Κεχαγιά: Δεν θα αφήσουμε να κλείσει ο φάκελος των υποκλοπών

 

Στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Megα» με τους δημοσιογράφους Ζήση Μούσιο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, και μεταξύ άλλων επισήμανε:

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Δημοσιογράφος: Πάμε στην ιστορία των παρακολουθήσεων. Τυπικά τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, έχουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου να αρχειοθετηθεί η υπόθεση. Είχαμε στη Βουλή το κλείσιμο της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαφάνειας όπου δεν έγινε δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης να έρθει το πόρισμα της εισαγγελέως, αλλά και η ίδια να εξηγήσει τι εννοούσε με αυτή την ανακοίνωση που έβγαλε. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει το θέμα;

Β. Κεχαγιά: Όχι βέβαια. Σε καμία περίπτωση. Το έχουμε πει και το έχουμε διακηρύξει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν τελειώνει. Είναι θέμα αρχών ενός κράτους δικαίου, είναι θέμα δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να κινείται θεσμικά, όσα εμπόδια κι αν συναντά στο δρόμο του, και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αποκάλυψη κάθε πτυχής της αλήθειας αυτού του πρωτόγνωρου σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπήρξε κατάρριψη των γεγονότων που δείχνουν ότι λειτουργούσε ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης, μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των διαχειριστών του predator, οι οποίοι, σημειωτέον, είχαν – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν -, κάποιοι εξ αυτών, και στενές σχέσεις με πρόσωπα από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν μπορεί 28 τουλάχιστον πρόσωπα από τη λίστα που έβγαλε η εισαγγελική έρευνα να παρακολουθούνταν ταυτόχρονα ή εκ παραλλήλου ή σε άλλες χρονικές περιόδους και από την ΕYΠ και από το predator κι αυτό να είναι κάτι τυχαίο. Επειδή, λοιπόν, μιλάμε για μια αντιθεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη πήραμε την πολιτική πρωτοβουλία, και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο σύνολο 5, για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν θα αφήσουμε όμως αυτός να κλείσει ο φάκελος επειδή το ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα λογοδοτήσει.

Δημοσιογράφος: Από την κυβέρνηση λένε ότι αμφισβητείτε τη Δικαιοσύνη με αυτό τον τρόπο.

Β. Κεχαγιά: Εμείς λέμε ότι και οι ελεγκτές ελέγχονται και ότι η Δικαιοσύνη κάπου είναι υπόλογη: Η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι υπόλογη στη συνείδησή της, αλλά μπορεί να είναι υπόλογη και στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί να είναι υπόλογη στη δημοκρατία και στους θεσμούς. Η κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, δεν ήταν για να περάσουμε από κόσκινο την απόφαση, αλλά για να ζητηθούν κάποια στοιχεία που συνοδεύουν τη δικογραφία αυτής της υπόθεσης, να γίνει συζήτηση και να κατανοήσουν και τα κόμματα, που αδυνατούν να κατανοήσουν αυτήν την απόφαση, για ποιο λόγο αρχειοθετήθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι κάτι το οποίο έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό ότι, σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστον, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνείτε και θα το πάτε και ένα βήμα παρακάτω αυτό το θέμα και δεν θα το αφήσετε.

Β. Κεχαγιά: Είναι γεγονός, είναι θέμα δημοκρατίας.

Για τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια

Δημοσιογράφος: Παραδέχεται και ο πρωθυπουργός ότι η ακρίβεια είναι το πρόβλημα, στο οποίο η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει βάλει όλη την προσοχή της επάνω για να σταθεί κοντά στους πολίτες. Σας άκουσα χθες να λέτε ότι αυτά τα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι αρκετά, αλλά σαμποτάρουν την όποια προσπάθεια γίνεται.

Β. Κεχαγιά: Δεν είναι αρκετά. Δεν έχει πάρει μέτρα για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και τα μέτρα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την εκτίναξη των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια είναι και καθυστερημένα και δεν αφορούν και το σύνολο των πολιτών. Δηλαδή είναι για το μήνα Αύγουστο, δεν αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις ή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι για νοικοκυριά και αυτό υπό προϋποθέσεις. Καταρχήν και πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε τα μέτρα να έχουν ληφθεί πιο έγκαιρα, η επιδότηση να είναι πιο γενναία και πιο δραστική, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και πρώτα και κύρια εδώ και πάρα πολύ καιρό, ήδη από τον Μάιο, έχουμε πει ότι το περιθώριο κέρδους για τους παρόχους ενέργειας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5%. Εγώ δεν ξέρω για πόσο τοις εκατό μιλάμε.

Comments are closed.