Το predator δεν είναι ισχυρό εργαλείο

Πώς λειτουργούν οι ξένες ισχυρές μυστικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες…

Τις τελευταίες ημέρες πολλή συζήτηση γίνεται περί μυστικών υπηρεσιών, των “εργαλείων” που χρησιμοποιούν κράτη ή ιδιώτες, το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αλλά κανείς, δεν συζητά, για την ουσία του θέματος, δηλαδή πώς λειτουργούν ή αν χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, είτε για καλύτερη απόδοση των ελληνικών ή έλεγχος των ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η Βασιλεία 1 λέει: “Παρακολουθώ τα πάντα, τους πάντες, συλλέγω δεδομένα, και τα δίνω στους αναλυτές για να εξάγουν πληροφορίες. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, να γράφουν τις εκθέσεις στα ανώτερα κλιμάκια – που μπορεί να είναι μια έκθεση που θα τη διαβάσει μόνο αρχηγός κράτους.”

Αυτοί που ξέρουν λίγα πράγματα παραπάνω, λένε ότι το Predator δεν είναι κάποιο ισχυρό εργαλείο, γιατί για να σε παρακολουθήσει, σε ρωτάει μέσω fishing. Υπάρχουν “εργαλεία”, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σε ρωτήσουν, αλλά εισβάλουν χωρίς να το καταλάβεις. Οι χώρες που διαθέτουν τέτοια εργαλεία είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ιαπωνία και φυσικά οι ΗΠΑ. Οι αναλυτές είναι λίγοι και αόρατοι, μπορεί π.χ. η Γαλλία να έχει 10-15 άτομα. Τους αναλυτές τους γνωρίζει (συνήθως) μόνο ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και ο αρχηγός κράτους, και δεν κατοικούν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Για παράδειγμα, αν η Γερμανία ή οι ΗΠΑ, έχουν μονάδα που συλλέγει δεδομένα για την Ελλάδα, το πιθανότερο (αν όχι σίγουρο) ο αναλυτής να μη βρίσκεται καν στην Ελλάδα, αλλά σε κάποια άλλη χώρα. Ο αναλυτής των ΗΠΑ για την Ισπανία και την Πορτογαλία, μπορεί να βρίσκεται στη Γαλλία. Ο αναλυτής της Γαλλίας για την Ελλάδα, μπορεί να βρίσκεται στην Ελβετία. Ένας αναλυτής μπορεί να είναι υπεύθυνος και για πάνω από 2 χώρες.

Τι δεδομένα συλλέγουν; Μπορεί να παρακολουθούν από τηλεφωνικές συνομιλίες, μηνύματα, συζητήσεις σε εφαρμογές επικοινωνίας (Αυτό που γράφεται τις τελευταίες ημέρες ότι προγράμματα όπως το viber ή το whatsapp, δεν “σπάνε”, είναι μύθος, βολεύει τα κράτη να διαδίδουν τέτοιες πληροφορίες), ιδιωτικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια, θαλαμηγοί, που επενδύονται κεφάλαια στο χρηματιστήριο – και από πού, αλλά και πολλά άλλα πράγματα. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία και η Γαλλία παρακολουθεί στενά τη δράση αρκετών funds και private equity που δραστηριοποιούνται εντός στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν δίνει πληροφορίες πουθενά. Άγνωστο γιατί το κάνει.

Η Βασιλεία 2 λέει: “Παρακολουθώ στενά όπου έχω οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, εγώ (το κράτος δηλαδή), αλλά και οι ελίτ του (οι επιχειρηματίες).”

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί αναλυτές, ειδικότερα οι νεότερες γενιές των αναλυτών, επειδή γνωρίζουν ότι είναι αόρατοι και έχουν ελευθερία κινήσεων, κάνουν ό,τι θέλουν. Για παράδειγμα, μπορεί μέσα στις πληροφορίες να βρίσκονται πληροφορίες για επικείμενη άνοδο ή πτώση κάποιας μετοχής, για κάποιον στημένο ποδοσφαιρικό αγώνα. Πληροφορίες (ίσως) άχρηστες για τα κράτη, χρήσιμες για αυτούς. Ε, χρησιμοποιούν κεφάλαια (ακόμα και των μυστικών υπηρεσιών) προς ίδιον όφελος! Γιατί απλούστατα, αυτές οι πληροφορίες καίγονται. Οι αναλυτές είναι λίγοι, είναι δυνατά μυαλά, με καλή μόρφωση, μιλάνε αρκετές γλώσσες, αλλάζουν χώρα κάθε 18-24 μήνες. Μπορεί μετά από χρόνια να ξαναπάνε στην ίδια χώρα. Για το καμουφλάζ τους, φροντίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι – και όχι τα κράτη για ασφάλεια. Το κλειδί του καλού αναλυτή στο να κρύβει την πραγματική του δουλειά, είναι να είναι ο εαυτός του (λένε αυτοί που ξέρουν). Στις ισχυρές χώρες, οι μυστικές υπηρεσίες, λειτουργούν και προς όφελος των επιχειρηματικών ελίτ, εν γνώσει των κυβερνήσεων. Μπορεί να τους δοθούν π.χ 5 ερωτήσεις και να τους πουν, συλλέξτε δεδομένα, θέλω απάντηση. Οι αναλυτές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνονται, διαβάζουν εφημερίδες, παρακολουθούν ειδήσεις. Πρέπει να έχουν τη γνώση των πάντων…

Αυτός είναι ο χαοτικός τρόπος με τον οποίο δουλεύουν οι μυστικές υπηρεσίες των ισχυρών κρατών… (πάντα σύμφωνα με αυτούς που λένε ότι ξέρουν πράγματα παραπάνω – γιατί κανείς δεν ξέρει με σιγουριά όταν μιλάμε για μυστικές υπηρεσίες).

Comments are closed.