Ο Τράγκας, ο Ελβις και μια διαθήκη… για κλάματα

της Αθηναΐδος Νέγκα

Στο βίντεο του γάμου του Τράγκα στο Λας Βέγκας, υπάρχει κάτι ίσως πιο ενδιαφέρον από τον ιερέα που είναι ντυμένος Ελβις. Με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα έκπληξη προκαλεί το ότι ο γαμπρός δεν φαίνεται να μπορεί να καταλάβει απλά αγγλικά. Επαναλαμβάνει, απαντά αλλά κοιτάζει στα μάτια την σύζυγο για να του μεταφράσει. Δεν μπορεί λοιπόν, αυτοί οι δύο να αγόραζαν ακίνητα παντού, στις ακριβότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο, χωρίς κάποιος να τους δείξει το δρόμο.

Υπάρχουν δικηγόροι, εταιρίες, λογιστές για αυτές τις δουλειές και όμως προέκυψε ένα μεγάλο κενό και αυτό φάνηκε στη διαθήκη – γιατί το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα ήταν αυτή η διαθήκη. Πλούτος που ανήκει σε εταιρίες μοιράστηκε σε πρόσωπα έτσι απλά, ιδιόχειρα. «Ηταν η πρώτη φορά που χωρίς βοήθεια συνέταξε έγγραφο μόνος του», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πως σπανίως «ο Γιώργος», προχωρούσε χωρίς καλές συμβουλές. Και οι «αυτοδημιούργητοι» όμως κουράζονται και οι σχέσεις δεν είναι πάντα διαυγείς. Η βιαστική του απόπειρα έγινε ίσως για να εξασφαλίσει τα παιδιά του και ειδικά τον μικρό του γιο που φαινόταν να είναι ο πιο ριγμένος λόγω της κακής σχέσης με την μητέρα του, δεύτερη σύζυγο Τράγκα (από τις τρεις).

Ενα μικρότερο ποσοστό μιας τεράστιας περιουσίας βέβαια δεν είναι λίγο! Το λάθος της διαθήκης φαίνεται πως ήταν λογικό να συμβεί. Δεν μπορείς χωρίς να μιλάς καλά αγγλικά ή οποιαδήποτε γλώσσα, ένας «δημοσιογράφος» άλλης εποχής από μια μικρή χώρα των Βαλκανίων, χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση, να παίρνεις αποφάσεις για δεκάδες εκατομμύρια στηριζόμενος στην βοήθεια της συζύγου και να το καταφέρεις μέχρι τέλους καλά. Κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο αυτοδίδακτος πολυεκατομμυριούχος στο πολύπλοκο πια κόσμο μας κι αυτό είναι το βασικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την ιδιότυπη περίπτωση Τράγκα.

Παρά τους πηχυαίους τίτλους, σύμφωνα με τους οποίους δεν μπορούν τα παιδιά του να τον κληρονομήσουν, ένα σημαντικό ποσοστό της περιουσίας του μεγιστάνα «δημοσιογράφου» δεν αποκλείεται να δικαιολογείται καθώς οι φορολογικές του δηλώσεις ήταν μεγάλες! Τα περιουσιακά του στοιχεία θα ξεσκονιστούν από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, από το 2000 και έπειτα και όταν γίνει η αποτίμηση, σε διάστημα 18 μηνών, μπορεί να μείνουν αρκετά, ώστε τα παιδιά του που δεν είχαν σχέση με τις δραστηριότητες του, με το ευεργέτημα της απογραφής (αν όλα πάνε καλά ή έπειτα από ενστάσεις), να καταφέρουν να αγγίξουν μέρος της μυθικής περιουσίας. Για την σύζυγο, το πιο ρεαλιστικό σενάριο δεν έχει το ίδιο happy end – αν και τα λεφτά, ως γνωστόν, δεν φέρνουν την ευτυχία…

Ας επιστρέψουμε όμως για λίγο στη Νεβάδα, στο παρεκκλήσι του Ελβις. Με τη μικρή πίστα και τους κίονες από φελιζόλ!

Με όσα γνωρίζουμε πλέον, το στιγμιότυπο από τον γάμο στο Βέγκας φαίνεται πιο γκροτέσκο. Ο ίδιος ο Τράγκας, όταν αποφάσισε να το παρουσιάσει στους οπαδούς του, το έκανε με έναν χαρακτηριστικό «προλογίσκο»: «Γεια σας, δεν θέλω να σχολιάσετε αρνητικά το βίντεο. Οι άνθρωποι στα πενήντα-γιατί έκλεισα τα πενήντα- τρελαίνονται», είχε πει τότε με αυτοσαρκασμό αλλά ίσως και με κανονική διάθεση δουλέματος του κοινού που εκτιμούσε ότι οι απόψεις του για την επιστροφή στην δραχμή ή για την αμφισβήτηση του εμβολιασμού ήταν άδολες και ανιδιοτελείς. Η χαρούμενη τρέλα του ζεύγους Τράγκα στο Λας Βέγκας, θυμίζει πλέον σε όποιον βλέπει τις εικόνες, το ντελίριο ενός ζευγαριού που κέρδισε το μεγαλύτερο τζάκποτ στο Τζόκερ και δεν πιστεύει την τύχη του.

Αν κανείς ξεπεράσει το θυμό του: «πώς έκανε τόσα λεφτά ο Τράγκας;», αισθάνεται θλίψη από την κραυγαλέα ματαιότητα. Τόσα εκατομμύρια κι αυτοί οι δυο σύζυγοι, στάθηκαν μπροστά στον παπά-Ελβις, ολομόναχοι, ανίδεοι, ίσως τόσο άπληστοι όσο σε κάνουν εκατό εκατομμύρια και συγχρόνως εχθρικοί απέναντι και στους οικείους που δεν γνώριζαν όλη την αλήθεια για την περιουσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για τα διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη, για το σπίτι στη Φλόριντα και όλα τα άλλα.

Ο Τράγκας, είναι γνωστό πως άφηνε εργαζόμενους απλήρωτους γιατί ήταν κακοπληρωτής, αυτός ήταν ο χαρακτήρας του. Αν και στην διαθήκη του θυμήθηκε την οικιακή του βοηθό και έναν σωματοφύλακα, ήταν αναμφισβήτητα αδιάφορος όσο ζούσε αφού δεν φρόντισε ώστε η εντυπωσιακή περιουσία του να φτάσει στους κληρονόμους του πριν πεθάνει, πριν αρχίσουν οι προστριβές και πριν αποακλυφθεί το προκλητικό μέγεθος της!

Ισως τέτοιες λεπτομέρειες να παραήταν πολύπλοκες για τον συγχωρεμένο που δεν πρέπει να ήταν γενναιόδωρος και, τελικά, ούτε τόσο ιδιοφυής. Μια χήρα, με μεγάλες επιδιώξεις και μεγαλύτερες απαιτήσεις από το αναμενόμενο μπορεί να τα χαλάσει όλα, όταν τα λεφτά είναι πολλά ενώ χρειάζεται ζεστό χρήμα για να συντηρήσεις τον εαυτό σου και να πληρώσεις δικηγόρους μέχρι να φτάσει η ώρα…

Ο ένας γιος λέγεται πως θέλησε να αφήσει την αλήθεια της διαθήκης να διαρρεύσει, να κινηθεί η διαδικασία και έτσι κάποτε, να καθαρίσει το επώνυμο Τράγκας για τους κληρονόμους.

Για την ελληνική δημοσιογραφία η ρετσινιά είναι μάλλον μη αναστρέψιμη.

Οσο για το φιλοθεάμον κοινό; Το μάθημα είναι πως η εθνική μικροαστική αντίληψη για τα λεφτά που αποκτιούνται γρήγορα, «από δουλειές», αυγατίζουν μόνα τους και φτάνουν για να τρώνε και τα δισέγγονα σου, είναι μάλλον μια από αυτές που καλό θα ήταν να αποβάλουμε.

Πηγή protagon.gr

Comments are closed.