Το υπ. Πολιτισμού απαντά σε συλλόγους εκδοτών της χώρας

…για τη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το Δελτίο Τύπου έξι εκ των συλλόγων εκδοτών της χώρας μας, μία εβδομάδα πριν την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, ενώ το περίπτερο του οποίου οι εκπρόσωποί τους γνωρίζουν τη διάταξη, καθώς ήταν συμμέτοχοι, κατασκευάζεται, ενώ τα βιβλία των 27 εκδοτικών οίκων που θα συμμετέχουν στο ελληνικό περίπτερο βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την έκθεση, και ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων όχι μόνο έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχει ήδη εκδοθεί. Επιπλέον, η Διεύθυνση Γραμμάτων έχει αποστείλει στους εκδότες όλες τις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ εκδοτών και ΥΠΠΟΑ υπήρξαν πάντοτε ανοικτοί: Ακόμα και χθες υπήρξε συνάντηση για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες μίας εκδήλωσης που προτάθηκε από έναν εκ των συλλόγων. Και φυσικά αυτή ήταν μία από τις πολλές συναντήσεις και επικοινωνίες στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης
.
Ως προς τα επιμέρους θέματα που θίγονται:

• Επαναλαμβάνουμε ότι ως προς το GreekLit, το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη δεσμευθεί εγγράφως για τη χρηματοδότησή του, κάτι που είναι γνωστό στους εκδότες. Εξάλλου, το GreekLit αποτελεί πρόγραμμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.
• Σχετικά με την έκθεση παιδικού βιβλίου στην Μπολόνια έχει υπάρξει ήδη ενημέρωση των εκπροσώπων των εκδοτών σε μία εκ των συναντήσεών τους με το ΥΠΠΟΑ, για την συμμετοχή της Ελλάδας και για την αποδοχή της πρότασης να είναι η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην παράλληλη επαγγελματική έκθεση BolognaBookPlus και φυσικά θα υπάρξει, εφόσον το επιθυμούν, ουσιαστική συμμετοχή τους στην προετοιμασία της διοργάνωσης. Οι λεπτομέρειες για τη Μπολόνια θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού με την κα. Jacks Thomas, Guest Director του BolognaBookPlus στις 19/10 στην Φρανκφούρτη, η οποία έχει ήδη προγραμματιστεί.
• Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι θα ήταν όντως ευχής έργον να υπήρχε μία Ομοσπονδία Εκδοτών στη χώρα μας, όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μόνο οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό. Προφανώς όμως το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τους εκδότες και εκείνοι είναι που θα αποφασίσουν.
• Προς αποφυγή παρερμηνειών, η αναφορά στην επιστολή της φράσης: «Ευελπιστώ ότι το σχετικό σχέδιο νόμου [για τον φορέα βιβλίου], το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, θα πάρει τον δρόμο του προς τη δημόσια διαβούλευση, και, τελικά, τη Βουλή εντός του 2022» εδράζεται στην λογική ότι η κατάθεση νομοσχεδίων εναπόκειται στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της Βουλής.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την επιτυχημένη παρουσία της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη και με χαρά και υπερηφάνεια θα αναδείξουμε το πλούσιο έργο που παράγουν οι εκδοτικοί μας οίκοι.

Comments are closed.