Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» μετά το deal της Credit Suisse και UBS

«Βουτιά» για τις δύο μετοχές

Στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η «ετυμηγορία» για την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από την έτερη κορυφαία τράπεζα της χώρας UBS.

Οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με πτώση, μετά και τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω ευρύτερης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 1% με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών και να σημειώνουν βουτιά 3,85%.

Στο υπόλοιπ ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί 0,49% στις 14.693 μονάδες. Στη Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 χάνει 0,66% στις 6.879 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 χάνει πάνω από 1% στις 7.258 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE του Μιλάνου υποχωρεί κατά 1,70% στις 25.077 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την έναρξη των συναλλαγών, οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν πτώση 63%, ενώ η UBS σημείωσε πτώση 12%.

«Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS – μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση», ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank, σε σημείωμά της που επικαλείται το Reuters.

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας

Νωρίτερα, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν στον απόηχο του τραπεζικού deal στην Ελβετία.

Ο δείκτης Hang Seng είχε της μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή, υποχωρώντας 2,74%. Ο δείκτης Hang Seng Tech ήταν 2,66% χαμηλότερα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,48% για να κλείσει την ημέρα στις 3.234,91 μονάδες, ενώ ο Shenzhen ήταν 0,27% υψηλότερα για να κλείσει στις 11.247,13 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,42% στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% και έκλεισε στις 1.929,3 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,69% και τερμάτισε στις 2.379,2 μονάδες, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην τάση, κλείνοντας 0,6% υψηλότερα στις 802,2 μονάδες.

Σε μια προσπάθεια να… ηρεμήσουν τα πνεύματα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσαν ότι οι εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά. «Τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», επισήμαναν οι ρυθμιστικές αρχές, προσθέτοντας ότι το συνολικό ενεργητικό του υποκαταστήματος του Χονγκ Κονγκ ανήλθε σε περίπου 100 δισεκατομμύρια HK$ (12,74 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 0,5% του τραπεζικού τομέα.

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse αντί 3 δισ. ελβετικών φράγκων μια ιστορική συμφωνία που αναμένεται πλέον να περάσει από την μέγγενη των αγορών. «Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση» ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

Πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισ. ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Τα εσωτερικά σημειώματα προς τους εργαζόμενους

Μετά την είδηση ότι η Credit Suisse Group AG θα πωληθεί στην UBS Group AG έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η τράπεζα εξέδωσε δύο εσωτερικά σημειώματα προς το προσωπικό που αποκαλύπτει το Bloomberg – ένα ερωτηματολόγιο που αφορά θέματα όπως η ασφάλεια των θέσεων εργασίας, οι αμοιβές, τα μπόνους και οι συντάξεις – και ένα σημείωμα προς το προσωπικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο Axel Lehmann και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ulrich Körner.
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.