Η διοίκηση της ΕΡΤ αγνοεί και… δουλεύει Μαξίμου και ΕΣΗΕΑ

 

Του Πέτρου Κοντραφούρη

Διαβάζοντας μια επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τη διοίκηση της ΕΡΤ σχετικά με προσλήψεις και παρανομίες στο Ραδιομέγαρο, από τους «αρουραίους» που έχουν τρουπώσει, τόσο από την κεντρική είσοδο, όσο και από, παράθυρα, φεγγίτες και υπονόμους… Αναρωτιέμαι, το Μαξίμου δεν γνωρίζει τίποτα για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ;

Αγαπητή ΕΣΗΕΑ, καλό θα είναι τις επιστολές να απευθύνεις και στο Μαξίμου, μήπως και ξυπνήσει, το ραδιομέγαρο και η διοίκηση έχει δικό του καθεστώς, εκεί μιλάνε άλλη γλώσσα, το μόνο που γνωρίζουν κάποια από τα υποτιθέμενα στελέχη είναι το πώς θα αρμέγουν παράνομα την ΕΡΤ.

Ο φίλος Κωστής Χατζηδάκης, ΥΠΟΙΚ, που ελέγχει τα οικονομικά, θεωρώ ότι είναι ένα έντιμο παιδί, τον γνωρίζω από φοιτητή, ΟΝΝΕΔ και συναγωνιστή. Κυνηγάει όλες τις επιχειρήσεις, και αφήνει την ΕΡΤ στο απυρόβλητο; Αγαπητέ Κωστή ζήτησε αναλυτικά κοστολόγια σειρών και εκπομπών μαζί με τον Παύλο Μαρινάκη από το 2019 μέχρι σήμερα και θα δείτε πόσα έχουν φάει…

Πάρτε τα πίσω και δώστε τα στους φτωχούς. Οι άνθρωποι είναι άπληστοι και αχόρταγοι. Το φαγοπότι, την τελευταία 5ετία έχει γίνει όχι θεσμός, αλλά καθεστώς, γι΄αυτό έχω και μια πρόταση.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών να περάσει νόμο από τη Βουλή και να φορολογείται νόμιμα η «μίζα» από δημόσιους φορείς, πολύ περισσότερο στη δημόσια τηλεόραση. Τα οφέλη για το ΥΠΟΙΚ., αγαπητέ Κωστή θα είναι τεράστια…

Κάνετε έναν έλεγχο σε πανάκριβη «Παραλία» της ΕΡΤ που συνεχίζουν και το 2025 να λιάζονται στελέχη, πληρώνοντας κάθε ξαπλώστρα με χιλιάδες ευρώ και οι ψαράδες να απλώνουν τα «δίχτυα» τους μαζεύοντας, με ένα ειδικό «δίχτυ» ειδικής κατασκευής για ακριβά γούστα, (μανομένο δίχτυ, το γνωρίζουν οι ψαράδες) με ευρώ, που ζαλίζουν. Έτσι μαζεύουν άφθονο και εκλεκτό ψάρι που βγαίνει στη στεριά για να σερβίρουν «ψαροκροκέτες» της «ΠΟΠ Μαγειρικής». Ξέρουν τα «στελέχη» της ΕΡΤ τι εννοώ!

Το μαγαζί αυτό συνεχίζει να είναι ανοιχτό και το 2025 για να προσφέρει πλούσια εδέσματα για τους καλοφαγάδες της ΕΡΤ με 192 προγραμματισμένα γεύματα (προσέχετε το στομάχι σας) αρκετών χιλιάδων ευρώ! Πλήρωνε έλληνα φορολογούμενε για να τρώνε οι «κηφήνες». Τέτοια αναλγησία και αδιαφορία από κυβέρνηση και Μαξίμου δεν θυμάμαι στο παρελθόν για φορέα με τέτοιες καταγγελίες και να κωφεύει…

Η ΕΣΗΕΑ γράφει στην επιστολή της μεταξύ άλλων: Οι διαδικασίες προσλήψεων, ειδικά στην ΕΡΤ, η οποία διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών πρέπει να είναι διαφανείς και με μόνα κριτήρια αυτά που σχετίζονται με την επαγγελματική επάρκεια των υποψηφίων.

Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις να κηρύσσονται στη συνέχεια άγονοι οι διαγωνισμοί, χωρίς δε να ενημερώνονται οι υποψήφιοι για το αποτέλεσμα ή τους λόγους απόρριψης της αίτησής τους.

Η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων και μάλιστα συχνά με μόνο ένα πρόσωπο εκ μέρους της ΕΡΤ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διαφάνειας. Αντίστοιχες μέθοδοι ακολουθούνται και για την απασχόληση δημοσιογράφων μέσω εταιρειών παραγωγής, πρακτική η οποία αγνοεί συχνά τα εργασιακά τους δικαιώματα, με αποτέλεσμα να ευνοούνται συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όμηρους τους εργαζομένους.

Και συνεχίζει: Η απασχόληση με συμβάσεις έργου και μέσω εργολαβικών εταιρειών έχει γίνει πλέον καθεστώς. Είναι ανεπίτρεπτο η δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η οποία διαχειρίζεται τον δημόσιο πόρο του ανταποδοτικού τέλους να απασχολεί δημοσιογράφους με τέτοιας έκτασης εργασιακή επισφάλεια.

Η απαξιωτική αυτή στάση της ΕΡΤ προσβάλλει επαγγελματίες δημοσιογράφους και, επιπλέον, το γεγονός ότι προβαίνει σε επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών δημιουργεί ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι διαγωνισμοί δεν τελεσφορούν.

Αγαπητή ΕΣΗΕΑ, τι ερωτήματα κάνεις στην ΕΡΤ. Μέλη σου από το ΔΣ έχουν θητεύσει στην ΕΡΤ ή είναι ακόμα ενεργά δεν σας ενημερώνουν τι ακριβώς συμβαίνει; Η φίλη μας η Άρια Αγάτσα δεν γνωρίζουν τίποτα; Είναι αφελές να πιστεύει η ΕΣΗΕΑ ότι η ΕΡΤ και ιδιαίτερα το ενημερωτικό τμήμα του φορέα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες.

Ίσως είναι ο μοναδικός φορέας στον κόσμο που λειτουργεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και ρουσφέτια από ανίκανα στελέχη, με ανίκανους διορισμούς! Πιστεύω ο Γιώργος Κουβαράς και ο Απόστολος Μαγγηριάδης που έχω δει ότι έχουν ένα υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς και γνώσεων να έχουν καταλάβει σε τι πιράνχας έχουν πέσει.

Σαν παλιός δημοσιογράφος, που εγκατέλειψα για χάρη της παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων και σκηνοθεσίας φεύγοντας στο εξωτερικό, θα θυμούνται οι παλιοί που η χούντα, κατήργησε και το λαχείο Συντακτών, είχε λιγότερο ίσως και από το 1/3 των σημερινών μελών η ΕΣΗΕΑ με κύρος και δύναμη.

Σήμερα αν είναι αληθές, μόνο στην ΕΡΤ υπηρετούν περίπου 1000 δημοσιογράφοι, όταν στο BBC με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας και προσωπική μου επικοινωνία διαθέτει περίπου 2000 δημοσιογράφους, με 42 γραφεία πλήρης επανδρωμένα σε όλο τον κόσμο και ανταποκριτές σε 122 χώρες.

Μαθητευόμενος και εργαζόμενος τότε φοιτητής σε «Έθνος» «Εμπρός» «Φώς» και περιοδικό Τύπο, οι δημοσιογράφοι είχαν κύρος και σεβασμό. Θυμάμαι όταν είχα πάει στην Σωκράτους στην Ελένη Βλάχου στην Καθημερινή να δει κείμενα μου για να μου δώσει δουλειά τι είχε ζητήσει.

Στους κόλπους σας, αγαπητή ΕΣΗΕΑ και στα ΜΜΕ υπάρχουν πρόσωπα με ταλέντο τα οποία είναι ξεχασμένα σε χρονοντούλαπα, και άλλα με την ανοχή των ιδιοκτητών-καναλαρχών και ΜΜΕ πηγαίνουν με Π ή πατερίτσα ή «κρεβατομουρμούρα» για να μην χάσουν θέσεις και οφίτσια.

Ακόμη κυρίες συνδεδεμένες και σφυχταγκαλιασμένες με πολιτικά πρόσωπα, βγαίνουν στο γυαλί να διαφημίσουν την πραμάτεια τους. Δεν λέω να χάσουν τη δουλειά τους, ας είναι στη σύνταξη των ειδήσεων ή άλλους τομείς. Δεν είναι δυνατόν δημοσιογράφος να παίρνει συνέντευξη από τον θείο, ή κυρία από τον σύζυγο. Το γυαλί όμως έχει «μέλι» και οι καναλάρχες το γνωρίζουν. Θα μπορούσα να αναφέρω παραδείγματα που σύζυγοι ο ένας ή άλλος εγκατέλειψε το χώρο εργασίας, πολύ περισσότερο όταν εμπλέκονται δημοσιογραφικά ζευγάρια. Όπως περιπτώσεις από Γαλλική, Ισπανική Τηλεόραση BBC κ.ά.

Θα αναφέρω μόνο ένα της διάσημης δημοσιογράφου Christiane Amanpour του CNN όταν το 1998 παντρεύτηκε τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ James Rubin, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διότι η ιδιότητά του ήταν αντίθετη με το να είναι σύζυγος μιας διάσημης δημοσιογράφου.

Αντίθετα, κάποια στελέχη που διαφεντεύουν την ενημέρωση στην Ελλάδα, έχουν άλλη άποψη. Όπως το 1981 όταν βγήκε το ΠΑΣΟΚ και ορκίσθηκε υπουργός παιδείας ο Λευτέρης Βερυβάκης. Παθιασμένος συντάκτης της δημόσιας τηλεόρασης, πήρε δια της «βίας» οπερατέρ και έφυγε για το υπουργείο Παιδείας με παντόφλες, όπως θυμάται ο οπερατέρ Γ. Δ. για συνέντευξη και στην άνοδο του υπουργείου παιδείας στην Μητροπόλεως του έφυγε η μία παντόφλα και την άφησε για να φτάσει γρήγορα στο γραφείο του.

Σήμερα με τις βλακώδης ιδέες του, γυρίζει από κανάλι σε κανάλι, και είναι περιζήτητος. Σε ξένα δίκτυα δεν θα του επέτρεπαν να κυκλοφορεί ούτε στους διαδρόμους. Αυτοί είμαστε οι Έλληνες(!) αν είσαι βλάκας προχωράς αν είσαι έξυπνος μορφωμένος και εργατικός δεν τους κάνεις. Αυτό συμβαίνει και στην ΕΡΤ.

Πάντως η δημόσια τηλεόραση στην επιλογή των δημοσιογράφων-ρεπόρτερ και παρουσιαστών έχει γούστο… Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την προσφορά τους, πολλοί όμως από αυτούς όχι απλά χρειάζονται ειδική εκπαίδευση αλλά θα πρέπει να περάσουν και πάλι από το νηπιαγωγείο για να έχουν μέλλον.

Μπορεί να γράφουν θαυμάσια κείμενα και να είναι καλοί ερευνητές. Δεν είναι όλοι για το γυαλί και την τηλεόραση. Βλέπω κάτι φάτσες και νομίζω ότι εργάζονται στη λαχαναγορά του Ρέντη ή την ψαραγορά του Πειραιά όπως και σε ιδιωτικά κανάλια όχι μόνο στην ΕΡΤ. Πολλές φορές νομίζεις ότι βλέπεις πρόσωπα που παίζουν σε κωμωδία.

Εσείς εκεί τα «ψευτοστελέχη» που διαφεντεύεται τις τύχες των εργαζομένων του Ραδιομεγάρου δεν είναι όλοι για το γυαλί, υπάρχουν και όρια. Ζητήστε τη βοήθεια του πνευματικού σας μήπως και σας φωτίσει-βοηθήσει να καθαρίσει το μυαλό σας.

Κάθε μέρα όπως λέει και η ΕΣΗΕΑ γίνονται προσλήψεις μέσα από προκηρύξεις με αδιαφανείς διαδικασίες. Για να τεκμηριώσω όλα όσα γράφει η ΕΣΗΕΑ από τα δεκάδες παραδείγματα που μου μεταφέρουν φίλοι μου μέσα από την ΕΡΤ θα αναφέρω ένα-δύο περιστατικά για τα οποία πρέπει να ντρέπονται οι διοικήσεις της ΕΡΤ και ας το γνωρίζει αυτό και η ΕΣΗΕΑ και το Μαξίμου.

Μέλος της ένωσης σας, βλέποντας τις προκηρύξεις της ΕΡΤ, έκανε αίτηση πρόσληψης συνεργασίας, μετά από μια μακρά πορεία στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Προσόντα, καλύτερα να μην τα αναφέρω. Σπουδές σε Αμερικανικά πανεπιστήμια. Νομίζω από το ένα έχει περάσει και ο κ. Α. Μαγγηριάδης της ΕΡΤ. Ξένες γλώσσες, μετρήστε τα δάκτυλά σας. Προϋπηρεσία μέχρι σήμερα και εργασία, σε CBS κοντά στον Νταν Ράδερ, όταν έπεσαν οι πύργοι, τους οποίους έβλεπε πηγαίνοντας πρωινή βάρδια στο κανάλι. ABC. υψηλόβαθμη θέση στο France24, CCTN Κίνας και GNTN. Έχει εκπαιδεύσει ξένους δημοσιογράφους στη Μέση Ανατολή, μέσω του διεθνούς οργανισμού των ΗΠΑ, INS, και έχει περάσει από τη σχολή πολεμικών ανταποκριτών στην Ιορδανία με άγγλους εκπαιδευτές.

Μια σκληρή εκπαίδευση σε περίπτωση σύλληψης πως πρέπει να φερθείς. Ακόμη AL JAZEERA και TRT-WORD, παραγωγή ντοκιμαντέρ και μεγάλες έρευνες. Συνεργασία με δυο κορυφαία ελληνικά ιδιωτικά κανάλια και κείμενα στον Ελληνικό Τύπο. Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Καθημερινή, διάφορα έντυπα, διαδίκτυο και αποστολές σε Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη. Με αυτά τα προσόντα έστειλε την αίτηση στην ΕΡΤ.

Μία ευγενέστατη κυρία λοιπόν πήρε τηλέφωνο εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ. Αφού ευχαρίστησε για την αίτηση, ανέφερε ότι υποκλίνεται και σέβεται τις σπουδές και τα προσόντα που διέθετε, η ΕΡΤ όμως δεν μπορεί να κάνει τέτοια πρόσληψη διότι, τα προσόντα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ζητάει το ενημερωτικό τμήμα και δεν γνωρίζει που θα πρέπει να τοποθετηθεί.

Άλλος ενδιαφερόμενος που ζήτησε εργασία από το ενημερωτικό τμήμα, με προϋπηρεσία στο BBC και άλλους οργανισμούς ρωτήθηκε ο άνθρωπος αν μιλάει αγγλικά. Και στο ερώτημα αυτό τους έκλεισε το τηλέφωνο, νόμιζε ότι μιλάει με «τρελούς».

Έχω στα χέρια μου επιστολή 35 δημοσιογράφων της ΕΡΤ που απευθύνεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Άμυνας, διότι, στρατεύσιμος, μετά από πολλές αναβολές εκλήθη να υπηρετήσει την πατρίδα σε μονάδα της Αττικής. Ποτέ δεν πήγε στην μονάδα και εργαζόταν κανονικά στην ΕΡΤ, σε διάφορα ρεπορτάζ και αποστολές. Σαν δημοσιογράφος ήταν μια μετριότητα. Η επιστολή συνοδευόταν και με ρεπορτάζ για του λόγου το αληθές.

Έτερος δημοσιογράφος, συνελήφθη με τη «γίδα» στην πλάτη. Δηλαδή έπαιρνε ενημερωτικό υλικό της ΕΡΤ και το πήγαινε σε ιδιωτικό κανάλι που είχε συναλλαγές. Και τα δύο αυτά πρόσωπα ανταμείφθηκαν με υψηλά αξιώματα στην ΕΡΤ και υπάρχουν και σήμερα.

Ηθικόν Δίδαγμα! Όποιος κλέβει την ΕΡΤ και το παίζει βλάκας, φθάνει πολύ ψηλά. Αν είστε έξυπνοι μην πλησιάζετε το Ραδιομέγαρο, θα σας εξαφανίσουν…

Πληροφορίες λένε, ότι στο διαγωνισμό για διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΡΤ, που έγινε πριν λίγο καιρό μέσω ΑΣΕΠ, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης πρώην υφυπουργός πολιτισμού με πλούσιο Βιογραφικό και πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας στο Ίδρυμα Νιάρχου πρώτευσε στις εξετάσεις. Λέτε να γίνει κανένα θαύμα και να τον δούμε στην ΕΡΤ; Μακάρι! Ο άνθρωπος το αξίζει, έχει εμπειρία.

Από το να μείνουν στελέχη που βρίσκονται ήδη στην ΕΡΤ με μοναδική εμπειρία, την επιλογή ερωτικών ταινιών κοινώς «πορνό» στον ιδιωτικό τομέα και αυτό όχι με επιτυχία με καβαλημένα «καλάμια», όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και γεγονότα, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι μια σοβαρή λύση. Μαξίμου και κυβέρνηση ας το σκεφθούν!

Και ένα κουίζ για τη διοίκηση της ΕΡΤ: Γνωρίζει πόσοι είναι οι εργαζόμενοι του ραδιομεγάρου (όχι όσοι αναφέρονται στην πλατφόρμα περίπου 1900, αλλά ο πραγματικός αριθμός) και της περιφέρειας; Πόσοι συμβασιούχοι, πόσοι με εργολαβικές διαδικασίες, πόσες είναι οι ειδικότητες, ποιες ομάδες παραγωγής και ειδικοτήτων, παράγουν το πρόγραμμα, πόσοι εργάζονται σε καθεστώς ζεύγλας μέσω μεικτών παραγωγών, πόσοι ψειρίζουν μαϊμούδες, και τον ακριβή αριθμό απασχολουμένων; Όλα αυτά ποιος τα ελέγχει;

Στις ξένες δημόσιες τηλεοράσεις υπάρχει ανεξάρτητη αρχή ελέγχου πχ το BBC έχει την OFCOM, άλλες δημόσιες τηλεοράσεις αντίστοιχους οργανισμούς ελέγχου και στρατηγικής, για που πάει και ένα ευρώ. Στην ΕΡΤ μια άσχετη επιτροπή με ένα παράνομο «κριαράκι» που μπήκε στο ραδιομέγαρο με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, που μόνο ο Copperfield θα μπορούσε, ελέγχει τα πρόβατα που το ακολουθούν, και μοιράζει το χρήμα. Αθάνατη ΕΛΛΑΔΑ!

ΕΣΗΕΑ ακούς; Μήπως κάποιο μέλος από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΡΤ να σας ενημερώνει για τα ρουσφέτια και τις χρυσές κουτάλες του Ραδιομεγάρου; Καληνύχτα!

Comments are closed.