«Η Αθήνα βάζει πλώρη για την όπερα του μέλλοντος»
Η εφημερίδα Le Figaro για την Εθνική Λυρική Σκηνή
«Αξίζει να ταξιδέψετε στην Ελλάδα για την Εθνική Λυρική Σκηνή: μεγάλοι σκηνοθέτες, μπαλέτο, νέα έργα μουσικού θεάτρου. Η Όπερα της Αθήνας έχει ήδη μπει στο κλαμπ των μεγάλων λυρικών θεάτρων του πλανήτη»
Με ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα στην Εθνική Λυρική Σκηνή κυκλοφόρησε η κορυφαία γαλλική εφημερίδα Le Figaro το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου. Οι διακεκριμένοι πολιτιστικοί συντάκτες της μουσικής και του χορού Thierry Hillériteau και Ariane Bavelier, καθώς και ο κριτικός μουσικής της εφημερίδας Christian Merlin, αναφέρονται με θερμά λόγια, στο πολυσέλιδο ρεπορτάζ, στην πολιτική των αναθέσεων νέων έργων, στο νέο πρόγραμμα της σεζόν 2022/23, στις διεθνείς συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες και κορυφαία λυρικά θέατρα Ευρώπης και Αμερικής, στην παράδοση των Ελλήνων τραγουδιστών της όπερας που διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας, στο μπαλέτο και στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα της ΕΛΣ.
Στο εισαγωγικό του άρθρο ο Thierry Hillériteau αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το μοναδικό λυρικό θέατρο της Ελλάδας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη γιορτάζει την ένατη δεκαετία του με λάμψη. Οι πάνω από 90 αναθέσεις νέων έργων που έγιναν από την ΕΛΣ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός που συνοψίζει την καλλιτεχνική ταυτότητα της ΕΛΣ, από το 2017 που εγκαταστάθηκε στο ΚΠΙΣΝ. Η φετινή σεζόν 2022/23 απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του Οργανισμού για τις μεγάλες παραγωγές όπερας, σε συνεργασία με μεγάλες όπερες του εξωτερικού και με κορυφαίους Έλληνες και διεθνείς σκηνοθέτες. “Πρόκειται για την ολοκλήρωση των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια και παράλληλα για την αναγνώριση της ποιότητας του έργου μας”, σημειώνει ο Γιώργος Κουμεντάκης. Το επίτευγμα αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο όχι μόνο δημιούργησε το νέο σπίτι της ΕΛΣ, αλλά και παρέχει τα μέσα για να επιτευχθούν οι καλλιτεχνικές φιλοδοξίες του Οργανισμού, τις οποίες ο Γιώργος Κουμεντάκης –ένας από τους ελάχιστους καλλιτεχνικούς διευθυντές λυρικού θεάτρου στον κόσμο που έχει την ιδιότητα του συνθέτη– συνοψίζει στα εξής: “Να διαδώσουμε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, να διευρύνουμε το ρεπερτόριο της όπερας και να σχεδιάσουμε την όπερα του μέλλοντος. Μια όπερα που, έχοντας επίγνωση του παρελθόντος της, κοιτάζει προς το μέλλον, αφουγκραζόμενη προσεκτικά το παρόν”. Η προσεκτικά σχεδιασμένη, προσιτή τιμολογιακή πολιτική, το πρόγραμμα το οποίο αγκαλιάζει διαφορετικές αισθητικές κατευθύνσεις και απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες κοινού, τα σύγχρονα έργα όπερας, οι παραγωγές για τις οικογένειες και τα παιδιά, τα ελληνικά μιούζικαλ – όλα αυτά αξίζουν μια επίσκεψη στην Όπερα της Αθήνας», καταλήγει ο αρθρογράφος.
Στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Από τον Ντον Τζοβάννι ως τη Μαντάμα Μπαττερφλάι οι διεθνείς σκηνοθέτες έχουν την τιμητική τους», ο Christian Merlin αναφέρεται στις μεγάλες παραγωγές όπερας της σεζόν 22/23 της ΕΛΣ που θα σκηνοθετήσουν οι Κρύστοφ Βαρλικόφσκι (Τα παραμύθια του Χόφμαν), Τζων Φούλτζεϊμς (Ντον Τζοβάννι), Στήβεν Λάνγκριτζ (Φάλσταφ), Λωράν Πελλύ (Το ταξίδι στη Σελήνη), Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ (Μήδεια) και Ολιβιέ Πυ (Μαντάμα Μπαττερφλάι) και αναλύει τις σκηνοθετικές τους προσεγγίσεις.
H Ariane Bavelier συνομιλεί με τον Διευθυντή Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνο Ρήγο για το «άνοιγμα του Μπαλέτου της ΕΛΣ στη διεθνή σκηνή».
Ο Thierry Hillériteau συνομιλεί με τον Γιώργο Κουμεντάκη για τη δημιουργία νέων έργων, μέσω της πολιτικής των αναθέσεων της ΕΛΣ, σημειώνοντας ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι μια μοναδική περίπτωση λυρικού θεάτρου στην Ευρώπη που αφιερώνει το 20% του προϋπολογισμού του στις αναθέσεις νέων έργων. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης αναφέρεται στην εστίαση της Εναλλακτικής Σκηνής στον πειραματισμό σε νέες μορφές μουσικού θεάτρου και παρουσιάζει τα νέα έργα της σεζόν 2022/23.
Ο Hillériteau αναφέρεται επίσης διεξοδικά στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα της ΕΛΣ και στις παραγωγές για παιδιά και οικογένειες, ενώ εστιάζει σε ένα νέο κοινωνικό πρόγραμμα που θα εκπονήσει η ΕΛΣ, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, στη Βόρεια Εύβοια συμπράττοντας με τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές του 2021 και το οποίο θα θέσει ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Τέλος, ο δημοσιογράφος συνομιλεί με τον διευθυντή διανομών της ΕΛΣ Παναγή Παγουλάτο για την παράδοση των Ελλήνων τραγουδιστών της όπερας που διαπρέπουν διεθνώς, από τη Μαρία Κάλλας ως τις μέρες μας, για το ensemble των μονωδών της ΕΛΣ, καθώς και για την ισορροπία στην αξιοποίηση μεταξύ των Ελλήνων πρωταγωνιστών και των ξένων μετακαλούμενων διεθνώς καταξιωμένων μονωδών.