Η ΕΡΤ στη μάχη των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου 1989 αλλάζουν τη στρατηγική της διοίκησης, η διαφθορά ξεκινάει
Του Πέτρου Κοντραφούρη*
Στις 12 Οκτωβρίου η συνεργασία ΝΔ-Συνασπισμός ΚΚΕ, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της ψήφισης για την παραπομπή σε δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και των συνεργατών του. Η κυβέρνηση Τζαννετάκη Παραιτείται και με υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Γρίβα προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για την 4η Νοεμβρίου.
Οι νέες προεκλογικές περιοδείες των αρχηγών ξεκινάνε σε όλη την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες με στόχο τη νίκη της ΝΔ. Η ΕΡΤ συνεχίζει τις μεταδόσεις όπου και όποτε χρειάζεται, ενώ μετά την ψήφιση του ν.1866/89 για την ιδιωτική τηλεόραση οι υποψήφιοι καναλάρχες έχουν φουλάρει τις μηχανές για να βγούνε στον αέρα το συντομότερο δυνατόν.
Σε πρώτη φάση, ο ΑΝΤ1 του Μίνωα Κυριακού που έχει ήδη τον Ραδιοφωνικό σταθμό οργανώνεται για να μεταδώσει την πρώτη τηλεοπτική εικόνα. Από την άλλη, μια ομάδα εκδοτών και εφοπλιστών δημιουργούν το MEGA. O Ροδόλφος Μορώνης γενικός διευθυντής της ΕΡΤ που γνωρίζει από τηλεόραση βλέπει την καταιγίδα που έρχεται και το μονοπώλιο που χάνει πλέον η ΕΡΤ.
Κάνουμε πολλές συναντήσεις και θέλει να αντιδράσει με δραστικά μέτρα για το πρόγραμμα. Η προεκλογική κατάσταση όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Μέσα από τη συνεργασία που είχαμε με το Ροδόλφο Μορώνη και την ανταλλαγή απόψεων, τον είχα πιέσει άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία εταιρίας παραγωγής προγραμμάτων όπως προβλεπόταν από το νόμο, ώστε να επεξεργάζεται και να παράγει δικό της πρόγραμμα η ΕΡΤ και όχι να κρέμεται από τους εξωτερικούς παραγωγούς και μεσάζοντες.
Μάλιστα του πρότεινα άμεσα την έγκριση μιας σειράς του Νίκου Φώσκολου «οι εμπρηστές» που είχαμε γνωριστεί και είμαστε πολλοί φίλοι με το Νίκο Φώσκολο διότι τον είχα βοηθήσει επειδή συνεργαζόμουνα τόσο με ελληνικές εταιρίες παραγωγής όσο και ξένες παράλληλα με την ΕΡΤ.
Με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία μετά το 1981 είχε μείνει χωρίς δουλειά ο Νίκος Φώσκολος. «Οι εμπρηστές» ήταν μια δραματική σειρά. Αναφερόταν σε πυρκαγιές που έβαζαν εμπρηστές στην Αττική, τους οποίους κάλυπταν διάφορα συμφέροντα και δικαστές. Αυτά τα φωσκολέϊκα. Ήταν γραμμένα 13 επεισόδια.
Ο Νίκος Φώσκολος ερχόταν στο γραφείο μου πολλές φορές, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε κομμένος από την τηλεόραση. Ήταν ένας ευχάριστος τύπος που δημιουργούσε ιστορίες εκείνη την στιγμή με αφηγηματικό και παραστατικό τρόπο σαν να έδινε θεατρική παράσταση. Ήταν λάτρης της θάλασσας, είχε δικό του σκάφος, αλλά το είχε χάσει αφού δεν μπορούσε να το συντηρήσει.
Μάλιστα μου είχε υποσχεθεί ότι θα ερχόταν μαζί μου σε ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό σκάφος που συζητούσαμε, κάνοντας το γύρω του κόσμου για μια μεγάλη κινηματογράφηση. Το ταξίδι αυτό δεν έγινε και παραμένει όνειρο.
Ο Μορώνης στις συζητήσεις μας, είχε όνειρα και γνώσεις για να αναπτύξει τη δημόσια τηλεόραση. Να κάνει θεματικά κανάλια και εκπομπές μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, ώστε να μπει σφήνα σε ότι και αν πρόσφεραν τα ιδιωτικά κανάλια αρχής γενομένης με την εκπομπή «μια καλημέρα είναι αυτή» με Κορομηλά-Μυλωνά.
Οι εκλογές της 4ης Νοεμβρίου 1989 για δεύτερη φορά δεν έδωσαν αυτοδυναμία στη ΝΔ. Έτσι όλα τα κόμματα, συμφώνησαν για μια οικουμενική κυβέρνηση λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ελλειμμάτων της χώρας με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Στις εκλογές η ΝΔ είχε πάρει 148 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 128, Χαρίλαος Φλωράκης-Συνασπισμός 21 έδρες.
Ο περίεργος νόμος του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει και μία έδρα στους οικολόγους με 40.000 περίπου ψήφους και ποσοστό 0,58%, ενώ η ΝΔ με 46,19% δεν μπορούσε να κυβερνήσει. Η διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε αδιέξοδο, και έτσι από κοινού αποφάσισαν τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΚΚΕ με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα για να αντιμετωπίσει τα επείγοντα οικονομικά και εξωτερικά θέματα και την εκλογή προέδρου δημοκρατίας.
Στη δημόσια τηλεόραση δεν έχει αλλάξει κάτι. Η κατάσταση είναι η ίδια όπως και τα πρόσωπα. Η μόνη κινητικότητα που υπάρχει είναι στα ιδιωτικά κανάλια που είναι έτοιμα να μεταδώσουν τηλεοπτικό πρόγραμμα. Το MEGA Channel γίνεται το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που μεταδίδει ελεύθερη εικόνα στις 20 Νοεμβρίου 1989, για να ακολουθήσει ο ANT1 στις 31 Δεκεμβρίου.
Στις συζητήσεις που κάνουμε με τον Ροδόλφο Μορώνη, μου ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα μία ενημερωτική εκπομπή πολιτικού περιεχομένου, με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο. Η εκπομπή με τίτλο «προφίλ» και πολιτικό περιεχόμενο θα έβγαινε σύντομα στον αέρα.
*Ο Πέτρος Κοντραφούρης, είναι παραγωγός σκηνοθέτης, συνεργάτης ξένων ΜΜΕ και μέλος του διεθνούς κινηματογραφικού και τηλεοπτικού οργανισμού SMPTE με έδρα τις ΗΠΑ και σπουδές στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στην Αμερική. Δημοσιογραφεί αρκετά χρόνια γράφοντας θέματα για την τηλεόραση και τον Τύπο. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 15 χιλιάδες ώρες παραγωγής και σκηνοθεσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ελληνικά ονόματα ηθοποιών: όπως Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Ρηγόπουλος, Νίκος Ρίζος, Λυκούργος Καλλέργης, Κοραλία Καράντη και πολλά άλλα. Δημιουργός του θρυλικού «ορκιστείτε παρακαλώ» με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο. Έχει κάνει τρεις φορές τον γύρο της γης με εμπορικό πλοίο.