Πλεύρης: Ξεπεράσαμε χθες τα 4 εκατομμύρια εγγραφές στον προσωπικό γιατρό

Πώς κλείνονται τα ραντεβού

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ξεπεράσαμε χθες τα 4 εκατομμύρια εγγραφές στον προσωπικό γιατρό και για καταλάβουμε τα συγκριτικά στοιχεία η προσπάθεια του οικογενειακού γιατρού που έγινε το 2018 μέσα σε 4 χρόνια είχαν ενταχθεί 700 γιατροί και 1 εκατομμύριο 300 χιλιαδες πολίτες, ο προσωπικός γιατρός μέσα σε 45 μέρες έχει 3.300 γιατρούς και 4 εκατομμύρια πολίτες. Υπάρχει ένα πρόβλημα στην Αττική δηλαδή δεν υπάρχει επάρκεια των γιατρών για να καλύψουν όλο τον πληθυσμό με βάση τη συμμετοχή που έχουν δηλώσει αυτή τη στιγμή για αυτό το λόγο προχωρήσαμε στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού μας που μπαίνουν πλέον και οι ειδικότητες μέσα. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν μπει και οι ειδικότητες μέσα οπότε οι συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή κυρίως στην Αθήνα δεν έχουν βρει προσωπικό γιατρό να ξέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και άλλες συμβάσεις οπότε θα υπάρχουν και άλλοι γιατροί.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Στόχος μας ήταν να έχουμε εγγράψει 4 εκατομμύρια πολίτες μέχρι το τέλος του χρόνου και ο στόχος αυτός έχει επιτευχτεί πριν τελειώσει ο Σεπτέμβριος.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Όσοι εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό θα έχουν μια σειρά από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με το σκεπτικό να γίνουν αυτές οι εξετάσεις και όταν θα γίνει το πρώτο ραντεβού με τον προσωπικό τους γιατρό, που θα είναι διάρκειας μισής ώρας, να υπάρχουν παράλληλα και οι εξετάσεις ώστε να γίνει ο φάκελος και σε όλο τον πληθυσμό να έχουμε επικαιροποιημένο ιατρικό φάκελο. Τα ραντεβού ξεκινάνε από τον Οκτώβριο, ήδη από τώρα κάποιος μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία.

Ερωτηθείς πώς κλείνονται τα ραντεβού
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Το ραντεβού γίνεται απευθείας τηλεφωνικά με τον προσωπικό γιατρό βάσει της διαθεσιμότητας που έχει, υπολογίζουμε ότι από την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβριου περίπου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα οπότε θα μπορούμε εμείς να παρακολουθούμε συνολικά τα ραντεβού που μπαίνουνε και βλέπουμε ότι υλοποιούνται αυτά τα ραντεβού και ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα είτε όπως έκλεινε το εμβόλιό του να κλείνει και το ραντεβού του με τον προσωπικό γιατρό δηλαδή να μπαίνει να βλέπει μέρες, διαθεσιμότητα και να κλείνει είτε με την τηλεφωνική επικοινωνία. Πάμε να στήσουμε πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν κάποιες κυρώσεις για αυτούς που δεν θα μπουν στον προσωπικό γιατρό
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Όταν πια θα υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών γιατί η επάρκεια γιατρών θέλει και ένα χρονικό διάστημα, χρειαζόμαστε γύρω στους 4.500 γιατρούς για αυτό έχουμε πει ότι θέλουμε ο θεσμός να λειτουργεί κανονικά από 01/01. Είναι ένας θεσμός που προσπάθησαν κυβερνήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα να γίνει και απέτυχαν παταγωδώς άρα πρόκειται για ένα κομβικό σημείο που θέλει και το χρόνο του να υλοποιηθεί. Εμείς θέλουμε 01/01 να έχουμε τη λειτουργία του θεσμού.

Αναφορικά με τη συμμετοχή των γιατρών
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Οι γιατροί του Δημοσίου έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή και ο λόγος είναι ότι έχουν επιπλέον 10.000€ το χρόνο στο μισθό που παίρνουν άρα έχουν ένα τεράστιο κίνητρο ως γιατροί του δημοσίου. Οι ιδιώτες γιατροί δηλαδή αυτοί που έχουν δικαίωμα να εγγραφούν ήταν 4.000 και μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 1.200 άρα έχουμε μια συμμετοχή περίπου 30%. Ανοίγουμε τώρα τις ειδικότητες και το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε τη συμμετοχή των ειδικοτήτων και με τα μέτρα που έχουμε υπολογίσει με τον κ.Θεμιστοκλέους και στους ιδιώτες γιατρούς και σε συναινέσει με τους συλλόγους πιστεύουμε ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού απλά η συμμετοχή των πολιτών ήτα μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζαμε και για αυτό το λόγο φτάσαμε στο σημείο σε περιοχές όπως η Αττική να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες σε γιατρούς.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η βασική αλλαγή κουλτούρας είναι δύο πράγματα, το ένα είναι να έχεις έναν σύμβουλο υγείας για να μην πηγαίνεις στο νοσοκομείο και ταλαιπωρείσαι χωρίς να υπάρχει λόγος, υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό που πολλές φορές το υποτιμούμε ο προσωπικός γιατρός δεν απευθύνεται σε ασθενείς απευθύνεται και σε υγιείς πολίτες. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα που δεν υπάρχει στη χώρα μας ή υπάρχει και επαφίεται στην πρωτοβουλία του κάθε πολίτη ότι από μικρή ηλικία πρέπει να μπαίνει σε λογική προληπτικών εξετάσεων διότι με τις προληπτικές εξετάσεις διατηρούμαστε υγιείς και προλαμβάνουμε ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν σε επόμενο στάδιο.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Επιλέξαμε ένα ευέλικτο σύστημα ενώ λόγου χάρη στην Αγγλία οτιδήποτε και να κάνεις πρέπει να πάρεις χαρτί από τον προσωπικό γιατρό εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε δυσκολίες στον πολίτη, η μόνη υποχρέωση που του βάζουμε και όταν θα υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών είναι απλά να εγγραφεί. Μπορεί να πάει στον καρδιολόγο του, μπορεί να πάει στον πνευμονολόγο του, μπορεί να κάνει μια διαγνωστική εξέταση με παραπεμπτικό άλλου γιατρού, στο μόνο που σε ευνοεί ο προσωπικός γιατρός είναι να σε συμβουλεύει ο ίδιος , δεν σε περιορίζει να κινείσαι. Και για τα νοσοκομεία πάλι δεν πάμε στο μοντέλο του αποκλεισμού του πολίτης από τα νοσοκομεία, στα έκτακτα μπορεί να πηγαίνει απευθείας απλά και στα τακτικά μπορεί να κλείνει ραντεβού αλλά όποιος πηγαίνει με τον προσωπικό γιατρό έχει προτεραιοποίηση στα ραντεβού. Θέλουμε δηλαδή τον προσωπικό γιατρό να μην τον εντάξουμε στην κουλτούρα του κάθε πολίτη ως υποχρέωση αλλά να αντιληφθεί ότι είναι μια επιπλέον εναλλακτική της πολιτείας να έχει έναν δωρεάν σύμβουλο.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ακούω πολλούς συμπολίτες μας που λένε ότι ο δικός μας γιατρός δεν θέλει να ενταχθεί στον θεσμό και εμείς θέλουμε να τον έχουμε» δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Διατηρούν το γιατρό τους όπως τον είχανε και παράλληλα η πολιτεία τους δίνει τη δυνατότητα να εγγραφούν δωρεάν και σε ένα γιατρό γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν την πολυτέλεια να πάνε να πληρώσουν μια ιδιωτική επίσκεψη σε έναν γιατρό και απευθυνόμαστε σε όλο τον πληθυσμό να ξέρει ο πολίτης ότι έχει έναν γιατρό αναφορά.

Αναφορικά με το έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Αγία Σοφία
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπάρχει πρόβλημα και χρονολογείται από το 2017 και από το 2017 πράγματι δεν εκτελούνται στον αριθμό των χειρουργείων τα οποία θα έπρεπε να εκτελούνται. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας που θα επισκεφτεί σήμερα το νοσοκομείο φαντάζομαι θα ενημερωθεί ότι κατά τη διάρκεια που ήταν πρωθυπουργός είχε ανακύψει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Υπάρχει ένα τρομακτικό πρόβλημα αναισθησιολόγων στη χώρα που έχει δημιουργήσει μια συνολική επιδείνωση, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ότι βγήκε κατά προτεραιότητα πλέον οι θέσεις του Αγία Σοφία για να καλυφτούν, ήδη δρομολογείται η μετακίνηση αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Σίγουρα η μετακίνηση αυτή θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα σε άλλα νοσοκομεία αλλά έχουν μεγαλύτερη επάρκεια και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία όταν οι ασθενείς είναι παιδιά. Η επιδείνωση του προβλήματος στο Αγ. Σοφία συνδυάζεται ότι δεν αρκεί μια μετακίνηση αναισθησιολόγου γιατί μιλάμε για χειρουργεία σε παιδάκια και πολλές φορές σε βρέφη που χρειάζονται ειδικά εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι και δημιουργούμε και ένα νέο προγραμματισμό στα χειρουργεία ώστε να μπορούμε να φτάνουμε στο μάξιμουμ των χειρουργείων. Συνεπώς σε ένα υπαρκτό πρόβλημα εξαντλούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να πανε πιο γρήγορα τα χειρουργεία.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα πρόστιμα των μη εμβολιασμένων άνω των 60 ετών
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπάρχει ένας σχεδιασμός που θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις άμεσα. Ο σχεδιασμός αναφέρεται ότι στον κόσμο ο οποίος έχει εμβολιαστεί εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο από τη στιγμή που εμβολιάστηκαν έστω και αφού τους είχαν επιβληθεί τα πρόστιμα ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε δογματικοί στην επιβολή του προστίμου αλλά οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.