Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία: Πρώτη η Αριστερά, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

 

Ανατροπή δείχνουν οι αρχικές εκτιμήσεις του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Γαλλία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν έρχεται πρώτο με μικρή διαφορά από το προεδρικό στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν.

Τι προβλέπει τo exit poll του Ινστιτούτου Ipsos με τον όμιλο Talan για τα δίκτυα France Télévisions, Radio France, France 24/RFI και LCP-Assemblée nationale:

-Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λυκ Μελανσόν αναμένεται να λάβει από 172 έως 192 έδρες
-Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν: 150 με 170 έδρες
-Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν: 132 με 152 έδρες
-Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα: 57 με 67 έδρες

Εάν τα exit poll πετύχουν τις προβλέψεις τους αυτό σημαίνει ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι πρώτο αλλά δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, η οποία απαιτεί 289 έδρες.

Μελανσόν: Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα
Μπροστά σε συγκεντρωμένους οπαδούς του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν απευθύνθηκε απευθείας στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και του ζήτησε να παραδεχθεί την ήττα του.

«Η ακροδεξιά απέχει πολύ από το να αποκτήσει πλειοψηφία απόψε… Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το αποτέλεσμα μιας θαυμάσιας προσπάθειας κινητοποίησης», ανέφερε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν για την προσπάθεια που έκανε η Αριστερά της Γαλλίας αλλά και το στρατόπεδο του Μακρόν να μπλοκάρουν τους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.

«Ο πρόεδρος πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να παραδεχτεί ότι αυτή είναι μία ήττα… ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει», ξεκαθάρισε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Ο πρόεδρος έχει τη δύναμη και το καθήκον να καλέσει το NFP (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) να κυβερνήσει. Το NFP είναι έτοιμο», είπε ο Μελανσόν υπό τα χειροκροτήματα των οπαδών του.

Πρόσθεσε πως ο λαός της Γαλλίας απέτρεψε την χειρότερη λύση και τόνισε ότι «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».

«Ο Μακρόν θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα» λέει το Ελιζέ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα του νέου γαλλικού κοινοβουλίου από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λεπέν: Η νίκη μας απλώς έχει καθυστερήσει
Τις πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls έκανε η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν μίλησε σε δημοσιογράφους για την τρίτη θέση που έλαβε ο εκλεκτός της, Ζορντάν Μπαρντελά.

Η Μαρίν Λεπέν υπογράμμισε ότι «η νίκη έχει απλώς καθυστερήσει» για το κόμμα της και «βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα».

Η παλίρροια ανεβαίνει. Δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει και, κατά συνέπεια, η νίκη μας απλώς έχει καθυστερήσει, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Έχω πολύ μεγάλη εμπειρία για να απογοητευτώ από ένα αποτέλεσμα στο οποίο διπλασιάζουμε τον αριθμό των βουλευτών μας, τόνισε η Μαρίν Λεπέν.

Η Λεπέν, η οποία έχει θέσει τρεις φορές ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία, δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση του προέδρου Μακρόν είναι μη βιώσιμη.

Μπαρντελά: Οι συμμαχίες έριξαν την Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς του Μελανσόν
Ο ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά σε ομιλία του στους υποστηρικτές του επέκρινε την «αφύσικη» και «ατιμωτική συμμαχία» που «στέρησε από τον γαλλικό λαό» τη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης.

«Απόψε, αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς του Ζαν Λυκ Μελανσόν», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά.

Σημείωσε ότι η Εθνική Συσπείρωση ήρθε πρώτη στις ευρωεκλογές και στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ενώ και έχει πλέον διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του.

«Αυτοί είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αυριανής νίκης», τόνισε ο Ζορντάν Μπαρντελά. Μάλιστα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έχει ωθήσει τη χώρα προς την «αβεβαιότητα και την αστάθεια».

«Όλοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι οι συμφωνίες που ενορχηστρώθηκαν από τα Ηλύσια Πεδία… δεν θα οδηγήσουν πουθενά», τόνισε ο Μπαρντέλα.

Παράλληλα ανέφερε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των Γάλλων. Και πρόσθεσε: «Εδώ και μήνες έχει σηκωθεί ένας άνεμος ελπίδας και δεν θα σταματήσει ποτέ να φυσάει. Όλα ξεκινούν απόψε».
Πηγή enikos.gr

Comments are closed.