Πρωθυπουργός Βόρειας Μακεδονίας: Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω

Νέα πρόκληση μετά την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα

Μετά τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, τη σκυτάλη των προκλήσεων παίρνει ο πρόεδρος του VMRO και πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μιτσκόσκι. Σε δηλώσεις του ο τελευταίος υποστήριξε πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της χώρας να αποκαλείται όπως επιθυμεί, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα στην ορκωμοσία της, τόνισε ότι ήταν αξιοπρεπής.

Μάλιστα, δεν «βλέπει» κάποια παραβίαση στη Συμφωνία των Πρεσπών, “Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα. Όμως προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να χρησιμοποιούνται οι όροι προσδιορισμού της χώρας, καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας”.

Και επανέλαβε πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία», «Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού Συντάγματος και των νόμων. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα».

Τέλος ο Μιτσκόσκι ισχυρίστηκε πως ο ίδιος επιθυμεί «σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα», ενώ ανέφερε πως «αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Comments are closed.