Δ. Γαλαμάτης: Η ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου δομικό στοιχείο για την ενδυνάμωση της πολυφωνίας και της Δημοκρατίας στη χώρα μας

 

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, συμμετείχε στο 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) RGC 2022 που διοργανώνει στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το pelop.gr, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην ενότητα «Περιφερειακά Μέσα στην Ελλάδα: Μετατροπή από Επιχειρήσεις Μ.Μ.Ε. σε Επιχειρήσεις Παραγωγής Ενημερωτικού Περιεχομένου» του συνεδρίου είχε δημόσιο διάλογο με τον εκδότη της «Πελοποννήσου», Θεόδωρο Λουλούδη, για το παρόν και το μέλλον των περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης του περιφερειακού Τύπου μέσα σε μια δυσχερή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση, την επικράτηση του Διαδικτύου και πρόσφατα την πανδημία.
Ειδικότερα επισήμανε χαρακτηριστικά:
«Ο περιφερειακός και τοπικός Τύπος της χώρας βρίσκεται μέσα σε αυτό το περιβάλλον στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για την ενημέρωση των πολιτών της Περιφέρειας.
Ταυτόχρονα, ψάχνει και το δικό του πεδίο βολής στο σύγχρονο χωροχρόνο.
Η ραγδαία ανάπτυξη και επικράτηση του Διαδικτύου και ουσιαστικά η «εξάλειψη» της έννοιας του χρόνου και του χώρου δημιουργούν ένα νέο μακροπεριβάλλον για τα media. Σε αυτό το μακροπεριβάλλον καλείται να βρει το δικό του χώρο με όρους βιωσιμότητας.
Μπορεί όντως η παγκοσμιοποίηση να έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε κάθε άκρη της γης, η είδηση όμως αποκτά άλλη αξία, όταν μας αφορά άμεσα. Αυτό που συμβαίνει στον Δήμο μας, στη διπλανή μας πόρτα, στη γειτονιά, καθίσταται πολύ πιο σημαντικό, καθώς έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας.
Είναι η φωνή του δημότη στα προβλήματα, είναι η άμεση ενημέρωση που διαμορφώνει την απτή καθημερινότητα. Ανοίγει δρόμους για παρέμβαση και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Αν ο Δήμος, αν η Περιφέρεια είναι το σπίτι μας, τότε ο περιφερειακός Τύπος είναι ο συναγερμός που βάλαμε για να νιώθουμε ασφαλείς μέσα σε αυτό.
Εμείς, η Κυβέρνηση, τον στηρίζουμε έμπρακτα, αφουγκραζόμενοι όλα τα προβλήματα και τις αγωνίες που συνδέονται με θέματα βιωσιμότητας, ποιοτικής στάθμης της ύλης, υποστήριξης των δημοσιογράφων, καθώς ασκούν το λειτούργημά τους. Με στοχευμένες παρεμβάσεις μας ζητάμε το ίδιο να κάνει και η Ε.Ε και τα αρμόδια όργανά της.
Η ενίσχυση των εφημερίδων της Περιφέρειας, δεν είναι μια ξεχασμένη υπόθεση για την κυβέρνηση, ούτε γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους. Είναι μια κρίσιμη και μεγάλη μάχη, στον πόλεμο κατά της παραπληροφόρησης, των fake news, αλλά κυρίως στον αγώνα της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, εκεί όπου ακόμα η Ελλάδα δημιουργεί και αναπτύσσεται μακριά από τις αγκυλώσεις και το άγχος της πρωτεύουσας.
Ο κάτοικος της Πάτρας, της Λάρισας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης, της Λαμίας, των Σερρών, θέλει και πρέπει να ακούει τα νέα της περιοχής του, τις τοπικές ειδήσεις, χωρίς παραμορφώσεις ή αποκρύψεις. Να ενημερωθεί και να αξιολογήσει, να πληροφορηθεί και να συνειδητοποιήσει την αξία που έχει ο τόπος του. Για τον λόγο αυτό δικαιούται μια έντιμη, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση από τα δικά του μέσα, από τον Τύπο, που είναι οικείος σε αυτόν.
Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο την άμεση υποστήριξή του.
Η ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών με στόχο την ολιστική προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Ένα ολιστικό σχέδιο, στρατηγικά σχεδιασμένο που απαντά τόσο στις παθογένειες του κλάδου, όσο και στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Υλοποιείται τώρα γιατί υπάρχει η κυβερνητική βούληση και η αναγνώριση του ρόλου του περιφερειακού Τύπου, γιατί δεν κρύβεται καμία παθογένεια κάτω από το χαλί και γιατί διαβουλευόμαστε και συζητάμε ανοιχτά με τους εκπροσώπους του κλάδου.
Με σκοπό την έμπρακτη στήριξή του προχωρήσαμε σε μία διαβούλευση που κάθε άλλο παρά προσχηματική ήταν.
Δεχθήκαμε αξιόλογες προτάσεις και κάποιες από αυτές τις επεξεργαζόμαστε για να τις υιοθετήσουμε στο μέτρο του εφικτού.
Συγκεκριμένα, η εργαλειοθήκη που έχουμε στα χέρια μας και που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του περιφερειακού Τύπου σκοπεύει στην εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γαλαμάτη, το πρώτο βήμα ενίσχυσης έγινε με την λειτουργία της ειδικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για τη δήλωση των οικονομικών και άλλων πληροφοριακών στοιχείων των επιχειρήσεων του κλάδου έντυπων περιφερειακών και τοπικών Μέσων Ενημέρωσης με την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση και ενιαία κριτήρια.
Όπως υπογράμμισε: «Σκοπός της δημιουργίας και λειτουργίας της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας είναι αφενός μεν η δημιουργία μιας ενημερωμένης και αυθεντικής εικόνας για τα επικαιροποιημένα μεγέθη του κλάδου κι αφετέρου η διευκόλυνση του συνολικού σχεδιασμού της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του.
Η επικαιροποίηση των στοιχείων συνδράμει τη χάραξη και υλοποίηση πρωτοβουλιών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες».
Χαρακτήρισε αναγκαιότητα την έμφαση και προσοχή σε όλους τους τομείς που αποτελούν τα γρανάζια αυτής της μηχανής που λέγεται περιφερειακή ανάπτυξη, στα οποία περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου.
Και πρόσθεσε: «Ο πλουραλισμός και η εγκυρότητα στην ενημέρωση αποτελούν θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης πολιτείας και της Κυβέρνησής μας.
Εν κατακλείδι η ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου ισοδυναμεί με ενίσχυση της φωνής του πολίτη στην Περιφέρεια.
Αποτελεί δομικό στοιχείο για την ενδυνάμωση της πολυφωνίας και εν τέλει της Δημοκρατίας στην χώρα μας, γι’ αυτό και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας στο χώρο των μέσων Ενημέρωσης».

Comments are closed.