Γεροβασίλη: Μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δεχόμαστε από όσους χρεοκόπησαν τη χώρα

 

Σημεία συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη στην ΕΡΤ NEWS στην εκπομπή «Prime» με τη Βάλια Πετούρη

Για την οικονομία, την ακρίβεια, το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο

Σήμερα την οικονομική πραγματικότητα την γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι πολίτες οι οποίοι βιώνουν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, δηλαδή τη μείωση των εισοδημάτων τους. Η Ελλάδα είναι η 2η χειρότερη χώρα μετά τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη των πολιτών της. Ναι, βεβαίως, υπήρξε πόλεμος, υπήρξε παγκόσμια κρίση, πώς γίνεται όμως εμείς να κατέχουμε τα πρωτεία σε όλους τους αρνητικούς δείκτες; Αυτό σημαίνει ότι κάτι έκαναν οι άλλες κυβερνήσεις και κάτι δεν έκανε η ελληνική κυβέρνηση.

Ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα ήταν πάγιο ζητούμενο η μείωση της απόκλισης των μισθών με την Ευρώπη. Ουδείς όμως αμφισβητεί επίσης ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν τη χώρα και κόπηκαν οριζόντια μισθοί και συντάξεις, 13ος- 14ος μισθός, απολύθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι και άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους για να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, εφάρμοσε μεν το 3ο μνημόνιο, όμως τελικά έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία και αυτοδύναμη στις αγορές, σε ρυθμούς ανάπτυξης, όπως είχαμε υποσχεθεί. Είμαστε η μοναδική κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, που με δεμένα τα χέρια και εν μέσω αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, αυστηρών ελέγχων στις παροχές όντας υπό επιτροπεία, κατορθώσαμε να αφήσουμε τη χώρα με γεμάτα ταμεία. Εξ ου και η κυβέρνηση ΝΔ έβγαλε πέρα τη μεγάλη κρίση της πανδημίας, έχοντας λάβει παράλληλα από την Ευρώπη και τα 54 δισ. Το ερώτημα όμως είναι, ασκήθηκαν οι σωστές πολιτικές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι όχι, για τούτο και δεν άφησε αποτύπωμα στην κοινωνία.

Σχετικά με τις προτάσεις μας, δεν θα απαριθμήσω νούμερα, θα επισημάνω μόνο ότι η ΝΔ διαψεύστηκε εκ νέου καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας επιβεβαίωσε. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται τις προτάσεις μας χωρίς να δίνει πειστικές απαντήσεις. Και αυτό γιατί διαφέρουμε ιδεολογικά. Έχουμε υπερέσοδα από τους έμμεσους κυρίως φόρους. Προτείνουμε, όχι μόνο εμείς και τα άλλα κόμματα, να μειώσει την έμμεση φορολογία η οποία κυρίως πλήττει άμεσα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Η κυβέρνηση αρνείται επικαλούμενη τη μείωση άμεσων φόρων (μείωση φορολογικών συντελεστών). Ωστόσο τα 4 δισ. υπερέσοδα σε 2 χρόνια γιατί δεν επιστρέφονται στην κοινωνία;

Το να ασκούνται πολιτικές, σε μία αστική δημοκρατία, υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων, που γίνονται λιγότεροι και πλουσιότεροι, δεν είναι μία μαρξιστική άποψη, (όπως θέλει να την ονομάζει ο συνομιλητής μου και βουλευτής της ΝΔ) είναι μία άποψη η οποία είναι προοδευτική και αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του συντηρητικού και του προοδευτικού τόξου.

Για τα πολιτικά συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την ευρωκάλπη, αν είναι crash test για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κάθε κάλπη προσφέρει πολιτικά συμπεράσματα. Και από το ποσοστό της αποχής θα προκύψουν πολιτικά συμπεράσματα. Εμείς θέλουμε ένα ποσοστό το οποίο θα δείχνει ότι επανεκκινούμε σε μια άλλη πιο δυναμική κατάσταση με στόχο τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το 33% που θέτει η ΝΔ ως στόχο είναι μια υπεραπλούστευση, το να συγκρίνει κάποιος το ποσοστό πριν από 5 χρόνια με το σήμερα. Δεν έχει λογική και θα σας πω το γιατί. Ήταν σε εποχή που μειωνόταν η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ανερχόμενη η ΝΔ. Τώρα είναι 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και 41% πήρε πέρυσι. Τότε, σας θυμίζω ερχόταν από πολύ χαμηλότερα ποσοστά και πήρε 33%, αναπτυσσόταν η δυναμική της. Επομένως δεν έχει νόημα πραγματικό αυτό. Ίσως αυτός ο πήχης σχετίζεται με την επίγνωση του κ. Μητσοτάκη ότι κλονίζεται.

Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει ακριβές νούμερο ως στόχος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πιστεύω ότι, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είμαστε σε μία δυναμική πορεία ανόδου και ότι αυτό μπορεί να έχει και ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να θεωρηθεί και έκπληξη. Επειδή όμως τα ποσοστά κρίνονται από τον αριθμό ψηφισάντων, θα έχει πολύ μεγάλη σημασία και τα πολιτικά συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι πιο ακριβή, εάν συγκρίνουμε αριθμό ψηφισάντων σε κάθε κόμμα. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου και απ’ αυτό θα εξάγουμε πιο ισχυρά συμπεράσματα.

Για τις νέες αντιλήψεις που κομίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τη δήλωσή του περί αναγκαιότητας εκσυγχρονισμού των οργάνων

Τα κόμματα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής θα πρέπει και τα ίδια να εκσυγχρονίζονται όπως και κάποιοι μηχανισμοί τους. Για παράδειγμα εμείς ήδη ξεκινήσαμε, μερικά χρόνια πριν, τον isyriza, το ψηφιακό κόμμα. Το οποίο ήδη βλέπουμε ότι λειτουργεί με θετικό τρόπο. Είδαμε και τις προκριματικές για τις ευρωεκλογές και την ανάπτυξη πιο άμεσης επικοινωνίας με ένα ψηφιακό τρόπο με τα μέλη και φίλους του κόμματος.

Comments are closed.