Σκυλακάκης στο CESEC: Οι συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας φέρνουν πλούτο

 

Σε τέσσερις, σημαντικές, περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας επικεντρώθηκε η Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC, του φόρουμ δηλαδή για την ενεργειακή συνδεσιμότητα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου 2024, στην Αθήνα.

Εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων, που δημιουργούν αβεβαιότητα, μία εκ των βασικότερων αρχών για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της ενέργειας, αφορά στο γεγονός ότι «οι συνεργασίες φέρνουν πλούτο, ενώ η απομόνωση καταστρέφει τον πλούτο», επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC.

Ειδικότερα για τις τέσσερις συνεργασίες, καταρχάς, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε (18/1) νέο Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Βούλγαρο ομόλογό του, που αντικατοπτρίζει τους κοινούς στόχους και τις προτεραιότητες του CESEC, με έμφαση την προώθηση νέων υποδομών διασύνδεσης.

Με τους Βούλγαρους και Ρουμάνους ομόλογούς του υπέγραψε (19/1) Δήλωση Πρόθεσης Συνεργασίας για μελλοντικά Διασυνοριακά έργα ΑΠΕ, που θα καλύπτουν τους τομείς της υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας, την ηλεκτρική διασύνδεση και το πράσινο υδρογόνο.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν (19/1) τα εγκαίνια της νέας διασύνδεση ισχύος 1,7GW (Γραμμή Ν. Σάντα – Maritsa) μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μία πρωτοβουλία που θα έχει ουσιαστική συμβολή στην αξιοπιστία του δικτύου σε ολόκληρη την περιοχή.

Χώρες του CESEC, από την πλευρά τους, υπέγραψαν (19/1) διευρυμένο Μνημόνιο Συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της υποδομής του Κάθετου Διαδρόμου, που συνδέει την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας με τις Κεντρικές Ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Μολδαβία, Ουκρανία και Σλοβακία.

«Ήταν, δύο πολύ εποικοδομητικές ημέρες» δήλωσε μετά το πέρας του CESEC ο κ. Σκυλακάκης. Αναφέροντας πως οι περιφερειακές συνεργασίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα της ευρύτερης περιοχής, τόνισε τη σημασία που έχουν για τις οικονομίες των χωρών του CESEC (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία). «Η Ελλάδα, όντας στο νοτιότερο άκρο της περιοχής, βλέπει το ζήτημα αυτό όχι ως μία πρόκληση, αλλά και ως μία σπουδαία ευκαιρία» πρόσθεσε.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα μεγάλο, εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, επεκτείνοντας τις διασυνδέσεις με τους γείτονές μας», για να προσθέσει: «Είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε συνεργασίες. Αναμένουμε δράσεις και επενδύσεις».

Επιπρόσθετα, επισήμανε πως το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, με τον ΔΕΣΦΑ να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς φυσικού αερίου, ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (IGNM), το FSRU Αλεξανδρούπολης, κ.λπ. μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση του γεωπολιτικού στόχου: μη ρωσικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ουκρανία μέσω της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στη μεγάλη αξία που έχει η παραγωγή πράσινης ενέργειας σε όλες τις μορφές της, για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση.

Στο πλαίσιο του CESEC, o κ. Σκυλακάκης απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αναφορικά με τη δεύτερη γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης 400 kV Ελλάδας – Βουλγαρίας, που τέθηκε σε λειτουργία το περασμένο καλοκαίρι και αποτελεί έργο νευραλγικής σημασίας για την περιοχή των Βαλκανίων.

Τέλος, συμμετείχε στην εκδήλωση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), με θέμα το Μνημόνιο Συνεργασίας, που θεμελιώνει την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα μέχρι και την Ουκρανία και αντιστρόφως. Μία εξέλιξη, που αυξάνει τις εναλλακτικές της χώρας μας σε σχέση με τις πηγές προμήθειας ενέργειας. Σημειώνεται πως αυτό το MoU υπεγράφη από τους διαχειριστές υποδομών φυσικού αερίου της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, που συμμετέχουν, πλέον, στην πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου.

Comments are closed.