακοινώσεις. Η μάχη για τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου μόλις άρχιζε!
Την ίδια μέρα πήρα εντολή από τη διεύθυνση ειδήσεων, λόγω της κρισιμότητας του θέματος, με μία εξωτερική μονάδα της ΕΡΤ να βρίσκομαι εκεί για την κάλυψη του γεγονότος. Το αυτοκίνητο με 5 κάμερες πήρε την κατάλληλη θέση για να έχει μια πλήρη εικόνα για την πληρέστερη κάλυψη. Τηλεοπτικά συνεργεία από άλλα ιδιωτικά κανάλια άρχισαν να καταφθάνουν μαζί με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Αρχικά η Τέντα που είχε στηθεί ήταν ο τόπος ενημέρωσης και ανακοινώσεων για την υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Η ενημέρωση πριν από την Τέντα γινόταν από τον Γρηγόρη Σκαλκέα και τους άλλους γιατρούς από ένα μικρό γραφείο που φιλοξενούσε στον 5ο όροφο τα τηλεοπτικά συνεργεία. Με την εξωτερική μονάδα της ΕΡΤ σε καθημερινή βάση και με συνεχείς συνδέσεις και έκτακτες ενημερώσεις, και τα δελτία ειδήσεων δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης. Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπαινοβγαίνουν στο Ωνάσειο προσπαθώντας να έχουν πληροφόρηση για την υγεία του προέδρου. Η μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου είναι καθημερινή.
Προσωπικά, το συνεργείο της ΕΡΤ έχει γίνει το σπίτι μας. Από τις 6-7 το πρωί μέχρι της 12 το βράδυ ή και αργότερα εάν η κατάσταση ήταν κρίσιμη παραμέναμε σε επιφυλακή. Ο Ηλίας Πάνου, με εντολή της διεύθυνσης φρόντιζε καθημερινά για φαγητό και τις όποιες ανάγκες των εργαζομένων στην εξωτερική μονάδα, ενώ οι δημοσιογράφοι, εναλλάσσονταν καθημερινά. Εντωμεταξύ από τα περίεργα που συμβαίνουν η Λιάνα Κανέλλη, έχει φύγει από την ιδιωτική τηλεόραση και παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ειδικά τον Δεκέμβριο που η κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου έχει επιδεινωθεί και τον Γιακουμπ να έρχεται επειγόντως από το Λονδίνο στις αρχές Δεκεμβρίου ΄95 έχουμε καθημερινές συνδέσεις.
*Ο Πέτρος Κοντραφούρης, είναι παραγωγός σκηνοθέτης, συνεργάτης ξένων ΜΜΕ και μέλος του διεθνούς κινηματογραφικού και τηλεοπτικού οργανισμού SMPTE με έδρα τις ΗΠΑ και σπουδές στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στην Αμερική. Δημοσιογραφεί αρκετά χρόνια γράφοντας θέματα για την τηλεόραση και τον Τύπο. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 15 χιλιάδες ώρες παραγωγής και σκηνοθεσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ελληνικά ονόματα ηθοποιών: όπως Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Ρηγόπουλος, Νίκος Ρίζος, Λυκούργος Καλλέργης, Κοραλία Καράντη και πολλά άλλα. Δημιουργός του θρυλικού «ορκιστείτε παρακαλώ» με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο. Έχει κάνει τρεις φορές τον γύρο της γης με εμπορικό πλοίο.