Άμεση λήψη μέτρων στην ΕΕ για την έξαρση της covid19 στην Κίνα
…επιδιώκει η σουηδική προεδρία
Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.
Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.
Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.
Το Πεκίνο χαρακτηρίζει «παράλογα» τα περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες
Οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στους προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες λόγω της covid είναι παράλογες και δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, όπως είπε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως είπε ο Μάο Νινγκ, “είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές” και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.
Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα– οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.
Το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19 , το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.
Γιατί η έξαρση της νόσου στην Κίνα προκαλει ανησυχία;
Όχι πολύ αξιόπιστα στοιχεία, τμηματικές εκτιμήσεις και ανησυχία για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών: η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση της covid-19 μετά την άρση των αυστηρών υγειονομικών περιορισμών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε πολλές χώρες.
Όχι πολύ αξιόπιστα στοιχεία
Το Πεκίνο το έχει παραδεχθεί: μετά την κατάργηση στις αρχές Δεκεμβρίου των διαγνωστικών τεστ για την covid, τα οποία μέχρι τότε γίνονταν σε μεγάλη κλίμακα, είναι πλέον «αδύνατο» να καταγραφεί με ακρίβεια ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας έπαψε να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους από covid. Έκτοτε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έχει αναλάβει να το πράττει, αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώνει τα στοιχεία μία φορά τον μήνα.
Οι αρχές πρόσφατα τροποποίησαν τα κριτήρια για τους θανάτους που οφείλονται σε covid. Έτσι από τις 7 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο 15 θάνατοι από τη νόσο, σε σύνολο 1,4 δισεκ. κατοίκων.
Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό ασθενών από covid και νεκρών.
Οι κινεζικές αρχές παραδέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι συγκεντρώνουν «πολύ λιγότερα» στοιχεία σε σχέση με την περίοδο που διεξάγονταν διαγνωστικά τεστ σε μεγάλη κλίμακα.
Για να «καλύψουν τα κενά» των στατιστικών στοιχείων, οι αρχές βασίζονται σε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, στον αριθμό των επισκέψεων σε νοσοκομεία, στη ζήτηση για αντιπυρετικά φάρμακα και στις κλήσεις προς τη γραμμή άμεσης επέμβασης, όπως δήλωσε ο Γιν Ουενγού αξιωματούχος υπεύθυνος για τον έλεγχο των ασθενειών.
Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς, επικαλούνται την έλλειψη διαφάνειας στα κινεζικά δεδομένα για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να ζητούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.
Τμηματικές εκτιμήσεις
Κάποιες τοπικές αρχές ξεκίνησαν να δημοσιοποιούν στοιχεία, όπως για παράδειγμα στην επαρχία Ζεζιάνγκ, που συνορεύει με τη Σανγκάη, όπου εκτίμησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι κάθε ημέρα υπάρχουν ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα covid.
Στην πόλη Τσινγκντάο οι αρχές έκαναν λόγο για 500.000 νέες ημερήσιες μολύνσεις και στην Ντονγκουάν για 300.000.
Στην επαρχία Χαϊνάν οι αρχές εκτίμησαν την Παρασκευή σε περισσότερο από 50% το ποσοστό των κατοίκων που έχουν μολυνθεί από covid, ενώ στις πόλεις Τζουζού και Ζουσάν υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον το 30% των κατοίκων έχει προβληθεί από τον νέο κορονοϊό.
Ένας από τους βασικούς επιδημιολόγους της Κίνας, ο Γου Ζουνγιού, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κορύφωση της επιδημίας στο Πεκίνο, την Τσενγκντού και την Τιανζίν έχει περάσει.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Σανγκάη, όπου 10 εκατομμύρια από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης φαίνεται ότι έχουν μολυνθεί, σήμερα με τον επιδημιολόγο Ζανγκ Ουενχόνγκ, μια προσωπικότητα της μάχης κατά της επιδημίας.
Ωστόσο είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο. Αριθμοί που διέρρευσαν από σύσκεψη των υγειονομικών αρχών τον προηγούμενο μήνα αναφέρονταν σε 250 εκατ. μολύνσεις τις 20 πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.
Ανεξάρτητες προβλέψεις είναι πιο απαισιόδοξες. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ προβλέπουν ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο Κινέζοι μπορεί να πεθάνουν από covid φέτος τον χειμώνα.
Η βρετανική εταιρεία ιατρικών αναλύσεων Airfinity, που εκτιμά ότι καθημερινά στην Κίνα καταγράφονται 1,8 εκατ. μολύνσεις και 11.000 θάνατοι από covid, αναμένει 1,7 εκατομμύριο θανάτους ως το τέλος Απριλίου.
Νέα στελέχη;
Πολλές χώρες ανησυχούν και για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, αν και προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κανένα.
Σύμφωνα με τον Σου Ουενμπό, αξιωματούχο του CDC, καταρτίζεται μια νέα εθνική βάση δεδομένων από τη συλλογή δειγμάτων από τα νοσοκομεία.
Οι υποπαραλλαγές του Όμικρον, BA.5.2 και του BF.7, παραμένουν κυρίαρχες στο Πεκίνο, επεσήμανε ο ίδιος, απαντώντας στις ανησυχίες ότι το στέλεχος Δέλτα, που θεωρείται πιο επικίνδυνο, εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Το Όμικρον επικρατεί και στη Σανγκάη.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ