Ο θάνατος Γεννηματά, η υγεία Παπανδρέου και οι εσωτερικές φατρίες ανατρέπουν τη διοίκηση της ΕΡΤ

 

Του Πέτρου Κοντραφούρη*

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 η ηγεσία στην δημόσια Ραδιοτηλεόραση αλλάζει και πάλι. Προσωπικά νιώθω απογοήτευση, για τα πεπραγμένα των 3.5 χρόνων, με την αλλαγή 5 προέδρων στην ΕΡΤ, γενικούς διευθυντές και διευθυντές να παρελαύνουν από το ραδιομέγαρο, αφήνοντας στάχτες και αποκαΐδια. Απογοητευμένος, έχω δημιουργήσει μία φιλία με τον Αντώνη Σαμαρά που έχει μπει με δικό του κόμμα στη Βουλή.

Πολλές φορές ανεβαίνω και στο σπίτι του στο Κεφαλάρι νυμφών πίσω από το LACITE με τη μικρή Λένα την Κόρη του να κάνει τα πρώτα βήματα και τη Γεωργία να μας προσφέρει καφέ. Από την πολιτική έχω αποστασιοποιηθεί πλήρως.

Το βάρος το έχω ρίξει στις εξωτερικές παραγωγές και συνεργασίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό παράλληλα με τα καθήκοντα μου στην ΕΡΤ.

Μετά τις εκλογές και την παραίτηση Μητσοτάκη, τα ηνία της ΝΔ αναλαμβάνει ο Μιλτιαδης Έβερτ που κερδίζει τον αντίπαλο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη με 141 ψήφους έναντι 37.

Στην ΕΡΤ μετά την νίκη ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται γνωστά και άγνωστα πρόσωπα που είχαν θητεύσει και στο παρελθόν στο Ραδιομέγαρο, μαζί με νέα «ταλέντα» και αναλαμβάνουν τη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που παραπαίει από τηλεθέαση αφού έχει χάσει την παλιά της δόξα και το μονοπώλιο!

Διορίζεται νέο ΔΣ της ΕΡΤ με πρόεδρο τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο και γενικό διευθυντή τον Δημήτρη Κατσίμη, γνώριμο πρόσωπο στην ΕΡΤ, κομματικός μεν, αλλά καλός συνεργάσιμος και δίκαιος. Αναπληρωτής, ένας ανεκδιήγητος οπερατέρ κινηματογραφιστής συνδικαλιστής, ο Τ.Α. που δεν άξιζε να αναφέρεις ούτε το όνομα του. Διευθύντρια ειδήσεων για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι της ενημέρωσης, η Μένυα Παπαδοπούλου.

Στην ΕΡΤ2 ο Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν-Παν). Όπως λένε κάποιες πληροφορίες, είχε γνωριστεί με την Μιμή (Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου) σε κάποιο μπαρ και είχαν φιλική σχέση. Ο Παν-Παν ήταν δημοσιογράφος και διατηρούσε φροντιστήριο. Μια νέα εποχή και πάλι αρχίζει για την ΕΡΤ.

Νέο οργανόγραμμα νέες υπηρεσίες, νέα προγράμματα, πρόσωπα και ρουσφέτια, σε αναθέσεις παραγωγών και προγραμμάτων στα πρότυπα πάντα ποιος θα φάει τα περισσότερα. Ο Δημήτρης Κατσίμης προσπαθεί να βάλει μία τάξη αλλά συνδικαλισμός και εξωτερικές φατρίες τον εμποδίζουν.

Από την άλλη ο Μιλτιάδης Έβερτ επιτίθεται καθημερινά στη δημόσια τηλεόραση για μεροληψία στην ενημέρωση, ενώ δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τα ιδιωτικά κανάλια.

Στις 6 Μαρτίου 1994 η Μελίνα Μερκούρη υπουργός Πολιτισμού φεύγει από τη ζωή, με την Ελλάδα να θρηνεί ένα τέκνο της, διεθνούς ακτινοβολίας, ανεξάρτητα με τα πολιτικά πιστεύω του καθενός. Η ΕΡΤ μεταδίδει ζωντανά την κηδεία της από τη Μητρόπολη και όλη τη διαδρομή μέχρι το πρώτο νεκροταφείο με τις πρέπουσες τιμές που της άξιζαν.

Η μεγάλη ανατροπή στη δημόσια τηλεόραση έρχεται έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 1994 με το θάνατο του Γιώργου Γεννηματά και φέρει τα πάνω κάτω στο ραδιομέγαρο.

Τις ημέρες εκείνες του Απριλίου ο Ανδρέας Παπανδρέου, βρίσκεται προσκεκλημένος στον Λευκό Οίκο από τον Μπιλ Κλίντον. Οι ανταποκρίσεις από την Ουάσινγκτον είναι καθημερινές και παίζουν πάντα πρώτες, οι απ΄ευθείας συνδέσεις στα δελτία ειδήσεων πρώτο θέμα.

Ο Γιώργος Γεννηματάς που βρίσκεται, βαριά άρρωστος χτυπημένος από τον καρκίνο, αφήνει την τελευταία του πνοή στις 25 Απριλίου. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ αντί για το θάνατο Γεννηματά, πρώτο θέμα, προβάλει την επίσκεψη Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο. Η πρώτη είδηση δεν είναι ο θάνατος του Γιώργου Γεννηματά, αλλά η επίσκεψη Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο.

Την επόμενη μέρα αναζητούνται οι υπεύθυνοι που έβαλαν πρώτη είδηση την επίσκεψη Παπανδρέου και όχι το θάνατο Γεννηματά. Κανείς δεν έμαθε τι ακριβώς είχε συμβεί και ποιος είχε πάρει την ευθύνη. Ο Δημήτρης Κατσίμης γενικός διευθυντής απομακρύνεται από τη θέση του, η Μένυα Παπαδοπούλου παραμένει στη θέση της.

Και οι δύο, Δημήτρης Κατσίμης και Μένυα Παπαδοπούλου, έχουν φύγει από τη ζωή και δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη και ποιος έδωσε την εντολή να παίξει δεύτερη είδηση ο Γεννηματάς. Δεν ορίστηκε νέος γενικός διευθυντής και τη θέση του πήρε ο ανεκδιήγητος Τ.Α.

Η υγεία όμως του Ανδρέα Παπανδρέου δημιουργεί προβλήματα και έχουν αρχίσει εσωτερικές φατρίες να υπονομεύουν τον πρόεδρο, ο οποίος το καλοκαίρι του 1994 προχωράει σε ανασχηματισμό και παίρνει μερικά κεφάλια. Τον Σεπτέμβριο του 1994 ανεβαίνει στη ΔΕΘ με αρκετούς νέους υπουργούς.

Έχω την τύχη να καλύπτω τις εκδηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού ο Τάσος Μπιρσίμ (ιτζόγλου) έχει αποχωρήσει από την ΕΡΤ και εργάζεται στην ιδιωτική τηλεόραση με καλύτερους οικονομικούς όρους, όπως έχουν κάνει και άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ή εργάζονται και στους δυο χώρους.

Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, έχουν αρχίσει τα μαχαιρώματα για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην ΕΡΤ, ενώ αναθέσεις εκπομπών, προγραμμάτων και ρουσφετιών σε φύλα και κομματικά πρόσωπα είναι μέσα στο φαγοπότι.

Αρχές του 1995 η εκλογή προέδρου δημοκρατίας, φέρνει τη ΝΔ σε θέση μάχης πιστεύοντας ότι η μη εκλογή προέδρου, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει τους 180 ψήφους η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Η πρόταση όμως του Αντώνη Σαμαρά να προτείνει τον Κωστή Στεφανόπουλο και τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ δεν μπορεί να αρνηθεί την εκλογή του και στις 10 Μαρτίου ο Κ. Στεφανόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας.

Εντωμεταξύ η υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου φαίνεται ότι έχει κλονιστεί ακόμη περισσότερο, και αρχίζουν και πάλι τα μαχαιρώματα, όχι τόσο στον Παπανδρέου, αλλά στη Δήμητρα την οποία κατηγορούν ότι επηρεάζει τον πρωθυπουργό στις όποιες αποφάσεις του. Κάποια ΜΜΕ μιλούν απαξιωτικά γι΄αυτήν. Άλλα, αναφέρονται για μυστικές συναντήσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου στο Χαλάνδρι, με Πάγκαλο, Σημίτη, και άλλα πρόσωπα. Στις ειδήσεις η Μένυα Παπαδοπούλου δυσκολεύεται να χειριστεί ένα τόσο δύσκολο θέμα!

 

*Ο Πέτρος Κοντραφούρης, είναι παραγωγός σκηνοθέτης, συνεργάτης ξένων ΜΜΕ και μέλος του διεθνούς κινηματογραφικού και τηλεοπτικού οργανισμού SMPTE με έδρα τις ΗΠΑ και σπουδές στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στην Αμερική. Δημοσιογραφεί αρκετά χρόνια γράφοντας θέματα για την τηλεόραση και τον Τύπο. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 15 χιλιάδες ώρες παραγωγής και σκηνοθεσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ελληνικά ονόματα ηθοποιών: όπως Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Ρηγόπουλος, Νίκος Ρίζος, Λυκούργος Καλλέργης, Κοραλία Καράντη και πολλά άλλα. Δημιουργός του θρυλικού «ορκιστείτε παρακαλώ» με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο. Έχει κάνει τρεις φορές τον γύρο της γης με εμπορικό πλοίο.

Comments are closed.