Μητσοτάκης: Εντός του 2024 η ψήφιση του ν/σ για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές

 

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη

Δημήτρης Τάκης: Ο Πρωθυπουργός είναι εδώ, στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών στο 90,1 και στο «Μπρα ντε φερ». Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα, ευχαριστούμε πολύ για την τιμή και τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί σας.

Χριστίνα Κοραή: Καλημέρα σας, κ. Πρωθυπουργέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, κα Κοραή, καλημέρα, κ. Τάκη. Το έχουμε, φαίνεται, γούρι να μιλάμε μέσα από το αυτοκίνητο καθ΄ οδόν σε κάποια περιοδεία μου.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, αλλά να σας πω, δεν σας πήγε κι άσχημα την προηγούμενη φορά που το κάναμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι΄ αυτό και δεν αλλάζουμε τα γούρια μας.

Χριστίνα Κοραή: Τίποτα, δεν κάνει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διότι είμαστε και γουρλήδες, κα Κοραή και κ. Τάκη.

Χριστίνα Κοραή: Πραγματικά.

Δημήτρης Τάκης: Το έχετε αποδείξει πια. Δηλαδή, πέσατε μέσα τρία στα τρία στις προβλέψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τη μεγάλη μου χαρά σήμερα, για τρεις λόγους. Ο πρώτος ως Ολυμπιακός, για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας μας. Ο δεύτερος ως Έλληνας, γιατί είναι μια επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και θέλω εδώ πραγματικά να συγχαρώ θερμά τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή, τη διοίκηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτή η ομάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης 20 χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2004. Και νομίζω ότι ήθελαν σχεδόν όλοι, πιστεύω, οι φίλαθλοι, ανεξαρτήτως ομάδας, να κάνει αυτή τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Χριστίνα Κοραή: Βέβαια, είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και τρίτον, είμαι και χαρούμενος ως Πρωθυπουργός, διότι διοργανώσαμε άρτια μία κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου, χωρίς κανένα παρατράγουδο. Οι άνθρωποι προσήλθαν στο γήπεδο με απόλυτη ασφάλεια, δεν έγινε κανένα επεισόδιο και νομίζω ότι αυτή είναι η εικόνα η οποία πρέπει να κυριαρχήσει πια και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Βάλαμε τις βάσεις, πιστεύω, και στα playoff, για να κάνουμε το ελληνικό πρωτάθλημα ευρωπαϊκό σε όλες του τις εκφάνσεις. Όχι μόνο στην ποιότητα του ποδοσφαίρου αλλά και στην εικόνα που δίνουν συνολικά τα γήπεδα.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρόεδρε, εδώ ακριβώς θα σας μεταφέρουμε ένα σχόλιο το οποίο μας έκανε ο επικεφαλής του αθλητικού ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, ο Αλέξανδρος Σόμογλου. Είπε ότι «το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός είναι και φίλαθλος βοήθησε στη νομοθεσία την οποία έφερε να γίνουν τόσα ντέρμπι χωρίς να ματώσει μύτη, να κάνουμε αυτή την άριστη διοργάνωση χθες», που εδώ βέβαια υπάρχει και ένα ερώτημα: πώς είναι δυνατόν τη μια φορά να αφήνουμε τους Κροάτες να διασχίζουν τη μισή Ευρώπη και να σκοτώνονται και άνθρωποι και την άλλη να έχουμε αυτή την άψογη διοργάνωση χθες; Δηλαδή ποιο είναι το δικό μας το πραγματικό πρόσωπο, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση η ειλικρινής, κα Κοραή. Είναι ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θέλουμε συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι. Το πραγματικό μας, το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Ελλάδας, το δείξαμε χθες. Και ως προς την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού αλλά και ως προς ότι μια χώρα κατάφερε και οργάνωσε μία… Κάντε τη σύγκριση λίγο, γιατί πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα και στον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, αλλά πρέπει να σας πω ότι η διοργάνωση των Γερμανών του Final Four ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Χριστίνα Κοραή: Υποδεέστερη, βέβαια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε σχέση με το πώς οργανώσαμε εμείς ένα πιο σύνθετο γεγονός, καθώς μιλάμε για πολύ περισσότερους φιλάθλους.

Δημήτρης Τάκης: Ωραία, για να κλείσουμε το κομμάτι Ολυμπιακός, θα θέλαμε έτσι σε ανθρώπινο επίπεδο να μας περιγράψετε πώς γιορτάσατε το γκολ όταν μπήκε. Και μια βαθμολογία, αν θέλετε, που δίνετε εσείς στους παίκτες χθες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ήμουν στο σπίτι με φίλους, είχα και κανά δύο Παναθηναϊκούς, οι οποίοι, όμως, πιστεύω ότι το χάρηκαν. Εγώ είχα κάνει την πρόβλεψή μου και είπα ότι μου θυμίζει το 2004. Και πράγματι το momentum της ομάδας ήταν τέτοιο που πίστευα ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε το ματς. Έγιναν μεγάλες συζητήσεις, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, ποιες δεν πρέπει να γίνουν. Αλλά βλέπετε ότι όταν έχεις έναν σκόρερ σαν τον El Kaabi, τον κρατάς στο παιχνίδι έστω και αν δεν έχει παίξει καλά, γιατί μια φάση θα σου κάνει και θα σου «καθαρίσει» το ματς.

Δημήτρης Τάκης: Όταν μπήκε το γκολ σηκωθήκατε πάνω, φωνάξατε γκολ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ε, εσείς τι λέτε; Αλλά να πω και κάτι ακόμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό: καταρχάς ότι ο Ολυμπιακός έχει μια ομάδα νέων η οποία και αυτή έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι κάτι σωστό γίνεται στις υποδομές της ομάδας.

Χριστίνα Κοραή: Λέτε για τον Τζολάκη τώρα, αυτόν τον μικρό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο. Λέω για την ομάδα, την Κ19, που κέρδισε και αυτή το Champions League, να μην το ξεχνάμε αυτό. Τους μικρούς του Ολυμπιακού. Αλλά εγώ τώρα -δεν πρέπει να ξεχωρίσω, αλλά μου επιτρέπετε ως φίλαθλος- θέλω να ξεχωρίσω τον Ρέτσο, διότι άκουσε πάρα πολλά, έχει ακούσει πάρα πολλά, έκανε ένα φοβερό ματς, έπαιζε, ξέρω και γω, σχεδόν με διάσειση από τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου. Αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον παίκτη χθες, εγώ αυτόν θα ξεχώριζα.

Χριστίνα Κοραή: Μάλιστα. Λοιπόν, πάμε τώρα και στην επικαιρότητα. Κύριε Πρόεδρε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα αυτή είναι η επικαιρότητα.

Χριστίνα Κοραή: Καλά τα θέματα κανονικά πρέπει σήμερα…

Δημήτρης Τάκης: Σήμερα αυτή είναι, είναι αλήθεια.

Χριστίνα Κοραή: Θρύλος. Έγραψε ιστορία. Διάβασα, αμέσως κάνατε ανάρτηση: «Πραγματικός Θρύλος, έγραψε ιστορία». Ήσασταν πλήρως στο πνεύμα, ομολογώ. Λοιπόν, πάμε τώρα να προσγειωθούμε στα καθ’ ημάς, στην καθημερινότητα. Κύριε Πρόεδρε, θα πιούμε ακριβό τον καφέ το καλοκαίρι; Θα είναι το ταξί πιο ακριβό; 30, τώρα, τέλη Ιουνίου τελειώνει η διορία που είχατε βάλει για τον μειωμένο ΦΠΑ. Δεν μπορείτε να δώσετε άλλο ένα τρίμηνο, να φύγει το καλοκαίρι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν λάβουμε υπόψιν μας…

Χριστίνα Κοραή: Θα πρέπει να ξαναπάει στα ύψη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Κοραή, προφανώς και θα λάβουμε υπόψιν μας και το γεγονός ότι η πρώτη ύλη του καφέ έχει αυξηθεί. Άρα, ήδη υπάρχει μια επιβάρυνση στον καφέ που δεν εξαρτάται προφανώς από την πατρίδα μας, αλλά από το γεγονός ότι ο καφές, ως ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν, έχει αυξηθεί η τιμή της πρώτης ύλης. Θα το λάβουμε, λοιπόν, πολύ σοβαρά αυτό υπόψιν και νομίζω ότι θα κάνουμε τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ.

Αλλά εδώ θα πρέπει να θυμίσω και κάτι, γιατί γίνεται μια μεγάλη κουβέντα, κα Κοραή, για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά αγαθά. Θέλω να θυμηθείτε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ. Όταν τον μειώσαμε δεν είδαμε και καμιά φοβερή μείωση στις τιμές.

Χριστίνα Κοραή: Δεν έχετε άδικο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, άρα, αλλά είναι βέβαιο ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα δούμε αύξηση. Απλά αυτό ας το λάβουμε υπόψιν μας όταν με πολύ απλοϊκό τρόπο θεωρούμε ότι μειώνοντας τον ΦΠΑ θα δούμε αυτόματα μείωση στις τιμές, όταν ένα είναι βέβαιο: ότι μειώνοντας τον ΦΠΑ θα έχουμε απώλειες εσόδων.

Χριστίνα Κοραή: Εγώ το βλέπω ότι μας αφήνετε ένα παράθυρο ανοιχτό. Δεν λέτε κατηγορηματικά «όχι».

Δημήτρης Τάκης: Είπε, αναλόγως με τις δυνατότητες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσείς το ερμηνεύετε όπως πιστεύετε και είπα ότι λαμβάνουμε υπόψιν και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η τιμή της πρώτης ύλης.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, βέβαια.

Δημήτρης Τάκης: Τώρα, είχατε δώσει, κάνατε μια εξαγγελία προχθές στο Action 24, κ. Πρόεδρε, όσον αφορά το θέμα του Airbnb και τι άλλο αντικίνητρο μπορεί να μπει ούτως ώστε να μην γίνουν όλα τα ακίνητα στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα Airbnb. Θα θέλαμε, αν μπορείτε, να μας εξειδικεύσετε αυτή την εξαγγελία. Δηλαδή, αν μπορείτε να μας περιγράψετε αυτό το πλαφόν. Και αν θα ισχύσει σε όλες τις περιοχές της χώρας ή σε συγκεκριμένες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα ζήτημα το οποίο το μελετάμε, κ. Τάκη, κα Κοραή. Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα της αύξησης της ενοικίων. Γιατί ειδικά για τα νέα ζευγάρια τα οποία είναι στο ενοίκιο αυτή την στιγμή, τα ενοίκια έχουν ανέβει και αυτό προφανώς είναι μια πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Αυτό δεν αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων -ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης-, αλλά αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι είναι στο ενοίκιο.

Όπως ξέρετε, ήδη έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις στη Golden Visa. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις και στο Airbnb, έτσι ώστε αυτοί που ουσιαστικά έχουν μετατρέψει το Airbnb σε μία κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα, να φορολογούνται ως επιχειρηματίες και όχι ως ιδιώτες οι οποίοι απλά μισθώνουν το δικό τους σπίτι για κάποιες μέρες το χρόνο.

Και εξετάζουμε -δεν είμαι έτοιμος να σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή- και αν υπάρχει λογική να βάλουμε κάποιους πρόσθετους περιορισμούς, όχι σε όλη τη χώρα, θέλω να το τονίσω, μόνο εκεί που έχουμε μεγάλες πιέσεις στις αυξήσεις των ενοικίων, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον και τις ημέρες τις οποίες μισθώνονται τα σπίτια συνολικά.

Δημήτρης Τάκης: Αυτός ο περιορισμός, κ. Πρόεδρε, θα αφορά μόνο τους ιδιώτες ή και τις εταιρείες που έχουν και νοικιάζουν Airbnb;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα σας πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή, κ. Τάκη, διότι είμαστε σε φάση μελέτης ενός δύσκολου και σύνθετου προβλήματος. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το οποίο μπορεί να είναι, θα το ξαναπώ, επιβάρυνση γι’ αυτόν ο οποίος νοικιάζει, είναι όφελος για τον ιδιοκτήτη. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή ο ιδιοκτήτης ο οποίος μισθώνει το σπίτι του συμπληρωματικά…

Χριστίνα Κοραή: Ναι, υπάρχουν δύο κατηγορίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Airbnb ξεκίνησε με τη λογική ότι «μισθώνω για κάποιες μέρες τον χρόνο το δικό μου σπίτι», δεν ξεκίνησε ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Μετετράπη στη συνέχεια σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα, αυτοί οι οποίοι το έχουν μετατρέψει σε κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι σε ένα συμπληρωματικό εισόδημα, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επιχειρηματίες, να φορολογούνται ως επιχειρηματίες και να ρυθμίζονται ως προς τις υποχρεώσεις τους ως επιχειρηματίες.

Χριστίνα Κοραή: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, θα σας ξαναγυρίσω στα θέματα της ακρίβειας που κατά τη γνώμη μου είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης, γιατί μας πονάει όλους. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, έχετε ένα λειτουργικό σπίτι, έχετε τρία παιδιά, συχνά είναι όλα εδώ, η Μαρέβα, η σύζυγός σας, σας είπε ποτέ παίρνοντας… Δεν λέω, προς Θεού, ότι είστε φτωχοί και δεν μπορείτε να πληρώσετε το σούπερ μάρκετ. Αυτά δεν πάνε σε εμένα. Όμως, σας είπε ποτέ, «κοίτα, αυτό εδώ σας ξέφυγε, αυτή η τιμή σε αυτό το προϊόν πήγε πολύ ψηλά»; Κάνετε τέτοιες συζητήσεις στο σπίτι σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις -ασχέτως οικονομικών δυνατοτήτων- που κάνει οποιοδήποτε ελληνικό νοικοκυριό. Υπάρχει μία αύξηση τα τελευταία χρόνια ως προς τις τιμές των βασικών αγαθών και η αλήθεια είναι -και δεν το έχω κρύψει, γιατί πρέπει να λέμε την αλήθεια στους πολίτες- ότι έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πρέπει το ζήτημα αυτό να το αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε κάνει πολλά. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να τα απαριθμήσουμε αυτή τη στιγμή, διότι πιστεύω ότι έχουμε στηρίξει από την εποχή της πανδημίας την ελληνική οικογένεια και το ελληνικό νοικοκυριό, και με έκτακτες βοήθειες αλλά και κάνοντας σημαντικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις ως προς την αγορά.

Μπορούμε να κάνουμε και άλλα. Επιμένω πολύ στην ανάγκη να υπάρχει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, διότι υπάρχουν φαινόμενα τέτοια, το ίδιο προϊόν να πωλείται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και αυτό είναι κάτι το οποίο η Ευρώπη κανονιστικά μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Έρχεται, λοιπόν, η «μικρή» Ελλάδα και λέει: «ελάτε να τα βάλουμε με τις μεγάλες πολυεθνικές». Ψάχνουμε και έχουμε βρει Ευρωπαίους συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και είναι παράξενο -θέλω να σας το πω όπως το αισθάνομαι- ότι η Αριστερά, κα Κοραή και κ. Τάκη, που ήταν πάντα κατά των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, φαίνεται να συντάσσεται με τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια και να μην στηρίζει την ελληνική πρωτοβουλία, η οποία στο δικό μου το μυαλό είναι και τελείως αυτονόητη.

Καμία φορά, ξέρετε, καλό είναι να αφήνουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις στην άκρη και όταν κάτι προτείνεται το οποίο είναι αντικειμενικά σωστό, να μπορούμε να χτίζουμε και ένα εθνικό μέτωπο. Εμείς κατά καιρούς έχουμε υιοθετήσει και προτάσεις της αντιπολίτευσης και θα αναφέρω ότι τα ζητήματα της Golden Visa, γιατί εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής…

Δημήτρης Τάκης: Σωστό είναι αυτό.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, και ο κ. Ανδρουλάκης…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα είχε θίξει πρώτος ο κ. Ανδρουλάκης και είχα πει στη Βουλή: «αυτό που λες είναι σωστό και θα το μελετήσουμε και θα παρέμβουμε». Έτσι γίνεται πολιτική. Δεν μπορεί μονίμως να είναι η αντιπολίτευση απέναντι σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Εμένα αυτό δεν μου φαίνεται ούτε λογικό ούτε σωστό. Πόσω μάλλον, προσέξτε, που την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα χρειαστεί να δουλέψουμε και με τους Σοσιαλιστές και με τους Φιλελεύθερους απέναντι στα άκρα και να συνδιαμορφώσουμε ευρωπαϊκές πολιτικές.

Άρα, λίγο μέτρο μερικές φορές, ξέρετε, σε αυτή την ανεξέλεγκτη κριτική ότι «η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο». Δεν είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδας σήμερα. Η χώρα πάει καλύτερα. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες. Ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται. Να δούμε λίγο και τη μεγάλη εικόνα. Δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα, αλλά αυτή η μηδενιστική κριτική νομίζω ότι αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας και θέλει τελικά όλη η ελληνική κοινωνία να ξεφύγει από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Δημήτρης Τάκης: Μια και λέτε για το μέτρο, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου υπήρξε ο φόβος ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει καθόλου μέτρο από τα κόμματα, όπως λέμε στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την αξιοποίηση της Εκκλησίας στην προεκλογική αντιπαράθεση, είχε μπει και η λέξη «χριστιανόμετρο», την είχατε βάλει και εσείς και άλλοι. Όμως ξαφνικά ήρθε η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου και όλα αυτά φαίνεται να πήγαν στην άκρη. Θέλω, λοιπόν, να μας πείτε, πόσο θεωρείτε ότι αυτή η παρέμβαση ακύρωσε την προσπάθεια όλων αυτών των κομμάτων να εμπλέξουν την Εκκλησία στην προεκλογική αντιπαράθεση των ευρωεκλογών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι αυτό το θέμα έκλεισε πριν από το Πάσχα και έκλεισε με τον σωστό τρόπο και από την πλευρά της Εκκλησίας, νομίζω με μία αυστηρή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνονται κομματικές επιλογές με κριτήριο του δήθεν ποιος είναι πιο χριστιανός από τον άλλον». Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Η Εκκλησία ενώνει, η πίστη ενώνει και καλό είναι να αφήνουμε την Εκκλησία έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Και νομίζω ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε, καθώς αυτοί οι οποίοι επιχείρησαν να τα πουν αυτά φαίνεται ότι δεν έχουν επανέλθει.

Από εκεί και πέρα, ξέρετε, τα κόμματα τα οποία κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία πρεσβεύουν έναν υποτίθεται πιο σκληρό πατριωτισμό, νομίζω θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, πιο θωρακισμένη, με περισσότερες συμμαχίες από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, αν η φωνή της μετράει στην Ευρώπη. Προσωπικά πιστεύω ότι όλα αυτά ισχύουν, αλλά τελικά σεβόμαστε την ετυμηγορία των πολιτών και το δικαίωμά τους να επιλέξουν όποιο κόμμα θεωρούν ότι τους εκφράζει καλύτερα.

Χριστίνα Κοραή: Μα αυτό είναι και η δημοκρατία. Να πάμε στην επιστολική, κ. Πρόεδρε. Εμείς πρέπει να σας πούμε είμαστε και προκατειλημμένοι εδώ γιατί και εγώ ήδη…

Δημήτρης Τάκης: Ψηφίσαμε και οι δύο με επιστολική.

Χριστίνα Κοραή: Με ευχαρίστησε και το Υπουργείο Εσωτερικών και η Επιτροπή μου έστειλε τα μηνύματα ότι πήραν την ψήφο μου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να πάτε απερίσπαστοι για μπάνιο την ημέρα των εκλογών.

Χριστίνα Κοραή: Μπα, δυσκολάκι το βλέπω, κ. Πρόεδρε. Εμείς είμαστε από το πρωί στα τηλεπαράθυρα και στα ραδιόφωνά μας.

Δημήτρης Τάκης: Θέλαμε να δοκιμάσουμε το καινούργιο μέτρο και εντάξει είναι ωραίο. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι ωραίο.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, να δούμε βήμα-βήμα. Πολύ ωραίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι ωραίο, είναι ένα επίτευγμα Δημοκρατίας. Μια κατάκτηση δημοκρατική, μια θεσμική τομή και για τους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας και για τους εκτός Ελλάδας συμπολίτες μας. Να θυμίσετε ότι έχουμε προθεσμία. Όποιος έχει πάρει το φάκελο… Για τους εκτός Ελλάδας έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία.

Δημήτρης Τάκης: 3 Ιουνίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, μην ξεχάσετε να τον στείλετε. Τον πήρατε τον φάκελο τώρα, μην το αφήσετε τελευταία στιγμή.

Δημήτρης Τάκης: Η Χριστίνα τον έστειλε, εγώ έχω κλείσει το ραντεβού αύριο να τον δώσω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ναι. Μην το αμελήσετε, παρακαλώ, διότι είναι σημαντικό να ψηφίσουν τελικά όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 200.000 που έλαβαν το υλικό. Πάντως, είδατε ότι το ελληνικό κράτος οργάνωσε άψογα μια σύνθετη διαδικασία.

Χριστίνα Κοραή: Άψογα, όμως…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακούω την κριτική, σας ακούω.

Χριστίνα Κοραή: Έχουμε και εθνικές εκλογές μπροστά. Θα τη φέρετε την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές νωρίτερα; Και επίσης, αυτή τη φορά θα ακολουθήσετε, κ. Πρόεδρε, τη σωστή οδό; Δεν θα το φέρετε ξαφνικά και θα τους πείτε «take it or leave it», αλλά να πάρετε και τις δικές σας προτάσεις για να πιάσετε και τις 200 ψήφους. Πότε, λοιπόν, και αν θα δεχθείτε προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα εδώ δεν είναι θέμα να δεχθούμε προτάσεις. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Θα το κάνουμε αμέσως, εννοώ θα είναι από τις πρώτες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Πριν το τέλος του έτους αυτό θέλω να έχει νομοθετηθεί. Και για να νομοθετηθεί, προφανώς, όπως ξέρετε, χρειαζόμαστε 200 ψήφους. Αλλά τώρα δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να έχει άλλοθι και να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες, όταν αποδεδειγμένα το μέτρο αυτό έχει πετύχει.

Η μεγάλη πρόκληση, κα Κοραή, θα είναι να ξεπεράσουμε μια συνταγματική ερμηνεία. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα πάλι και στους εντός Ελλάδας συμπολίτες μας να ψηφίσουν.

Δημήτρης Τάκης: Και λέτε ότι θα ισχύσει και για τους εντός. Γιατί κάποιοι είπαν ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι ένα ζήτημα ερμηνείας, το οποίο τελικά πιστεύω ότι η ίδια η Βουλή θα κρίνει εάν αυτό που το Σύνταγμα λέει ταυτόχρονα καλύπτει ή δεν καλύπτει την επιστολή ψήφο.

Αλλά, κοιτάξτε, νομίζω ότι πρέπει εδώ να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι σε ένα περιβάλλον που, δυστυχώς, μειώνεται η συμμετοχή στις εκλογές, οποιοδήποτε μέτρο την αυξάνει είναι προς τη θετική κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατίας. Πόσω μάλλον όταν το μέτρο έχει ήδη δοκιμαστεί, επιτυχημένα.

Χριστίνα Κοραή: Πολύ ωραία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να κρυφτούμε πίσω από δικαιολογίες. Κατά την άποψή μου το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές. Και απλά η ιδιαιτερότητα θα είναι, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά, ότι όποιος στείλει επιστολικά, θα πρέπει λογικά, από το εξωτερικό ή και από το εσωτερικό, να ψηφίζει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Διότι, αλλιώς η άσκηση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, σωστό.

Δημήτρης Τάκης: Να πάμε σε ένα θέμα που επίσης οι πολίτες το βάζουν ψηλά στις επιλογές ως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και είναι το κομμάτι της υγείας, κ. Πρόεδρε.

Και όταν η υγεία αφορά τα παιδιά, γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο θέμα. Είδαμε την απεργία που έχουν οι αναισθησιολόγοι στα παιδικά νοσοκομεία και είδαμε και τον Υπουργό Υγείας να λέει ότι αν αυτή η ιστορία συνεχιστεί -και μάλιστα την χαρακτήρισε και εκβιασμό προς την κυβέρνηση- δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και ιδιώτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πώς στέκεστε εσείς απέναντι σε αυτό το θέμα, ιδίως όταν αφορά παιδιά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πολύ καλά θα κάνει ο Υπουργός. Διότι εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα πιο ειδικό πρόβλημα. Η υγεία έχει πολλά ευρύτερα ζητήματα και με χαρά στην συνέχεια να τα συζητήσουμε.

Όμως, όταν μερικές φορές ζητήματα τόσο ευαίσθητα, όπως τα παιδικά χειρουργεία, φαίνεται να εργαλειοποιούνται από κάποιους, το κράτος οφείλει να αντιδράσει -και αυτό ακριβώς κάνει το Υπουργείο- και να βρίσκει και πρακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν γίνεται να την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς.

Από εκεί και πέρα, να πούμε δύο γενικότερα θέματα για την υγεία, γιατί, όπως ξέρετε, είχαμε προτάξει την υγεία ως κεντρικό πυλώνα σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την δεύτερη τετραετία. Και γίνονται βήματα στην υγεία. Προφανώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Δεν θα αναφερθώ στα ζητήματα των διορισμών και της προσθήκης του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται -και θέλω να το τονίσω αυτό- με τους ρυθμούς που το ίδιο το ΑΣΕΠ μάς επιβάλλει. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζετε.

Έχουμε μια «βαριά» διαδικασία στο ΑΣΕΠ η οποία εξασφαλίζει αξιοκρατία, αλλά δεν είναι η πιο γρήγορα διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε, γιατί είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και εμάς, πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ κάνοντας όμως τους διορισμούς πιο γρήγορους.

Δημήτρης Τάκης: Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει και με διακομματική συναίνεση; Δηλαδή, να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι απαραίτητο να αλλάξει, κ. Τάκη. Είναι απαραίτητο να αλλάξει.

Χριστίνα Κοραή: Πολύ σημαντικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει μετά τις εκλογές να το συζητήσουμε σοβαρά. Αργούν πάρα πολύ οι άνθρωποι να καθίσουν στις θέσεις τους ή να αναλάβουν δουλειά. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε.

Όμως, θα επανέλθω στην υγεία. Πάρα πολλές σημαντικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας και στα κέντρα υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άμα θέλετε, να κάνετε ρεπορτάζ σε εμβληματικά νοσοκομεία, όπως το «Αττικό», όπου ξαναφτιάχνονται, παραδείγματος χάρη, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. 150 κέντρα υγείας στη χώρα ξαναφτιάχνονται από την αρχή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν προσθέσετε και σημαντικούς πόρους από το ΕΣΠΑ, είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση η οποία γίνεται στις υποδομές της υγείας από τη δημιουργία του ΕΣΥ.

Θα το δει ο κόσμος αύριο; Όχι. Αλλά σε δύο χρόνια θα το έχει δει, θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αυτά. Πάρα πολύ μεγάλη σημασία αποδίδω -και παρακαλώ, επειδή και εσείς έχετε δημόσιο λόγο να το λέτε- στις προληπτικές εξετάσεις.

Δημήτρης Τάκης: Αυτό είναι σημαντικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μια τεράστια τομή αυτή η οποία έγινε.

Χριστίνα Κοραή: Η πρόληψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πάντα ξέρετε βλέπαμε την υγεία μέσα από το πρίσμα του νοσοκομείου. Το ερώτημα είναι -τα νοσοκομεία πρέπει να φτιαχτούν, κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό- αλλά τι κάνουμε για να μην φτάσουμε στο νοσοκομείο;

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» μας έχει βοηθήσει να εντοπίσουμε παραπάνω από 20.000 γυναίκες που είχαν πρώιμο καρκίνο του μαστού και δεν το γνώριζαν. Γιατί το κράτος πήγε, τους έστειλε ένα μήνυμα και τους είπε, «πηγαίνετε κάντε δωρεάν μια ψηφιακή μαστογραφία». Ακολουθούν άλλα προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Είναι μία τεράστια τομή αυτή η οποία γίνεται -και αυτή με ευρωπαϊκούς πόρους-, η οποία βάζει την πρόληψη και τη δημόσια υγεία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής της υγείας.

Επαναλαμβάνω, δεν είναι άλλοθι αυτό να μην κάνουμε τις παρεμβάσεις στα νοσοκομεία. Από την άλλη, όμως, δεν γίνεται να βλέπουμε την υγεία μόνο μέσα από το πρίσμα των νοσοκομείων. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα: να προφτάσουμε ασθένειες, άνθρωποι να ζήσουν πολύ περισσότερο, να μειώσουμε και το κόστος για το σύστημα υγείας, εάν επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρόεδρε, θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Δηλαδή, τον αλλάξατε την προηγούμενη φορά, το είχατε πει, «ότι εγώ αυτόν τον νόμο δεν θα τον κρατήσω, θα τον αλλάξω». Τον αλλάξατε.

Τώρα, μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα τον αλλάξετε ή υπάρχουν σκέψεις, να το πω έτσι απλά, να κατεβάσετε το όριο; Γιατί πραγματικά για να υπάρχει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση πρέπει πάλι η οποιαδήποτε, είτε θα είστε εσείς ο Πρωθυπουργός, είτε ο κ. Κασσελάκης, είτε ο κ. Ανδρουλάκης, είτε ο κ. Κουτσούμπας, δύσκολο να πιάσει ένα κόμμα το 39%-40% και το 41% που είχατε πάρει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία σκέψη να αλλάξω το μπόνους και τον τρόπο με τον οποίο δίνεται. Είμαι σαφής σε αυτό.

Χριστίνα Κοραή: Μάλιστα, πολύ σημαντικό.

Δημήτρης Τάκης: Λοιπόν, να πάμε και λίγο στα ευρωπαϊκά, που δυστυχώς όπως γίνεται κάθε φορά σε ευρωεκλογές, δεν τα συζητάμε πολύ.

Γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, κ. Πρόεδρε, για το πώς θα δομηθεί το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Προφανώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι η πρώτη δύναμη, ωστόσο η πρόταση που έκανε η κα Le Pen στην κα Meloni να συγκροτήσουν μια νέα ευρωομάδα φοβίζει πολλούς, γιατί αν αυτό συμβεί θα είναι αυτή η δεύτερη ομάδα.

Και το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή της Ursula von der Leyen στη θέση που έχει και σήμερα. Και αν υπάρξει κάτι τέτοιο, υπάρχει στο μυαλό σας ένα plan B, δηλαδή κάποιος άλλος γι΄ αυτή τη θέση, με δεδομένο ότι και την προτείνατε και την στηρίζετε την κα von der Leyen;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό την επόμενη μέρα να υπάρχει μία πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που να βλέπουν την Ευρώπη όχι σαν ένα πεδίο άσκησης «επαναστατικής γυμναστικής».

Και όσοι μπορούν να προσέλθουν σε αυτή την ευρύτερη συμμαχία, είναι καλοδεχούμενοι και πρέπει να σας πω ότι δεν νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε κατ΄ ανάγκην ταμπέλες και διαχωριστικές γραμμές πριν δούμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής από υποψήφιους, από ευρωβουλευτές και από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, δε νομίζω ότι η κα Meloni έχει τόσα πολλά κοινά με την κα Le Pen, όσα η κα Le Pen μπορεί να φαντάζεται ότι έχει.

Δημήτρης Τάκης: Αυτό αλήθεια είναι.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, γιατί είχε μία μετάλλαξη η κα Meloni τώρα εδώ που τα λέμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, βεβαίως.

Χριστίνα Κοραή: Αλλιώς ξεκίνησε και πήρε τον Draghi δίπλα της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και χαίρομαι να κάθομαι δίπλα της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουμε μια πολύ καλή σχέση που είναι πολύ σημαντική. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν μια πάρα πολύ στενή σχέση, όπως καταλαβαίνετε.

Και δεν θεωρώ την κ. Meloni ως μία πολιτικό, που μπορεί να έχει άλλες καταβολές, με τις οποίες προφανώς δε συμφωνώ καθόλου, αλλά δεν έχω διακρίνει ότι μιλάμε για μία πολιτικό η οποία βλέπει την Ευρώπη μέσα από μία πολύ διαφορετική οπτική γωνία απ’ αυτή που τη βλέπουμε και πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, να μη μιλήσω μόνο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Από εκεί και πέρα, επειδή με ρωτήσατε για την κα Von der Leyen, θέλω να είμαι τελείως σαφής: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι το πρώτο κόμμα, καθώς φαίνεται, στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον ή την επόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η επιλογή μας είναι η κα Von der Leyen. Δεν υπάρχει plan B. Ξεκινάμε και προσερχόμαστε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις από αυτό το αξίωμα, θα έλεγα, για να συζητήσουμε μετά τις υπόλοιπες θέσεις.

Χριστίνα Κοραή: Μάλιστα, άρα αν παίξει ο Draghi, μας λέτε ότι μπορεί να παίξει για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω αυτό και δεν θέλω να μπω στην ονοματολογία. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει Πρόεδρο της επόμενης Κομισιόν και αυτή η Πρόεδρος θα είναι η κα von der Leyen. Αυτό είναι ειλημμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Χριστίνα Κοραή: Να δούμε και αν εσείς έχετε κάποια ειλημμένη απόφαση σε ό,τι αφορά τον Έλληνα Επίτροπο. Πρώτον, έχετε αποφασίσει σε αυτή την Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια τι χαρτοφυλάκιο θα ζητήσετε; Και μετά, για να σας ρωτήσω και το πρόσωπο. Να το ακούσω πρώτα το χαρτοφυλάκιο, αν το έχετε αποφασίσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε το χαρτοφυλάκιο δεν καθορίζεται από τη χώρα, καθορίζεται από…

Χριστίνα Κοραή: Ναι, αλλά κάνουμε προτάσεις. Κάνουμε και εμείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ε, τώρα αφήστε αυτά να τα συζητήσουμε μετά τις ευρωεκλογές. Σίγουρα η χώρα θα έχει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο.

Χριστίνα Κοραή: Μάλιστα. Σχοινάς ή Σκυλακάκης ή Κεραμέως ή Τζιτζικώστας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω να σας πω τίποτα γι’ αυτό, διότι, όπως καταλαβαίνετε, το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και τις δεξιότητες του προσώπου που θα το αναλάβει. Πρώτα συζητάμε χαρτοφυλάκιο και μετά συζητάμε πρόσωπο.

Δημήτρης Τάκης: Μάλιστα.

Χριστίνα Κοραή: Πολύ ωραία, ήσασταν πάρα πολύ σαφής.

Δημήτρης Τάκης: Τώρα, πάμε λίγο στην προεκλογική εκστρατεία, κ. Πρόεδρε. Ότι ιδρώνετε τη φανέλα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Έχετε οργώσει για ακόμα μια φορά την Ελλάδα. Πολλοί λένε ότι αν η Νέα Δημοκρατία πάρει το 33% που βάλατε ως πήχη, αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό θα πιστωθεί στον δικό σας αγώνα. Και λένε πολλοί, δεν ξέρω αν εσείς το έχετε δει, την ίδια ώρα, ότι και εντός Νέας Δημοκρατίας δεν την ιδρώνουν όλοι ακριβώς το ίδιο τη φανέλα. Μην σας πω ότι ορισμένοι την έχουν και άθικτη.

Χριστίνα Κοραή: Ατσαλάκωτη.

Δημήτρης Τάκης: Θέλω να μου πείτε, λοιπόν, αν θα αξιολογηθεί η στάση του καθενός την επόμενη μέρα, όχι μόνο στον ανασχηματισμό, γιατί πολλοί λένε «δεν ιδρώνουν τη φανέλα επειδή δεν μας έχει αξιοποιήσει ο Μητσοτάκης». Αν θα αξιολογηθεί η στάση τους και στον ανασχηματισμό αλλά και στην ευρύτερη αντιμετώπιση και αξιοποίηση που θα έχουν εντός της Νέας Δημοκρατίας και εντός της κυβέρνησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε εκλογή είναι μια συλλογική προσπάθεια. Προφανώς, ηγείται ο Πρόεδρος του κόμματος αλλά έχω την τύχη να είμαι Πρόεδρος ενός μεγάλου οργανωμένου κόμματος με πολλά στελέχη και με μια καλή οργανωτική υποδομή.

Ξέρουμε να κάνουμε εκλογές, το έχουμε αποδείξει εξάλλου αυτό. Και πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συστράτευση όλων των στελεχών. Και των κορυφαίων Υπουργών, που αφιέρωσαν τις ημέρες που τους ζήτησα στον προεκλογικό αγώνα, γιατί ακριβώς θέλω να τονίσουμε αυτή την ευρωπαϊκή…

Χριστίνα Κοραή: Καλά, τι τους έχετε κάνει; Τόσο που τρέχουν δηλαδή, πραγματικά δεν τους προλαβαίνουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα, προσέξτε, όλοι τρέχουν το ίδιο. Τώρα αν κάποιοι ιδρώνουν παραπάνω ή όχι, αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας αντιμετωπίζει, προσαρμόζει το σώμα του στο τρέξιμο.

Δημήτρης Τάκης: Το θέμα είναι αν υπάρχουν κάποιοι που δεν την ιδρώνουν καθόλου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ε, αυτό, εσείς κάνετε το ρεπορτάζ, εγώ δεν έχω καμία τέτοια εικόνα.

Χριστίνα Κοραή: Λοιπόν, επειδή εμείς πραγματικά κάνουμε το ρεπορτάζ, έχουμε να σας ρωτήσουμε αν θα κάνετε ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές και αν αυτή η σκέψη σας μπορεί να επηρεαστεί από το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Δηλαδή, τι λένε τώρα, κ. Πρόεδρε; «Αν πάρει κανένα 31%, θα κάνει ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης. Αν πάρει 33%, θα το κάνει με μεγαλύτερη άνεση, αργότερα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για μένα, η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια. Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν οι συχνοί ανασχηματισμοί. Ξέρετε, επίσης, όμως, ότι όταν εντοπίζω αδυναμίες, δεν διστάζω και να τις διορθώσω.

Άρα, θα σας έλεγα ότι η απόδοση της κυβέρνησης δεν είναι τόσο συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Έχω πει, όμως, με σαφήνεια, ότι όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή την οποία λάβουμε, με τόσο μεγαλύτερη ορμή, προφανές είναι αυτό, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τόσο πιο ισχυρό μήνυμα θα στείλουμε -και θα επιμείνω σε αυτό, κα Κοραή, κ. Τάκη- ότι δεν θα γυρίσει ποτέ η Ελλάδα πίσω στις εποχές των «λεφτόδεντρων» και των ανέξοδων υποσχέσεων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Γιατί το λέω αυτό; Εάν είχα απέναντι μου κόμματα τα οποία ήταν διατεθειμένα πραγματικά να συζητήσουμε για την Ευρώπη, να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, ποιοτικό, δεν θα επέμενα τόσο πολύ σε αυτό.

Αλλά έχουμε απέναντι μας, δυστυχώς, μια αντιπολίτευση, και ειδικά μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της. Μπορεί να έχει ένα πιο σύγχρονο περιτύλιγμα, αλλά λέει ακριβώς τα ίδια τα οποία έλεγε τόσα χρόνια. Και θα έλεγα ότι στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή τέμνονται οι χειρότερες εποχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Διότι έρχονται και λένε, «ναι, θα δώσουμε πολλά λεφτά και θα τα βρούμε, γιατί υπάρχουν αυτά τα λεφτά κάπου και απλά πρέπει να τα φορολογήσουμε για να τα πάρουμε». Τα έχουμε ακούσει αυτά ξανά και χρεοκοπήσαμε.

Λοιπόν, δεν θα ξαναγυρίσει η χώρα εκεί. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, να σταλεί αυτό το μήνυμα ότι αυτά τα αφήσαμε για τα καλά πίσω μας. Διότι η χώρα έχει κάνει μεν μεγάλη πρόοδο, αλλά κανείς δεν μας λέει ότι με άφρονες πολιτικές δεν θα μπορούσαμε να ξανακυλίσουμε πίσω.

Δημήτρης Τάκης: Μια και είπε η Χριστίνα πριν για τα ποσοστά, κ. Πρόεδρε, υπάρχει μια λογική, που είναι κυρίως στους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία λέει, «εντάξει, η Νέα Δημοκρατία έχει δυνατό ποσοστό, 30, 32, 33. Ενδεχομένως να μην χρειάζεται να πάω να ψηφίσω». Και αυτό να οδηγήσει κάποιους, όχι στην συνειδητή αποχή αλλά στην αποχή της βεβαιότητας, ότι το κόμμα πάει καλά. Σε όλους αυτούς τι απαντάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πάνε να ψηφίσουν. Γιατί η κάλπη είναι άδεια. Ξέρετε, εγώ θέλω να θυμίσω κάτι: για θυμηθείτε λίγο -για να δείτε μερικές φορές η κάλπη μπορεί να παίξει παράξενα παιχνίδια-, θυμηθείτε λίγο τις εκλογές του Ιουνίου, τις εκλογές του 41%, εντάξει. Και θυμηθείτε, τελικά, ότι επειδή μπήκαν τόσα κόμματα στη Βουλή, ανέβηκε πάρα πολύ ο πήχης της αυτοδυναμίας. Και εκεί που όλοι θεωρούσαν δεδομένο το αποτέλεσμα, έπρεπε πραγματικά να ιδρώσουμε την φανέλα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου για να φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό.

Οπότε μην φτάσουμε στο σημείο μετά να λέμε, «ουπς, το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε» -για τους Νεοδημοκράτες μιλώ τώρα, σε αυτούς απευθύνομαι- γιατί, εν πάση περιπτώσει, «αποφασίσαμε να φύγουμε ένα Σαββατοκύριακο να πάμε σε κάποιο νησί». Όχι. Παράκληση στους φίλους μας, αυτούς που ξέρουν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, αλλά λένε, «μπορεί να μην αξίζει τον κόπο», να πάνε παρακαλώ πολύ να ψηφίσουν.

Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία την επόμενη μέρα το ποσοστό να είναι ισχυρό και η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ισχυρή στις Βρυξέλλες. Θα δώσει και σε εμένα και στους ευρωβουλευτές μας ένα ισχυρό ποσοστό, ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Θα είμαστε ακόμα πιο επιδραστικοί στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο την επόμενη μέρα.

Χριστίνα Κοραή: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεύτερη θητεία; Γιατί δύο τοποθετήσεις που έχετε κάνει, εγώ αυτό κατάλαβα. Σωστά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω εκφραστεί πολύ θετικά για το έργο της κυρίας Προέδρου της Δημοκρατίας. Το επαναλαμβάνω, λοιπόν, και τρίτη φορά σε εσάς.

Χριστίνα Κοραή: Άρα;

Δημήτρης Τάκης: Άρα, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αλλά, μπαίνω στον πειρασμό, κ. Πρόεδρε, επειδή υπάρχουν κάποια έντυπα που σώνει και καλά ήθελαν να σας στείλουν στην Ευρώπη, δεν τα κατάφεραν. Και τώρα λένε ότι «ο Μητσοτάκης, μπορεί να τον ενδιαφέρει και η Προεδρία της Δημοκρατίας», για να αποστρατευτείτε από την ενεργό πολιτική. Τι λέτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμπάσχω με το ενδιαφέρον κάποιων καλών φίλων να απαλλαγούν από εμένα μέσα από μια κλωτσιά προς τα έξω ή προς τα πάνω. Είμαι εκλεγμένος Πρωθυπουργός για μια τετραετία. Είναι η μεγαλύτερη τιμή να υπηρετώ τους Έλληνες πολίτες μέσα από αυτό το αξίωμα. Δεν πάω πουθενά, σας το είχα πει ήδη από το Σεπτέμβριο. Είναι προφανώς τιμητικό…

Χριστίνα Κοραή: Υπάρχει και τραγούδι ξέρετε, «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και δυστυχώς χάσαμε και τον τραγουδιστή που το έλεγε.

Δημήτρης Τάκης: Τον Βασίλη Καρρά, λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Βασίλη Καρρά, ναι. Αλλά να πω και κάτι ακόμα, γιατί το ζήτημα αυτό για μένα είναι ένα ζήτημα αρχής. Είναι τιμητικό να ακούγεται το όνομα ενός Έλληνα για μία κορυφαία ευρωπαϊκή θέση, δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι και μία ένδειξη ότι η φωνή της Ελλάδας μετράει στην Ευρώπη. Πάντως εγώ, είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες.

Χριστίνα Κοραή: Ο κ. Κασσελάκης λέει ότι θα κερδίσει στις εκλογές και μάλιστα θέλει και δύο τετραετίες για να φτιάξει όλα αυτά που οραματίζεται για την Ελλάδα. Ένα σχόλιό σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπράβο του, όλοι καλό είναι να είμαστε φιλόδοξοι. Φαντάζομαι, ότι ο καθένας που πολιτεύεται θέλει να κερδίσει στις εκλογές. Απλά θέλω να κάνω ένα σχόλιο, το οποίο αφορά την χρήση της λέξης «αλαζονεία» στον πολιτικό διάλογο. Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες. Όταν κάποιοι το επικρίνουν, τους πολίτες επικρίνουν, όχι εμένα. Δεν το υφάρπαξα από κάποιον, έτσι δεν είναι;

Χριστίνα Κοραή: Ε, βέβαια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δηλαδή, οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν. Άρα, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί.

Δημήτρης Τάκης: Και ιδίως όταν το λένε και κόμματα, κ. Πρόεδρε, που έχουν πάρει και 45% και 48%.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Και όταν κάποιοι προεξοφλούν ότι θα γίνουν Πρωθυπουργοί, ότι από τώρα έχουν κανονίσει το Υπουργικό τους Συμβούλιο, κάποιοι θα συμμετέχουν, κάποιοι δεν θα συμμετέχουν, και αυτοί οι ίδιοι κατηγορούν κάποιους άλλους για αλαζονεία, τώρα ας βγάλουν οι ακροατές μας τα συμπεράσματά τους, δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο σε αυτό.

Δημήτρης Τάκης: Μια και λέτε γι΄ αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης σας κατηγόρησε προχθές ότι έχετε επιλέξει αντίπαλο και ότι αυτός είναι ο κ. Κασσελάκης,επειδή είναι εύκολος αντίπαλος και δεν επιλέξατε τον ίδιο που θεωρεί τον εαυτό του δύσκολο αντίπαλο και τον κυρίαρχο, τον βασικό αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, απέναντι σε σας. Τι λέτε;

Χριστίνα Κοραή: Μήπως φοβάστε τον Ανδρουλάκη; Έχω εγώ αυτή την απορία, πάντως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθορίστηκαν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτός αν συμβεί κάτι δραματικό στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα καινούργιο Αρχηγό τώρα, ο οποίος δεν έχει ακόμα εκλεγεί πουθενά, αλλά δοκιμάζεται και θα κριθεί κι αυτός για πρώτη φορά στην κάλπη των ευρωεκλογών. Δεν επιλέγω εγώ αντίπαλο, ούτε εκφράζω κάποια προτίμηση για το ποιος είναι ο αντίπαλός μου.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Αυτό είναι μάλλον ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης. Αλλά στους δικούς του ψηφοφόρους, όχι σε μένα πάλι. Εμένα αυτό το οποίο με νοιάζει είναι να φροντίσω τα του οίκου μου.

Επίσης, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει και θα επιχειρώ να το κάνω μέχρι τις ευρωεκλογές, είναι να εξηγώ γιατί οι εκλογές αυτές έχουν μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση. Γιατί αυτά που θα γίνουν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι σημαντικά, γιατί έχει σημασία αν θα έχουμε ένα καινούριο Ταμείο Ανάκαμψης, αν θα έχουμε ένα καινούργιο αμυντικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί ενδεχομένως πολύ φιλόδοξα έργα, όπως μια κοινή αντιπυραυλική ομπρέλα για όλη την Ευρώπη, τι θα γίνει με τους αγρότες μας, πώς θα κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση.

Αυτά θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και έχει σημασία η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ισχυρή. Είμαι ο μόνος που μιλάει για την Ευρώπη, νομίζω το έχετε αντιληφθεί αυτό…

Χριστίνα Κοραή: Σε αυτό έχετε δίκιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θα εξακολουθώ να μιλώ για την Ευρώπη, έως ότου λήξει η προεκλογική περίοδος, σε οκτώ μέρες από τώρα.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρόεδρε, κλείνουμε με δύο ερωτήσεις, μία θα σας κάνω εγώ και μία ο Δημήτρης, που είναι έτσι πιο προσωπικού χαρακτήρα.

Δημήτρης Τάκης: Πιο χαλαρές να το πούμε.

Χριστίνα Κοραή: Εγώ κιόλας δηλώνω ότι την έχω κλέψει από τον youtuber, τον Fipster, που την έκανε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του έδωσε τρία ονόματα: το δικό σας, του κ. Ανδρουλάκη και του Κουτσούμπα. Εγώ σβήνω το Μητσοτάκης εδώ και γράφω του Κασσελάκη. Έχετε, λοιπόν, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα. Και, με ποιον θα θέλατε να αποκλειστείτε σε έρημο νησί, με ποιον να παίξετε ποδόσφαιρο και με ποιον να πάτε στα μπουζούκια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, θα ήθελα να παίξω μπάσκετ με τον κ. Ανδρουλάκη, γιατί παίζει…

Χριστίνα Κοραή: Ναι, αλλά έχει ένα ψιλοατυχηματάκι, το ξέρετε, το είχε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι, νομίζω ότι είναι εντάξει. Οπότε θα ήθελα να παίξω μπάσκετ με τον κ. Ανδρουλάκη γιατί έχουμε ένα κοινό αθλητικό ενδιαφέρον, γιατί δεν ξέρω τι σπορ κάνει ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Κουτσούμπας.

Ως προς το έρημο νησί, νομίζω ότι πάλι θα επέλεγα τον κ. Κουτσούμπα διότι θα ήθελα να συζητήσω σε βάθος τι είναι αυτό το οποίο κάνει κάποιον άνθρωπο σήμερα να είναι κομμουνιστής. Έχω μια δυσκολία να το καταλάβω αυτό. Αλλά θα ήθελα πραγματικά…

Χριστίνα Κοραή: Α, δεν το πάτε καλά εδώ τώρα. Αυτό τώρα δεν ήταν…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι, δεν είναι. Θα ήθελα πραγματικά να το καταλάβω αυτό. Και διά της εις άτοπον απαγωγής, θα πήγαινα με τον κ. Κασσελάκη στα μπουζούκια, όχι για να διαπιστώσουμε ποιος είναι πιο λαϊκός, αλλά επειδή αυτή την επιλογή μου αφήσατε, εν πάση περιπτώσει, αυτός έμεινε.

Χριστίνα Κοραή: Στη σουίτα ή κάτω στην αίθουσα; Στάσου, αυτό είναι κρίσιμο ερώτημα.

Δημήτρης Τάκης: Όχι, να πούμε ότι και ο κ. Κασσελάκης εσάς επέλεξε για τα μπουζούκια, άρα είναι κοινή η επιλογή για τα μπουζούκια.

Χριστίνα Κοραή: Στη σουίτα ή στην αίθουσα κάτω;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν πάω συχνά, παρότι μου αρέσει πολύ η ελληνική μουσική, δεν πάω συχνά σε κέντρα. Για να σας πω την αλήθεια αγνοούσα ότι υπάρχουν σουίτες.

Δημήτρης Τάκης: Στα μπουζούκια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, όταν πήγαινα σε άλλες εποχές στα μπουζούκια πιο συχνά, σουίτες δεν υπήρχαν, δεν ξέρω, οπότε αγνοούσα ότι υπάρχουν.

Χριστίνα Κοραή: Λοιπόν, και το τελευταίο και κλείσαμε.

Δημήτρης Τάκης: Ωραία. Και το τελευταίο ερώτημά μας, με αφορμή το πλάνο που είδαμε πριν από λίγες μέρες να σας επισκέπτεται ο κ. Λουλούδης στο Μαξίμου και να σας δίνει τα παπούτσια της Νέας Δημοκρατίας που, όπως είπατε, τα ζηλέψατε πολύ και πια υπάρχουν και αυτά. Θέλουμε να μας πείτε σε ποιον θα τα δίνατε ή σε ποια να τα φορέσει, αλλά εκτός Νέας Δημοκρατίας όχι εντός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, καταρχάς να πω ότι είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία και σκεφτόμαστε μήπως επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τρία ζευγάρια, μήπως κάνουμε κάποια συμπαραγωγή και τα δώσουμε σε κάποια μέλη του κόμματος, γιατί είδα πολύ μεγάλη, ειδικά από την πιτσιρικαρία όλοι με ρωτάνε «πότε θα τα φορέσω».

Δημήτρης Τάκης: Και πολλοί Υπουργοί μαθαίνω ότι θέλουν να τα βρουν και δεν τα βρίσκουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, κοιτάξτε, τώρα, μιας και με αναγκάζετε, θα πω ότι θα ήθελα να τα προσφέρω και να τα φορέσει η κα Κοραή.

Χριστίνα Κοραή: 36 νούμερο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πάντα ντυμένη στην τρίχα και νομίζω ότι θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ένα τέτοιο δώρο.

Χριστίνα Κοραή: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Τιμή μας που ήσασταν σήμερα στα Παραπολιτικά και μαζί μας, εδώ στο «Μπρα ντε φερ». Καλή επιτυχία, λοιπόν…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινήσαμε στα διυλιστήρια της Ελευσίνας και τώρα αισίως έχουμε περάσει τον Ισθμό της Κορίνθου και κατευθυνόμαστε προς Αίγιο.

Χριστίνα Κοραή: Είδατε τι ωραία παρέα που κάνουμε;

Δημήτρης Τάκης: Και θέλουμε, κ. Πρόεδρε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε για την ωραία συζήτηση.

Δημήτρης Τάκης: Να δεσμευθείτε ότι αν σας φέρουμε και αυτή τη φορά γούρι, την επόμενη θα έρθετε στο στούντιο μετά τις ευρωεκλογές.

Χριστίνα Κοραή: Καλημέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την άλλη φορά θα έρθω στο στούντιο. Δεσμεύομαι γι’ αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ.

Χριστίνα Κοραή: Σας ευχαριστούμε, κ. Πρόεδρε.

Δημήτρης Τάκης: Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα.

Comments are closed.