Σε βαρύ πολιτικό κλίμα τα ιδιωτικά κανάλια μπαίνουν στη μάχη της ενημέρωσης τα βουνά γεμίζουν κεραίες και η ΕΡΤ γίνεται ουρά τους

 

Του Πέτρου Κοντραφούρη*

Μέσα σε ένα βαρύ πολιτικό κλίμα, από τις αρχές του 1990, τα νέα ΜΜΕ, σφυροκοπούν την κυβέρνηση και στην ΕΡΤ ετοιμάζονται αλλαγές μετά την παραίτηση του διευθυντή ειδήσεων.

Σε μια τέτοια τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα στα τέλη Ιανουαρίου του 1990, ο οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος καταγγείλει φανερά ότι «η κυβέρνηση Ζολώτα δεν μπορεί να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις και μέτρα για την ελληνική οικονομία επειδή δεν την αφήνουν κομματικά συμφέροντα», εννοώντας τα κόμματα που συμμετείχαν στην οικουμενική κυβέρνηση.

Εκτός από τα τηλεοπτικά δίκτυα, MEGA και ΑΝΤ1 που έχουν ξεκινήσει να μεταδίδουν πρόγραμμα, και άλλοι επίδοξοι καναλάρχες στήνουν κεραίες στα βουνά και σε πολυκατοικίες μπαίνοντας στη μάχη της ενημέρωσης αλλά και της παραπληροφόρησης, με τον τρόπο που αυτά πιστεύουν.

Ένα από αυτά είναι και το κανάλι-29 του Γιώργου Κουρή στον Ταύρο. Με τη βοήθεια του Δημήτρη Μαρούδα και ανθρώπων της ΕΡΤ, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ Αντώνη Κωβαίο, αφού 8 χρόνια ήταν στην εξουσία, ανθρωποί της προμηθεύονται τεχνικό εξοπλισμό και στα τέλη Ιανουαρίου 1990 ξεκινάει το πρόγραμμα του, κυρίως πολιτικές συζητήσεις και σφυροκοπά την κυβέρνηση.

Στην ΕΡΤ έχουμε αλλαγές, αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει..

Τη διεύθυνση ειδήσεων μετά την αποχώρηση Ριχάρδου Σωμερίτη αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Δημητρίου. Όπως λένε οι πληροφορίες είναι κολλητός της Ντόρας Μπακογιάννη, που έχει εκλεγεί βουλευτής στη θέση του Παύλου.

Σε αυτόν τον διορισμό υπάρχουν αντιδράσεις, με τον Θόδωρο Πάγκαλο να τον καταγγέλλει, διότι όπως αναφέρει: «το συγκεκριμένο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της χούντας υπηρετούσε στην ΚΥΠ». Ο ίδιος το διαψεύδει και ανέλαβε κανονικά τα καθήκοντα του.

Σε αυτή την τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα, βγαίνει στον αέρα και η ενημερωτική εκπομπή «προφίλ» με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο με πρώτο καλεσμένο τον Γιώργο Σουφλιά, Μιλτιάδη Εβερτ, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γεράσιμο Αρσένη κ.ά. Ήταν μια δυναμική πολιτική εκπομπή που είχε πάρει τις καλύτερες κριτικές. Είχε προηγηθεί μεγάλη προετοιμασία, επειδή ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ερχόταν για πρώτη φορά σε επαφή με τον τηλεοπτικό φακό.

Για το λόγο αυτό κάναμε πολλές συναντήσεις στο σπίτι του στο Κολωνάκι που έμενε με τη συζυγό του και τον μικρό γιό τους. Στον επάνω όροφο έμενε ο πεθερός του Αθ. Τσαλδάρης πρόεδρος τότε της Βουλής

Παρά τις προσπάθειες των κομμάτων που συγκροτούν την οικουμενική κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωράει η διακυβέρνηση της χώρας. Οι απεργίες και αλληλοκατηγορίες δίνουν τροφή στα ιδιωτικά κανάλια και τον Τύπο να μιλάει για κατάρρευση της κυβέρνησης Ζολώτα.

Η εκπομπή με Ρούλα Κορομηλά-Δήμο Μυλωνα συνεχίζεται κανονικά και με επιτυχία, ενώ ο Ροδολφος Μορώνης, από τη συνεργασία που έχουμε σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα, για να ανταγωνιστεί την ιδιωτική τηλεόραση, που έχει μπει με άγριες διαθέσεις.

Δημοσιεύματα στον Τύπο, «Καθημερινή-Νέα» και ραδιοτηλεοπτικά μέσα που είναι πλέον ελευθέρα πυροβολούν καθημερινά την οικουμενική κυβέρνηση και καταρρέει.

Όπως γράφει η Καθημερινή: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποφασίζει να αποσύρει τους υπουργούς του και υποχρεώνει έτσι και τους άλλους δύο αρχηγούς να πράξουν το ίδιο.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν, στη νέα κυβέρνηση τη θέση των αποσυρθέντων κομματικών υπουργών να πάρουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί κοινής αποδοχής που είχαν μετάσχει στην κυβέρνηση Ιωάννη Γρίβα.

Ο Ξ. Ζολώτας θα κατηγορούσε –χωρίς να τον κατονομάσει– τον αρχηγό της Ν.Δ. για υπονόμευση του έργου της οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να αποδείξει την αποτυχία της και να στηρίξει την επιχειρηματολογία του υπέρ της αυτοδυναμίας της Ν.Δ.

Ακολούθησαν τρεις άκαρπες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να δηλώνουν «παρών». Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή έπρεπε να διαλυθεί και η χώρα να βαδίσει σε εκλογές, που θα διενεργούσε η κυβέρνηση Ζολώτα.

Στις 12 Μαρτίου ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος για την αναμέτρηση της 8ης Απριλίου, με τη θυροκόλληση, για τρίτη φορά μέσα σε δέκα μήνες, του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

Δύο ημέρες μετά ανακοινώθηκε η συνεργασία του Συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές περιφέρειες, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος έβλεπε να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Τα ιδιωτικά κανάλια μπαίνουν και αυτά στο προεκλογικό παιχνίδι ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και τα συμφέροντα τους.

 

*Ο Πέτρος Κοντραφούρης, είναι παραγωγός σκηνοθέτης, συνεργάτης ξένων ΜΜΕ και μέλος του διεθνούς κινηματογραφικού και τηλεοπτικού οργανισμού SMPTE με έδρα τις ΗΠΑ και σπουδές στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στην Αμερική. Δημοσιογραφεί αρκετά χρόνια γράφοντας θέματα για την τηλεόραση και τον Τύπο. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 15 χιλιάδες ώρες παραγωγής και σκηνοθεσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ελληνικά ονόματα ηθοποιών: όπως Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Ρηγόπουλος, Νίκος Ρίζος, Λυκούργος Καλλέργης, Κοραλία Καράντη και πολλά άλλα. Δημιουργός του θρυλικού «ορκιστείτε παρακαλώ» με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο. Έχει κάνει τρεις φορές τον γύρο της γης με εμπορικό πλοίο.

Comments are closed.