Μητσοτάκης για Τουρκία:Τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την ΕΕ
Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – BINTEO
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύνοδος του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με μία πολύ γεμάτη ατζέντα, όπως συνήθως τον τελευταίο χρόνο. Θεωρώ επιτυχία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε τελικά και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα πακέτο το οποίο -όπως γνωρίζετε- συζητιόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Καταφέραμε και βρήκαμε όμως έναν κοινό τόπο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες γεωγραφικές ευαισθησίες κάποιων κρατών-μελών.
Το σημαντικό αποτέλεσμα των κυρώσεων που θα επιβληθούν θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι περίπου, το 90% του ρωσικού πετρελαίου το οποίο κατευθυνόταν προς την Ευρώπη ουσιαστικά θα σταματήσει να τροφοδοτείται από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πιστεύω ότι και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία, έτσι ώστε να μην της δίνουμε τη δυνατότητα να εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μία αναλυτική συζήτηση για ζητήματα τα οποία αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας. Εκεί, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω -ακόμα μία φορά- τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε έναν πολύ σημαντικό περιφερειακό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στη Βαλκανική και στην Ανατολική Ευρώπη. Και πολλά σημαντικά έργα, όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, εντάσσονται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική. Είναι έργα τα οποία εκτός από εθνική έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς βοηθούν τις φίλες βαλκανικές χώρες να απεξαρτηθούν ακόμα γρηγορότερα από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο αγωγός IGB που θα συνδέσει με πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα τον TAP με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι πολύ σημαντικό για τη φίλη Βουλγαρία, καθώς -όπως γνωρίζετε- έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες της ρωσικής απόφασης να διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία.
Συζητήσαμε επίσης την πολύ σημαντική νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ακούει στο όνομα «REPowerEU», δηλαδή ουσιαστικά τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αδιάθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα προφανώς και θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από αυτούς τους πόρους όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους, αλλά έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο. Έργα τα οποία θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση αλλά και να ενισχύσουμε συνολικά την ενεργειακή μας ασφάλεια.
Για ακόμα μια φορά συζητήσαμε το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και τη διασύνδεσή τους με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Και εγώ αλλά και πολλοί συνάδελφοί μου κατέδειξαν το γεγονός ότι υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα, σήμερα, στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχε σχεδιαστεί για να λάβει υπόψη τόσο ακραία υψηλές τιμές φυσικού αερίου.
Δόθηκε η σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις θα μπορεί να είναι, υπάρχει και μια ρητή αναφορά σε αυτό στα συμπεράσματα, και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο και η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εισηγούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μια συζήτηση -το έχω πει και σε προηγούμενη ευκαιρία- εξαιρετικά σύνθετη. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει τις επόμενες εβδομάδες η σχετική πλατφόρμα προκειμένου τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Θα είναι μια σημαντική ανακούφιση και μια αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πράγματι υπήρξαν υπερβολικά υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες ερχόμαστε εκ των υστέρων και διορθώνουμε.
Και βέβαια από τον Ιούλιο -όπως έχουμε πει- θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο ήδη έχουμε πάρει τις σχετικές ευρωπαϊκές εγκρίσεις, με το οποίο θα μπορέσουμε πρακτικά να εξουδετερώσουμε τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και να κρατήσουμε τις αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικά επίπεδα.
Θα ξαναπώ ακόμη μια φορά ότι η χρηματοδότηση αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας γίνεται από εθνικούς πόρους, αλλά γίνεται και, όπως είχαμε δεσμευτεί, και από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι μία διάταξη η οποία μάλιστα χαιρετίστηκε και από πολλούς συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την εθνική πρωτοβουλία και για τον σαφή τρόπο με τον οποίον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσδιόρισε τα υπερβάλλοντα κέρδη. Και βέβαια θέλω να επαναλάβω ακόμη μία φορά ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούσαν κριτική, διότι δήθεν δεν προβαίναμε στην υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν στη Βουλή, ψήφισαν «παρών». Ήταν δηλαδή ουσιαστικά απόντες από αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια να επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο το κόστος αυτής της μεγάλης ενεργειακής αναστάτωσης.
Συζητήσαμε και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την επισιτιστική ασφάλεια. Και εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου έχουμε μία πολύ έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι παραπάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, οι οποίοι δεν μπορούν να διακινηθούν διότι η από θαλάσσης διέξοδος μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι πρακτικά αποκλεισμένη και οι δυνατότητες να μεταφερθούν αυτά τα σιτηρά μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.
Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση η οποία εκ των πραγμάτων, αναγκαστικά, θα πρέπει να εμπλέκει και τη Ρωσία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος ο οποίος θα επιτρέψει σε αυτό το πολύτιμο σιτάρι να φύγει από το λιμάνι της Οδησσού, να μπορέσουν να γεμίσουν τα σιλό με την φετινή σοδειά και να μην πληρώσουν τη «νύφη» αυτού του πολέμου στην Ουκρανία απομακρυσμένες φτωχές χώρες οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας, το φάσμα ενός νέου λιμού. Φυσικά, η ελληνική ναυτιλία, θα είχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε περίπτωση που μπορούσαμε να πετύχουμε μία τέτοια λύση, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Είπα για ακόμα μία φορά ότι τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Και εκεί πια να υπάρχει και σαφής αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μία ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας, παντελώς περιττής και αχρείαστης, τουρκικής προκλητικότητας.
Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η διεθνής σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης. Γι’ αυτό και η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος αλλά και με την αυτοπεποίθηση του δικαίου.
Σπύρος Μουρελάτος (ΑΝΤ1 και ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Επαναλάβατε την πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν.
Ωστόσο αντιλαμβάνομαι και από το κείμενο συμπερασμάτων που διαβάζω πως δεν έχει επιτευχθεί η πρόοδος που πιθανώς να επιθυμούσαμε στην κατεύθυνση αυτή. Και εσείς έχετε πει πολλές φορές πως είναι επείγουσας ανάγκης μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για να αποτινάξει ένα κόστος και να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ρωτώ, λοιπόν, εάν η πρόταση αυτή αισθάνεστε πως πηγαίνει στις καλένδες. Ή αν αισθάνεστε πως μπορεί να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μιας επόμενης Συνόδου Κορυφής, του Ιουνίου.
Και μια δεύτερη ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, κ. Πρόεδρε. Υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα πλέον στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα πολύ μεγάλο ζήτημα με την τιμή της βενζίνης. Σκέφτεται η κυβέρνηση να παρέμβει σε αυτό και πότε; Ευχαριστώ πολύ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είχα πει και με την προηγούμενη φορά που είχα την ευκαιρία να απαντήσω σε ερωτήσεις σας, το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Είναι πάρα πολύ τεχνικό ζήτημα.
Εξίσου σύνθετο είναι και το ζήτημα της αποσύνδεσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες αυτή την στιγμή είναι οι υψηλότερες οριακές τιμές. Κατά συνέπεια συμπαρασύρουν όλο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο μια ελληνική ιδιαιτερότητα αυτή.
Αισθάνομαι ότι υπάρχει πια μια μεγαλύτερη δυναμική και μια μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος. Στην αρχή ήμασταν αρκετά μόνοι μας, όταν θίγαμε το ζήτημα αυτό. Τώρα βλέπω αρκετούς συναδέλφους να συντάσσονται με τη θέση μας και να ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει συντομότερα παρά αργότερα σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν πολύ απλά να μην πληρώνουμε αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο σε σχέση με την τιμή που το πληρώνουν άλλες χώρες του κόσμου.
Άμα δείτε παραδείγματος χάρη το υγροποιημένο φυσικό αέριο, πόσο το πληρώνει η Ιαπωνία ας πούμε σε σχέση με την Ευρώπη, η Ευρώπη επειδή είναι συνδεδεμένο το αέριο στη spot αγορά με τον δείκτη TTF πληρώνει πολύ πιο ακριβά το ίδιο φυσικό αέριο σε σχέση με άλλες χώρες. Άρα, εκεί, η παρέμβαση είναι απαραίτητη.
Τονίζω, όμως, αυτό το οποίο ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό είναι η άμεση ανακούφιση και αυτήν την ανακούφιση θα τη δει, ήδη αρχίζει και τη βλέπει. Ήδη οι λογαριασμοί οι οποίοι έρχονται, ειδικά οι λογαριασμοί στις επιχειρήσεις οι οποίοι έρχονται και σε μηνιαία βάση, είναι αισθητά μειωμένοι, οι επιστροφές ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται. Και τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα, όπως έχουμε πει, έως το ποσό των 600 ευρώ να αποζημιωθούν για τους υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς που πλήρωσαν. Αυτό τελικά ενδιαφέρει το νοικοκυριό, αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση.
Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα τα οποία θα πάρουν το χρόνο τους προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, η ανακούφιση, όμως, την οποία θα αισθανθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι άμεση και είναι αποτέλεσμα του εθνικού σχεδίου στήριξης, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί κι όπως αυτό θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Το πρόβλημα με τις τιμές της βενζίνης είναι πράγματι ένα πρόβλημα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό, απασχολεί όλες τις χώρες, όλες οι χώρες έχουν διαφορετικές τιμές επειδή έχουν και διαφορετική φορολόγηση στα προϊόντα βενζίνης. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μία πρώτη μικρή παρέμβαση, μέσω του Fuel Pass, η οποία μάλιστα έτυχε σημαντικής αποδοχής από τους πολίτες, σχεδόν 80% των δικαιούχων εισέπραξαν τα σχετικά ποσά.
Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Παρακολουθούμε πάντως το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα της βενζίνης όταν κι εφόσον είμαστε έτοιμοι.
Μαρία Ψαρρά (STAR): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Μία ερώτηση για την πρώτη συνάντησή σας με τον Καγκελάριο Scholz. Ξέρουμε ότι δείξατε χάρτες, τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας». Θα ήθελα να μας εξηγήσετε ποιά ακριβώς ήταν η αντίδραση του Γερμανού Καγκελάριου όταν κατάλαβε το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων.
Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, αποκομίσατε την αίσθηση ότι ο Καγκελάριος αναγνώρισε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που απειλεί κι ότι η Ελλάδα είναι αμυνόμενη; Και, εν τέλει, έδωσε κάποια εξήγηση πειστική για την λογική των ίσων αποστάσεων που φαίνεται να υιοθετεί η Γερμανία πρόσφατα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ ξεκαθάρισα και στον Καγκελάριο με τον οποίο είχα μια πολύ φιλική κουβέντα -ήταν ίσως η πρώτη οργανωμένη συζήτηση αλλά τα έχουμε πει πολλές φορές στις παρυφές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ξέρετε, αυτές οι ανακοινώσεις σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών έχουν μερικές φορές και έναν διαδικαστικό χαρακτήρα. Νομίζω, όμως, ότι ο Καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος.
Και βέβαια ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας» στον οποίο αναφερθήκατε είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Και η τουρκική ηγεσία δεν έχει καμία δυσκολία να τον προβάλλει ως μια προβολή θαλάσσιας ισχύος, η οποία όμως παραβιάζει κατάφωρα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Νομίζω ότι είναι -αν θέλετε- η καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι ουσιαστικά η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί και προφανώς δεν απειλούμε εμείς την Τουρκία.
Νίκος Αρμένης (MEGA): Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω λίγο στη συνάντησή σας με τον κύριο Scholz. Την ώρα που εσείς του δείχνατε τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» ο κ. Çavuşoğlu έδειχνε κάτι άλλους χάρτες και μας απειλούσε ότι θα αμφισβητήσει, θα θέσει θέμα για την κυριαρχία μας στα ελληνικά νησιά.
Ήθελα να ξέρω ποια ήταν η αντίδρασή του και αν έγινε και κουβέντα για την χθεσινή δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου της Καγκελαρίας η οποία κάλεσε εσάς και τον Τούρκο Πρόεδρο να τα βρείτε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας απάντησα, ήδη απάντησα στο δεύτερο ερώτημά σας. Από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω πολλά για το ζήτημα αυτό.
Θα πω μόνο ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και πατώντας πάντα στις αρχές μας, στις αξίες μας και στον απαρέγκλιτο σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο.
Αυτό κάναμε εξάλλου και με την επιστολή την οποία στείλαμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όπου αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε ποτέ αυτοί οι οποίοι θα καταφύγουμε στην όξυνση, στις προσβολές, στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είναι κάτι το οποίο ταιριάζει σε μένα. Δεν ταιριάζει στη χώρα, δεν ταιριάζει στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Έχουμε την αυτοπεποίθηση η οποία απορρέει από την πεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Απορρέει από τους ισχυρούς συμμάχους τους οποίους έχουμε και απορρέει, βέβαια, και από την ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ -θα μου ήταν πολύ εύκολο, δεν θα το κάνω- σε ένα παιχνίδι, σε ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτήν την πορεία την οποία έχει επιλέξει.
Ναντίν Χαρδαλιά (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Δεν θέλω να μονοπωλήσω τη συζήτηση με τα της Τουρκίας. Απλώς είμαστε αναγκασμένοι -καταλαβαίνετε- να το κάνουμε, διότι είχαμε ουσιαστικά ένα ακόμα κρεσέντο προκλητικότητας από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Çavuşoğlu, όπου ουσιαστικά αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας πως αν δε αποστρατιωτικοποιηθούν τα ελληνικά νησιά θα ανοίξουν συζήτηση για την κυριαρχία τους.
Κατ’ ουσίαν είναι μία ακόμη ψηφίδα στην επιθετικότητα της Άγκυρας εναντίον της χώρας μας. Τι απαντάτε στο συγκεκριμένο ζήτημα και πώς ερμηνεύετε αυτήν την κλιμάκωση εναντίον της χώρας μας το τελευταίο διάστημα; Πού την αποδίδετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Θα σας πω και πάλι ότι τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο μέσω της επιστολής την οποία στείλαμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Από εκεί και πέρα είναι μία συζήτηση στην οποία εμείς δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να εισέλθουμε. Όπως σας είπα, δεν πρόκειται να μπούμε σε κανενός είδους λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Θεωρώ δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία για ακόμα μία φορά χάνει μια ευκαιρία. Χάνει μία ευκαιρία να βελτιώσει ουσιαστικά τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αυτά τα οποία συνέβησαν τον τελευταίο μήνα, ξεκινώντας με το μπαράζ των υπερπτήσεων που είχαμε πάνω από νησιά του Αιγαίου, ήταν παντελώς απρόκλητα και παντελώς αδικαιολόγητα. Κι αν η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό της ζήτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους. Ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση -θα έλεγα- να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των δικών της εθνικών συμφερόντων. Αυτό έκανε, κάνει, και αυτό θα εξακολουθεί να κάνει και στο μέλλον.
Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω: το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η εκλογολογία, έχετε σε δηλώσεις σας κλείσει τα όποια σενάρια για τις εκλογές.
Ωστόσο, εγώ επανέρχομαι γιατί σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα πάτε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, λέγοντας μάλιστα ότι θα το κάνετε για να προλάβετε -όπως αναφέρει ο ίδιος- την «απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια». Και ήθελα να σας ρωτήσω τι απαντάτε σε αυτό. Ευχαριστώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να μου πείτε πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευτεί πολλές φορές.
Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, ένα πολιτισμένο διάλογο, μία αντιπαράθεση αρχών, αξιών, θέσεων. Λιγότερη πόλωση, λιγότερες φωνές, λιγότερη προκλητική ρητορική η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές τις οποίες έχουμε αφήσει -ευτυχώς, θα έλεγα, για την Ελλάδα- οριστικά πίσω μας.
Η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της επιλέγουν τη δική τους, κατά την άποψή μου, εξαιρετικά μοναχική διαδρομή. Θα κριθεί και αυτή όταν με το καλό γίνουν οι εθνικές εκλογές.
Σοφία Φασουλάκη (OPEN): Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ. Πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου.
Αυτό μπορεί να φουντώσει και ήδη γράφεται ότι το βαρέλι του πετρελαίου ακριβαίνει. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε νέες αυξήσεις και στη χώρα μας και στη βενζίνη. Έρχομαι στην ερώτηση που έκανε ο κ. Μουρελάτος πριν. Επανέρχομαι στο θέμα της τιμής της βενζίνης. Αν δείτε ότι ξεφεύγει το πράγμα θα παρέμβετε, όπως έγινε προσπάθεια να παρέμβετε, να παρέμβει η κυβέρνηση, και στο θέμα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το εμπάργκο το οποίο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία νομοτελειακά οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε τις επόμενες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο έχει υποχρέωση η Ευρώπη να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της προκειμένου να στερήσει από τη Ρωσία πολύτιμους γι’ αυτήν πόρους, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος, έχει κόστος και γι’ αυτούς που τις αποφασίζουν, αλλά έχει μικρότερο κόστος για μας από ό,τι έχει εν προκειμένω για τη Ρωσία. Και αυτή ήταν πάντα η λογική των κυρώσεων: να μην επιβάλουμε κυρώσεις που θα έχουν μεγαλύτερο κόστος τελικά για εμάς από ό,τι για τη Ρωσία. Και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουμε βρει αυτήν την ισορροπία.
Τώρα, για τα υπόλοιπα θα σας παραπέμψω στην απάντηση την οποία έδωσα στον κ. Μουρελάτο.
Ευαγγελία Τσικρίκα (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε το εμπάργκο που επιβλήθηκε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη δική μας ναυτιλία; Γιατί είμαστε μία χώρα της ναυτιλίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, εκ των πραγμάτων θα μεταφέρεται λιγότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- κυρώσεις που να αφορούν την ελληνική ναυτιλία σχετικά με τη μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία προς τρίτες χώρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας είναι υπεύθυνος κι ίσως και συνομιλώντας και με τη συνείδησή του εάν θέλει αυτή τη στιγμή να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους μεταφορές προϊόντων από τη Ρωσία.
Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει καμία οριζόντια απαγόρευση και εκ των πραγμάτων δε θεωρώ ότι υπάρχει κάποια ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία.