Τα βρήκαν Πούτιν – Ερντογάν
Να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των υποδομών συμφώνησαν οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας κατά την περίπου τεσσάρων ωρών συνάντηση που είχαν χθες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας που παραμένουν.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη χθες στο Σότσι για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την επίσκεψή του μάλιστα να είναι η πρώτη που πραγματοποιεί νατοϊκός ηγέτης στη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως Πούτιν και Ερντογάν είχαν επαφές και στις 19 Ιουλίου, στην Τεχεράνη.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Σότσι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των κατασκευών. Συμφώνησαν, επίσης, η Τουρκία να αρχίσει να πληρώνει σε ρούβλια για ένα μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγει, όπως σημειώνει η ρωσική πλευρά.
Κατά τα λοιπά, οι δύο ηγεσίες έστειλαν το μήνυμα ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν από κοινού, σε συνεργασία, «όλες» τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις που δρουν στο έδαφος της Συρίας.
Η πολύωρη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις ή συνέντευξη Τύπου, με τα δυτικά ΜΜΕ (Financial Times, Washington Post) από την πλευρά τους να διερωτώνται εάν η Άγκυρα πρόκειται να βοηθήσει τους Ρώσους να παρακάμψουν τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το κοινό ανακοινωθέν πάντως που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης φανερώνει διαθέσεις σύσφιξης των ρωσοτουρκικών δεσμών σε κάποιους τομείς, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες.
«Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχουν αποκτήσει πρόσθετη σημασία και για τις δύο χώρες, καθώς η Άγκυρα αναζητά απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις και η Μόσχα αναζητά τρόπους να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που την έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε νωρίτερα χαιρετίσει το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν. Εκ των υστέρων ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν υπεγράφησαν όλα όσα είχε στο μυαλό του ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε νωρίτερα ευχαριστήσει τον Τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειές του που οδήγησαν στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
«…το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει…», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης απευθυνόμενος στον Ερντογάν.
Περίπου την ίδια ώρα ωστόσο, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωνε ότι η απειλή της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας παραμένει για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην Αφρική, με ευθύνη της Ρωσίας.
Από το Σότσι , ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα υπογράμμιζε και τον ρόλο της Άγκυρας στην αποστολή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να αναφερθεί ωστόσο στις σημαντικά μειωμένες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε, κατά την έναρξη της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του σήμερα, ότι ελπίζει να ανοίξει μια νέα «σελίδα» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.
Ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε «πολύ παραγωγικές» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε σχέση με τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε, επίσης, ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.
Πηγή kathimerini.gr