Τρία χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ πέρασαν από την ΕΡΤ πέντε πρόεδροι, τρεις γενικοί και πέντε διευθυντές ειδήσεων

 

Του Πέτρου Κοντραφούρη*

Η κυβέρνηση της ΝΔ έστω και με ισχνή πλειοψηφία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990. Στο ραδιομέγαρο ετοιμάζονται διοικητικές αλλαγές σε υπηρεσίες και οργανογράμματα για να γίνει καλύτερη η ΕΡΤ και να ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια.

Η καφετέρια της ΕΡΤ είναι τόπος συνάντησης των εργαζομένων, με συζητήσεις για μετακίνησή τους στα ιδιωτικά κανάλια. Οπερατέρ, σκηνοθέτες, παρουσιαστές και παρουσιάστριες, συναντιόμαστε για σχόλια και παρατηρήσεις του προγράμματος των ιδιωτικών καναλιών. Στους συνδαιτυμόνες πολλές φορές με τον καφέ κάναμε σύντομες συζητήσεις, με τη Σοφία Τσιλιγιάννη, Νανά Δούκα-Παλαιτσάκη, Τατιάνα Στεφανίδου και άλλα κορίτσια. Αργότερα όλος αυτός ο γυναικόκοσμος μετακόμισε στον ΑΝΤ1.

Μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της ΕΡΤ ήταν ο Λάκης Δριμαρόπουλος. Παλιός Κινηματογραφιστής που εργαζόταν στα επίκαιρα της γενικής γραμματείας Τύπου και πληροφοριών στη Ζαλοκώστα. Ήταν τόσο έμπειρος με πλούσια ιστορία που σε καθήλωνε μιλώντας μαζί του. Αργότερα όταν εργάστηκε σαν διευθυντής παραγωγής και πήγα πολλές αποστολές μαζί του εντός και εκτός Ελλάδος, ήταν τόσο ικανός που και στις πιο δύσκολές στιγμές θα είχε λύση, ακόμη και μέσα στη ζούγκλα.

Όπου υπάρχει όμως χρήμα και συμφέροντα, γεννιούνται φατρίες ίντριγκες και η μαφία αναλαμβάνει δράση σε όσους αντιδρούν για κάτι καλό. Ο Ροδόλφος Μορώνης, δέχεται επιθέσεις και σαμποτάζ εκ των έσω και αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Τη θέση του παίρνει ο μέχρι τότε διευθυντής ειδήσεων Μιχάλης Δημητρίου. Διοικεί με μία αυταρχικότητα δημιουργεί έναν δικό του στενό κύκλο και στρέφει όλο το προσωπικό της ΕΡΤ εναντίον του. Τόσο ως διευθυντής αλλά και γενικός δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Γνωστοί ήταν οι καυγάδες με εργαζόμενους και κυρίως με την αρχισυντάκτρια φωτεινή (φώτω) Πιπιλή, μετέπειτα στο Δήμο αλλά και βουλευτής να καυγαδίζουν στους διαδρόμους, με σκληρές εκφράσεις. Εγώ δεν έμεινα εκτός με κάποιες από τις επιστολές που μου έστελνε σε απειλητικό ύφος να τις κρατάω ακόμα για ενθύμιο. Είχε δημιουργήσει μέσα στην ΕΡΤ ένα δίκτυο πληροφοριών που θα ζήλευαν και μυστικές υπηρεσίες.

Μετά την αποχώρηση Μορώνη ζήτησε αλλαγές στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά, και στη θέση του Δήμου Μυλωνά έβαλε τον ηθοποιό Γιάννη Κατράνη. Πολλοί τότε μίλησαν ότι αυτό το ζήτησε η Μαρίκα Μητσοτάκη που ήθελε τον ηθοποιό. Κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε επίσημα. Η Ρούλα Κορομηλά, δεν το αποδέχτηκε και άρχισε σιγά σιγά να αποστασιοποιείται, μέχρι που μετακόμισε στον ΑΝΤ1.

Να σημειώσουμε ότι στον ΑΝΤ1, μετά την αποχώρηση του από την ΕΡΤ είχε μετακομίσει και ο Ροδόλφος Μορώνης, ο οποίος διατηρούσε πολύ καλούς δεσμούς με τον ίδιο τον Μίνωα Κυριακού όπως μου είχε πει, διότι είχε συνεργαστεί μαζί του για τη δημιουργία του Ραδιοφωνικού σταθμού ΑΝΤ1 FM.

Στον ΑΝΤ1 από την ΕΡΤ έχει μετακομίσει και ο Τέρενς Κουίκ που έχει αναλάβει το κεντρικό δελτίο.

Η ΕΡΤ μετά την αποχώρηση Μορώνη έχασε την ευκαιρία να γίνει ανταγωνιστική και να γράψει ένα λαμπρό μέλλον, σε πρόγραμμα. Να δημιουργήσει νέα πλατό και τεχνικό εξοπλισμό, δημιουργώντας και την εταιρία παραγωγής προγραμμάτων της ΕΡΤ όπως είχαμε μιλήσει με τον Ρ. Μορώνη, και όπως προβλεπόταν από το νόμο, για να πάψουν να την αρμέγουν οι μεσάζοντες με την ανοχή ή και συνενοχή των εκάστοτε διοικήσεων, μπαίνοντας σε μια νέα εποχή.

Για να μην σας κουράσω για το πώς η ΕΡΤ διοικήθηκε τα 3,5 περίπου χρόνια επί ΝΔ, παραθέσω μόνο μερικά στοιχεία και το αλαλούμ που επικρατούσε στο Ραδιομέγαρο. Από τη διοίκηση πέρασαν πέντε πρόεδροι: Γιώργος Κοντογιώργης, Δημήτρης Κόρσος, Βασίλης Συλιβρίδης, Γιώργος Δραγώνας, Μιχάλης Βεργίτσης.

Μάλιστα ο Βασίλης Συλιβρίδης, μετακόμισε στον πρώτο όροφο του Ραδομεγάρου από Μεσογείων 402 δίπλα από τα στούντιο εγγραφής και το μακιγιάζ με τους βοηθητικούς χώρους των καλλιτεχνών στον 1ο όροφο και οργάνωσε νέο γραφείο, για καλύτερη «θέα» με τους καλλιτέχνες!

Ο Μιχάλης Δημητρίου που είχε αναλάβει γενικός ασκούσε αυταρχική διοίκηση, όπως ανέφερα σε άλλο σημείο και καθαιρέθηκε ένα χρόνο πριν πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ανέλαβε γενικός ο Δημήτρης Γιανναράκος που ήταν και πρόεδρος της ΕΡΤ2.

Μαζί του είχε πάντα και την γραμματέα για χρόνια Άσπα Ανδρικοπούλου και τη δημοσιογράφο-παρουσιάστρια Νίνα Βλάχου και εγκαταστάθηκε στο Ραδιομέγαρο, μέχρι τις εκλογές στα τέλη του 1993. Γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας είχε αναλάβει ο Γιώργος Τζαβέλας.

Διευθυντές ειδήσεων μετά τον Μιχάλη Δημητρίου ανέλαβαν οι: Άγγελος Μαρόπουλος ο οποίος και οπλοφορούσε, ενώ είχε φέρει και φάρους στις ειδήσεις για να βάζουν οι οπερατέρ στα αυτοκίνητα και να πηγαίνουν γρήγορα στο συμβάν. Μάρνης Σκουντριδάκης, Γιάννης Συνοδινός, Μίμης Παπαπαναγιώτου. Ο τελευταίος ήταν μια ηλιακτίδα για την ΕΡΤ, μετέπειτα διευθυντής του γραφείου Τύπου της προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωστή Στεφανόπουλο, γράφοντας και το βιβλίου του: «Ανάμεσα σε δυο προέδρους»

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την ανάληψη της εξουσίας το 1981, έδωσε χρήματα στον λαό από την τότε ΕΟΚ που έβριζε και δεν την ήθελε. Ελευθερίες με τους συνδικαλιστές να συγκυβερνούν, και να συνδιαμορφώνουν αποφάσεις, κάτι που δεν υπήρχε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όλα αυτά είχαν δέση την ελληνική κοινωνία με τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεν άντεχαν περιορισμούς και σφίξιμο το ζωνάρι. Όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι δύσκολα θα αντέξει, αν και ένα μεγάλο πακέτο, το ονομαζόμενο «πακέτο Ντελόρ» ήταν προ των πυλών για βοήθεια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν πρόφθασε να τα διαχειριστεί.

Τα ιδιωτικά κανάλια που είχαν φυτρώσει με επικεφαλής το Κανάλι-29 του Γιώργου Κουρή και τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, να σφυροκοπούν καθημερινά την κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργούσαν προβλήματα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα εντωμεταξύ, που μεταδίδουν πανελλαδικά ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα έχουν πάρει την πρωτοκαθεδρία σε ψυχαγωγία και ενημέρωση. Η ΕΡΤ καθηλωμένη μέσα στην κυβερνητική μέγγενη και τις αγκυλώσεις που την ταλανίζουν έχει μείνει ουραγός και μετεξεταστέα σε όλα τα επίπεδα, ενώ κάποιοι την αρμέγουν ανεξέλεγκτα χωρίς να την «ταΐζουν».

Τα χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ ήταν ταραχώδη και καθημερινά όλα τα ΜΜΕ χτυπούσαν την κυβέρνηση με την ΕΡΤ να μην μπορεί να αντιδράσει.

Η ασφυκτική οικονομική πολιτική, το ειδικό δικαστήριο, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1991, η αθώωση Παπανδρέου με καταδίκη Δημήτρη Τσοβόλα Πέτσου με τον Κοσκωτά στη φυλακή και την κατάρρευση Μένου Κουτσόγιωργα μέσα στο δικαστήριο σε ζωντανή μετάδοση που μετέδιδε η ΕΡΤ όλη τη διαδικασία και το θάνατο του από εγκεφαλικό λίγες μέρες αργότερα, έχουν κλονίσει την κυβέρνηση, που δεν φαίνεται να αντέχει τα συνεχή χτυπήματα με τους 152 βουλευτές.

Από την άλλη τα καθημερινά επεισόδια απεργίες και βιαιοπραγίες, με αποκορύφωμα το θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 στην Πάτρα για να σταματήσουν τις καταλήψεις οι φοιτητές, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η αναγνώριση του νέου κράτους των Σκοπίων σε Μακεδονία μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, φέρνει νέες ενδοκομματικές συγκρούσεις στην κυβέρνηση.

Στις 18 Φεβρουαρίου 1992, παραιτείται ο αντιπρόεδρος Αθ. Κανελλόπουλος διαφωνώντας με τους χειρισμούς για την ονομασία του νεοσύστατου κράτους. Στις 13 Απριλίου του 1992 μετά από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και υπουργό των εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο Μητσοτάκης αποπέμπει τον υπουργό των εξωτερικών και κρατάει ο ίδιος το υπουργείο.

Θυμάμαι πολύ καλά στις ειδήσεις της ΕΡΤ τις δυσκολίες που είχαμε για τον χειρισμό της ενημέρωσης εκείνης της περιόδου, διότι στη ΝΔ όλοι αμφισβητούσαν όλους, ενώ το σκάνδαλο για υποκλοπές με τον Χ. Μουρίκη στον ΟΤΕ δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση.

Στις 22 Οκτωβρίου 1992 ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται από βουλευτής για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ όπως είπε. Η ΝΔ κλονίζεται και η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει.

 

*Ο Πέτρος Κοντραφούρης, είναι παραγωγός σκηνοθέτης, συνεργάτης ξένων ΜΜΕ και μέλος του διεθνούς κινηματογραφικού και τηλεοπτικού οργανισμού SMPTE με έδρα τις ΗΠΑ και σπουδές στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στην Αμερική. Δημοσιογραφεί αρκετά χρόνια γράφοντας θέματα για την τηλεόραση και τον Τύπο. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 15 χιλιάδες ώρες παραγωγής και σκηνοθεσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ελληνικά ονόματα ηθοποιών: όπως Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Ρηγόπουλος, Νίκος Ρίζος, Λυκούργος Καλλέργης, Κοραλία Καράντη και πολλά άλλα. Δημιουργός του θρυλικού «ορκιστείτε παρακαλώ» με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο. Έχει κάνει τρεις φορές τον γύρο της γης με εμπορικό πλοίο.

Comments are closed.