Γεροβασίλη: Απολύτως αναγκαία η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων

 

Διάλογος στο Documento για τη συνεννόηση του προοδευτικού χώρου

Θεωρείτε πως η απάντηση του προοδευτικού κόσμου απέναντι στις διαδοχικές εκλογικές νίκες της ΝΔ είναι η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων;

Απολύτως. Είναι πολιτική αναγκαιότητα. Είναι κοινωνική απαίτηση. Μας το λέει ο κόσμος στην καθημερινή επαφή που έχουμε μαζί του. Αυτό έδειξε άλλωστε και το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ΝΔ υπέστη μια τεράστια πτώση των ποσοστών της, της τάξης των 12 μονάδων, και έχασε πάνω από 1 εκατ. ψηφοφόρους μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, ο προοδευτικός χώρος δεν ενισχύθηκε, δεν εισέπραξε εκλογικά οφέλη από αυτή την πτώση, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τη μία καταδικάζει την πολιτική της ΝΔ και από την άλλη δεν έχει πειστεί ότι υπάρχει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Τα μηνύματα αυτά πρέπει να τα διαβάσουμε όλοι με πολλή προσοχή για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο και κυβερνητική προοπτική στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ποιες δυνάμεις θεωρείτε ότι μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι;

Θα ήταν πιο χρήσιμο να μιλήσουμε πρώτα για το ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Ποια κοινωνική συμμαχία θέλουμε να συγκροτήσουμε που θα γίνει και πολιτική πλειοψηφία. Να μιλήσουμε για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας προοδευτικής πολιτικής σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ. Η ΝΔ ακολουθεί μια πολιτική που μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και στραγγίζει ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους με την αισχροκέρδεια και την άδικη φορολογία, προς όφελος λίγων και ισχυρών. Μια πολιτική που απαξιώνει τα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Μια πολιτική που δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να στεγάσουν το μέλλον τους στην πανάκριβη αγορά ακινήτων. Μια πολιτική που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες. Με λίγα λόγια, καμιά συζήτηση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν γίνει ερήμην των κοινωνικών τάξεων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

Με ποιο μοντέλο μπορεί να γίνει αυτή η επικοινωνία; Για παράδειγμα, θεωρείτε ότι τα κόμματα πρέπει να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους ή να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας;

Είμαστε μόλις λίγες ημέρες μετά από μια κάλπη. Οφείλουμε, πρώτα από όλα, να κάνουμε την αποτίμησή μας, να συζητήσουμε, να αναστοχαστούμε, να βγάλουμε συμπεράσματα. Γιατί, ενώ η ΝΔ κατακρημνίστηκε, εμείς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες, αλλά είχαμε κι εμείς απώλειες; Γιατί οι πολίτες στράφηκαν στην αποχή; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν. Αλλιώς, θα είναι σαν να ξεκινάμε μια συζήτηση στο κενό. Επίσης, μόλις βγήκαμε από μια προεκλογική μάχη, όπου οι σχέσεις των κομμάτων ήταν ανταγωνιστικές, άρα χρειάζεται να κάτσει κάπως η σκόνη. Να βρεθεί ίσως σε πρώτη φάση ένας κοινός βηματισμός σε επίπεδο κοινοβουλευτικών και κοινωνικών δράσεων. Χρειάζεται χρόνος, όχι βιασύνη και προχειρότητα. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να έχουμε στρατηγική συνεργασιών που να την υπηρετούμε με συνέπεια και αξιοπιστία. Όχι με αποσπασματικές και εφήμερες κινήσεις. Μόνο έτσι θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για μια ισχυρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ και στις πολιτικές της.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προσπάθεια;

Πρωταγωνιστικός. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι πολίτες στην τελευταία κάλπη των ευρωεκλογών. Παρά την πτώση των ποσοστών του, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άντεξε, παρέμεινε στη δεύτερη θέση και κατέχει στη Βουλή τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αντιθέτως οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε αυτή την υπόθεση με αυτοπεποίθηση και αίσθημα ευθύνης. Κουβαλάμε το πολύτιμο φορτίο ενός χώρου με μακρά διαδρομή στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι συνθέσεις είναι στο DNA μας. Ταυτόχρονα, είμαστε ένα κόμμα με εμπειρία διακυβέρνησης και τα τελευταία δώδεκα χρόνια είμαστε σταθερά ο ένας από τους δύο πόλους του πολιτικού μας συστήματος. Και βεβαίως, έχουμε επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι για τη χώρα και την κοινωνία.

Comments are closed.