Ποιους «κάρφωσαν» Παντσέρι, Τζόρτζι, Καϊλή
Το μεγάλο πλέον ερώτημα για τις βέλγικες Αρχές μετά τη σύλληψη των εμπλεκομένων στο QatarGate Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι και Εύα Καϊλή είναι εάν υπάρχουν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που χρηματίστηκαν.
Οι βελγικές αρχές αναζητούν τώρα ποιοι ακόμα μπορεί να έχουν πάρει χρήματα ή δώρα προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου… Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica, στο κάδρο των ερευνών είναι τρεις ακόμα ευρωβουλευτές.
Οι ευρωβουλευτές που αναφέρει η ιταλική εφημερίδα είναι ο ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, και οι Βέλγοι Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρίνα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κοτσολίνο είχε ως βοηθό του τον Φραντσέσκο Τζόρτζι ενώ οι άλλοι δύο ήταν αρκετά κοντά στον Παντσέρι. Τα ονόματα και των τριών έχουν ακουστεί εδώ και καιρό για εμπλοκή στο Qatargate, αλλά οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία σχέση. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για τον Κοτσολίνο μίλησαν τόσο ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι όσο και η Εύα Καϊλή από τη φυλακή.
Ο Τζόρτζι είπε ότι «υποθέτει» ότι ο Παντσέρι μπορεί να είχε δώσει χρήματα στον Κοτσολίνο. Η Καϊλή δήλωσε, σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, ότι ο σύντροφός της «ενδεχομένως κρατούσε κάτι και για το αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτσολίνο».
Ο ίδιος ο Παντσέρι προσπάθησε να ξεφορτωθεί τον Κοτσολίνο: «Δεν έχω αποδείξεις, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ, τον Κοτσολίνο. Είναι ο βουλευτής του οποίου βοηθός είναι ο Τζόρτζι. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για έκτακτα ψηφίσματα».
Ο Κοτσολίνο από τη μεριά του δηλώνει αθώος και έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές, προαναγγέλλει αγωγές ενώ επισημαίνει – ορθώς – ότι δεν βρίσκεται υπό έρευνα.
Όσον αφορά τους βέλγους ευρωβουλευτές που βρίσκονταν «κοντά» στον Παντσέρι, Μαρί Αρίνα και Μαρκ Ταραμπέλλα φαίνεται πως επίσης είναι στο κάδρο των ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει έφοδος στο σπίτι του Ταραμπέλα από τις βελγικές αρχές, παρουσία της Μετσόλα, ενώ ένας βοηθός της Μαρί Αρίνα βρίσκεται υπό έρευνα και το γραφείο του είχε σφραγιστεί.
Και οι δύο δηλώνουν αθώοι. Για να εξακριβώσουν τον ρόλο τους, οι αρχές του Βελγίου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη σχετική εξουσιοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου.