Μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου του Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm για την έξαρση του κορωνοϊου, αναφέροντας: Ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση αυτή τη στιγμή, έχουμε μια σημαντική αύξηση περίπου τετραπλασιασμό των εισαγωγών. Από την άνοιξη που είχαμε γύρω 100-120 εισαγωγές την εβδομάδα τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 750 και οι προβλέψεις μας λένε ότι ενδεχομένως προς το τέλος Αυγούστου να ξεπεράσουμε και τις 1.000-1.100 εισαγωγές την εβδομάδα κυρίως υπέργηρων ανθρώπων με πολλά συνοδά προβλήματα και βεβαίως οι θάνατοι μπορεί να ξεπεράσουν τους 50-60 την εβδομάδα.
Είναι μια πληθώρα παραγόντων που προκαλεί την έξαρση του κορονοϊού δεν είναι μόνο ότι έχουμε απομακρυνθεί από το σημείο του εμβολιασμού μας ή την προηγούμενη φυσική νόσηση με αποτέλεσμα όλοι μας να έχουμε πεσμένο ανοσοποιητικό έναντι του κορονοϊού αλλά είναι και η σοβαρή κοινωνική κινητικότητα που υπάρχει με τις πολλές επαφές απροφύλαχτα.

Για τον εμβολιασμό
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Η αίσθησή μου είναι ότι ακόμα και τώρα αν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και μηχανισμοί καλό θα είναι κάποιος να κάνει το ενισχυτικό εμβόλιο αν δεν το έχει κάνει, κάτι θα προσφέρει. Επίσης άλλη γραμμή άμυνας μας είναι να προστατευόμαστε με ατομικά μέτρα προστασίας και μάσκες όταν συγχρωτιζόμαστε, και στον ευάλωτο πληθυσμό θα πρέπει να συνταγογραφούνται τα αντιϊικά δισκία τα οποία εάν τα πάρει κανείς το πρώτο διήμερο -τριήμερο της νόσησής του πιθανότατα θα εξελιχθεί με καλοήθη διαδικασία και δεν θα μπει σε περιπέτειες.

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει ξεσπάσει με τους ιδιώτες γιατρούς και το υπουργείο Υγείας
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο προσπαθεί να λυθεί με εμβαλωματικούς και αναποτελεσματικούς τρόπους. Δεν αμφιβάλλω ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί εάν δεν υπάρξει σημαντική αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών. Επίσης είναι εμβολωματικός και πρόχειρος ο τρόπος η ενίσχυση του εισοδήματος των γιατρών μέσω διαδικασιών όπως ιατρεία που θα γίνονται έξω από τους γιατρούς του ΕΣΥ ή ιδιώτες γιατροί θα μπαίνουν στα νοσοκομεία μέσα. Αυτά όλα είναι εμβαλωματικά και αναποτελεσματικά στην πραγματικότητα της Ελλάδος γιατί στην ουσία δεν μπορεί ένας γιατρός να λειτουργήσει σε ένα ιατρείο όντως γιατρός του ΕΣΥ όταν εξουθενωμένος επιστρέφει στο σπίτι του 3 ή 4 το απόγευμα και έχει να κάνει και 2-3 εφημερίες την εβδομάδα. Επομένως ποιο χρόνο και ποιο διάστημα να μπορέσει να ασκήσει ιδιωτικό επάγγελμα και να αυξήσει το εισόδημά του.
Αν δεν αναμορφωθούν οι συνθήκες δουλειάς σε επίπεδο και ακαδημαϊκής ιατρικής αλλά και σε επίπεδο του ΕΣΥ δυστυχώς πάρα πολλοί γιατροί το μόνο που θα τους κρατάει στην πατρίδα είναι αυτό που λέμε όλοι μας η οικογένεια, ο ήλιος, ο καιρός και οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Αν δεν υπήρχαν αυτά πιθανά όλοι οι γιατροί θα είχαμε μετακομίσει.

Comments are closed.