Επεξεργασμένο νερό από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της Λαμίας χρησιμοποιείται για άρδευση στις γειτονικές καλλιέργειες
– Θ. Σκυλακάκης: Άμεσα οφέλη για τους αγρότες από το ολοκληρωμένο έργο επεξεργασίας νερού στη Λαμία
– Μ. Γραφάκος: Η κυκλική οικονομία στη διαχείριση λυμάτων εξοικονομεί υδάτινους πόρους σε μια κρίσιμη περίοδο
Επεξεργασμένο νερό βιολογικών καθαρισμών, από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Λαμίας, χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών του τοπικού ΤΟΕΒ Μεγάλης Βρύσης – Ροδίτσας – Αυλακίου. Αυτό το ολοκληρωμένο έργο επεξεργασίας νερού περιλαμβάνεται σε Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη ΔΕΥΑ Λαμίας.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και την εκκίνηση από την προηγούμενη εβδομάδα της παραγωγής νερού πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση (29/8) στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Λαμίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος και ο Δήμαρχος Λαμίας, Πανουργιάς Παπαϊωάννου αναφέρθηκαν στα βασικά οφέλη που προκύπτουν από αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας.
Επισημάνθηκε πως το επεξεργασμένο νερό από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας (ΕΕΛ) καλύπτει 20% – 25% των αρδευτικών αναγκών (Μάιος – Σεπτέμβριος), συνολικής έκτασης 14.000 στρεμμάτων. Τους λοιπούς μήνες το νερό θα χρησιμοποιείται για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και κατάλυση των αλατούχων εδαφών της περιοχής προς έκλυση των αλάτων.
Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο έχει διάρκεια μέχρι τέλος του 2026 και στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα αξιοποιηθούν για το σύνολο της χώρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΥΑ Λαμίας θα καταγράψουν τα δεδομένα από τη χρήση νερού, για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητά του στις καλλιέργειες. Θα εφαρμοστούν δράσεις για τη μείωση των αναγκών σε νερό, ενώ σε συνεργασία με τον τοπικό ΤΟΕΒ θα εξεταστούν και ζητήματα διοικητικής και επιχειρησιακής αναδιοργάνωσης της χρήσης του νερού στην περιοχή, καθώς και η πρόταση τιμολόγησης των αγροτών, που σύμφωνα με τα δεδομένα του κόστους της ΕΕΛ, θα είναι σε χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές. Το νερό μέχρι το τέλος του 2026 θα παρέχεται δωρεάν στους αγρότες του ΤΟΕΒ.
Στην εκδήλωση, πέραν του ολοκληρωμένου έργου της επεξεργασίας του νερού, παρουσιάστηκε ακόμη ένα έργο που εκτελεί σήμερα η ΔΕΥΑ Λαμίας και βαίνει προς ολοκλήρωση, αυτό της διαχείρισης της λυματολάσπης για γεωργική χρήση.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου δήλωσε: «Το επεξεργασμένο νερό βιολογικών καθαρισμών, από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας, που χρησιμοποιείται, εδώ και μερικές ημέρες, για το πότισμα καλλιεργειών της περιοχής, αποτελεί ένα καινοτόμο έργο, που ήρθε σε μία εποχή μεγάλης ανομβρίας, με ασυνήθιστα παρατεταμένους καύσωνες. Πρόκειται για το πρώτο, ολοκληρωμένο έργο επεξεργασίας νερού μεγάλης κλίμακας που διαθέτει το νερό για άρδευση, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερα, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι αγρότες, καθώς καλύπτουν, χωρίς χρέωση, σκέλος των αρδευτικών αναγκών για τα χωράφια τους μέχρι το 2026. Με καίριες πρωτοβουλίες, όπως η παρούσα, συμβάλλουμε στην προστασία των υδάτινων πόρων της χώρας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε: «Έτσι είναι οι εγκαταστάσεις που θέλουμε για την Ελλάδα του αύριο. Εγκαταστάσεις, που το επεξεργασμένο νερό των βιολογικών καθαρισμών, θα οδηγείται για πότισμα καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται υδάτινοι πόροι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μαζί με τη χρήση της λυματολάσπης στη γεωργία, έχουμε πλήρη επαναχρησιμοποίηση και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι στο εξής όλες οι νέες εγκαταστάσεις να μπορούν να διαθέτουν το νερό, μετά από ειδική επεξεργασία, για αρδευτικές ανάγκες. Συνεπώς, κάθε νέα εγκατάσταση που γίνεται στη χώρα, θα έχει επεξεργασία νερού για άρδευση, ενώ μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται η αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να μπορεί να γίνει επαναχρησιμοποίηση νερού».