Οι διαρροές απόρρητων πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας
… και ο ανεπιθύμητος συντάκτης του «Ριζοσπάστη» Γιώργος Βαρεμένος
Ίσως να μην το προσέξατε, αλλά υπήρξε σοβαρή καταγγελία εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ότι διακινούν απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες για τη διάταξη κρίσιμων οπλικών συστημάτων στα νησιά του Αιγαίου. Τις καταγγελίες διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για «ελβετικό τυρί» είτε από τα επιτελεία είτε από τις στρατιωτικές μονάδες.
Το θέμα των διαρροών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν και παραμένει ένα σοβαρό θέμα. Αυτό το άγχος να μη διαρρεύσει τίποτα προς τα έξω το είχαν οι περισσότεροι υπουργοί Άμυνας της μεταπολίτευσης.
Για παράδειγμα ο πρώτος επί ΠαΣοΚ υπουργός Άμυνας Αντώνης Δροσογιάννης (πρώην αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων) δεν ήθελε στην αρχή τον συντάκτη του Ριζοσπάστη στις ενημερώσεις (τότε συντάκτης του Ριζοσπάστη ήταν ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος) γιατί ήταν του ΚΚΕ. Μετά από παρέμβαση των υπολοίπων συντακτών ο υπουργός δέησε να δεχθεί τον Βαρεμένο.
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ έκανε ενημέρωση μόνον σε επιλεγμένους από τον ίδιο συντάκτες ή από τον εκπρόσωπό του Μίμη Γιανναράκο (μετέπειτα Πρόεδρο της ΕΡΤ).
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος τοποθέτησε στην πύλη του Πενταγώνου ένα άρμα μάχης γιατί φοβόταν πραξικόπημα.
Υπήρξαν υπουργοί Άμυνας που προτού καθίσουν στην καρέκλα του υπουργού έφερναν στο Πεντάγωνο τεχνικούς του ΟΤΕ, αλλά και της ΕΥΠ και ερευνούσαν μήπως ο προκάτοχός τους (ή κάποιοι άλλοι) τοποθετούσαν κάποιο… κοριό. Ακόμα και τα λουλούδια που τους έφερναν τα ήλεγχαν οι άνθρωποι της ΕΥΠ.
Ετερος υπουργός επιχείρησε να δημιουργήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ειδική υπηρεσία πληροφοριών (κάτι σαν στρατιωτική ΕΥΠ) για να μπορεί να έχει πρόσβαση σε απόρρητες και άλλου είδους πληροφορίες και να εντοπίζει πιθανές διαρροές.
*Από το Facebook του δημοσιογράφου Νίκου Χασαπόπουλου